Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Apel pentru sprijinul locuitorilor din comuna Roșia Montană, afectată de inundații și alunecări de teren

Publicat

Efectele devastatoare ale inundațiilor și alunecărilor din zona Roșia Montană îndeamnă la apel pentru sprijinul locuitorilor.

Sunt oameni care au nevoie de adăpost, apă potabilă, alimente.

Ajutoarele primite de la autorități și organizații sunt binevenite, însă este încă nevoie de sprijinul oferit și de alți voluntari.

Vezi și Premierul Florin Cîțu: Guvernul va asigura ajutor pentru persoanele din Alba afectate de inundații

După ce zeci de locuințe din satul Dăroaia au fost afectate de inundații și o alunecare de teren, 208 de persoane (135 adulți și 73 copii) au fost cazate temporar în cursul nopții la Căminul cultural din localitatea Roșia Montană.

Vezi și Sute de persoane au fost evacuate din zonele afectate de inundații din Apuseni. Peste 70 dintre acestea sunt copii

Alte 40 de persoane din sat s-au autoevacuat la rude sau vecini în zone neafectate.

 

”Cam așa arată comuna noastră în urma dezastrului de ieri, dacă ne pot ajuta niște voluntari! Este bine primit!”, spune un localnic.

 

”Firme cu excavatoare, rabe care pot oferi pro-bono ajutor în Cărpiniș, Roșia Montană. Depozite de construcții care pot oferi materiale de construcții celor cu casele distruse.

E nevoie de ajutor cu apă potabilă, alimente în Dăroaia, Roșia Montană, Alba. Sunt 900 de oameni într-o comunitate devastată, foarte mulți copii mici. Dacă știți firme care pot contribui cu apă, alimente, saltele”, este postarea altui localnic.

UPDATE: Alte date despre dezastrul de la Roșia Montană:

”A revenit curentul în Roșia Montană, după 24 de ore de bezna și panică. Rețelele de telefonie au fost căzute, bateriile terminate, s-a comunicat greu spre deloc. În orele astea sute de oameni au fost evacuați din calea viiturilor si alunecarilor de teren. Cumva a trecut noaptea asta de cosmar, nu vreau să mai intru in detalii cum… dar a venit dimineața și abia acum s-a vazut dimensiunea dezastrului.

E jale în satele Gura Roșiei și Cărpiniș din Roșia Montană, tot cartierul Dăroaia e afectat, case distruse, compaci smulși, nămol, pietriș și trunchiuri de copaci au fost cărați pe drumuri și prin curțile și casele oamenilor. Oamenii refugiati azi noapte în căminul cultural din Roșia au preferat să se întoarcă azi la gospodăriile lor să încerce sa recupereze ceva, în ciuda recomandărilor de a aștepta (măcar femeile și copiii). Înțeleg că acolo sunt acum pompierii, că ar urma să fie primit un ajutor de la Crucea Roșie pentru a organiza o tabără de corturi pentru cei evacuați, Salvamont, localnicii cu toate utilajele disponibile, noi cu ce am putut ajuta, punctual, de la desfundat drumuri la transportat oameni și oferit paturi, saci de dormit, hrană…

E nevoie urgentă de apă și hrană (conserve, chestii neperisabile dar care să poată fi consumate fără preparare) în Dăroaia. Sunt foarte, foarte mulți copii. Saci de dormit, saltele.

E mare nevoie de mâini de ajutor, de utilaje, de materiale de construcție… dacă sunt firme care pot dona materiale și ajutor la decolmatat, acum e momentul să ajute pentru că e mare nevoie”.

În localitate au fost 72 de case inundate, din care una este distrusă și 16 case avariate în urma unei alunecări de teren.

În comuna Roșia Montană, satul cu același nume, a fost o casă avariată, 2 case inundate și un drum colmatat.

În satul Curături, a fost o casă inundată, la Gura Roșiei – 0 casă avariată de alunecare de teren, două curți inundate, iar în satul Cărpiniș – 11 case inundate, alunecare de teren, copaci căzuți și drum surpat.

Vezi și CNAIR: Rute ocolitoare pentru evitarea zonei afectate de viituri în Apuseni. DN 74A Abrud-Câmpeni, încă blocat

surse imagini: Facebook (Vasile Morariu, Tică Darie)

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate