Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO- VIDEO: Alba Iulia se întoarce în timp. Trupe de soldați romani, daci, nimfe și gladiatori la deschiderea Festivalului Roman Apulum

Publicat

festivalul roman apulum Alba Iulia se întoarce în timp în aceste zile și devine din nou Apulum, cel mai mare oraș din provincia Dacia. Festivalul Roman Apulum s-a deschis oficial sâmbătă când sute de daci, romani, gladiatori și nimfe au pășit în curtea Palatului Guvernatorului, locul în care a locuit, în urmă cu aproape 2.000 de ani comandantului Legiunii a XIII Gemina. Cei prezenți la ceremonia de deschidere au asistat și la o paradă a celor 11 trupe de reenactment prezente la festival. 

Un weekend plin de istorie, lupte, dansuri antice, ateliere și alte momente menite să ofere spectacol dar și să arate lumii cum se trăia între anii 100-200 d. Hr va avea loc la în „Capitala Daciei”. A patra ediție a Festivalului Roman Apulum de la Alba Iulia s-a deschis oficial sâmbătă și va avea două zile pline. Ceremonia a început la 10.30 la Muzeul Principia, în fața a zeci de oameni și a reprezentanților administrației locale. Fiecare din cele 12 trupe a fost prezentată cu numele și țara s-au orașul din care provin.

IMG_7532 Anul acesta, ca și la edițiile trecute, la festival vor putea fi văzuți, pe lângă trupele din Alba Iulia, Legiunea a XIII-a Gemina de la Apulum, Lupii Apoulonului, Ludus Apulensis și Magna Nemesis, și trupe din străinătate sau din alte orașe.

Au venit la Alba Iulia: Associazione Epica – Legio VII Gemina- Trupa de reenactment “Associazione Epica – Legio VII Gemina” a fost înfiinţată în anul 2008, în Roma. În prezent, numără peste 35 de membri şi reconstituie secvenţe militare şi civile din trecutul glorios al Romei. A participat la numeroase festivaluri în Italia, Franţa (Grand Joyeux de Nimes) şi Rusia (Times & Epoch, Moscow).
Institutul Ars Dimicandi- Fondat în 1994 în Italia (Milano), „Institutul Ars Dimicandi” a reconfigurat aceste domenii pe direcția artelor marțiale autentice, însă pe fundamente științifice.

Dioklecijanova legija: S-a înființat în anul 2010 și are ca scop promovarea patrimoniului cultural antic, cu accent pe armata romană și particularitățile sale. Sediul organizației este la Split, Croația. În această zonă s-a dezvoltat antica Salona, capitala Dalmației și, tot aici, a fost ridicat opulentul palat al lui Dioclețian (construit în 293-305), primul împărat retras în mod voluntar de la cârma imperiului.

Asociaţia Terra Dacica Aeterna (TDA): A fost înfiinţată în 2007 la Cluj-Napoca, fiind prima trupă de reconstituire istorică antică din România. TDA abordează aspecte de viață civilă şi militară ale civilizaţiilor dacică, romană și sarmatică și a introdus în România conceptul ’’Lecția de istorie vie”, o alternativă de predare a istoriei, dedicată elevilor și nu numai

Asociația pentru Reconstituiri Istorice – Re-enactment “Scythia Minor”: Își are sediul în Dobrici (Dobrich), Bulgaria. Prezentă la numeroase festivaluri internaționale, între care se numără și însemnate prezențe la festivaluri de profil din România, asociația urmărește un standard calitativ ridicat pentru reenactmentul antic. Președintele asociației este Radostin Kolchev.

Asociația Culturală Geto-Dacii din Moldova: A fost înfiinţată în anul 2015 la Iași, fiind prima trupă de reconstituire istorică antică din regiunea Moldovei. Până în prezent, trupa a participat la festivaluri și evenimente specifice în țară și în străinătate (Italia, Polonia și Rusia).

Asociația Culturală Tomis: În sprijinul romanilor de la Apulum, din anticul Tomis, vor veni 14 legionari din legiunea a XI-a Claudia. Alături de ei, la Festivalul Roman Apulum vor mai participa un grup restrâns de civili tomitani și daci de la Pontus Euxinus.

Asociația Culturală pentru Istorie Vie- Funcționează sub înrâurirea Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia și coordonează activitatea reenactorilor constituiți în “Legiunea a XIII-a Gemina de la Apulum”, “Lupii Apoulonului”, “Magna Nemesis” și “Ludus Apulensis”. Începând cu anul 2012, odată cu constituirea trupei de legionari romani, echipa de reconstituiri istorice antice de la Alba Iulia a luat parte la numeroase evenimente din țară și din străinătate (Italia, Bulgaria, Republica Moldova), ajungând la un număr de peste 50 de reprezentații în cursul anului 2014.

După prezentare fiecărei trupe a urmat un moment de dans antic al trupei de nimfe Magna Nemesis și parada trupelor.

Ziua de sâmbătă continuă cu ateliere, lupte de gladiatori, paradă cu torțe și alte momente inedite.

VEZI: Festivalul Roman Apulum 2016: PROGRAMUL zilei de sâmbătă. Paradă, demonstrații militare, dansuri antice și lupte de gladiatori

YouTube video

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax