Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: BĂTĂLIA FINALĂ la Festivalul Roman. Zeul Zamolxis s-a supărat pentru înfrângerea dacilor și a trimis tunete și rafale de ploaie


Publicat

IMG_8731Cel mai importat și așteptat moment al Festivalului Roman Apulum de la Alba Iulia a avut loc duminică, moment care a și pus punct ediției din acest an. Lupta dintre daci și romani a fost câștigată anul acesta de ploaia care a cam grăbit desfășurarea acțiunii. Cu toate că a plouat torențial, adevărații susținători ai evenimentului au rămas pe poziții până în ultima clipă.

Esplanada Catedralei Romano Catolice din Alba Iulia a fost pentru o oră, „câmp”de luptă pentru aproximativ 150 de soldați romani și daci. La bătălia finală, care a încheiat ediția cu numărul patru a Festivalului Roman Apulum au participat toate trupele de reenactori invitați în acest an.

Bătălia finală a depășit tiparele poveștii din istorie și nu s-a ținut cont de neapărat de povestea de dragoste dintre doi „pui” de daci.

Anul acesta lupa finală a cuprins mai multe „reprize” de luptă între daci și romani, romani și romani, trupe sau câte un reprezentant. Învingătorii acestei ediții au fost romanii care au distrus cetatea dacilor și i-au făcut pe aceștia să se sinucidă.

Se pare că de supărare, zeul Zamolxis a nimicit și trupele de romani cu o ploaie torențială însoțită de grindină. Deși mare parte din public a plecat, au existat persoane au îndurat ploaia și au rămas până la final.

Anul acesta Festivalul Roman Apulum a cuprins trei zile de evenimente și momente inedite.

Prima zi a fost dedicată unei incursiuni în istorie cu expoziție de machete și o sesiune științifică.

Adevărata acțiune a început abia sâmbătă când au avut loc ceremonia de deschidere, parada trupelor, demonstrații militare, lupte de gladiatori și alte momente.

FOTO- VIDEO: Alba Iulia se întoarce în timp. Trupe de soldați romani, daci, nimfe și gladiatori la deschiderea Festivalului Roman Apulum

FOTO-VIDEO: Seară plină de adrenalină. Luptele de gladiatori au încheiat prima zi a Festivalului Roman. PROGRAMUL de DUMINICĂ

Ultima zi a festivalului a venit cu teatru, lupte de gladiatori și o bătălia finală.

FOTO-VIDEO: Piesa de teatru „Judecata lui Jupiter” a deschis ultima zi a Festivalului Roman Apulum. Mii de oameni au fost martorii infidelității zeiței VenusDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Mercurius

    duminică, 08.05.2016 at 20:34

    Mesajul lui JUPITER pentru mai marele cetaţii :
    Pentru că te-ai împăunat considerându-te un mare cezar de Apulum, acceptând să fi salutat zgomotos de trupele ce mărşăluiau prin Piaţa Cetaţii, în timp ce-ţi sorbeai cafeaua sub umbrela de la terasa de pe colţ, ţi-am dat sâmbătă şi duminică în timpul festivalului : fulgere, tunete,ploaie şi gheaţă, aşa, ca să ţii minte că oraşul are nevoie să fie condus de oameni modeşti.
    PS. Ziariştilor servili care au fotografiat şi au trecut cu vederea acest gest de grandomanie, le spun doar : ,,ruşine scribacilor, ruşine !”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Posibile măsuri discutate astăzi la ședința convocată de Iohannis: certificat verde la locul de muncă și carantină zonală

Publicat

Președintele Klaus Iohannis a convocat de la ora 17.30, o șdință la care participă prim-ministrul Florin Cîţu, ministrul interimar al Sănătăţii, Attila-Zoltán Cseke, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, dr. Adriana Pistol şi coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19, dr. Valeriu Gheorghiţă.

Se vor discuta noi măsuri de restricţie, în contextul crizeii sanitare majore prin care trece România.

UPDATE 20 octombrie: 17.158 de cazuri COVID în România, în ultimele 24 de ore. 423 de persoane au decedat

Pe lista de măsuri care vor fi discutate la Palatul Cotroceni se află certificatul verde la locul de muncă, închiderea magazinelor dupa o anumită oră şi interzicerea activităţilor care pot crea aglomerări, dar și carantina zonală, în funcţie de rata de incidenţă.

De asemenea, este posibil ca circulația între localităţile care au un număr mare de cazuri să fie interzisă.

Potrivit presei centrale, nu se ia în calcul, deocamdată, introducerea stării de urgenţă în România.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Tânăr din Alba Iulia, arestat după ce nu a respectat măsura controlului judiciar. Pentru ce este cercetat

Publicat

arestat, catuse

Un tânăr din Alba Iulia a fost arestat preventiv, după ce nu a respectat măsura controlului judiciar.

Potrivit IPJ Alba, marți, 19 octombrie, polițiștii Compartimentului Urmăriri din cadrul  Serviciului de Investigații Criminale al Inspectoratului de Poliție Județean Alba au depistat și reținut un tânăr, de 20 de ani, din Alba Iulia, posesor al unui mandat de arestare preventivă, pentru o perioada de 30 de zile, emis de către Judecătoria Alba Iulia.

Bărbatul era cercetat sub măsura preventivă a controlului judiciar, pentru infracțiuni contra patrimoniului, iar, ca urmare a încălcării condițiilor prevăzute de procuror, a fost dispusă înlocuirea controlului judiciar cu arestarea preventivă.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Autoritățile iau în calcul intrarea tuturor elevilor în vacanță. Cîmpeanu: Toate variantele sunt deschise

Publicat

Ministrul interimar al Educației, Sorin Cîmpeanu, susține adaptarea structurii anului școlar la situația ”epidemiologică extrem de gravă”. Cu alte cuvinte, este posibilă varianta de intrare în vacanță a tuturor elevilor sau cea de închidere a școlilor și intrare în online.

În perioada 25-31 octombrie, este vacanță pentru elevii din învățământul primar și pentru copiii din grădinițe, potrivit structurii anului școlar.

”În situația în care se suspendă și alte activități, susținem adaptarea structurii anului școlar la situația epidemiologică extrem de gravă”, a declarat pentru Edupedu.ro ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, înainte de ședința care are loc la Palatul Cotroceni la ora 17:30.

Întrebat dacă se va lua astăzi decizia de închidere a tuturor școlilor și trecerea elevilor în online, ministru la spus că „toate variantele sunt deschise în condițiile în care nu înțelegem să ne vaccinăm!”.

Miercuri, de la 17.30, se va desfășura ședința pentru măsuri ce vor fi luate, la care participă președintele Klaus Iohannis, premierul interimar Florin Cîțu, ministrul interimar al Educației, Sorin Cîmpeanu, ministrul interimar al Sănătății, Attila-Zoltán Cseke, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, și Directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, dr. Adriana Pistol.

Cîmpeanu: Toate variantele sunt deschise

“Toate variantele sunt deschise în condițiile în care nu înțelegem să ne vaccinăm!

În situația în care se suspendă și alte activități, în interesul protejării dreptului la sănătate al elevilor și cadrelor didactice, susținem adaptarea structurii anului școlar la situația epidemiologică extrem de gravă,” a spus Sorin Cîmpeanu, potrivit sursei citate.

Varianta vacanței prelungite a fost aleasă și anul trecut.

Elevii au avut o vacanță de primăvară prelungită, din 2 aprilie până în 4 mai, iar anul școlar a fost la rândul său prelungit în vară, astfel că s-a luat vacanța de vară pe 25 iunie (cu excepția celor din clasele a VIII-a și a XII-a).

Vacanță de săptămâna viitoare pentru învățământul primar și grădinițe

În vacanța din perioada 25-31 octombrie vor intra, deocamdată, aproximativ 1,3 milioane de elevi: circa 522 de mii de copii din grădinițe și creșe și cei 877 de mii de elevi din învățământul primar, inclusiv cel special.

Până la finalul acestui an școlar mai sunt 29 de săptămâni de școală.

Din acest semestru, mai sunt doar 9 săptămâni pentru gimnaziu și liceu și 8 săptămâni pentru elevii din ciclul primar și preșcolari.

Următoarea vacanță este programată pentru sărbătorilor de iarnă, în perioada 23 decembrie 2021 – 9 ianuarie 2022.

Structura anului școlar 2021-2022:

Semestrul I (14 săptămâni de cursuri)

Cursuri: 13 septembrie 2021 – 22 decembrie 2021.

Vacanță pentru învățământ preșcolar și primar: 25 – 31 octombrie 2021.

Vacanță de iarnă: 23 decembrie 2021 – 9 ianuarie 2022.

Semestrul al II-lea (20 de săptămâni de cursuri)

Cursuri: 10 ianuarie – 10 iunie 2022.

Programul “Școala Altfel”: în perioada 8 – 14 aprilie (interval în care se pot organiza fazele naționale ale olimpiadelor școlare).

Vacanța de primăvară: 15 aprilie 2022 – 1 mai 2022.

Vacanța de vară: din 11 iunie 2022 și până la data din septembrie 2022 la care vor începe cursurile anului școlar 2022 – 2023

surse: edupedu.ro, hotnews.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Ștafeta Veteranilor ajunge miercuri la Alba Iulia. Echipa Invictus va fi întâmpinată la Sala Unirii

Publicat

Echipa Veteranilor- Invictus este așteptată astăzi, 20 octombrie, în jurul orei 16.00, la Sala Unirii din Alba Iulia.

Ștafeta Veteranilor, editia a VIII-a, a pornit pe data de 1 octombrie de la Mărășești și va ajunge pe 25 octombrie, de Ziua Armatei Române, la Carei.

Evenimentul sportiv presupune purtarea a trei ștafete, pe trei trasee diferite, a căror culoare coincide cu culorile Drapelului Național – albastru, galben, roșu.

Cele trei trasee însumează aproximativ 3800 de km.

1. Traseul Albastru, care a luat startul pe 01.10.2021 de la Mărășești;

2. Traseul Galben,  care a luat startul pe 09.10.2021 de la Făgăraș;

3. Traseul Roșu, care a luat startul pe 12.10.2021 de la Chișinău;

Municipiul Alba Iulia face parte din traseul galben.

Din orașul Marii Uniri, următorul punct de oprire, pe traseul galben, va fi Câmpia Turzii.

Evenimentul se înscrie în seria de manifestări premergătoare aniversării Zilei Armatei Române, sărbătoare militară și populară stipulată prin Decretul nr. 381 din 1959.

Ștafeta Veteranilor a devenit o tradiție și amintește, în fiecare an, despre spiritul Invictus.

Participanții poartă în alergare Drapelul Național, din respect pentru înaintașii noștri și din recunoștință pentru militarii români răniţi în teatrele de operaţii.

Participanții la ștafetă, militari, jandarmi sau pasionaţi de sport, se opresc in fiecare judet la monumentele ridicate în cinstea celor care au luptat pentru aceasta țară.

La Alba Iulia vor avea loc astazi depuneri de coroane de flori la statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate