Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Colegiul Naţional Militar ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia a împlinit 102 de ani de la înființare

Publicat

Colegiul Naţional Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, una din cele mai prestigioase unităţi de învăţământ din Alba, sărbătorește luni, 1 noiembrie, 102 de ani de la înfiinţare și 46 de existență în orașul Marii Uniri.

Cu acest prilej, luni, la statuia lui Mihai Viteazul și la monumentul comemorativ dedicat absolvenților eroi din incinta colegiului a avut loc o ceremonie militară și religioasă.

Evenimentul a fost dedicat momentului de la 1 noiembrie 1599, intrarea lui Mihai Viteazul în Alba Iulia, dar și zilei Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul”.

Ceremonia a debutat cu intonarea Imnului Național și a continuat cu o slujbă de pomenire a voievodului Mihai Viteazul și a absolvenților eroi. A fost depusă apoi o coroană de flori și s-a păstrat un moment de reculegere în memoria absolvenților eroi.

La ceremonie au participat comandantul colegiului, cadrele militare și personalul civil angajat.

Comandatul colegiului: ”Trăim astăzi două sentimente contradictorii”

„Trăim astăzi două sentimente contradictorii. Primul dintre ele de bucurie, deoarece această instituție de prestigiu a învățământului militar din România reușește să rămână la același nivel înalt în ceea ce privește educația tinerilor.

Și aceste merite sunt incontestabil ale elevilor în primul rând, dar și ale noastre, cei care suntem în fiecare zi, în fiecare moment alături de ei. De la deșteptare și până la stingere și chiar pe timpul nopții. Și pentru acest lucru meritați cu prisosință mulțumirile mele.

Cel de-al doilea sentiment este de tristețe pentru că la ceas aniversar nu îi avem alături de noi pe elevi, cea mai mare bucurie și cel mai prețios bun al nostru. Ceea ce face ca acest moment să fie cel mai trist din ultimii zeci de ani.

Rămâne ca o sarcină în viitor pentru toți cei care facem parte din această mare familie să ducem mai departe tradiția și cultura organizațională a acestei instituții de învățământ pentru că trecutul ne obligă, prezentul ne presează și viitorul ne stă în față, luminos. Sperăm ca într-un timp foarte scurt să reluăm școala, să revenim la ceea ce este normal, astfel încât să beneficiem de aceste bucurii profesionale pe care ni le produc elevii prin ceea ce fac”, a spus comandantul colegiului militar colonel Marcel Domșa.

Scurt istoric al instituției de învățământ

Deţinător al titlului de „Şcoală europeană” în 2006, 2012, 2015 şi 2018, Colegiul Naţional Militar „Mihai Viteazul”, care funcţionează în actualul sediu din Alba Iulia din anul 1975, a fost supus unui amplu proces de modernizare a clădirilor.

Înfiinţat în 1919, Colegiul Naţional Militar „Mihai Viteazul” a funcţionat iniţial la Târgu Mureş, iar în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial la Timişoara.

Generalul de corp de armată Arthur Văitoianu, prin raportul său din 17 august 1919, solicita înfiinţarea a trei licee militare, în Timișoara, Sibiu, Chișinău, pentru instruirea şi educarea tineretului din Banat, Transilvania şi Basarabia, la nivelul învăţământului din vechile provincii ale României. Prin Înaltul Decret Regal nr. 3613 din 23 septembrie 1919, dat la Castelul Peleș de Regele Ferdinand I, se aproba înființarea liceelor militare din Târgu-Mureș şi Chișinău, începând cu anul 1919. Propunerea mr. Nădejde a influențat schimbul între Sibiu şi Târgu-Mureș ca locație pentru unul dintre cele trei licee propuse regelui spre aprobare.

În 30 martie 1920, instituţia a primit denumirea Liceul Militar “Mihai Viteazul”, apoi la 1 septembrie 1940, în urma Dictatului de la Viena liceul este strămutat temporar în garnizoana Timişoara.

La 8 august 1947, după 7 ani de activitate în Timişoara, din motive politice, liceul îşi încetează activitatea împreunã cu celelalte licee militare din ţară.

În 1 iunie 1975, liceul şi-a reluat activitatea în garnizoana Alba Iulia sub denumirea de Liceul Militar “Mihai Viteazul”, iar în 15 septembrie 1977, a fost inaugurat actualul sediu.

Prima promoție a Liceului Militar din Alba Iulia a absolvit în 15 iunie 1978.

La 1 noiembrie 1999, prin Ordinul ministrului apărării naţionale, cu prilejul aniversării a 80 de ani de la înfiinţare, instituţia a primit denumirea de Colegiul Militar Liceal “Mihai Viteazul”.

În perioada 2006 – 2018, primește patru certificate de ”Școală Europeană”.

Din 10 aprilie 2014, prin Ordinul ministrului educației naționale, Colegiul Militar Liceal “Mihai Viteazul” a obţinut titlul de “Colegiu Național ”, schimbându-și denumirea în Colegiul Național Militar “Mihai Viteazul”.

Colegiul a pregătit 70 de promoții, însumând peste 7.000 de absolvenți, și-au desăvârșit pregătirea sub ocrotirea spirituală a marelui voievod Mihai Viteazul.

sursă imagini: Facebook (Colegiul Național Militar ”Mihai Viteazul” Alba Iulia)

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate