Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Rețea uimitoare de peșteri, descoperită în Munții Apuseni de speologi aflați într-o tabără. Cum a fost denumit labirintul

Publicat

Rețea uimitoare de peșteri descoperită în Munții Apuseni. Un labirint fascinant de peșteri în calcar cristalizat a fost descoperit recent în Munții Apuseni, cu prilejul unei tabere speologice. 

Reprezentanții Asociației Apuseni Spirit au anunțat o descoperire uimitoare în Munții Apuseni: un labirint de peșteri în calcar cristalizat amplasate între între Arieșul Mic, Crișul Alb și Valea Sohodolului.

Descoperirea a fost făcută ca urmare a unei tabere de speologie desfășurată în comuna Sohodol din județul Alba, între 18 și 27 august.

În prim planul descoperirii s-a aflat un grup de cercetători ai Academiei Române Filiala Cluj-Napoca, membri ai Institutului de Speologie „Emil Racoviță” Cluj.

Labirint de peșteri, descoperit în Munții Apuseni – labirintul ascuns în Platoul Poieni

„Luminesti, 27 august 2023 – Sub îndrumarea atentă a domnului Mirel Leahu, tabăra de speologie din perioada 18-27 august din Luminesti, comuna Sohodol, a fost o reușită de neegalat în explorarea subterană. (…)

Inițiată de Asociația Apuseni Spirit, în cadrul proiectului de dezvoltare turistică, această aventură a adus la lumină un secret ascuns în Platoul Poieni – un labirint de peșteri în calcar cristalizat, numit cu mândrie „Ținutul Peșterilor în Marmură”.

Amplasate strategic între Ariesul Mic, Crișul Alb și Valea Sohodolului, peșterile au reprezentat întotdeauna o enigmă intrigantă.

Echipa condusă de domnul Mirel Leahu a preluat provocarea de a dezvălui aceste comori subterane. Cu rezultate uluitoare, a fost descoperită o întreagă rețea de peșteri în marmură sau calcar cristalizat în inima Platoului Poieni.

Peșteri cu potențial turistic

În timpul taberei de speologie, participanții au adus la lumină frumusețea ascunsă a acestui univers subteran, identificând o serie de peșteri cu potențial turistic.

Inițiativa Asociației Apuseni Spirit a devenit un motor de mobilitare, când estimările inițiale privind existența între 5 și 10 astfel de formațiuni s-au dovedit a fi mult subevaluate.

Împreună cu domnul cercetător Marius Kenesz de la Institutul de Speologie „Emil Racoviță” din Cluj-Napoca, arhivele din 1980 au dezvăluit un impresionant număr de 102 peșteri verificate, la care s-au adăugat cel puțin 10 altele.

Ținutul Peșterilor în Marmură – Avenul lui Gil

Printre aceste descoperiri excepționale, Avenul lui Gil a strălucit, un fenomen carstic ce nu poate fi trecut cu vederea.

Cu o dezvoltare estimată de cel puțin 1 kilometru, acest aven a fost explorat cu pasiune de Cristi Oltean, Alex Pologea, Ioan Tothi Maksay, Marius Cigher si Clubul de Speologie Geoda, contribuind astfel la înțelegerea lui în profunzime.

Rezultatul remarcabil al taberei de speologie din Luminesti marchează începutul unei serii de explorări și documentări a fenomenelor carstice din zonă.

Asociația Apuseni Spirit își propune să transforme această inițiativă într-o tradiție anuală, invitând cluburi de speologie din toată țara și din străinătate să se alăture și să aducă contribuții valoroase la dezvăluirea unor noi descoperiri.

Mulțumim din suflet familiei Dragoi pentru ospitalitatea generoasă și angajamentul, precum și domnului Sorin Corches pentru sprijinul logistic esențial.

Suntem profund recunoscători și domnului doctor Ciubotarescu Christian, profesorului Nelu Sortan, jurnalistului Jianu Nicu și lui Ioan Sicoe pentru împărtășirea informațiilor prețioase.

În final, responsabilitatea noastră pentru comunitatea locală este de a proteja aceste comori subterane și sursele de apă, evitând să aruncăm deșeuri în avenuri și doline”, au transmis recent reprezentanții Apuseni Spirit.

sursa, foto: Apuseni Spirit

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax