Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO – VIDEO: Accident cu patru maşini şi 15 victime. Scenariul unei demonstraţii „live” prezentată de pompierii din Alba Iulia


Publicat

10632570_10203643389183091_826809544723933723_nSirene, agitaţie şi circulaţia blocată, joi, de la ora 11.00, în Alba Iulia. Un accident rutier „s-a produs” în zona benzinăriei LukOil – Gară. Au fost implicate patru autoturisme, 14 persoane au fost rănite, dintre care cinci au necesitat descarcerarea, un pasager a decedat şi un copil a suferit leziuni. Acesta este, pe scurt, scenariul unui exerciţiu demonstrativ oferit, de Ziua Pompierilor, albaiulienilor, care au venit cu mic cu mare, să vadă ce presupune intervenţia într-un accident atât de complex. La faţa locului au acţionat pompieri, paramedicilor, poliţiştilor, jandarmilor, dar şi două echipe de specialişti de la E.On Gaz şi Electrica. De asemenea a fost ridicat şi un cort de prim ajutor, pentru victimele descarcerate, iar pentru cei care au suferit leziuni uşoare, voluntarii de la Crucea Roşie le-au acordat îngrijiri medicale.

Scenariul exerciţiului a presupus gestionarea unei situaţii de urgenţă generată de producerea unui accident rutier în zona benzinăriei Luk Oil, în care au fost implicate patru autoturisme.

La ora 11.00, un angajat al benzinăriei a sunat la 112 şi a anunţat că un accident în care sunt implicate patru autoturisme a avut loc pe Bulevardul Ferdinand I, în zona Benzinăriei LukOil. De la unul dintre autoturismele implicate în accident, oprit în stâlpul de reclamă al benzinăriei, a început să iasă fum și exista riscul aprinderii scurgerilor de carburanți și propagarea incendiului la stația de combustibili.

Pompierii au intervenit cu patru autospeciale, SMURD a acţionat cu şapte echipaje, dar au fost şi ambulanţe, poliţişti şi jandarmi.

Toţi cei angrenaţi în acest exerciţiu au încercat să arate, cât mai aproape de realitate, ce presupune descarcerarea unor persoane, care sunt imobilizate în maşină, prevenirea unei posibile explozii într-o benzinărie, dar şi câtă „migală” este necesară pentru a salva vieţi omeneşti.

Şi-au jucat rolul pe care îl au în fiecare zi, cât se poate de serios şi în exerciţiul demonstrativ de Ziua Pompierilor oferit albaiulenilor, care, cu mic, cu mare, au venit să vadă cu ochii lor ce înseamnă munca în echipă a mai multor structuri pentru salvarea victimelor, prevenirea altor accidente, dar şi a unei explozii.

„Este forma perfectă de a verifica capacitatea perfectă a tuturor structurilor, care au atribuţii de a interveni în situaţii de urgenţă. Aceste exerciţii cu efective în teren şi cu tehnică ne ajută să verifică atât concepţia noastră de intervenţie, planurile, pregătirea personalului şi funcţionarea tehnicii de intervenţie. A fost un scenariu complex în care am încercat să vedem atât partea de intervenţie la stingeri, incendii, descarcerare, partea de descarcerare şi asistenţă medicală, trierea şi organizarea evacuării victimelor către centrele medicale. În continuare UPU Smurd, organizează transportul către Spitalul Judeţean de Urgenţă, care preiau victimele.

Am creat un scenariu pentru un număr mare de victime, pentru a vedea punerea în practică atât al planului roşu, cât şi al celui alb, la nivelul spitalelor. După ce facem un scurt bilanţ o să vedem, felul cum la nivelul spitalului s-au preluat şi s-au organizat ridicarea capacităţii de intervenţie. A fost util pentru participanţi ”, a spus şeful ISU Alba, Dorel Sofica.

La acest exerciţiu au participat:

– Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Alba;

– Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Unirea” al judeţului Alba;

– Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă şi Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Alba Iulia;

– Inspectoratul de Poliție al Județului Alba;

– Inspectoratul Județean de Jandarmi Alba;

– E-On Gaz S.A;

– Crucea Roșie Alba ;

– S.C. Electrica S.A.;

– Apa CTTA Alba;

– Serviciul de Ambulanță al Județului Alba;

– Poliția Locală Alba Iulia.

UPDATE: ISU Alba a transmis detalii despre situaţiile operative din scenariul exerciţiului:

Situaţia operativă generală:

Pe fondul efectuării unor lucrări de reparații la pasarela peste calea ferată de la intrarea în municipiul Alba Iulia, traficul auto este îngreunat, fapt ce poate duce la crearea de blocaje și creșterea riscului de accidente rutiere. Traficul auto este foarte intens mai ales dimineața și la prânz, datorită curselor regulate ale operatorilor de transport a persoanelor care fac naveta. Pe fondul unor accidente rutiere, crește și riscul de producere a incendiilor la autovehicule, incendii care se pot propaga la benzinăria LukOil, situată chiar la baza pasarelei. În cadrul benzinăriei există un rezervor tip Skid pentru GPL auto care duce la creșterea riscului de producere a unei explozii. În apropiere pe str. B-dul Ferdinand este hotelul Mariss. Pe strada Viilor sunt case de locuit la distanță mai mică de 50 m de benzinărie.

Situaţia operativă specială 1:

În data de 11.09.2014 în jurul orei 10.55, s-a produs un accident rutier în zona benzinăriei LukOil de pe b-dul Ferdinand. La ora 11.00, un angajat al benzinăriei transmite prin SNUAU 112 că în accident sunt implicate 4 autoturisme. Sunt aproximativ 15 victime. Un autoturism este oprit în stâlpul de reclamă al benzinăriei, 2 autoturisme sunt tamponate, iar unul este răsturnat pe trotuar. Din autoturismul oprit în stâlpul de reclamă la partea din față iese fum și există risc de aprindere a scurgerilor de carburanți și propagării incendiului la stația de benzină. Se impune activarea Planului roșu.

Situaţia operativă specială 2:

La ora 11.10, echipajele SMURD și de intervenţie ale Detaşamentului Alba Iulia sosesc la faţa locului. În urma recunoaşterii, cdt. GIS constată că scurgerile de carburant s-au aprins, incendiul se manifestă la compartimentul motor al autoturismului și s-a propagat la stâlpul de reclamă și copertina benzinăriei. În autoturism au fost 4 persoane din care 3 s-au evacuat și au diferite leziuni, șoferul este cu contuzii. În autoturismele tamponate au fost 6 persoane, sunt 2 încarcerați, una este în stare inconștientă pe capota autoturismului, fiind proiectată prin parbriz, celelalte 3 s-au evacuat. În autoturismul răsturnat au fost 3 persoane din care numai conducătorul auto este în autoturism. Pe trotuar au fost 2 pietoni care au fost răniți în urma răsturnării autoturismului. În urma accidentului sunt 15 victime, din care 5 sunt în stare gravă. Se impune declanșarea Planului Roșu de Intervenție.

Situaţia operativă specială 3:

Pe fondul aglomerării circulației în zona Partoș la pasarelă șoferul unui microbuz ce transporta 15 de copii nu a respectat distanța față de autovehicolul din față și în încercarea de evitare a accidentului a intrat cu microbuzul în bordura de beton de pe marginea drumului în Partoș. În urma accidentului nu persoane rănite, microbuzul a suferit avarii la direcție și nu mai poate porni. Se impune organizarea acțiunii de preluare a copiilor și asigurarea cazării temporare până la preluarea de către alt mijloc de transport.

Situaţia operativă specială 4:

În urma accidentului, sunt 15 victime ce trebuie transportate la spital. Resursa de aviație SMURD Tg. Mureș nu este disponibilă. Capacitatea UPU SMURD Alba este de 8 victime simultan și se impune activarea Planului Alb la nivelul Spitalului de Urgență Alba.

Exerciţiul şi-a atins scopurile de verificare a concepţiei de acţiune stabilită prin planul organizării şi desfăşurării exerciţiului, verificarea modului de organizare a cooperării între forţele participante, precum şi de realizare a unei informări complexe a populaţiei, privind modul de comportare în cazul producerii unor astfel de situaţii de urgenţă.

La exerciţiu au participat reprezentanţi ai autoritățiilor publice locale și ai instituţilor implicate în gestionarea situaţiilor de urgenţă, generate de acest tip de risc.

Aceştia au apreciat modul în care s-a organizat şi desfăşurat exerciţiul și colaborarea bună între toate forţele participante”.

FOTO: Daniel BLOSS, Lucian CRAIU

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

CÂMPENI

Drumul dintre Abrud și Câmpeni, blocat de câțiva arbori căzuți pe carosabil din cauza furtunii. ISU Alba intervine

Publicat

Stația de Pompieri Câmpeni, în cooperare cu SVSU Abrud intervine pe DN74 între Abrud si Cîmpeni pentru degajarea unor arbori doborâți de vânt pe carosabil.

Din primele informații drumul este blocat în aceste momente, au transmis reprezentanții ISU Alba.

La fața locului s-au deplasat două mașini de pompieri.

Au fost anunțați și reprezentanții Secției de Drumuri Naționale Alba.

Județul Alba este sub avertizare COD Portocaliu de vijelii și ploi torențiale până în 2 august la ora 2,00

La ora 23,00 ANM a emis o alertă COD ROȘUpentru mai multe localități din Apuseni de pe raza județului Cluj: vijelie puternică, rafale peste 90…100 km/h, grindină de dimensiuni medii și mari, frecvente descărcări electrice, averse care vor depași 35 l/mp,

Localitățile afectate: Iara, Săvădisla, Moldovenești, Căpușu Mare, Măguri-Răcătău, Băișoara, Mărișel, Rișca, Valea Ierii; Județul Cluj: zona joasă; Județul Cluj: zona de munte de peste cota 1800 m

Potrivit ISU Cluj au fost înregistrate solicitări pentru îndepărtarea arborilor doborâți în localitățile Băișoara, Muntele Băișorii, între localitățile Mărișel și Poiana Horii.

Știre în actualizare

foto: caracter ilustrativ

Citeste mai mult
Publicitate

ABRUD

VIDEO: Un tânăr din Abrud, bătut de membrii bandei de tineri ”Frații Koala” din Spania, în stare gravă. Nouă persoane, arestate

Publicat

Un român de 23 de ani, originar din Abrud, se află în stare critică după ce a fost bătut de o bandă de tineri.

Tânărul Alexandru Ioniță, în vârstă de 23 de ani, a fost bătut duminica trecută în Amorebieta (Bizkaia).

Acesta este internat la spitalul Cruces și este „stabil”, deși este încă foarte grav, potrivit surselor apropiate familiei, citate de disporamadrid.com.

Nouă persoane, arestate

Nouă persoane au fost arestate. Este vorba despre Bărbați cu vârste cuprinse între 15 și 38 de ani (cinci minori și patru adulți).

Tânărul a fost bătut de aproximativ douăzeci de persoane, membri ai unei bande.

„Va fi necesar să vedem care a fost cu adevărat voința agresorilor, dacă intenționau să provoace o vătămare sau să meargă mai departe, în ton cu cei care i-au încurajat (strigând „ Omoară-l!”)”, a spus Josu Erkoreka, vicepreședintele și consilierul de securitate al regiunii.

Trebuie să așteptăm să colectăm mărturiile și mai multe dovezi pentru a avea un „dosar mai solid” care să permită argumentarea acuzațiilor, deoarece „nu este suficient doar un videoclip”, a mai declarat Erkoreka.

Ce s-ar fi întâmplat

Evenimentele au avut loc în jurul orei trei dimineața în timpul unei mega-petreceri care a avut loc într-un parc din zona Jauregiberria, în Amorebieta, potrivit ziarulromanesc.es.

Rănitul a început să fie lovit cu bețe și sticle de către un grup de tineri în timp ce strigau: „Omoară-l, omoară-l”, într-un videoclip difuzat pe rețelele de socializare.

Presupușii agresori fac parte dintr-un grup de tineri violenți, cunoscuți drept „frații Koala”.

Potrivit autorităților, acest grup organizat s-a întâlnit în mod regulat în diferite municipalități din Bizkaia cu intenția de a „genera lupte și a înspăimânta alți tineri”.

Locuitorii din Amorebieta s-au adunat pentru a protesta împotriva acestui atac și a altor evenimente violente recente, convocate de asociațiile hotelierilor din acest oraș. În luna iulie au existat mai multe agresiuni homofobe și sexuale.

Consiliul municipal din orașul vecin Lemoa a convocat populația pentru a susține un miting în tăcere care va avea loc joi, la ora opt după-amiaza, în fața primăriei din acel oraș, pentru a-și arăta condamnarea față de agresarea tânărului.

Aproximativ două sute de oameni s-au adunat joi după-amiază în fața primăriei Lemoa (Bizkaia).

Într-un comunicat, aceștia au respins agresiunea suferită de tânărul din orașul vecin și și-au exprimat solidaritatea față de rudele și prietenii apropiați ai victimei, declarând „cea mai puternică respingere a acestui tip de atitudini și comportamente violente”.

 

Sursă: diasporamadrid.com

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

FOTO-VIDEO: Cheile Vălișoarei (Aiudului), minunățiile din Munții Trascău. Creste din calcar și peisaje care îți taie respirația

Publicat

Cheile Vălișoarei, numite și Cheile Aiudului sau Cheile Poienii sunt o bijuterie a naturii ce impresionează prin numărul mare de specii rare de plante, ocrotite prin lege, care se ascund în crăpăturile versanților săpați în calcare mezozoice (jurasice).

Rezervația naturală Cheile Vălișoarei este situată pe teritoriul satului Vălișoara, comuna Livezile, la circa 14 km nord-vest de municipiul Aiud și circa 15 km de satul Buru, comuna Iara (județul Cluj).

Cheile sunt străbătute de Pârâul Aiudului, afluent pe dreapta al Mureşului, alimentat permanent din zona carstică a Bedeleului.

Cheile Vălișoarei sunt o rezervație complexă, geomorfologică și botanică, unde verticalitatea pereților de stâncă de 200 – 400 metri domină peisajul limitrof.

Cheile sunt săpate în calcare jurasice, care prezintă cea mai accentuată carstificare datorită purității și masivității lor.

Cheile au o lungime de 1.000 metri și o lăţime de 25 – 150 metri şi o înălţime de 100 – 150 metri. Pereții cheilor, pe ambii versanți, adăpostesc 27 de peșteri de dimensiuni reduse cu forme carstice superficiale: lapiezuri, bolți, arcade, cea mai mare având 134 metri. Peșterile adăpostesc specii rare de nevertebrate și lilieci.

Punctele cheie sunt Peșterile Puculea și Peștera Sandului, Vf. Bogza Mare și Bogza Mică, stânca numită Cetatea, pădurea cu arbore stufos și Vf. Data.

Spre exemplu, Peștera Puculea a oferit, de-a lungul veacurilor, în vremuri grele, adăpost locuitorilor zonei, care se refugiau aici din calea dușmanului.

Fereastra laterală a peșterii a fost provocată de o bombă de obuzier, lansată din drumul din vale.

Deși predomină stânca, ceea ce presupune o redusă acoperire vegetală, aici au fost identificate 12 asociații vegetale care reflectă diverstatea condițiilor de relief.  Vegetaţia este caracteristică fisurilor, fiind întâlnite specii care s-au adaptat pentru a se dezvolta în crăpăturile stâncilor, pe un teren sărac în humus.

Puteți admira garofița albă de stâncă (Dianthus spiculifolius), colilia (Stipa pucherrinea) sau feriguță (Asplenium ruta-muraria) – specii rare și protejate de lege, dar și brândușa, pălămida, iarba surzilor, coada iepurelui, irisul sălbatic, laleaua pestriță, cuibul pământului, mătăciunea etc.

Vegetaţia lemnoasă este reprezentată de tufişuri de păducel, porumbar, pâlcuri de scoruș, păduri de stejar pufos, gorun şi carpen, păduri de fag.

Chiar în mijlocul Cheilor, în cea mai spectaculoasă zonă, se află Castelul Templul Cavalerilor, cu o vechime de aproape 700 de ani. Acesta a fost refăcut, devenind un punct de atracție în zona Munților Trascău, iar priveliștea de la ferestrele acestuia este răvășitoare.

Castelul a fost construit inițial de un nobil din zonă, apoi a devenit cazarmă militară.

Chiar și Regele Mihai al României a stat o perioadă din armată la castelul din Trascău, iar în zilele noastre a fost vândut la o licitație.

În cadrul rezervaţiei, accesul se face doar pe poteca turistică, marcată cu punct roşu, potrivit cheileinalba.ro.

Traseul tematic în circuit de parcurgere a versantului drept al Cheilor Vălișoarei (Aiudului) oferă priveliști excelente spre Templul Cavalerilor, Peștera Puculea, Depresiunea Trascăului și Vf. Data (de pe Vf. Bogza Mare), Valea Aiudului și amfiteatrul Cheilor Vălișoarei (de pe Vf. Bogza Mică).

Căi de acces:

Accesul se face pe DJ 107 M modernizat Aiud – Buru până la km 14, de unde pe circa doi kilometri drumul traversează sectorul de chei.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Adolescenții din România se pot vaccina anti-COVID cu Moderna, de luni. Trebuie să fie însoțiți de un părinte

Publicat

Adolescenții români din categoria de vârstă 12-17 ani se vor putea vaccina cu serul Moderna începând de luni, 2 august.

Este al doilea vaccin autorizat pentru grupa de vârstă 12-17 ani, după cel produs de Pfizer.

La începutul lunii iunie, România a fost prima țară din Uniunea Europeană care a început vaccinarea copiilor cu vârsta între 12 și 15 ani, cu Pfizer, imediat după autorizarea vaccinului de către Agenția Europeană a Medicamentului, pentru această grupă de vârstă.

Tinerii din categoria de vârstă 12-17 ani care vor să se vaccineze cu serul Moderna trebuie să aibă la ei cartea de identitate (cei peste 14 ani).

De asemenea, trebuie să fie însoțiți obligatoriu la centrul de vaccinare/cabinetul medicului de familie de un părinte sau de tutorele legal, care trebuie să își dea consimțământul în scris.

Sursă: Hotnews.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate