Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

FOTO-VIDEO: Cinema Dacia, un adevărat FOCAR DE INFECȚIE amplasat în zona ”zero” a cartierului Cetate din Alba Iulia

Publicat

Focar de infecție, asta a ajuns un punct de reper, un loc de întâlnire pentru multe generații din Alba Iulia. Dacă în trecut fostul Cinema Dacia era renumit pentru cozile la bilete care se întindeau până la magazinul Sportul, acum sub o emblemă roasă de timp, vânt și ploi intrarea fostului cinema adăpostește gunoaie, fecale și sticle goale de spirt. 

La strada, Zorba Grecul, Casablanca, Lawrence of Arabia sunt câteva dintre titlurile care au trecut pragul cinematografului Dacia în perioada comunistă și care umpleau sălile până la refuz.

Intrarea clădirii a ajuns adăpost pentru oamenii străzii și un focar de infecție. Urmele zecilor de mii de pași ai celor care mergeau să vadă cele mai noi filme au fost acoperite cu o „faună modernă”.

„Fauna” este formată din pungi cu prenadez, gunoaie, haine aruncate, fecale și sticle de spirt goale băute de oamenii străzii. Toată lumea închide ochii și trece mai departe, dar chiar și cu ochii închiși mirosul puternic care plutește în aer te lovește mai ales vara, de la o distanță considerabilă.

Situația cinematografelor din Alba Iulia nu este deloc nouă nici pentru cetățeni și nici pentru autorități.

În 2016, city managerul Nicolaie Moldovan ne anunța că problema celor două cinematografe din Alba Iulia este pe cale să se rezolve.

„De mai bine de un an suntem în situația în care am tot discutat prin corespondență sau direct cu reprezentanții Ministerului Culturii și am în fața mea un protocol de cooperare semnat de Ministerul Culturii, prin toate direcțiile de specialitate, care privește o colaborare în Primăria Alba Iulia și Ministerul Culturii pe mai multe subiecte. Unul dintre aceste subiecte este problema recuperării de către Primăria Municipiului Alba Iulia a celor două cinematografe care astăzi sunt în situația pe care o cunoaștem. În primul rând vreau să vă spun un lucru, dincolo de modul în care arată cele două clădiri, administratorul lor are îndatoriri față de bugetul orașului nostru de 80 și ceva de mii de lei. Dar acest protocol de cooperare, care urmează să vă fie supus în ședința următoare, stipulează clar că Ministerul Culturii este dator să transfere cinematografele din Alba Iulia din administrația România Film în proprietatea Primăriei Alba Iulia, utilizarea acestora de către primărie în interes comunitar prin investiții proprii și/sau atrase din partea unor programe de finanțare nerambursabile” declara Nicolaie Moldovan în data de 30 septembrie 2016.

În noiembrie 2016 a fost semnat şi protocolul cu Ministerul Culturii. Se referă la colaborare pentru programul “Oraşe Europene”, pe cinci ani (până în 2021) şi cuprinde mai multe direcţii de acţiune. Printre acestea, preluarea de către Primărie a celor două cinematografe din Alba Iulia (Dacia şi Columna), primăriei, urmând a fi utilizate în interes comunitar prin investiții proprii și/sau atrase din partea unor programe de finanțare nerambursabile.

Doi ani mai târziu, cinematografele au rămas tot în starea care erau.

Citeşte şi FOTO: Fostul Cinematograf ”Columna”, o mizerie 3D în centrul orașului Alba Iulia. Decor pentru filme de groază și datorii de zeci de mii de lei

foto-video: Cosmin Szekely

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

6 Comentarii

6 Comentarii

  1. pilu

    miercuri, 23.05.2018 at 16:32

    Bine ca avem city-manager pe statul de plata al Primariei, care semneaza pe bani multi si activitate ioc.Oare cu ce l-o fi trombonit pe batranul Stalin sa-l cocoteze in acest post ? Cred ca nici batranul nu-si mai aduce aminte,ca-i batran.
    De celalalt focar de infectie de la Columna cred ca habar n-are.Acum stau vreo patru nationalitati conlocuitoare in sala de proiectie.
    Batrane, iesi la treaba prin oras daca city-managerul e ocupat. Si nu uita sa-ti iei ochelari sa nu scapi ceva din vedere.

    • pilu

      miercuri, 23.05.2018 at 21:25

      Iar asteptati OK-ul de la batranu ??

      • moderatorul de serviciu

        miercuri, 23.05.2018 at 22:36

        :))) Nu Pilu. Batranu da ok-ul :)))

        • pilu

          joi, 24.05.2018 at 23:09

          M-am linistit !

  2. ilie de la scularie

    joi, 24.05.2018 at 08:51

    batranu’ ii ocupat cu umblatu prin orase mai mari, la cate-o cafeluta cu biscuite… n-are el timp pentru amarasteni…

  3. Ionel

    sâmbătă, 26.05.2018 at 13:34

    Blocajul vine de la centru (ca celelalte 90% din blocaje) și se aplică la clădirile tuturor cinematografelor de stat din țară. Poate vreodată ministerul inculturii își va folosi aceste clădiri sau terenul de sub ele – pentru că majoritatea trebuie demolate sau sunt deja moloz.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax