Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Portul popular reconstituit al satului Pănade a fost prezentat într-o expoziţie etnografică la Sala Unirii din Alba Iulia

Publicat

Costumul popular din secolul XIX al satului Pănade din judeţul Alba, reconstituit şi redat comunităţii, a fost prezentat miercuri la Sala Unirii din Alba Iulia, în cadrul unei expoziţii etnografice. Cu această ocazie, a fost lansat un volum şi un film documentar, despre procesul reconstituirii portului popular. Acest lucru a fost posibil printr-un proiect iniţiat de Asociaţia Artă şi Tradiţii Meşteşugăreşti Alba, clasat pe locul I al concursului AFCN din iulie 2012.

După ce a fost lansat printr-o festivitate ce s-a transformat într-o veritabilă sărbătoare în satul Pănade, cu o zi înainte, proiectul „Reconstituirea Portului Tradițional din Pănade” a fost prezentat și la Alba Iulia, miercuri, 14 noiembrie 2012. De la ora 13.00, în cadrul unei expoziţii etnografice, Sala Unirii a găzduit lansarea cărții „Portul tradițional din Pănade” și proiecția filmului documentar „Portul tradițional din Pănade”, iar Grupul folcloric „Dorul Chicuiului” din Pănade a susținut un moment folcloric.

Manifestarea face parte dintr-un proiect inițiat de Asociația Artă și Tradiții Meșteșugărești Alba și finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și Consiliul Județean Alba, prin Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba. În cadrul acestui proiect s-a reușit reconstituirea a două costume tradiționale (femeiesc și bărbătesc), din secolul al XIX-lea, de către patru femei din satul Pănade, după vechile tehnici ale țesutului și cusutului.

Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Alba, Asociația Artă și Tradiții Meșteșugărești Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba în parteneriat cu Asociația Timotei Cipariu ASTRA Blaj, Primăria comunei Sâncel, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, Asociația „Prietenii Muzeului Unirii” și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax