Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO Record național de scufundare al scafandrilor Salvamont Cluj, într-o peșteră inundată din Munții Apuseni: -129 metri adâncime

Publicat

Record național de scufundare al scafandrilor Salvamont Cluj. O echipă de scafandri din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj a stabilit recent un nou record național de scufundare în peșteră inundată, atingând cota de -129 metri adâncime, în Izbucul Ibzândiș din Munții Pădurea Craiului, în județul Bihor, în partea de nord-vest a Munților Apuseni.

Izbucul este considerat unul emblematic în speologia din România: aici se realizează explorări de mai bine de jumătate de secol.

Echipa formată din trei scafandri (Cristian Irimieș și Flaviu Pop – echipa de vârf și Ciprian Man – sprijin) a reușit doborârea fostului record de -121 metri din același izbuc (record ce data din anul 2022), depășind restricția (strâmtoarea) de la această cotă.

Record național de scufundare al scafandrilor Salvamont Cluj

La adâncimea de 129 metri, scafandrii au descoperit o zonă în care galeria se îngusta și din pricina penalizării de decompresie pe care o aveau la acel minut, scafandrii au decis să se întoarcă.

Ei au constatat că peștera continua descendent, oferind provocări de explorare viitoare.

„Prin pregătire continuă, scafandrii din cadrul serviciului nostru Salvamont-Salvaspeo reușesc să intervină într-un mod eficient și în cazul operațiunilor complexe.

Îi felicit pe această cale pentru noul record național pe care l-au reușit la scufundare și le mulțumesc că sunt în permanență alături de cei care au nevoie de ajutorul lor”, a transmis președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.

Scafandrii din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj, entitate aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, au efectuat, în ultimele luni, mai multe ture de explorare în Izbucul Izbândiș, ca parte a procesului de pregătire continuă pentru intervențiile din lacurile montane din județul Cluj, cunoscute pentru condițiile dificile de scufundare (adâncime și vizibilitate).

Pe parcursul acestor ture, scafandrii au reușit cartarea, în premieră, a acestui izbuc.

Scufundarea într-o peșteră inundată necesită o pregătire extrem de minuțioasă

O scufundare într-o peșteră inundată la astfel de adâncimi necesită o pregătire extrem de minuțioasă:

  • calculul și pregătirea amestecului de gaze pentru respirat – de remarcat că o scufundare la asemenea adâncimi necesită o perioadă de până la câteva ore în care scafandrii trebuie să rămână în apă pentru decompresie, adică restabilirea echilibrului de gaze din organism pentru revenirea la presiunea atmosferică normală;
  • calcularea și pregătirea surselor de energie electrică pentru aparatura subacvatică (scutere, dispozitive de iluminat, etc.) și pentru încălzirea costumului de scufundare (apa nu are mai mult de 9 grade Celsius);
  • pregătirea și instalarea firului ghid (lungimea firului a fost de 425 metri, amarat în 86 de puncte), obligatoriu pentru orientarea într-o peșteră inundată.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax