Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Ediția de lux a volumului „Ce aude unicornul” de Lucian Blaga, lansată la deschiderea oficială a Târgului de carte „Alba Transilvana”


Publicat

Târgul de carte „Alba Transilvana” și-a deschis cea de-a VII-a ediție, vineri, la ora 12.00, la Alba Mall. Câteva zeci de edituri din toată țara au venit la Alba Iulia pentru a vinde cărți, dar și CD-uri, cărți poștale de colecție, jocuri și nu numai. Cea mai mare parte a editurilor oferă reduceri de prețuri, între 5 și 35%, dar și cărți la 1 leu, 2 lei, 5 lei sau 10 lei bucata. Deschiderea oficială a Târgului de carte „Alba Transilvana” a fost făcută de către Mioara Pop, directoarea Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, alături de președintele și vicepreședinții Consiliului Județean Alba și viceprimarul orașului.

Prima lansare de carte din șirul celor peste 100 ce vor avea loc în cele trei zile de târg a fost Ediția de lux a volumului „Ce aude unicornul” de Lucian Blaga, în limbile română, franceză, spaniolă, engleză și germană. Cartea a fost prezentată de către Mioara Pop – directoarea Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba și Brândușa Tămaș, directoarea Editurii „Ars Longa”, cea care a scos toate cele opt volume din colecția de lux „Lucian Blaga”. În acest an, supra coperta volumului are culoarea argintiu-perlat, culoarea asociată în mod tradițional unicornului. Ediția de lux a volumului „Ce aude unicornul” cuprinde și o versiune audio a cărții, cu poeme recitate de actorul Dorel Vișan.

În finalul prezentării noului volum, ediție de lux, Cristina Smadea de la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba a recitat poemul „Ce aude unicornul”.

De asemenea, academicianul Mihai Cimpoi din Chișinău a prezentat volumele 25-30 din colecția „Ion Creangă”, de la editura Princeps Multimedia din Iași: Aurel Rău – „În povești cu Ion Creangă” – volumul 25, Gavril Istrate – „Limba scrierilor lui Ion Creangă” – volumul 26, Emil Precup – „Viața și opera lui Ion Creangă” – volumul 27, Adrian Dinu Rachieru – „Ion Creangă. Spectacolul disimulării” – volumul 28, „Scrierile lui Ion Creangă. Povești”, ediție anastatică, volumul 29, „Ion Creangă – Amintiri din copilărie și anectode” – volumul 30, cu 8 ilustrațiuni de Teodor Buicliu.

La Târgul de carte „Alba Transilvana, în Sala de Bal, este prezentă și o expoziție de artă plastică pe motive blagiene din cadrul Festivalului Internațional „Lucian Blaga” Sebeș, „Vreau să joc” în care mai mulți elevi de la Liceul de Arte „Regina Maria” concurează pentru premii. Decernarea premiilor concursului de artă va avea loc duminică, la ora 10.30, în Sala de Bal de la Alba Mall.

Târgul de carte „Alba Transilvana” continuă la Alba Mall și sâmbătă și duminică, cu peste 100 de lansări de carte, recitaluri muzicale și expoziții.

Sâmbătă, la ora 12.00, va avea loc unul dintre punctele-cheie ale evenimentului, lansarea volumului „Mihai Eminescu – Poezii”, din Colecția Opere fundamentale, prezentată de academicianul Eugen Simion.

Ioan Gyuri Pascu va fi prezent la Târgul de Carte „Alba Transilvana”, în calitate de autor, cu volumul „Purtătorul de cuvinte”, ce va alea loc la ora 13.00, iar la ora 20.00 el va susține un recital de poezie.

La ora 18.30, criticul Daniel Cristea Enache va modera o prezentare de carte și o dezbatere pe tema „Generația 60: discursul artistic și discursul critic. Neomodernismul”.

Ziua de duminică este dedicată scriitorilor albaiulieni. Vor avea loc mai multe lansări de carte și „Interferențe culturale transilvănene”.

Vedeți aici programul complet al evenimentului: VINERI începe Târgul de Carte „Alba Transilvana”, ediția a VII-a. Peste 100 de lansări de carte, peste 50 de edituri, expoziții de artă, recitaluriȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Centura oraşului Alba Iulia, care va lega autostrada de drumul spre Zlatna: Contractul pentru realizarea PUZ-ului a fost semnat

Publicat

Procedura de achiziţie pentru realizarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) destinat construirii centurii de nord a municipiului Alba Iulia a fost finalizată de către Primărie. Este vorba despre un drum cu două benzi de circulație, în lungime de 6 km, care va lega DN 1 – din sensul giratorul aflat la ieșirea din oraș spre Cluj, de DN 74 – în zona localității Șard.

Contractul în valoare de 115.598 lei a fost încheiat la sfârșitul lunii iunie cu firma Total Business Land SRL din Alba Iulia. Potrivit documentației, termenul de predare maxim este de 120 zile de la emiterea ordinului de începere.

Vezi și HARTĂ: O nouă ȘOSEA DE CENTURĂ, la Alba Iulia. Pe unde va face legătura între DN 1 și DN 74. Licitație pentru elaborare PUZ

Potrivit temei de proiectare, traseul obiectivului propus va începe din sensul giratoriu Alba Iulia Nord, către teritoriul administrativ al comunei Ighiu și va face legătura între DN 1 (E 81) și DN 74. Lungimea traseului propus pe teritoriul administrativ al municipiului Alba Iulia este de 4,6 km, continuând cu aproximativ 1,4 km pe teritoriul administrativ al localității Ighiu.

Șoseaua de centură va pleca din sensul giratoriu de la nodul rutier Alba Iulia Nord, unde se face legătură cu DN 1 şi Autostrada A10 Sebeș – Turda, va trece pe la nord de uzina Saturn, iar după ce va traversa valea din zonă şi calea ferată Alba Iulia – Zlatna, va urma cursului râului Ampoi, unde există şi în prezent un drum comunal.

Șoseaua va intra pe teritoriul comunei Ighiu, după care va traversa prin intermediul unui pod rutier Ampoiul şi va face conexiunea cu DN 74, în zona localității Şard, înainte de podul rutier peste râul Ampoi aflat la intrarea în localitate dinspre Alba Iulia.

Investiţia propriu-zisă în realizarea şoselei va fi realizată de Consiliul Judeţean şi este estimată la peste 8 milioane de euro.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Cum pot solicita absolvenții de liceu să vadă lucrările de la Bacalaureat 2020. Model de cerere

Publicat

laptop calculator

După publicarea rezultatelor finale la Bacalaureat 2020, absolvenții de liceu pot solicita, dacă doresc, să vadă lucrările corectate. Solicitările pot fi transmise până miercuri, 8 iulie.

După aprobarea cererilor, vor putea vedea lucrările în perioada 16-17 iulie.

Vezi Model de cerere pentru vizualizarea lucrărilor la Bacalaureat 2020.

În cerere, candidații semnează pentru a avea dreptul să vadă lucrarea, dar nu au voie să o fotografieze sau să întrebe profesorul care îi va asista, în timpul în care își consultă lucrarea, despre punctajul acordat sau corectura făcută, scrie edupedu.ro.

Cererile se transmit electronic la centrele de examen unde candidații au susținut probele și se înregistrează la secretariatele acestora.

Procedura de vizualizare a lucrării presupune digitalizarea foii de examen. Lucrările vor fi scanate în centrele de evaluare unde au fost corectate, urcate pe un FTP (File Transfer Protocol, adică protocol pentru transferul fişierelor prin internet) și accesate din școala stabilită să fie centru de vizionare în momentul în care ajunge candidatul.

Reamintim că la Bacalaureat 2020 a fost înregistrat un număr record de contestații: peste 62.000 la nivel national și peste 1.200 în Alba (au fost 2.500 de candidați la examen, în județ). Potrivit sursei citate, aproape 10% din totalul notelor contestate la nivel national au modificări peste un punct.

Vezi TOP LICEE în ALBA după rezultate finale BACALAUREAT 2020. Rată de promovare 71,8%, mai mare după contestații, în județ

Rata de promovare a examenului de Bacalaureat 2020 în Alba a crescut la peste 71%, după rezolvarea contestațiilor, de la 69,07% cât era la momentul publicării primelor rezultate. Numărul notelor de 10 (zece) a crescut cu 15 (sunt 121 candidați cu nota 10 la proba obligatorie a profilului, față de 119 anterior și 149 cu nota 10 la proba la alegere a profilului și a specializării, față de 136, înainte de contestații; mai sunt 22 de note de 10 la proba de română și 3 la maternă). Dintre cei 2.642 de candidați înscriși, s-au prezentat 2.507 de candidați (2.132 de candidați din promoția curentă, respectiv 375 de candidați din promoțiile anterioare).

sursă: edupedu.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

FOTO: Legume și fructe gratuite, în piața din centrul orașului Alba Iulia, pentru cetățenii nevoiași

Publicat

Legume și fructe gratuite – asta pot găsi în piețele din Alba Iulia, de marți, 7 iulie, cetățenii mai nevoiași ai orașului. 

Un proiect implementat la nivel european, dar și în câteva orașe din România, a fost adus de reprezentanții Primăriei Alba Iulia și într-o piață din municipiu.

Mai exact, „Tarabele cu Bine” sunt două spații din piața din Centru, unde producătorii, vânzătorii sau cetățenii pot lăsa, sub formă de donație, legume și fructe pentru cei mai nevoiași dintre cetățeni.

 

sursă foto: Facebook – Voicu Paul

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO Gest de omenie: Preoții din zona Munților Apuseni au donat sânge la Centrul de Transfuzie Sanguină din Alba Iulia

Publicat

Mai mulți preoți din Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, din zona Câmpeni și Abrud, au donat marți sânge la Centrul de Transfuzie Sanguină.

„Mulțumim preoților din cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe Alba care au donat sânge. La fel mulțumim tuturor persoanelor care nu se tem să vină la Centrul de Transfuzie Sanguină, în această perioadă a pandemiei, pentru a face un gest de omenie”, au transmis reprezentanții centrului.

Program donatori Centrul de Transfuzie Sanguină Alba Iulia:

  •  Luni – Vineri – 07:30 – 12:00

Informații la telefon 0258.834050 (Luni – Vineri).

„Mulți oameni se tem să vină la Centrul de Transfuzie Sanguină în această perioadă a pandemiei de COVID-19. Dorim să facem următoarele precizări:
  • La Centrul de Transfuzie Sanguină vin oameni sănătoși pentru a dona sânge. Astfel, considerăm că riscul de a contacta infecția cu noul coronavirus este mai mic decât în alte locuri cum ar fi magazine, farmacii, care sunt vizitate de un număr mare de persoane.
  • Frecvent se efectuează dezinfecția încăperilor și a suprafețelor de contact; există dezinfectanți la intrarea în instituție și pe tot circuitul donatorilor.
  • Încăperile sunt aerisite frecvent.
  • Oferim donatorilor măști de protecție și botoșei.
  • Respectăm distanțarea de 2 m între persoane.
  • Donatorii sunt consultați, de asemenea li se măsoară temperatura.
  • Personalul medical poartă echipament de protecție.

Tot mai mulți bolnavi (non COVID, dar și COVID) au nevoie de sânge și așteaptă de la voi o mână întinsă care să-i salveze”, au mai explicat reprezentanții centrului.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate