Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO perseide 2023: Cea mai frumoasă stea căzătoare, surprinsă în județul Alba, la Curmături. Imagini extraordinare

Publicat

Imagini superbe cu spectacolul oferit de perseide, în noaptea de 12 spre 13 august 2023, au fost surprinse în județul Alba de fotograful pasionat de astronomie, Ștefan Pop-Coț. 

”Am văzut zeci, sute, cred” a spus acesta. Punctul din care au fost surprinse fotografiile este Cabana Curmături – Coumna Șugag.

Acolo are loc tabăra anuală a unui grup de prieteni pasionați de astronomie și astrofotografie.

Reamintim că pentru a vedea bine perseidele, este nevoie de un loc situat cât mai departe de sursele de lumină artificiale (cum ar fi orașele).

”Cel mai fain mini bolid perseidă pe care l-am și văzut azi noapte de la astROmania. Printre zecile de telescoape și camere foto. Canon R6, Samyang 14mm, f2.4” a transmis Ștefan Pop-Coț, care este și vicepreședintele Societății Române pentru Astronomie Culturală.

Dacă le-ați ratat, nu vă faceți probleme. Le puteți observa și în nopțile următoare (până în 26 august), ce-i drept, la o intensitate ușor mai mică.

”Recomandarea optimă pentru a observa perseidele este să mergem în afara localităților deoarece poluarea luminoasă a becurilor de peste tot ne strică vizibilitatea.

Întinși pe o pătură, pe un șezlong, pe un scaun poate, cu ochii liberi și cu o privire cât mai largă. Deci fără instrumente. Perseidele vin din constelația Perseu dar ele pot cădea oriunde pe cer” este recomandarea lui Ștefan.

Ce sunt perseidele

Perseide 2023: Perseidele sunt o ploaie de meteori care apar în fiecare an în jurul aceleiași perioade și sunt unele dintre cele mai vizibile și mai spectaculoase evenimente astronomice.

Acestea sunt cunoscute și sub denumirea de „Lacrimile lui Sfântul Laurențiu” în tradiția populară, datorită de data de 10 august, ziua în care este sărbătorit Sfântul Laurențiu în calendarul creștin.

Perseidele sunt cauzate de intrarea Pământului în calea particulelor mici de praf și deșeuri lăsate în urmă de cometa Swift-Tuttle.

Foto: Ștefan Pop-Coț

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax