Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Pensionari din Alba Iulia, instruiţi de poliţişti, pentru prevenirea înşelăciunilor „Accidentul”

avatar

Publicat

Poliţiştii din Alba desfăşoară în această perioadă o campanie de prevenire a înşelăciunilor comise prin metoda „Accidentul”. Persoanele vârsnice sunt instruite de poliţişti pentru a nu da crezare escrocilor şi pentru a anunţa Poliţia.

“În ciuda faptului că în cursul anilor 2016 – 2017 au fost declanşate ample campanii de mediatizare şi prevenire a acestui tip de infracţiune, încă există persoane care cad victime ale escrocilor ce utilizează această metodă pentru a obţine venituri ilicite. În aceste condiţii şi pentru o şi mai amplă informare a populaţiei, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba, prin Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, a lansat campania de prevenire a înşelăciunilor comise prin metoda „Accidentul”, intitulată „Fii vigilent! Nu te lăsa înşelat de infractori!”, a transmis IPJ Alba.

Campania se desfăşoară în perioada noiembrie 2017 – ianuarie 2018, scopul fiind acela de informare a cetăţenilor cu privire la acest mod de operare şi măsurile de siguranţă personală pe care trebuie să le adopte pentru a nu deveni victime.

Campania se adresează atât cetăţenilor din mediul urban cât şi celor din mediul rural, poliţişti de prevenire, proximitate şi ordine publică, urmând a interacţiona, în mod direct, în special, cu persoanele vârstnice, fie în cadrul unor acţiuni stradale, fie la domiciliile acestora sau la adunările asociaţiilor de proprietari.

Analizând tiparul de comitere a infracţiunilor de înşelăciune prin metoda „Accidentul”, au fost identificaţi următorii factori care favorizează existenţa acestui fenomen infracţional: vârsta înaintată, naivitatea şi, nu în ultimul rând, lipsa iniţiativei victimelor de a verifica situaţia de fapt, prezentată de infractori.

Vineri, 10 noiembrie, în municipiul Alba Iulia, a avut loc o primă acţiune la care au participat poliţişti ai Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, împreună cu poliţişti de proximitate de la Poliţia Municipiului Alba Iulia.

Aceştia au purtat discuţii cu persoanele întâlnite pe stradă şi în scări de bloc din zonele din municipiu unde au fost sesizate astfel de fapte. Totodată, poliţiştii le-au adresat rugămintea de a transmite informaţiile preventive, prietenilor şi cunoştinţelor, astfel încât un număr cât mai mare de vârstnici să fie informaţi.

Spre bucuria poliţiştilor, mulţi dintre vârstnicii abordaţi cunoşteau deja acest mod de operare. Unii dintre ei au declarat chiar că au fost sunaţi de către infractori, dar nu s-au pierdut cu firea şi nu au dat curs cererilor acestora, mai mult, au anunţat Poliţia, în speranţa că vor reuşi să dea o mână de ajutor.

Pentru a nu deveni victime ale acestui tip de infracţiune, poliţiştii recomandă: 

Nu oferiţi date cu caracter personal prin intermediul convorbirilor telefonice, indiferent de calitatea invocată de interlocutorul de la capătul firului!

Nu daţi curs instrucţiunilor primite telefonic de la persoane necunoscute, care pretind că au calităţi oficiale!;

Anunţaţi Poliţia la numărul de urgenţă 112, pentru a primi sprijin de specialitate. În nici un caz nu acceptaţi o întâlnire directă cu persoana care v-a apelat, înainte de a discuta cu un poliţist!

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ȘTIREA TA - Evenimentele nu se întâmplă doar în fața reporterilor profesioniști. Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite să vadă și alții ceea ce tu ai trait "live". Poți trimite prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

loading...
loading...
Publicitate

Publicitate

ACTUALITATE

Apuseni Ultra Race. Peste 100 de sportivi români și străini vor lua startul din Arieșeni într-o cursă de 170 de kilometri

avatar

Publicat

În weekend la Arieșeni se dă startul competiției internaționale Apuseni Ultra Race. Peste 100 de sportivi vor alerga în competiției, o cursă de 170 de kilometri, la care participă alergători din România dar și din străinătate. Printre participanți se numără și Tiberiu Useriu, triplul câștigător al celui mai greu ultramaraton din lume, 6633 Arctic Ultra. Traseul […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurențiu Streza: Toți credincioșii sunt obligați să participe la Referendum

avatar

Publicat

Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurențiu Streza, a transmis un mesaj video, ”o chemare sfântă”, prin care îi anunță pe credincioși că au obligația de a participa la Referendumul pentru modificarea Constituției. ”Este cel mai mare examen pe care credincioșii creștini, nu numai cei ortodocși, toți credincioșii creștini din țară sunt obligați să-l treacă”, spune Mitropolitul Ardealului.Acesta […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

În weekend: Târgul APULUM AGRARIA 2018, la Alba Iulia. Surprize culinare, concursuri şi standuri cu bogăţiile toamnei. PROGRAM

avatar

Publicat

În perioada 21-23 septembrie, la Alba Iulia are loc Târgul Apulum Agraria. Timp de trei zile, producătorii și fermierii locali vor avea la vânzare pâine, preparate din carne, lactate, ouă conserve de fructe și legume, produse tradiționale atestate, miere, produse apicole, uleiuri, vinuri, lavandă dar și produse de sezon.Începutul toamnei este dedicat evenimentului de promovare […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Primăria Sebeș anunță schimbarea sensului unic pe strada Cetății din municipiu

avatar

Publicat

Primăria Sebeș informează cetățenii cu privire la schimbarea sensului unic pe strada Cetății, cu acces de pe strada 24 Ianuarie (stradă cu sens unic) spre strada Aviator Olteanu. Riveranii au astfel acces de pe strada 24 Ianuarie (stradă cu sen unic), evitându-se intrarea prin sensul giratoriu de la Turn și implicit blocarea intrării în sensul […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Patronatul Investitorilor Autohtoni: România scoate din resurse materiale de un euro producție de două ori mai mică

avatar

Publicat

bani

Reindustrializarea României este o temă care lipseşte de pe agenda de priorităţi a guvernelor din ultimii ani, iar la ora actuală, ca să obţinem un euro PIB, noi cheltuim de două mai mult pentru un material, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de specialitate, Cristian Pârvan, preşedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni (PIAROM).„Tema reindustralizării României lipseşte de pe […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate