Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Spectacol de tradiţii româneşti la Grădiniţa ”Dumbrava Minunată” din Alba Iulia. Cinci ii, donate pentru „lada de zestre” a grădiniţelor

Publicat

IMG_9934 Preșcolarii din Alba au demonstrat că știu să prețuiască tradițiile, reușind să câștige aplauze la scenă deschisă în spectacolul ”Mult îmi place și iubesc, portul nostru românesc”, organizat joi, 2 iunie, de Grădinița cu program prelungit ”Dumbrava Minunată” din Alba Iulia. Prin campania ”Produs din suflet pentru comunitate”, au fost donate cinci ii, fiind primele obiecte intrate în „lada de zestre” a grădiniţelor din Alba.

Spectacolul a reunit cântece și dansuri interpretate de micuți de la Grădinița “Dumbrava Minunată” Alba Iulia, Grădinița cu program prelungit “Prichindelul” Cugir, Grădinița cu program prelungit Step By Step nr. 12 Alba Iulia, Grădinița “Lumea Copiilor” Blaj, Grădinița cu program normal Bucerdea Vinoasă, Grădinița cu program prelungit nr. 3 Sebeș, Grădinița cu program normal “Peștișorul auriu” Zlatna, Grădinița cu program prelungit nr. 9 Alba Iulia, Grădinița cu program prelungit “Primii pași“ Aiud și Grădinița “Scufița Roșie“ Alba Iulia.

”În cadrul proiectului, toate grădinițele implicate au organizat diverse activități de promovare a portului românesc, tradițiilor, dansului și cântecului popular. Astfel, în fiecare grădiniță s-au organizat șezători cu diverse ocazii, expoziții de obiecte etnografice, vizite la muzeu, la atelierul de olărit, toate culminând cu festivalul concurs “Mult îmi place și iubesc portul nostru românesc”, unde micuții s-au întrecut în dansuri populare. Copiii grădiniței noastre au derulat activități diverse în vederea cunoașterii tradițiilor populare: au vizitat atelierul de olărit de la Sebeșel, au admirat icoanele Mariei Poenaru din Laz și au realizat șezători”, au transmis reprezentanții Grădiniței cu program prelungit ”Dumbrava minunată”.

Organizatorii și-au dorit să ofere ca premiu, pentru grupele câștigătoare, costume populare care să rămână în ”zestrea” grădiniței. Echipa Centrului de Resurse – Academia Doamnelor Alba Iulia apreciază că un astfel de proiect – menit să îi învețe, încă de mici, pe preșcolari să iubească valorile strămoșești – merită să fie susținut de comunitate și a decis să îl includă în campania ”Produs din suflet pentru comunitate”.

Campania a fost sprijintă de Asociația Eu Sunt din Alba Iulia care, prin intermediul președintelui acesteia, Adriana Gruiță, a anuțat că donează 5 ii, ce devin astfel primele obiecte care intră în ”lada de zestre” a grădinițelor. La sugestia juriului, acestea vor merge la grădinița organizatoare, pentru efortul depus în organizarea acestui festival, în cadrul căruia a avut de altfel și cele mai multe grupe de copii urcate pe scenă.

”Dansul popular, cântecele populare, șezătorile, prin varietatea lor, prin tradiție și sentimente, sunt expresia fiecarui colț de țară, cu obiceiurile, oamenii și cultura lui. Parcă ignorate de cei mai multi tineri, dansurile populare ard doar în inimile bunicilor și străbunicilor “dependenți de folclor”. Acestea nu au voie să dispară, ele trebuie să renască, să existe în inima fiecăruia dintre noi. De asemenea, cântecele, costumul popular românesc, sunt o reală valoare a neamului românesc, exprimând hărnicia și priceperea acestui neam”, au mai transmis inițiatorii proiectului.

Centrul de Resurse – Academia Doamnelor Alba Iulia a fost înființat în baza unui proiect finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane și funcționează ca structură a Primăriei Municipiului Alba Iulia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax