Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

GALERIE FOTO: Portul Tradiţional din Pănade a fost reconstituit şi prezentat sătenilor, aşa cum era în secolul XIX

Publicat

Locuitorii satului Pănade din judeţul Alba şi-au primit înapoi portul popular în variantă originală, autentică, aşa cum era în secolul al XIX-lea. Dacă până acum cei care reprezentau satul Pănade, la fel ca în cazul majorităţii localităţilor din judeţul Alba îmbrăcau un port alb-negru, după mai multe luni de cercetare şi de muncă, patru femei îndemânatice şi harnice din Pănade, au reuşit să reconstituite adevăratele haine populare femeieşti şi bărbăteşti, folosind tehnicile străvechi ale ţesutului şi cusutului. Astfel, de acum, pănăzenii sunt din nou proprietarii unui port tradiţional vesel, abundând de culori.

Spre deosebire de costumul popular alb-negru, devenit ulterior reprezentativ pentru zona Alba, dar preluat din zona Sibiu, costumul tradiţional din Pănade se dezvăluie a fi o adevărată „feerie”, atât prin generozitatea culorilor pe care le adună (mov, verde, roşu, albastru etc), dar şi prin ingeniozitatea modelului catrinţei şi mai ales al baticului, prins elegant, chiar şic, în partea stângă.

Imensul dar pentru comunitatea din Pănade a fost posibil prin intermediul proiectului „Reconstituirea portului tradițional din Pănade – restituire parțială a patrimoniului imaterial local”, inițiat de Asociația Artă și Tradiții Meșteșugărești Alba – ATMA și finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) și Consiliul Județean Alba, prin Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba. Acest proiect s-a clasat pe locul I al concursului de proiecte al AFCN din vara 2012, obţinând o finanţare de 49.587 lei.

La lansarea proiectului, locuitorii satului Pănade şi numeroşi invitaţi au asistat la lansarea volumului și a filmului etnografic „Portul tradițional din Pănade”, descoperind astfel, pas cu pas, cum a fost reconstituit portul tradiţional, prin mâinile celor patru femei țesătoare din Pănade: Maria Zereș, Maria Cucui, Maria Șandor și Ana Poșa. Pe parcursul proiectului, acestea au beneficiat de sprijinul total al echipei de implementare, condusă de Petruța Pop, referent în cadrul Serviciului de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale, din cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena”.

Cele patru femei ţesătoare şi cusătoare din Pănade au primit Diplome de excelenţă pentru sprijinul acordat în realizarea proiectului cultural „Reconstituirea portului tradiţional din Pănade”.

Prin acest proiect, s-a urmărit creșterea respectului și a responsabilității față de patrimoniul imaterial local și național, stimularea meșteșugului țesutului și cusutului tradițional, prin creșterea numărului celor care doresc să confecționeze și să dețină costume populare autentice.

În cadrul evenimentului a avut loc și un spectacol folcloric susținut de Ansamblul folcloric al județului Alba, condus de dirijor Alexandru Pal, Grupul vocal bărbătesc „Sâncelenii” din Sâncel și Grupul folcloric „Dorul Chicuiului” din Pănade. Întregul eveniment a fost prezentat de Angela Chelaru.

Parteneri în acest proiect sunt Asociația “Timotei Cipariu” ASTRA Blaj, Primăria comunei Sâncel, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Biblioteca Județeană “Lucian Blaga” Alba și Asociația “Prietenii Muzeului Unirii”.

FOTO: Vali CIONTEA

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. CLEJA

    luni, 16.09.2013 at 18:43

    De pe tractor, in mijlocul ARTISTILOR !!!!!!!!!!!!!!!!!! mult scces d-nule ZERES !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Multe felicitari !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax