Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO ȘTIREA TA: Sute de pasionați de sporturi de iarnă au luat cu ”asalt” Domeniul Schiabil Șureanu


Publicat

Sute de iubitori ai sporturilor de iarnă au ”luat cu asalt” , sâmbătă dimineață, Domeniul Schiabil Șureanu. 

Datorită condițiilor meteo favorabile pentru schi sau snowbord, oamenii s-au așezat dis-de-dimineață, răbdători, la coada pentru telescaun.

În jurul orei 12.00, coada pentru telescau se întindea pe câteva sute de metri, iar mare parte dintre cei prezenți au respectat distanțarea fizică.

Domeniul de Schiabil Șureanu și-a deschis porțile în această iarnă, pe 12 decembrie 2020.

Reamintim căAsociația Turistică Munții Șureanu a lansat o petiție online pentru trecerea drumului de acces care leagă DN67C (Transalpina), de la Barajul Oașa, de Domeniul Schiabil Șureanu, din administrarea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, în administrarea comunei Șugag.

CITEȘTE ȘI: Petiție online pentru trecerea drumului spre Poarta Raiului în administrarea comunei Șugag. Ce planuri are primarul comunei

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. Ovidiu

    sâmbătă, 09.01.2021 at 22:41

    Di nou a fost un scurt blocaj la urcare în jurul orei 11. Pentru telescaun trebuia sa astepti 40 de minute. Teleschiul de mai sus de Bar Ada nu a funcționat desi erau cozi imense atat la teleschiul de jos cât și la telescaun. Ar fi necesara o extibdere domeniului schiabil și de niște instalații moderne.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ADMINISTRATIE

Judecătorii din Alba vor decide dacă un bărbat va avea acces la corespondența dintre DIICOT și DNA după ce a dat în judecată SRI

Publicat

sri

Serviciul Român de Informații a fost acționat în instanță de un cetățean din Hunedoara. Acesta a cerut, prin Legea 544/2001 privind accesul la informații, să i se pună la dispoziție documentele de comunicare între DNA și DIICOT, în mai multe dosare penale. 

Inițial, bărbatul a intentat un proces împotriva SRI care s-a desfășurat pe rolul Tribunalului Hunedoara, iar o primă decizie a fost dată de magistrații hunedoreni în 8 decembrie 2020.

Procesul a fost intentat în momentul în care bărbatul a făcut o cerere pentru a avea acces la corespondența dintre DIICOT și DNA.

”În motivarea acțiunii a arătat că, la data de 28 noiembrie 2019, s-a adresat pârâtei (SRI) pentru a-i comunica, conform Legii nr. 544/2001, corespondența purtată de Parchetul DNA și Parchetul DIICOT, precum și actele de sesizare a parchetelor pentru începerea urmăririi penale în anumite dosare penale, iar pârâta i-a comunicat răspuns în sensul că, conform art. 11 și 12 alin. 1 lit. a Legii nr. 51/1991, privind securitatea națională, comunicarea unor astfel de date sunt exceptate de la accesul liber al cetățenilor”, se arată în motivarea judecătorilor din Hunedoara.

SRI nu a acceptat solicitarea bărbatului, iar acesta i-a acționat în instanță.

Magistrații Tribunalului Hunedoara au respins cererea bărbatului și au motivat că ”actele administrative emise sau încheiate de autoritățile publice centrale se soluționează în fond de secțiile de contencios administrativ și fiscal ale curților de apel”, se mai arată în documentul citat.

În urma respingerii cererii la Tribunalul Hunedoara, bărbatul a făcut apel, iar dosarul s-a mutat pe rolul instanței superioare, la Curtea de Apel Alba Iulia.

Primul termen la instanța din Alba Iulia se va judeca pe 22 februarie.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Banii promiși profesorilor pentru orele remediale vor fi impozitați. Declarațiile ministrului Cîmpeanu

Publicat

Suma de 100 de lei primiți de un profesor care face cursuri de recuperare cu elevii, pentru o oră, cunoscute în Educație sub denumirea de “ore remediale”, ar urma să fie impozitați, potrivit declarației ministrului Sorin Cîmpeanu.

Acesta a spus că este vorba despre o sumă brută. Potrivit Edupedu.ro, este pentru prima dată când ministrul anunță că banii pe care i-a anunțat pentru plata orelor remediale vor fi impozitați.

Declarațiile au fost făcute într-o emisiune a Antenei 3, la care a participat ministrul.

Ministrul Educației a completat o întrebare a moderatorului, legată de orele remediale:

Moderator: “Se organizează ore remediale vreme de 16 săptămâni, pentru care profesorii vor fi plătiți cu 100 de lei pe oră…

Sorin Cîmpeanu: Brut! (…) Deci intenționăm să alocăm 144 de milioane din fonduri europene pentru învățământul primar și gimnazial, la care să se adauge 96 de milioane de lei din programul ROSE, Romanian Secondary Education, un proiect al Guvernului României împreună cu Banca Mondială, în total 240 de milioane de lei”.

Un calcul pe sumele prezentate de ministrul Cîmpeanu arată că un profesor ar urma să primească 100 de lei pe oră brut, adică 500 de lei pe săptămână, în medie, respectiv 2.000 de lei pe lună, brut.

Bugetul anunțat de ministru, de 240 de milioane de lei, ar fi suficient pentru exact 30.000 de profesori, din care 18.000 de gimnaziu și învățământ primar și 12.000 de la liceu.

Sursă: Edupedu.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Sorin Bumb: Comunitățile locale din mediul rural pot accesa mai ușor fonduri europene pentru dezvoltarea infrastructurii

Publicat

Comunitățile locale din mediul rural pot accesa mai ușor fonduri europene pentru dezvoltarea infrastructurii și pentru îmbunătățirea conectivității cu mediul urban, anunță senatorul PNL de Alba Sorin Bumb, membru al Comisiei pentru Afaceri Europene a Senatului.

”Utilizarea fondurilor europene pentru dezvoltarea comunităților locale este mai importantă ca niciodată începând cu acest an, programarea europeană 2021-2027 alocând importante resurse pentru acest obiectiv. Pentru a facilita accesarea fondurilor europene și pentru a include cât mai multe localități în rândul celor eligibile pentru implementarea de proiecte de infrastructură și dezvoltare, prin OUG 156/2020 au fost introduse o serie de prevederi care au în vedere, în mod expres, satele aflate în componența administrativă a orașelor și municipiilor, dar și îmbunătățirea conectivității între mediul rural și cel urban.

Astfel, începând cu anul 2021, toate municipiile și orașele care au în structura lor sate aparținătoare, pot obține finanțare europeană nerambursabilă pentru a realiza în aceste sate proiecte de mobilitate urbană, regenerare urbană, alimentare cu apă și canalizare, gestionare a deșeurilor, drumuri locale și drumuri de acces la rețeaua județeană, soluții inteligente de conectare la utilități, transport public de călători. Totodată, comunele care fac parte din Zone Urbane Funcționale (ZUF) definite prin documentații de amenajare a teritoriului sau prin strategii de dezvoltare, pot depune, în parteneriat orașele și municipiile din aceste ZUF, proiecte de mobilitate pentru dezvoltarea transportului public de călători.

Autoritățile publice locale din mediul rural pot depune proiecte de tip <smart village>, adică proiecte pentru rețele inteligente de iluminat public, cu infrastructura aferentă; rețele inteligente de alimentare cu apă potabilă și industrială și rețele de canalizare, cu infrastructura aferentă; rețele inteligente de colectare și transport al deșeurilor, cu condiția ca acestea să facă parte dintr-un sistem integrat de management al deșeurilor (SMID); rețele inteligente de management al traficului auto, indicatoare de circulație, stații de încărcare electrice pentru mijloacele de transport auto, stații de autobuz, precum și alte elemente de infrastructură necesare traficului auto; unități școlare inteligente, conectate la surse de energii regenerabile pentru asigurarea alimentării cu apă, alimentării cu energie termică, energie electrică, inclusiv dotări inteligente independente pentru activitatea educațională; dotarea gospodăriilor cu rețele inteligente de asigurare a utilităților: panouri solare pentru încălzire și apă caldă menajeră, racordarea la rețeaua de internet, racordarea la pompe de căldură și altele asemenea; rețele inteligente de avertizare timpurie pentru situații de risc climatic, meteorologie și de mediu, precum și proiecte menite să digitalizeze serviciile publice și să asigure reducerea birocrației și accesul mai facil al cetățenilor la aceste proiecte.

Proiecte similare pot fi depuse în continuare și de către orașe, în cadrul conceptului <smart city>.

Este deosebit de important ca primarii să se mobilizeze și să depună proiecte pentru accesarea acestor fonduri europene, mai ales că banii pot fi atrași mult mai ușor, cu mai puțină birocrație, direct de la nivelul regiunilor, ca urmare a modificărilor legislative pe care PNL le-a făcut în cursul anului trecut, tocmai pentru a ușura sarcina comunităților locale. De asemenea, ușurarea asocierii și accentul pus pe utilizarea parteneriatului între mai multe comunități, permite realizarea mult mai ușoară a unor investiții mari, precum rețelele de energie sau rețelele de transport.

Este o șansă deosebită pentru comunitățile locale din România să poată accesa aceste fonduri, într-o manieră mult simplificată și debirocratizată. La fel ca și în mandatul trecut, când m-am implicat constant în simplificarea cadrului legislativ care reglementează accesarea acestor fonduri, rămân în continuarea la dispoziția comunităților locale din județul Alba, fiind pregătit să le preiau doleanțele și să le susțin proiectele de dezvoltare”, – Sorin Ioan Bumb, senator PNL de Alba, membru al Comisiei pentru Afaceri Europene a Senatului.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Atenționare COD GALBEN de vânt puternic în ALBA și alte zone din țară. Rafale ce vor depăși 55 km/h la șes și 80 km/h la munte

Publicat

Meteorologii au actualizat luni dimineața atenționările de vreme rea valabile în această perioadă. Până la ora 19.00 intră în vigoare Cod Galben de vânt puternic în Alba și alte zone din țară.

COD GALBEN: luni, 25 ianuarie, orele 10.00-19.00

În intervalul menționat, la munte, în nord-vestul, centrul țării și local în sud și sud-est, vor fi intensificări temporare ale vântului cu rafale ce vor atinge și depăși 55-65 km/h și izolat 70 km/h.

În zona montană înaltă, la altitudini de peste 1800 m, rafalele vor depăși 80-100 km/h, iar ninsoarea va fi viscolită și zăpada spulberată.

Unele intensificări ale vântului, cu viteze în general de 45-55 km/h se vor semnala și în restul teritoriului.

COD GALBEN: luni, 25 ianuarie, ora 19.00 – marți, 26 ianuarie, ora 05.00

În intervalul menționat, în zona Carpaților Orientali vântul va continua să aibă intensificări cu viteze la rafală de peste 70 km/h, iar la altitudini mai mari de 1800 m, rafalele vor depăși 90-110 km/h și zăpada va fi spulberată.

Unele intensificări ale vântului, cu viteze în general de 50-55 km/h, se vor mai semnala la începutul nopții în zona litoralului.

sursă: meteoromania.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate