Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Pensionari din Alba Iulia, instruiţi de poliţişti, pentru prevenirea înşelăciunilor „Accidentul”

Publicat


Poliţiştii din Alba desfăşoară în această perioadă o campanie de prevenire a înşelăciunilor comise prin metoda „Accidentul”. Persoanele vârsnice sunt instruite de poliţişti pentru a nu da crezare escrocilor şi pentru a anunţa Poliţia.

“În ciuda faptului că în cursul anilor 2016 – 2017 au fost declanşate ample campanii de mediatizare şi prevenire a acestui tip de infracţiune, încă există persoane care cad victime ale escrocilor ce utilizează această metodă pentru a obţine venituri ilicite. În aceste condiţii şi pentru o şi mai amplă informare a populaţiei, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba, prin Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, a lansat campania de prevenire a înşelăciunilor comise prin metoda „Accidentul”, intitulată „Fii vigilent! Nu te lăsa înşelat de infractori!”, a transmis IPJ Alba.

Campania se desfăşoară în perioada noiembrie 2017 – ianuarie 2018, scopul fiind acela de informare a cetăţenilor cu privire la acest mod de operare şi măsurile de siguranţă personală pe care trebuie să le adopte pentru a nu deveni victime.

Campania se adresează atât cetăţenilor din mediul urban cât şi celor din mediul rural, poliţişti de prevenire, proximitate şi ordine publică, urmând a interacţiona, în mod direct, în special, cu persoanele vârstnice, fie în cadrul unor acţiuni stradale, fie la domiciliile acestora sau la adunările asociaţiilor de proprietari.

Analizând tiparul de comitere a infracţiunilor de înşelăciune prin metoda „Accidentul”, au fost identificaţi următorii factori care favorizează existenţa acestui fenomen infracţional: vârsta înaintată, naivitatea şi, nu în ultimul rând, lipsa iniţiativei victimelor de a verifica situaţia de fapt, prezentată de infractori.

Vineri, 10 noiembrie, în municipiul Alba Iulia, a avut loc o primă acţiune la care au participat poliţişti ai Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, împreună cu poliţişti de proximitate de la Poliţia Municipiului Alba Iulia.

Aceştia au purtat discuţii cu persoanele întâlnite pe stradă şi în scări de bloc din zonele din municipiu unde au fost sesizate astfel de fapte. Totodată, poliţiştii le-au adresat rugămintea de a transmite informaţiile preventive, prietenilor şi cunoştinţelor, astfel încât un număr cât mai mare de vârstnici să fie informaţi.

Spre bucuria poliţiştilor, mulţi dintre vârstnicii abordaţi cunoşteau deja acest mod de operare. Unii dintre ei au declarat chiar că au fost sunaţi de către infractori, dar nu s-au pierdut cu firea şi nu au dat curs cererilor acestora, mai mult, au anunţat Poliţia, în speranţa că vor reuşi să dea o mână de ajutor.

Pentru a nu deveni victime ale acestui tip de infracţiune, poliţiştii recomandă: 

Nu oferiţi date cu caracter personal prin intermediul convorbirilor telefonice, indiferent de calitatea invocată de interlocutorul de la capătul firului!

Nu daţi curs instrucţiunilor primite telefonic de la persoane necunoscute, care pretind că au calităţi oficiale!;

Anunţaţi Poliţia la numărul de urgenţă 112, pentru a primi sprijin de specialitate. În nici un caz nu acceptaţi o întâlnire directă cu persoana care v-a apelat, înainte de a discuta cu un poliţist!


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

UPDATE FOTO: Alertă la Alba Iulia. Persoane intoxicate cu monoxid de carbon într-un apartament din Ampoi 3

Publicat

Incident în cartierul Ampoi 3 din Alba Iulia. Trei persoane au fost găsite căzute, duminică seara, într-un apartament de pe strada Arieșului. Din primele date, este posibil ca acestea să se fi intoxicat cu monoxid de carbon. UPDATE 2: Persoanele intoxicate cu monoxid de carbon sunt soț și soție, în vârstă de aproximativ 50 de […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Traficanți de droguri din Alba Iulia, prinși cu ajutorul unui ofițer sub acoperire. Unul dintre cei implicați, fiu de polițist

Publicat

Cinci tineri din Alba Iulia s-au ales cu pedepse cu închisoarea, după ce activitatea lor infracțională a fost probată cu sprijinul unui ofițer su acoperire. Tinerii luau din Spania materie primă și preparau droguri într-un laborator improvizat. Apoi le vindeau unor clienți din Alba, dar și din Cluj şi Hunedoara. Polițiștii i-au prins cu canabis, […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Incendiu la Shopping City Sibiu. Clienții mall-ului, evacuați după ce a luat foc o friteuză

Publicat

Un incident s-a petrecut duminică seara la mall-ul din Șelimbăr, județul Sibiu. Clienții s-au autoevacuat după ce a luat foc o friteuză și incinta s-a umplut cu fum dens. Potrivit ISU Sibiu, incendiul a fost la o friteuză aparținând unui fast food situat la etajul II al mall-ului și s-a manifestat cu degajare de fum […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: „Ce dăruieşti din inimă nu se pierde niciodată”. Elevi militari din Alba Iulia, acțiune umanitară pentru familii din Râmeț

Publicat

Elevi de la Colegiul Naţional Militar „Mihai Viteazul”, alături de studenți de la Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, au participat la o acţiune umanitară, oferind daruri unor familii izolate din comuna Râmeţ. Elevii în uniformă s-au alăturat proiectului „Daruri, zâmbet și culoare pentru Apuseni” iniţiat de Corpul cadeţilor „General maior Nicolae Uscoi” din […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate