Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

FOTO-VIDEO: Autostrada Sebeș-Turda se blochează la Oarda: Oameni informați că li se demolează casele, schițe greșite și jocuri politice

Publicat

YouTube video

Autostrada Sebeș-Turda,  unul din cele mai mediatizate și lăudate proiecte ale administrației județene din Alba din această perioadă, își arată dedesubturile. În spatele bucuriei șoferilor care se văd deja traversând județul pe o șosea nou nouță  se află lacrimile mai multor cetățeni din Oarda de Sus, una din localitățile traversate de traseul autostrăzii, care au aflat din întâmplare, de la Primăria Alba Iulia, că li se vor demola casele. 

Pentru a convinge autoritățile locale să devieze traseul noii autostrăzi prin afara localității, oamenii au început să strângă semnături iar doar în acest weekend, în jur de 200 de locuitori din Oarda de Sus au iscălit pe hârtie că nu sunt de acord cu traseul actual al șoselei. Principala nemulțmire a oamenilor este că nimeni nu a venit să le spună nimic și că pentru a afla pe unde va trece exact această autostradă au fost nevoiți să se deplaseze la Primăria Alba Iulia. Reprezentanții primăriei au fost cei care i-au informat, după introducerea coordontelor proprietăților prin satelit, că traseul autostrăzii va trece, în cel mai fericit caz, la 20 de metri de locuințele lor sau, în cazul altora, chiar peste casele oamenilor.

” Pe schița pe care am primit-o de la primărie se vede exact cum casa mea va fi traversată de autostradă. De la primărie mi-au spus că în total vor fi demolate în jur de 8 sau 9 case, între care și a mea” ne-a explicat Ioan Țăran, proprietarul unei vile cu etaj finalizată în 2007, situată pe strada Cedrului din Oarda de Sus, la aproximativ 10 metri, pe aceași parte a străzii, de casa veche pe care autoritățile, recunosc că o vor demola . Aceștia din urmă dau însă asigurări că această casă va fi singura demolată din localitate. Oamenii din Oarda de Sus au aflat însă de pe schița primită de la Primărie, altceva.

La aproximativ 500 de metri, în linie dreaptă, în spatele casei familiei Țăran, pe strada Victoriei, se află proprietatea familiei Lăncrănjan. Este vorba despre o casă pe un singur nivel, recent renovată și modernizată și despre care din nou, reprezentanții primăriei susțin că se află exact pe traseul autostrăzii Sebeș-Turda.

„Noi ne-am autosesizat că locuința noastră se află pe traseul autostrăzii deoarece nu am fost înștiințați și nu ni s-a comunicat nimic. Am fost la primărie unde am făcut contestație dar bineînțeles că nu avem ce să contestăm. Soția mea  fost cea care a fost la primărie pentru a întreba după ce am auzit niște zvonuri iar din discuțiile avute acolo a aflat că și casa noastră este propusă pentru demolare. Bordura autostrăzii este în dreptul gardului meu de lemn” a explicat domnul Lăncrănjan.

În aceeași situație se află și vecina domnului Lăncrănjan, o femeie în vârstă care nu își mai permite să ia viața de la capăt oricâți bani i s-ar oferi ca despăgubire: „Eu unde o să mă duc dacă o demolează? Ce o să fac?  De când am aflat nu mai pot de necăjită”.

Deși neoficial, oamenii au aflat și care vor fi sumele cu ar putea fi despăgubiți în cazul în care li se vor lua casele și terenurile pentru a face loc autostrăzii: „Am auzit că vor să ne dea 1 euro pentru metru de extravilan, 5 euro pentru intravilan și 25 de euro pentru metru de casă construit” ne explică domnul Țăran iar soția acestuia îl completează plângând: „Chiar dacă ne-ar da mai mult, în casa asta nu sunt doar bani băgați. Suntem afectați în mai multe feluri. Eu am stat și m-am uitat la fiecare cărămidă pe care am pus-o în casa asta iar acum ce să fac? să stau să mă uit la ei cum o dărămă? Nu pot!”.

Nemulțumiți de traseul noii autostrăzi sunt, pe lângă proprietarii acestor case, și cei care dețin terenuri în zonă pe care cultivă tot ceea ce pun pe masă: „Aici este grădina mea pe care o lucrez de o viață. Dacă o strică eu ce să fac? Sunt bătrână și nu mai pot să merg la piață să îmi cumpăr ce îmi trebuie” ne-a explicat o bătrână.

În timp ce oamenii din Oarda de Sus se află în culmea disperării, primele pregătiri în teren pentru noua autostradă au început. Pe strada Cedrului au fost amplasate două borne care indică exact traseul autostrăzii și au fost luate probe de sol. Iar toate astea pentru că edilii locali își doresc să prindă acest proiect în execuția bugetară din 2013, pentru ca autostrada să fie  gata până în 2016. Orice întârziere poate prelungi cu mulți ani finalizarea autostrăzii. Proiectul se derulează atât de repede încât, se pare, nici reprezentanții primăriei nu mai știu exact care este situația terenurilor din Oarda de Sus.

Un alt locuitor al străzii Cedrului se întreabă, de ce la sfârșitul lui 2012 i s-a mai eliberat autorizație de construcție pentru casă pe această stradă dacă acum este vizată pentru demolare: „Pentru casa asta pe care o vedeți am primit autorizație de construire în 2012. Abia am terminat să o ridic iar acum aflu că se află pe traseul noii autostrăzi și că va fi demolată. Nu pot să cred că ei nu știau în urmă cu câteva luni că urmează să se facă autostradă” a explicat proprietarul casei, Gheorghe Mariș.

Locuitorii din Oarda de Sus care se află în această situație au întocmit un memoriu pe care intenționează să îl depună la primărie iar luni, aceștia se vor prezenta în ședința de Consiliu Local pentru a cere răspunsuri. Ei știu că autostrada Sebeș-Turda este un proiect important și și-o doresc la fel de mult ca și alții dar nu cu prețul caselor lor și a agoniselii de o viață.

Florin Roman: „Peste tot în lume, o autostradă trece peste terenuri și bunuri ale oamenilor. Sunt costuri ale modernizării”

În timp ce în Oarda oamenii se agită,vicepreședintele CJ Alba, aduce lămuriri cu privire la situația noii autostrăzi. Acesta susține într-o pstare pe Facebook că, cei de la Primăria Alba Iulia au făcut o confuzie când au informat cetățenii despre traseul noii autostrăzi și asigură că proiectul va merge în continuare. Mai mult, acesta susține că, întreg protestul de la Oarda de Sus nu este altceva decât o campanie manipulată din umbră de PDL.

„Se aruncă vorbe grele, azi de exemplu, consilierul PDL Domuța convoacă din nou presa la un „protest spontan”. Sunt acuzat eu că am schimbat traseul și că se dărâmă satul Oarda de Sus. Cu caietul în mana, consilierul PDL strânge semnături, împotriva autostrăzii. El este unul din cei a căror terenuri poate fi tranzitat de noua autostradă. Vreau să le transmit celor de la PDL că autostrada Sebes-Turda, o investiție de 1 miliard de euro, care înseamnă scoaterea din izolare economică și locuri de muncă pentru Alba Iulia, Teiuș, Aiud, Unirea și Ocna Mureș nu poate fi oprită de nimeni. Agitatia PDL este cea mai bună dovadă că Mircea Hava nu dorește dezvoltarea economică a acestui județ, pentru a fi menținute doar privilegiile băieților deștepti. Așa a condus timp de 20 de ani, controlând totul.

Îmi pare rău de cetățenii care se lăsa manipulati politic de consilierii PDL. Nu sacrificăm un județ pentru interesele politice ale consilierului Domuța sau politice ale domnului Hava. Vorbim de un traseu propus de proiectant, care poate fi bun sau rău. Om vedea. Peste tot în lume, o autostrada trece peste terenuri si bunuri ale oamenilor. Sunt costuri ale modernizarii in întreaga lumea. Cei afectați vor fi despagubiti in litera si spiritul legii. Iar legea nu se negociază”.

Într-o altă postare Roman a explicat:

Proiectantul autostrăzii Sebeș-Turda este dispus sa găsească cea mai bună soluție, astfel încât la Oarda de Sus, tranzitatea localității să se facă cu cât mai puțin disconfort pentru localnici. Numai că aceste soluții se găsesc prin dialog, nu prin manipulare sau dezinformare. Arhitectul șef al municipiului Alba Iulia a suprapus axul autostrăzii cu Plan Urbanistic General în avizare, și nu  aprobat cum se spune. Din acest motiv, schița pe care a pus-o la dispoziția unor cetățeni, pe un traseu, încă nedefinitiv, generează dispute și manipluează oamenii, generând nemulțumire printre cei afectați. Ce nu spune doamna arhitect este că a continuat să elibereze autorizații de construcție în zona de impact, deși stia că autostrada se va face mai repede sau mai târziu. Si nu mai spune ceva doamna arhitect sef, că susține vechiul traseu al drumului expres, pentru care s-a și dat aviz favorabil, si care prevedea demolarea a 9 case în Oarda. Ori modificarea traseului tocmai asta își propune, să salveze de la demolare cât mai multe imobile. Și uite așa, la Oarda se repetă scenariul de acum 6 ani când unii cetățeni sunt manipulati sau dezinformati de consilieri locali direct interesați cum este dl Domuța. Autostrada merge înainte domnilor, iar dacă nu ați fost in stare să o faceți în guvernarea dvs măcar nu mai puteți bete în roate, mințind lumea”.

Roman: Sunt curios cum o sa iasă primaria din acest taraboi cand o sa avem SF-ul ( nr. Studiul de Fezabiliate) final si acei oameni nu vor fi afectați

”Este evident ca peselistii din Alba Iulia încearcă sa bage bete in roata autostrăzii Sebes-Turda, încercând din rasputeri sa întârzie demararea proiectului. Arhitecta sefa de la primărie da schite aiurea oamenilor, stiind ca traseul nu este definitiv. Pe o ușă dă schite alarmante, pe alta cere vechiul traseu care înseamnă demolarea a 9 case. E normal ca oamenii să nu mai înțeleagă nimic. Sunt curios cum o sa iasă primaria din acest tărăboi cand o sa avem SF-ul final și acei oameni nu vor fi afectați. Ce o sa le spună oamenilor? Că au greșit jucandu-se de-a schițele? Oamenii ăstia nu au ce caută in primărie, sunt iresponsabili ca sa nu spun incompetenti. PDL Alba Iulia se opune autostrăzii, pentru simplul motiv că o facem noi. Si oamenii văd că se poateșsi altfel! Și asta doare rău. Tot ce puteți face domnilor, este sa întârziati obținerea unor aprobari de avize. Autostrada Sebes-Turda se face si pe ea veți circula si dvs. Cu aceasta autostradă, care scoate Alba Iulia, Teiusul, Aiudul si comunele tranzitate, din starea de izolare economică pe care ați impus-o, vă veți bucura și voi peste putin timp. Protestele pe care le generați și porniti, cu schițe false, jucându-vă cu destinul unor oameni, pentru a vă atinge scopurile machiavelice, se vor întoarce împotriva dvs. Celor multi, care susțin autostrada Sebes-Turda, vreau sa le dau o veste buna: nimeni nu poate sta in calea proiectului. Autostrada se face!”

Vedeți mai jos, integral, declarațiile locuitorilor din Oarda de Sus și o galerie foto cu casele și terenurile din zonă.

YouTube video

YouTube video

YouTube video

YouTube video

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

8 Comentarii

8 Comentarii

  1. angi

    luni, 10.06.2013 at 01:21

    proiectul trebuie regandit!!! mai bine se cheltuie acum cativa bani in plus decat sa se demoleze atatea case si sa fie afectati atatia oameni!!! e o prostie ca s-a ajuns in situatia asta din start…

  2. haiducu

    luni, 10.06.2013 at 11:25

    Este o situatie absolut normala. In toate tarile europene se intampla asa. Trebuie facut un calcul simplu: oamenii care o sa beneficieze de acea autostrada o sa fie mai numerosi decat proprietarii acelor case. Este mereu dificil sa expropriezi; oamenii respectivi au investit bani, ani din viata lor, au memorii…. Autostrada va trece prin dormitorul lor… E trist dar nu poti modifica un PT pentru atat de putin. Este bine ca se mobilizeaza, pentru ca arata ca le pasa, nu sunt simple oi…. dar nu vor avea decat satisfactia aceasta. Pe de alta parte trebuie sa fie pregatiti pentru negocieri cu primaria: li se vor da alte terenuri, sa fie atenti unde.

    In rest, noroc bun! Autostrada nu isi va schimba traseul pentru tetea ion si tanti maria! Treziti-va

    • pentru haiducu

      marți, 11.06.2013 at 10:01

      in primul rand ca nu e PT. E un amarat de SF, la care consulatarea publica sa facut la „judet” sau maxim la primarie.

      In acest moment, al obtinerii avizelor, cel mai corect ar fi ca primarii, daca intradevar tin partea satenilor care l-au votat sa dea aviz conditionat. Si tocmai…ca un PT se poate schimba…mai greu e de schimbat cand sunt excvatoarele in santier.

      Si tu ce ai spune daca te-ar da afara din casa cu despagubiri de 25 de euro/mp?

    • Katharina Tischler

      miercuri, 19.06.2013 at 18:10

      Ai fost vreodatä Demolat sä rämii farä casä farä Gradina si Identitatea se schimbä vei fi un nimen in Drum… ai träit o viata degeaba IDIOTilor…Citi ani iiti trebuie sä refaci cea ce ti sa luat si demolat…cu Bani lucrati cinstit precis nu in30 de ani…
      dacä vorbesti degeaba atunci treceti Numele si nu sta ascuns in coliba…!!!
      Intii sä treci prin asa ceva apoi sä deschizi GURA !

  3. Cli

    luni, 10.06.2013 at 14:04

    Florin Roman e sungurul mascarici, vorbeste de niste jocuri politice pe care chiar el le face.

  4. Anonim

    luni, 10.06.2013 at 18:59

    Ba din contra, asta este al 3-lea traseu abordat. Deci se poate schimba, problema este cati bani poti da si la cine.

  5. Katharina Tischler

    miercuri, 19.06.2013 at 18:12

    :(( !!!

  6. Katharina Tischler

    marți, 25.06.2013 at 15:22

    :)) Principala nemulțmire a oamenilor este că nimeni nu a venit să le spună nimic și că pentru a afla pe unde va trece exact această autostradă au fost nevoiți să se deplaseze la Primăria Alba Iulia. Reprezentanții primăriei au fost cei care i-au informat, după introducerea coordontelor proprietăților prin satelit, că traseul autostrăzii va trece, în cel mai fericit caz, la 20 de metri de locuințele lor sau, în cazul altora, chiar peste casele oamenilor.:)) …. cel Putin vouä vi sa spus cea ce vor face si probabil cind vor incepe LUCRAREA …dar intreabäi pe RESPECTIVII Domin dacä in trecut au ANUNTAT Oamenii celor ce le va lua si Demolat Casele…färä nici un semn:… au venit cu Buldozerele si cu Buzduganul de demolat si PENG au fäcut totul jos.,. am fost cam asa la VIRSTA de 12 ani… Frumos Trecut in Romania… :((…unii au mai si RIS si Batjocurit….”” Au fost doar Casele SASILOR” de pe STR. Sasilor alias Str. Mesteacänului…!!! DUREROS foarte DUREROS cind citesc asa ceva iaräsi,… as putea sä sar de DURERE pinä in Primärie … Poate acum va simti si altii cum este sau cum a fost in anii 1970-……1992 dar cum a zis mereu Lupul isi schimbä Blana dar Näravul nu :(( Durere doamne Durere…!!! si atit Frustrat…. imi vine sä Vomit… :(( cine poate sä Recupereze Trecutul ce ni sa luat ?????????????

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax