Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO | ȘTIREA TA PE ALBA24: La ce te poți uita prin telescopul din statuia „cubistă” de lângă Catedrala Reîntregirii?


Publicat

Ce se vede prin telescopul metalic ce face parte din statuia „Observatorul astronomic” amplasată lângă Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia? Aceasta este întrebarea la care a răspuns un cititor al ziarului Alba24.ro, prin câteva fotografii trimise pe adresa redacției. Acesta a ținut să-și facă publică surpriza pe care i-a produs-o o privire prin interiorul țevii de bronz.

„Chiar dacă era clar că nu are rost să mă aștept la cine știe ce lupe sau lentile prin telescop și că țeava avea să fie goală ca un fluier, am fost curios să văd la ce te poți uita prin el. M-aș fi așteptat să se vadă ceva cupolă, ceva vârf de Batthyaneum, vreo cruce, vreo stemă, vreun cuib de pasăre. Dar nu. Se văd niște antene parabolice. O fi fost o idee suprarealistă? Pentru că pe mine, unul, mă depăşeşte conceptul artistic al acelei chestii. Chiar mă consider depășit. Nu înțeleg ce o fi fost în capul artistului, oricare ar fi el, ce-o fi vrut să spună el acolo, cu cuburile, elipsele, ţeava şi… parabolicele”, a transmis cititorul.

Acesta a ținut să își împărtășească nedumerirea și cu alți curioși, invitându-i să-și exprime părerea despre ce ar putea semnifica acel monument.

Statuia realizată  din 12 cuburi „tăiate” de câteva elipse concentrice este supranumită „Observator Astronomic” și se află expusă lângă Catedrala Reîntregirii. Potrivit reprezentanților Grup Corint- firma beneficiară a contractului, lucrarea a fost realizată de  sculptori executanți, „fără amprentă artistică”, la comanda directă a patronului firmei, Danil Sabău. Bugetul  execuției  monumentului a fost stabilit la 215.000 lei.

Pe subiectul statuilor din Cetate, vă invităm să citiți și: Misterul statuilor din Cetatea Alba Carolina: Costuri reale, semnificații ascunse și „opțiuni artistice” care nu bat cu istoriaȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

4 Comentarii

4 Comments

 1. Lupa Ochean

  miercuri, 27.11.2013 at 20:50

  Cu siguranta cititorul nostru nu a reglat telescopul,
  Regland telescopul pe maxim se poate vedea luminita de la capatul cetatii.

  • moderatorul de serviciu

   miercuri, 27.11.2013 at 21:01

   @Lupa Ochean, Chiar daca ni se va parea că vedem luminita de la capatul cetatii, nu ne ajuta cu nimic. Noi vedem luminita iar executantul telescopului iși vede cei 215.000 lei pentru lucrare.

 2. Mihai

  miercuri, 27.11.2013 at 22:46

  Aceasta lucrare aristica fara artist, a costat de mai bine de 2-3 ori mai mult decat statuile de piatra sau personajele de bronz (realizate de artisti). Ideea de a atrage atentia asupra fostului observator astronomic din Batthyaneum (cred eu..) e un concept simplist, care impreuna cu realizarea proasta e greu de descifrat si de albaiulieni, ca sa nu mai vorbim despre turisti. Macar de ar fi fost sponsorizata lucrarea de catre Dolce sau ce firma or fi parabolicele.. e o reclama destul de reusita

 3. VICTOR

  joi, 28.11.2013 at 10:51

  Adina, m-am toto uitat si am incercat sa inteleg si eu unde este punctul ”concentric” al celor ”cateva elipse”. Marturisesc ca PE MINE MA DEPASESTE…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Ploaie de stele căzătoare, pe cerul României, la mijlocul lunii august. Alte fenomene astronomice din acest an

Publicat

Cel mai cunoscut curent de meteori, Perseidele, poate fi observat la mijlocul lunii august. Curenţii meteorici mai poartă denumirea populară şi de „ploaia de stele căzătoare”.

Denumirea are ca sursă de inspiraţie un punct luminos, ca o stea, ce pare că se desprinde de pe bolta cerească deplasându-se cu mare viteză, timp de câteva clipe, după care se stinge. În realitate, sunt fragmente de corpuri interplanetare de dimensiuni foarte mici, ce pătrund în atmosfera Pământului şi ard în întregime prin frecarea cu aerul. Dacă corpul respectiv este suficient de mare, lasă o dâră luminoasă şi chiar o explozie, ce poartă denumirea de bolid.

Numele curenţilor de meteori este dat de constelaţia din care aparent vin meteorii. Locul mai poartă denumirea de radiant. Perseidele au radiantul în constelaţia Perseu (Perseus).

Momentul maxim al curentului de meteori Perseide va fi în perioada 12-13 august (ZHR = 60 – 100)

Fluxul de corpuri este numit Perseide și se întinde de-a lungul orbitei cometei Swift-Tuttle. Acest nor este constituit din particule lăsate în urmă de cometă în timpul călătoriei de-a lungul orbitei. Astăzi, majoritatea prafului din nor are mai mult de 1000 de ani.

Cometa care a dat naștere acestui roi este Swift-Tuttle, al cărui nucleu are diametrul de circa 10 km. Cea mai recentă trecere a sa la periheliu a avut loc în 1992, iar următoarea va avea loc în 2126.

Primele observaţii despre vizibilitatea unui astfel de fenomen se găsesc în cronici chinezeşti, unde se spune că, în anul 36, într-o singură noapte, au fost văzuţi peste 100 de meteori. Primul observator care a determinat rata orară a curentului de meteori al Perseidelor a fost Eduard Heis care, în 1839, a numărat 160 de meteori pe oră. Calculul orbitei Perseidelor a fost realizat între 1864-1866 de Giovanni Schiparelli (1835-1910). El a constatat o strânsă legătură a fenomenului cu orbita cometei Swift-Tuttle, care trece prin apropierea Soarelui o dată la 120 de ani. Numele de Perseide a fost dat tot de Schiparelli în 1866

Alte fenomene astronomice vizibile în anul 2020

13 august – Planeta Venus la elongaţie vestică maximă (dimineaţa)

11 septembrie – Planeta Neptun la opoziţie (vizibilă toată noaptea); Pământul se află în cel mai apropiat punct faţă de Nepun, a opta planetă de la Soare va putea fi vizibilă pe cer

23 septembrie – Echinocţiul de toamnă; începutul toamnei astronomice. Din această zi, durata zilelor va continua să scadă, iar cea a nopţilor să crească, până la solstiţiul de iarnă.

13 octombrie – Planeta Marte la opoziţie (vizibilă toată noaptea); Marte va străluci de 7 ori mai puternic decât Saturn şi de 17 ori mai puternic decât steaua Antares, fiind vizibilă de pe Terra toată noaptea

21 – 22 octombrie – Maximul curentului de meteori Orionidele (ZHR = 20); Terra trece prin marginea exterioară a norului de particule din coada cometei 1/P Halley.

31 octombrie – Planeta Uranus la opoziţie (vizibilă toată noaptea) și Luna albastră. Uranus se află cel mai aproape de Pământ, fiind luminată de către Soare. Planeta albastru – verzui va fi mai luminoasă decât în orice altă perioadă a anului. Termenul de „Lună albastră” este folosit atunci când avem două luni pline în decursul aceleeaşi luni

17 – 18 noiembrie – Maximul curentului de meteori Leonidele (ZHR = 15); Pământul trece prin traiectoria prafului cosmic lăsat în urmă de cometa Tempel-Tuttle; meteorii vor cădea cu viteză de 71 km/s

13 – 14 decembrie – Maximul curentului de meteori Geminidele (ZHR = 120); provin din asteroidul 3200 Phaeton

21 decembrie – Solstiţiul de iarnă, ora 12.02; începutul iernii astronomice

21 decembrie – Planetele Jupiter şi Saturn în conjuncţie (seara); Evenimentul nu a mai avut loc din anul 2000; cele două planete luminoase vor apărea la un arc de numai 7 minute una de cealaltă, pe cerul nopţii, vor părea o planetă dublă luminoasă.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

De ASTĂZI, semafoarele din zona Hotel Cetate, în Alba Iulia vor fi reabilitate și înlocuite. Traficul, dirijat de polițiști

Publicat

Instalația de semaforizare aflată la intersecția dintre B-dul 1 Decembrie 1918 – B-dul Horea – strada Cloșca și strada Unirii din Alba Iulia va fi reabilitată și înlocuită în perioada 10 – 14 august, au transmis reprezentanții Primăriei. 

Potrivit acestora, lucrările vor începe luni, 10 august, la ora 09:00.

Pe durata lucrărilor, traficul rutier și pietonal din această zonă va fi dirijat de echipaje de poliție, iar în lipsa agenților vor fi respectate semnele și regulile de circulație în intersecție.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

SONDAJ ALBA24: Cine doriți să fie viitorul primar al orașului BAIA DE ARIEȘ? Lista candidaților la alegerile locale 2020

Publicat

Lupta pentru locul de primar al orașului BAIA DE ARIEȘ a început.

Candidații care și-au anunțat până acum intenția de a ocupa această funcție sunt: Ioan Nemeș – PSD, Traian Pandor – PNL, Ileana Pandor – PRO România, Gheorghe Bora – ALDE.

Pe care dintre următorii candidați l-ați vota pentru funcția de PRIMAR al orașului BAIA DE ARIEȘ?

Loading ... Loading ...

Citește și SONDAJ Alba24: Cine doriți să fie viitorul președinte al Consiliului Județean Alba. Lista candidaților anunțați

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Când ar putea fi disponibil un vaccin împotriva COVID-19. Precizările comisarului european pentru sănătate

Publicat

Vaccin, gripa

Un vaccin împotriva COVID-19 ar putea fi disponibil până la sfârşitul anului 2020, a declarat  duminică, Stella Kyriakides, comisar european pentru sănătate, potrivit dpa.

„Chiar dacă este riscant în acest moment să facem predicţii, avem nişte indicii bune că un vaccin candidat ar putea fi disponibil până la sfârşitul acestui an sau începutul anului viitor”, a declarat Kyriakides pentru ediţia online a Handelsblatt.

Un vaccin nu ar rezolva toate problemele dintr-o dată, dar ar permite revenirea treptată la normalitate odată cu vaccinarea unei „mase critice de cetăţeni, în special a celor din grupurile de risc”, a spus ea.

Comisarul european pentru sănătate a remarcat de asemenea un număr crescând de focare mai mici sau mai mari de coronavirus în mai multe state membre ale UE.

Stella Kyriakides a recomandat guvernelor să procedeze la „izolarea rapidă a sursei de infecţie la nivel local cu ajutorul testelor, urmărirea contactelor şi izolarea imediată a persoanelor contaminate”.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate