Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Coșmarul de la Răchita. Cum și-a scos o familie copilul prin tavan și povestea seifului cu aur dus de apă

Publicat

YouTube video

”Aveți internet la telefon? Vă puteți uita cum e vremea?” ne roagă un bărbat mai în vârstă, întâlnit pe drumul spre sat. Când și cum plouă… o spaimă pe care au dobândit-o oamenii din Răchita, după potopul care a lăsat în urmă povești tragice.

r

Un bărbat care a spart tavanul pentru a-și scoate copilul pe acolo din casa peste care s-a rostogolit viitura, groaza trăită de mai multe familii în propriile lor case, în mijlocul apelor, un seif cu o mare sumă de bani și cu o cantitate însemnată de aur, aflat în peretele unei case, dus de ape și recuperat din mâl… sunt doar câteva dintre poveștile inundațiilor care au lovit micul sat Răchita.

rachita

La câteva zile după ce apele au măturat satul Răchita, oamenii de acolo nu au reușit să iasă din starea de șoc.

Copiii, mai ales cei mici, se tem că vine ploaia din nou și coșmarul prin care au trecut se va întoarce. Părinții sunt îngrijorați că nu mai au cu ce să îi îmbrace și se gândesc cu groază la întoarcerea în casele măcinate de apă, care s-ar putea prăbuși oricând.

r

Scaune, canapele, mese, electrocasnice și multe alte lucruri pe care oamenii le au în mod normal în gospodărie, zac sub noroiul în care au fost târâte de apă, în afara satului.

Epavele inundate cu noroi întărit ale mașinilor aruncate unele peste altele, sunt și ele peste tot, contribuind la senzația că pășești printr-o lume care a trecut printr-un cataclism.

r

Ceva mai animat este centrul satului, unde oamenii încă scot din curți resturile dezastrului. Fumul ceaunelor se înalță de-a lungul văii.

r

De când nu mai au bucătării, mulți gătesc afară, la comun cu neamurile. Primesc apă și pâine de la autorități, pentru că apa din comună nu mai este potabilă.

 

rachita

 

Într-o vale, printre lucruri recuperate după viitură, două femei spală pozele de familie înmuiate de apă. Sunt fotografii cu copii, amintiri care acum par din alte vremuri.

r

Ne explică șocul prin care au trecut cu toții și ne arată casa unui vecin peste care a venit viitura direct prin geam și i-a inundat locuința până sus. A reușit să își scoată copilul care făcea baie, prin tavan. A găurit rigipsul și și-a scos pe acolo familia.

r

”Copilul era gol, din baie l-a luat”, ne arată femeia camera înfundată în noroi, unde se mai vede un ursuleț de pluș și ecranul unui computer.

r

Casa omului, construită peste râu, a fost o barieră în calea viiturii care a adus o cabană din amonte.  Bucăți de lemn, de acoperiș și multă mizerie au intrat practic pe geam și pe sub casă.

O altă poveste care circulă printre oameni, confirmată și de jandarmii aflați la fața locului este aceea că din peretele unei case aparținând unui om de afaceri din zonă a fost smuls un seif cu o sumă mare de bani.

r

Ar fi vorba, spun oamenii, de aproximativ 300.000 de lei. Tot acolo ar fi fost și mult aur, în jur de 2 kilograme. Omul și-ar fi recuperat seiful din mâl, câteva sute de metri mai jos, reușind să îl găsească după ce i-a zărit un colț rămas afară.

”Se vede că au fost bani câștigați corect” trage concluzia un localnic.

La intrarea în sat au fost amplasate câteva locuințe modulare în care familiile cele mai afectate vor locui o perioadă.

Printre acestea, o familie care a trecut prin infern, când apele s-au umflat și au început să treacă cu repeziciune prin jurul casei. În locuință se aflau și doi copii: un băiețel de șapte ani și o fețită de șase, care s-au speriat îngrozitor și care încă nu și-au revenit complet. Pe filmare se aud strigăte disperate.

Vezi și: VIDEO EXCLUSIV: Groaza unei familii surprinse în casă de potopul de la Răchita. Imagini care vă pot afecta emoțional

”Dacă vine iară apa, mami! Așa îmi spune copilul. Plânge când își amintește” ne spune mama acestuia, cea care ne-a oferit, de altfel, imaginile filmate de unul dintre membrii familiei.

r

Oamenii au reușit să se evacueze, dar au pierdut tot. Structura de rezistență a casei a fost afectată, astfel că nu mai pot intra în ea, iar apa le-a luat tot. Cei mici, sunt triști pentru jucării: aveau minge, biciclete, mașinuțe și păpuși. Cei mari, sunt triști pentru că nu mai au nici măcar haine cu care să îi îmbrace.

Bilanțul inundației de la Răchita este tragic pentru o populație oricum vulnerabilă la sărăcie. În ultimele zile, aceștia au fost ajutați cu mâncare, cu haine și cu diferite lucruri de care au nevoie imediată. Asociații, companii sau simpli cetățeni s-au implicat, mișcați de situația în care se află oamenii de acolo.

 

r

Mai mulți psihologi s-au dus la Răchita pentru a discuta cu oamenii și în special cu copiii, marcați de ceea ce au trăit.

Într-o curte, o femeie ne reamintește ceea ce am auzit în mai multe părți ale satului: ”Bine că nu s-a întâmplat noaptea, că nu am fi știut ce să facem”.

Reportaj de Raul Baciu și Ovidiu Hațegan

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax