Connect with us
Publicitate

AIUD

FOTO Ștrand pe un munte de sare, la Ocnișoara. Consiliul Județean Alba are planuri mari într-un sat izolat, cu drumuri pietruite

Publicat

ocnisoara fantana apa sarata

Consiliul Județean Alba vrea să construiască un ștrand cu o arhitectură tradițională la Ocnișoara, în comuna Lopadea Nouă. Satul, în care locuiesc în prezent doar câteva familii, este cunoscut pentru apele sărate de care dispune, prospecţiile geologice indicând prezenţa unui masiv de sare în subsolul regiunii, care, prin eroziune, a ajuns să fie vizibil la suprafaţa solului.

Investiția ar urma să fie complementară celei de la Ocna Mureș, unde în prezent se află în construcție o bază de tratament și agrement, cu centre de sănătate, recuperare și bazine cu apă dulce și sărată.

Vezi și FOTO: Complexul balnear de la Ocna Mureș ar urma să primească primii turiști în 2021. Cum va arăta

„Localitatea Ocnișoara, din comuna Lopadea Nouă, este cunoscută din vechime pentru apele sărate de care dispune, prospecțiile geologice indicând prezența unui masiv de sare în subsolul regiunii, care prin eroziune a ajuns să fie vizibil la suprafaţa solului.

Am analizat astăzi (n.r. – marți, 16 iulie), împreună cu primarul Marian Cătălin Indreiu și cu Dan Popescu – Administratorul public al județului Alba, ideea unui proiect prin care să fie construit un ștrand în acest loc, având o arhitectură tradițională, cu sursă de inspirație etnografică locală.

Un prim pas este făcut deja, prin proiectul de reabilitare și asfaltare a drumului comunal care leagă Ocnișoara de satele Ciuguzel și Odverem, prin care localitatea, locuită momentan doar de câteva familii, va fi scoasă din izolare, iar zona va deveni accesibilă publicului interesat.

Investiția propusă este complementară celei prin care la Ocna Mureș, localitate aflată la mai puțin de 30 de km, sunt investiți șase milioane de euro în amenajarea unei baze de tratament și agrement, cu centre de sănătate, recuperare și bazine cu apă dulce și sărată, orașul de pe malul râului Mureș urmând a reveni în rândul stațiunilor balneare. Astfel, Ocna Mureș și Ocnișoara vor deveni puncte importante pe harta națională în ceea ce privește balneoturismul și medicina recuperatorie.

Un punct aparte în Ocnișoara este zona numită <la murătoare>, unde a fost reamenajată fântâna veche de 200 de ani, din care localnicii iau apă sărată, folosită pentru a îmbunătăţi calităţile bucatelor, dar și în scop medicinal, pentru tratarea unor boli, cum ar fi reumatismul”, a scris pe o rețea de socializare președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Elena

    miercuri, 17.07.2019 at 13:21

    In Alba Iulia cand faceti strand

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax