Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

FOTO: Sens unic pe unul dintre cele mai importante bulevarde din Alba Iulia. Cum se va schimba circulația în centrul municipiului

Publicat

Circulația rutieră în zona centrală a municipiului Alba Iulia, pe B-dul Ferdinand I, între intersecția din zona Consiliul Județean Alba / Prefectura Alba și zona Gară urmează să fie reorganizată în curând. Se propune realizarea unui sens unic din zona centrală a municipiului, pe direcția Partoș. 

Pe Bulevardul Ferdinand, pe ambele sensuri, vor fi introduse benzi dedicate transportului public, dar, din cauza lățimii reduse a zonei care poate fi utilizată pentru realizarea străzii, „se mai poate asigura numai o singură bandă pentru traficul general”, se precizează în documentele primăriei.

Această bandă va asigura traficul vehiculelor dinspre centrul municipiului, spre Gară. În plus, vor dispărea toate parcările de pe marginea străzii.

Traficul dinspre Sebeș va fi direcționat fie pe Iașilor, pe lângă Gară, fie spre Cetate, pe străzile actuale.

Potrivit proiectului, și trecerea de pietoni din fața sediului IPJ Alba va fi relocată. La fel se va întâmpla și cu cea de lângă fosta clădire Raiffeisen, care va fi mutată în fața Poliției Locale.

Proiectul, în licitație

Reamintim faptul că în prezent se află în derulare o licitație pentru reabilitarea infrastructurii de transport public urban pe bulevardele din zona centrală a municipiului Alba Iulia și pe mai multe străzi din cartierele Partoș și Bărăbanț.

Mega-proiectul în valoare de peste 15,3 milioane de euro vizează lucrări pe străzile Regimentul V Vânători, B-dul Ferdinand I, Ion I.C. Brătianu, Ardealului, B-dul Tudor Vladimirescu, Turnătoriei și Cabanei.

Citește și Mega-licitație de peste 15 milioane de euro pentru reabilitarea unor străzi principale din Alba Iulia. Cum se modifică traficul

Licitația, lansată în 28 aprilie, are ca dată limită de depunere a ofertelor 7 iunie. Printre cele mai importante schimbări prevăzute în proiect, potrivit documentației realizate în 2020, se numără:

  • reorganizarea intersecțiilor între B-dul Ferdinand I și B-dul Încoronării (zona Gară) și între B-dul Ferdinand I – strada Bucovinei – strada Olteniei (zona Consiliul Județean Alba / Prefectura Alba)
  • reorganizarea traficului pe B-dul Ferdinand I, între intersecția din zona Gară și Piața I. C. Brătianu – sens unic din Centru către Sebeș. Traficul rutier din direcția Sebeș-Centru va fi deviat, din zona Gării, pe străzile Iașilor, Plevnei și Olteniei (două benzi în sens unic), iar circulația din Centru către Sebeș se va desfășura pe o singură bandă pe Bulevardul Ferdinand (două benzi vor fi dedicate transportului urban) și pe strada Bucovinei și strada Traian (două benzi în sens unic).
  • semaforizarea unor treceri de pietoni (ex: zona Piața I. C. Brătianu, Piața Alessandria / IPJ Alba) și montarea de camere de supraveghere
  • anularea unui sens giratoriu aflat pe B-dul Tudor Vladimirescu (zona Penny Market) și amenajarea unei intersecții semaforizate
  • montarea de dispozitive de depistare a depășirii limitei de viteză admise (radar), de depistare a trecerii pe culoarea roșie a semaforului și pentru depistarea încălcării interdicției privind accesarea benzilor dedicate transportului public de către vehiculele neautorizate
  • benzi dedicate exclusiv transportului local
  • amplasarea a 3 stații de încărcare pentru vehicule electrice
  • amplasarea a 6 stații de închiriere biciclete (cu câte 10 biciclete)

Valoarea totală este estimată la 75.911.949,46 de lei, fără TVA, din care:

  • Lot 1: Reabilitare infrastructură rețea majoră de transport public urban – municipiul Alba Iulia. În cadrul acestui lot se vor executa lucrări de reabilitare infrastructură rutieră, pozare cabluri instalații semaforizare și infrastructură stații autobuz pe străzile: Regimentul V Vânători, B-dul Ferdinand I și Ion I.C. Brătianu – valoare estimată: 40.415.661,85 lei, fără TVA
  • Lot 2: Reabilitare infrastructură rețea majoră de transport public urban – municipiul Alba Iulia. În cadrul acestui lot se vor executa lucrări de reabilitare infrastructură rutieră, pozare cabluri instalații semaforizare și infrastructură stații autobuz pe străzile: Ardealului, Tudor Vladimirescu, Turnătoriei și Cabanei – valoare estimată: 35.496.287,61 lei, fără TVA)

În data de 23 mai, Primăria Alba Iulia a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru servicii de dirigenție de şantier în vederea realizării obiectivului de investiții: „Reabilitare infrastructură rețea majoră de transport public urban din municipiul Alba Iulia – Lot 1”, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020.

Valoarea totală este estimată la 389.209 de lei, fără TVA. 

Obiectivul de investiții propus a fost structurat pe 3 loturi:

  • Lot 1: Reabilitare infrastructură rețea majoră de transport public urban din municipiul Alba Iulia. În cadrul acestui lot se vor executa lucrări de reabilitare infrastructură rutieră, pozare cabluri instalații semaforizare și infrastructură stații autobuz pe străzile: Regimentul V Vânători, B-dul Ferdinand I și Ion I.C. Brătianu.
  • Lot 2: Reabilitare infrastructură rețea majoră de transport public urban din municipiul Alba Iulia. În cadrul acestui lot se vor executa lucrări de reabilitare infrastructură rutieră, pozare cabluri instalații semaforizare și infrastructură stații autobuz pe străzile: Ardealului, Tudor Vladimireascu, Turnătoriei și Cabanei.
  • Lot 3: Reabilitare infrastructură rețea majoră de transport public urban din municipiul Alba Iulia. În cadrul acestui lot sunt cuprinse furnizarea și montajul echipamentelor aferente iluminatului trecerilor de pietoni, stațiile de autobuz, stațiile de reîncărcare, bike sharing, mobilierul urban și amenajarea centrului de management de trafic în spațiul deținut de autoritatea contractantă pe strada Bucovinei.

Serviciile de dirigenție de șantier vor cuprinde toate cele 3 loturi și vor consta în supravegherea următoarelor categorii de lucrări: reabilitare străzi, realizare instalații semaforizare, iluminat treceri de pietoni și stații încărcare, realizare rețea pluvială, realizare sistem management trafic, amenajare spațiu centru management trafic.

Analiza modului de organizare a circulației în intersecția Bulevardul Ferdinand – Bulevardul Încoronării (zona Gară)

Ca urmare a introducerii benzilor dedicate pentru transportul public pe ambele sensuri pe Bulevardul Ferdinand, din cauza lățimii reduse a zonei ce poate fi utilizată pentru realizarea străzii, se mai poate asigura numai o singură bandă pentru traficul general.

foto: Bulevardul Ferdinand I, intersecția cu B-dul Încoronării (zona Gară)

Această bandă va asigura traficul vehiculelor private dinspre Centru spre Sebeș.

Pentru asigurarea tranzitului / fluxului de vehicule aferente traficului general se propune o reorganizare a traficului pe străzile din zonă, prin utilizarea sensurilor unice.

foto: Bulevardul Ferdinand I, intersecția cu strada Banatului

Astfel, fluxul de vehicule dinspre Sebeș către Centru va fi direcționat pe strada Iașilor, strada Plevnei, strada Olteniei (două benzi în sens unic).

Circulația din Centru către Sebeș se va desfășura atât pe banda rămasă ca urmare a reorganizării tramei stradale pe B-dul Ferdinand I cât și pe strada Bucovinei și strada Traian (2 benzi în sens unic).

 

foto: Bulevardul Ferdinand I, intersecțiile cu străzile Dimitrie Cantemir, Dobrogei și Moldovei

Acest lucru a condus la necesitatea reorganizării intersecțiilor Bulevardul Ferdinand I – Bulevardul Încoronării (zona Gară) și Bulevardul Ferdinand I – strada Bucovinei – strada Olteniei.

Potrivit documentației, cea mai eficientă soluție este realizarea unei intersecții semaforizate, organizată în conformitate cu noile fluxuri rezultate ca urmare a reorganizării circulației pe sensuri unice.

foto: Bulevardul Ferdinand I, intersecția cu străzile Crișanei și Munteniei

Prin introducerea acestei intersecții în sistemul central de management al traficului ea poate beneficia de un program de semaforizare adaptiv, crescând în acest fel nivelul de serviciu al acesteia.

Strada I. C. Brătianu

foto: Strada I. C. Brătianu, zona Consiliul Județean Alba / Prefectura Alba

Strada I. C. Brătianu este în continuarea Bulevardului Ferdinand și pornește de la intersecția cu străzile Basarabiei și Olteniei, având lungimea de 430 metri.

Strada va fi proiectată cu 4 benzi de circulație din care două marginale dedicate traficului local de călători cu lățimea de 3,5 metri fiecare și două benzi centrale cu lățimea de 2,75 m.

foto: Strada I. C. Brătianu, zona Consiliul Județean Alba / Prefectura Alba / IPJ Alba

Benzile dedicate traficului local de călători se vor delimita de partea carosabilă cu separatoare de sens și se vor marca corespunzător.

Pe partea stângă, la marginea părții carosabile se va proiecta o pistă de cicliști cu lățimea de 2 metri (două sensuri de circulație) și un trotuar cu lățimea minimă de 1,2 metri, până la margine de proprietate.

La intersecția cu strada Basarabiei s-a prevăzut o platformă de încărcare dedicată vehiculelor cu motor electric, cu două locuri de parcare.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Cosmin

    miercuri, 25.05.2022 at 06:59

    La două săptămâni apare în ziar articolul cu ce se va întâmpla în Alba Iulia. Cu ce s a făcut… nimic. Nu văd o lucrare începută măcar în oraș. Finalizata… Absolut nimic nu se face în oraș. Nimic. Doar povesti și desene 3 D. Atât. Mare dezamăgire actuala administrație

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax