Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

(FOTO) Târgul de carte „Alba Transilvana”, deschis la Alba Mall. Vezi cât costă „festinul” cultural

Publicat

Târgul de Carte „Alba Transilvana”, aflat în acest an la cea de-a 5-a ediţie, a fost deschis vineri la Alba Mall, cu participarea reprezentanţilor instituţiilor organizatoare (preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Dumitrel, directoarea Bibliotecii Judeţene „Lucian Blaga” Alba, Mioara Pop, primarul Mircea Hava) şi a invitaţilor (academicianul Eugen Simion şi actorul Dorel Vişan). După ce au tăiat panglica inaugurală, aceştia au făcut „turul” celor aproximativ 50 de standuri ale editurilor şi le-au oferit librarilor, cadou, câte un Ghid turistic al judeţului Alba. Târgul cuprinde o mulţime de evenimente şi se desfăşoară până duminică, 6 mai, iar, pentru organizarea evenimentului, Consiliul Judeţean a alocat un buget de aproximativ 2 miliarde vechi.

Academicianul Eugen Simion şi-a exprimat aprecierea pentru evenimentul de la Alba Iulia: „Nu frecventez târguri de carte, nici măcar la Bucureşti, dar aici, în mod special, vin, deoarece Academia Română are o relaţie bună cu judeţul dumneavoastră, mai exact cu domnul Ion Dumitrel, care e un om de bază şi înţelept după părerea mea. Am găsit posibilitatea să încheiem un proiect împreună şi am reuşit să publicăm, într-o colecţie care se cheamă Opere Fundamentale, o colecţie a clasicilor din toate timpurile (Ion Budai Deleanu, Octavian Goga, în toamnă urmează trei volume din opera de ficţiune a lui Lucian Blaga). Este un lucru important pentru că nimeni în această ţară nu sprijină cultura nerentabilă. Am venit aici cu 5 volume Caragiale, apărute recent. Nu mă întrebaţi cum am reuşit să strângem nişte bani să publicăm aceste volume în anul Caragiale. Alba Iulia văd că are inimă, ca să spun aşa şi are şi deşteptăciune, eu de aceea vin. Este o sărbătoare a cărţii, iar când spui <carte>, spui <înţelepciune, meditaţie, bunătate, frumuseţe, intimitate>, de aceea citim o carte”.

Cele aproximativ 50 de edituri din ţară şi străinătate pun la dispoziţia cumpărătorilor (şi privitorilor) mii de volume din toate domeniile şi de toate nivelurile. Preţurile cărţilor expuse sunt, în mod evident, mai mici decât în librării, începând de la volume de câţiva lei până la colecţii de câteva sute de lei. De asemenea, o mare parte dintre edituri oferă promoţii şi reduceri substanţiale.

Tot la inaugurarea Târgului de Carte „Alba Transilvana”, organizatorii evenimentului (preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, directoarea Bibliotecii Judeţene „Lucian Blaga” Alba, Mioara Pop şi actorul Dorel Vişan) au fost premiaţi cu diplome şi cărţi, de către editura Ars Longa, pentru sprijinul acordat în promovare.

Târgul de Carte „Alba Transilvana” cuprinde un veritabil „maraton de evenimente”: peste 100 de lansări de carte, ateliere, spectacole, expoziţii şi concursuri de creaţie plastică. Pentru organizarea evenimentului, Consiliul Judeţean a alocat un buget de aproximativ 200.000 lei, dintre care pentru prestaţii artistice s-au plătit aproximativ 20.000 lei, 90.000 lei au fost plătiţi pentru editare de cărţi, 28.000 lei au fost alocaţi mediatizării şi materialelor promoţionale, 10.000 lei au costat serviciile de amenajare şi sonorizare, alţi 10.000 lei au fost cheltuiţi pentru chiria spaţiului, servicii de curăţenie şi pază, iar restul de aproximativ 40.000 lei au fost destinaţi costurilor de transport, cazare şi masă a invitaţilor.

Vedeţi aici programul evenimentelor din cadrul Târgului de Carte „Alba Transilvana”.

[nggallery id=202]

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax