Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: A început montarea primelor piese la Monumentul Marii Uniri din Alba Iulia

Publicat

La Alba Iulia a început montarea primelor piese la Monumentul Marii Uniri. Joi, 18 octombrie, constructorii au poziționat pe fundație, cu ajutorul unei macarale de mare tonaj, primul element component al monumentului.

Monumentul va avea o înălțime de 22 de metri și o greutate de 1.350 de tone. Prețul contractului este de 10.209.700 lei, TVA inclus. Potrivit contractului, autorul își asumă că monumentul va fi realizat, amplasat și finalizat până la cel târziu 26 noiembrie, la timp pentru festivitățile prin care se vor marca 100 de ani de la Marea Unire, la 1 Decembrie 2018.

Ministrul Culturii și Identității Naționale, George Ivașcu, s-a aflat la Alba Iuli, la începutul acestei luni, pentru a evalua stadiul lucrărilor monumentului Marii Uniri, operă a sculptorului Mihai Buculei, cu o simbolistică reprezentativă dedicată marelui și crucialului moment al istoriei românilor, Aniversarea Centenarului Marii Uniri.

George Ivașcu, împreună cu reprezentanți ai autorităților locale, în frunte cu primarul orașului, Mircea Hava, a avut întâlniri de lucru cu maestrul Mihai Buculei, constructori, specialiști implicați în realizarea monumentului de dimensiuni impresionante (cu o înălțime de 22 de metri și o greutate de circa 1350 de tone). Cu acest prilej, a fost evaluat stadiul lucrărilor, dar și respectarea graficului de execuție. Din analiza efecuată s-a constatat că ritmul și condițiile în care se desfășoară lucrările sunt în parametri optimi, ceea ce conferă perspectiva că acest obiectiv va fi realizat în timp util.

Vezi și FOTO: Ministrul Culturii, pe șantierul Monumentului Unirii de la Alba Iulia. Este impresionat de modul în care decurg lucrările

Activitățile se desfășoară concomitent în trei locații diferite, respectiv: la Alba Iulia, unde s-a efectuat realizarea fundației monumentului, care constă în turnarea a 10 coloane de circa 24 de metri adâncime și a radierului concomitent cu prelucrarea și finisarea anterioară montării a primelor elemente componente ale monumentului; la Simeria, unde se lucrează în flux tehnologic continuu pentru prelucrarea și realizarea monumentului din materia primă preluată din Bulgaria, de la Vrața – cariera furnizoare (a treia locație de derulare a activității).

„Sper că vom sparge sticla de șampanie pe 15 noiembrie. Susținerea celor de la Simeria este foarte puternică din punct de vedere tehnic, totul este pus la punct și eu, cu priceperea mea și cu meseriașii de acolo, vom putea să avem lucrarea gata”, declara, pe 10 septembrie, autorul lucrării, sculptorul Mihai Buculei.

Vezi și VIDEO: Autorul Monumentului Unirii: „Am promisiunea că va fi montat până în 15 noiembrie”. Iohannis ar putea veni la dezvelire

Foto, video: Cosmin Szekely

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax