Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Demonstraţie de gastronomie romană, cu Chef Cosmin Toma, la finalul Festivalului Apulum 2018

Publicat

A fost ultima zi a Festivalului Roman Apulum, ediţia 2018. Albaiulienii şi turiştii au avut ocazia să vadă o demonstraţie de gastronomie antică şi să afle detalii despre meşteşugurile vremurilor.

Au fost invitaţi în bucătăria celui mai mare bucătar din Imperiul Roman, Apicius. Aşa a început prezentarea Chef Cosmin Toma, care, îmbrăcat în haine specifice epocii, a peparat carne de porc cu mere, într-un cazan pus pe foc cu lemne. Denumirea mâncării, în limba latină, „minutal matianum”.

Cel care a explicat şi în limba latină ce se găteşte a fost istoricul Tudor Roşu, de la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia. A dezvăluit şi detalii despre bucătarul roman, Apicius, contemporan al împăratului Octavian Augustus.

Ingredientele au fost: carne de porc, mere, ceapă, praz, sare, chimen, coriandru, mărar, smochine, sos de peşte, ulei de măsline, curmale, mentă, verdeţuri, vin roşu. Meniul a fost completat cu brânză proaspătă, măsline, ridichi, morcovi, pere.

Au fost servite, în total, peste 200 de porţii.

Ediția specială a Festivalului Roman din anul 2018, denumită în mod simbolic „Începuturi”, face trimiteri clare către începuturile poporului român și este axată în mod special pe perioada celor două războaie daco-romane și formarea poporului român. Peste 300 de reenactori și 13 asociații de profil au fost invitaţi la Alba Iulia pentru a reconstitui legendarul episod militar dintre împăratul roman Traian și regele dac Decebal, conflict care a stat la baza formării provinciei Dacia și la începutul procesului de etnogeneză daco-romană.

Ce s-a întâmplat la ediţia festivalului din 2018:

Vezi FOTO-VIDEO: A treia zi a Festivalului Roman APULUM 2018. Jocurile în onoarea zeiței Flora şi parada militară

Citeşte FOTO-VIDEO: Echipamente ale legionarilor romani, prezentate la începutul Festivalului Roman Apulum

Vezi FOTO-VIDEO: Cum a  început Festivalul Roman APULUM 2018. Demonstrații militare, lupte de gladiatori și dansuri antice

Vezi FOTO-VIDEO Festivalul Roman APULUM 2018: Prezentări și demonstrații ale trupelor participante

Vezi FOTO-VIDEO Festivalul Roman APULUM 2018: Războaiele lui Domițian cu dacii, dansuri antice și paradă cu torțe

foto-video: Cosmin Szekely

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax