Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Ediția de lux a volumului „Ce aude unicornul” de Lucian Blaga, lansată la deschiderea oficială a Târgului de carte „Alba Transilvana”


Publicat

Târgul de carte „Alba Transilvana” și-a deschis cea de-a VII-a ediție, vineri, la ora 12.00, la Alba Mall. Câteva zeci de edituri din toată țara au venit la Alba Iulia pentru a vinde cărți, dar și CD-uri, cărți poștale de colecție, jocuri și nu numai. Cea mai mare parte a editurilor oferă reduceri de prețuri, între 5 și 35%, dar și cărți la 1 leu, 2 lei, 5 lei sau 10 lei bucata. Deschiderea oficială a Târgului de carte „Alba Transilvana” a fost făcută de către Mioara Pop, directoarea Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, alături de președintele și vicepreședinții Consiliului Județean Alba și viceprimarul orașului.

Prima lansare de carte din șirul celor peste 100 ce vor avea loc în cele trei zile de târg a fost Ediția de lux a volumului „Ce aude unicornul” de Lucian Blaga, în limbile română, franceză, spaniolă, engleză și germană. Cartea a fost prezentată de către Mioara Pop – directoarea Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba și Brândușa Tămaș, directoarea Editurii „Ars Longa”, cea care a scos toate cele opt volume din colecția de lux „Lucian Blaga”. În acest an, supra coperta volumului are culoarea argintiu-perlat, culoarea asociată în mod tradițional unicornului. Ediția de lux a volumului „Ce aude unicornul” cuprinde și o versiune audio a cărții, cu poeme recitate de actorul Dorel Vișan.

În finalul prezentării noului volum, ediție de lux, Cristina Smadea de la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba a recitat poemul „Ce aude unicornul”.

De asemenea, academicianul Mihai Cimpoi din Chișinău a prezentat volumele 25-30 din colecția „Ion Creangă”, de la editura Princeps Multimedia din Iași: Aurel Rău – „În povești cu Ion Creangă” – volumul 25, Gavril Istrate – „Limba scrierilor lui Ion Creangă” – volumul 26, Emil Precup – „Viața și opera lui Ion Creangă” – volumul 27, Adrian Dinu Rachieru – „Ion Creangă. Spectacolul disimulării” – volumul 28, „Scrierile lui Ion Creangă. Povești”, ediție anastatică, volumul 29, „Ion Creangă – Amintiri din copilărie și anectode” – volumul 30, cu 8 ilustrațiuni de Teodor Buicliu.

La Târgul de carte „Alba Transilvana, în Sala de Bal, este prezentă și o expoziție de artă plastică pe motive blagiene din cadrul Festivalului Internațional „Lucian Blaga” Sebeș, „Vreau să joc” în care mai mulți elevi de la Liceul de Arte „Regina Maria” concurează pentru premii. Decernarea premiilor concursului de artă va avea loc duminică, la ora 10.30, în Sala de Bal de la Alba Mall.

Târgul de carte „Alba Transilvana” continuă la Alba Mall și sâmbătă și duminică, cu peste 100 de lansări de carte, recitaluri muzicale și expoziții.

Sâmbătă, la ora 12.00, va avea loc unul dintre punctele-cheie ale evenimentului, lansarea volumului „Mihai Eminescu – Poezii”, din Colecția Opere fundamentale, prezentată de academicianul Eugen Simion.

Ioan Gyuri Pascu va fi prezent la Târgul de Carte „Alba Transilvana”, în calitate de autor, cu volumul „Purtătorul de cuvinte”, ce va alea loc la ora 13.00, iar la ora 20.00 el va susține un recital de poezie.

La ora 18.30, criticul Daniel Cristea Enache va modera o prezentare de carte și o dezbatere pe tema „Generația 60: discursul artistic și discursul critic. Neomodernismul”.

Ziua de duminică este dedicată scriitorilor albaiulieni. Vor avea loc mai multe lansări de carte și „Interferențe culturale transilvănene”.

Vedeți aici programul complet al evenimentului: VINERI începe Târgul de Carte „Alba Transilvana”, ediția a VII-a. Peste 100 de lansări de carte, peste 50 de edituri, expoziții de artă, recitaluriDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

AIUD

VIDEO: Valea Aiudului, poluată cu vopsea lavabilă. Ce amendă a primit cetățeanul care a aruncat vopseaua în apă

Publicat

Un cetățean din Aiud a fost amendat cu 1000 de lei după ce a aruncat vopsea lavabilă în Valea Aiudului. 

Mai exact, în după amiaza zilei de 17 iunie, reprezentații primăriei Aiud au fost atenționați și au primit un video în care se putea observa cum apa este poluată.

La scurt timp, Poliția Locala din Aiud a identificat sursa poluării: (vopsea lavabilă aruncată ilegal în vale de către un cetățean care a vopsit ceva în curte).

Drept urmare, cetățeanul a fost amendat contravențional cu 1000 de lei.

Primăria Aiud a mai transmis într-o postare pe Facebook că: ”avem zero toleranță pentru cei care murdăresc sau degradează spațiile publice sau mediul înconjurător de pe raza municipiului Aiud”.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

COD GALBEN de ploi însemnate și instabilitate atmosferică în Alba și alte județe din țară, până sâmbătă noaptea

Publicat

Meteorologii au emis vineri un Cod Galben de ploi însemnate cantitativ și instabilitate atmosferică valabil în județul Alba și alte județe din țară până sâmbătă noaptea.

În intervalul 18 iunie, ora 10:00 – 19 iunie, ora 23:00t în Muntenia, Moldova, Oltenia și în Dobrogea și în cea mai mare parte a Transilvaniei va ploua însemnat cantitativ și vor fi perioade cu manifestări de instabilitate atmosferică.

Citește și România se confruntă cu un ciclon venit dinspre Marea Neagră. Meteorologii cred că va alimenta furtuni puternice

Aversele vor avea și caracter torențial, pe alocuri vor fi însoțite de descărcări electrice și de intensificări de scurtă durată ale vântului. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 20 … 30 l/mp și pe arii restrânse 40 … 50 l/mp.

Fenomene specifice instabilității atmosferice se vor semnala pe alocuri și în celelalte regiuni. Vremea se va menține în general instabilă până la începutul săptămânii viitoare.

De asemenea, este în vigoare un Cod Portocaliu de ploi abundente în intervalul 18 iunie, ora 12:00 – 19 iunie, ora 23:00.

În județele Bacău, Galați, Vrancea, Brăila, Ialomița, Călărași, Buzău, Prahova și în zona de munte a județelor Dâmbovița, Argeș, Brașov și Covasna va ploua abundent și se vor acumula cantități de apă de 40 … 50 l/mp și izolat 60 … 80 l/mp.

Ploi abundente vor fi pe spații mici și în celelalte județe din Muntenia și Moldova.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

UPDATE LIVE VIDEO: Ședință de Consiliu Local al municipiului Alba Iulia. Se votează tariful pentru colectarea deșeurilor inerte

Publicat

sediu primarie drona

Consilierii locali ai municipiului Alba Iulia se întrunesc vineri, 18 iunie, într-o ședință extraordinară de Consiliu Local. 

Cel mai important punct al ședinței în reprezintă aprobarea modificării tarifului pentru colectarea deșeurilor inerte din oraș și transportarea acestuia la Ocna Mureș.

UPDATE: Primarul Gabriel Pleșa a retras de pe ordinea de zi primul proiect, cel referitor la tarfiul pentru colectare și transport deșeuri din construcții.

Ce proiecte au de votat consilierii

1. Proiect de hotărâre privind modificarea tarifului de precolectat, colectat, transportat deseuri din construcții (asimilate) și demolări prevăzute la pct.5 al
anexei nr. 4 la Contractul de concesiune nr. 69525/2013

2. Proiect de hotărâre privind aprobarea transmiterii în folosință gratuită către Asociația ”Filantropia Ortodoxă Alba Iulia” a unui imobil (construcție) fosta
Centrală Termică nr.11, situată în Alba Iulia, str.Bogdan Petriceicu Hașdeu, nr.15A

3. Proiect de hotărâre privind însușirea documentației cadastrale de primă înscriere a unui imobil (albia majoră râul Ampoi) situat în Alba Iulia, zona Ampoi I

4. Proiect de hotărâre privind deplasarea municipiului Alba Iulia pentru a participa la o întâlnire de lucru organizata la Tűrnitz și Salzburg – Austria, în perioada 23-27 iunie 2021

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

România se confruntă cu un ciclon venit dinspre Marea Neagră. Meteorologii cred că va alimenta furtuni puternice

Publicat

Meteorologii anunță că în cursul nopții a intrat pe teritoriul României un ciclon dinspre Marea Neagră, despre care se știe că este foarte puternic, după ce a trecut prin Bulgaria, pe la Varna.

Acesta ar putea aduce furtuni, avertizează meterologii.

În România, ciclonul va rămâne cel puțin până vineri seară, iar Administraţia Națională de Meteorologie e gata să emită coduri roşii.

Deocamdată, pentru zona Dobrogei a fost emis un cod galben de ploi, valabil în 6 județe.

Specialistul în fenomene extreme, Bogdan Antonescu, a explicat la Digi24, ce se întâmplă din punct de vedere meteorologic.

„Ciclonul sună puțin periculos, terminologia completă este de ciclon extratropical.

Avem două tipuri de ciclon: ciclonul cum a fost, de exemplu, Katrina, este un ciclon tropical – acela are structura clasică, spirală, ochiul furtunii și poate să producă pagube foarte mari de la vânt și precipitații; ciclonul extratropical este ceea ce avem de obicei la latitudinea noastră – sunt structurile care au front rece și front cald, deci sunt structurile care se pot întâmpla oricând de-a lungul anului și pot să producă precipitații, intensificări ale vântului, fenomenele normale.

Ceea ce este în mod particular interesant cu acest ciclon este că el cumva ajută la dezvoltarea acestor furtuni, furnizează cumva o energie pentru aceste furtuni.

Deja România are o masă de aer destul de umedă în regiune și atunci acest ciclon poate să ajute la formarea de noi furtuni”, a explicat spus Bogdan Antonescu.

Sursă: Digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate