Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO VIDEO Imaginile dezastrului la Ocoliș: Ce a mai rămas după ce a lovit potopul. Bilanț negru lăsat în urmă de furia apelor

Publicat

Case distruse, mașini care s-au transformat în mormane de fiare controsionate, copaci căzuți, drumuri rupte, animale prinse între arborii dărâmați de viitură: imaginile dezastrului lăsat în urma ploilor torențiale de joi seara, în comunele Ocoliș și Poșaga. 

UPDATE: Potrivit ISU Alba, în urma efectelor produse de căderile masive de precipitații decursul zilei de ieri, în comuna Ocoliș, 16 persoane au fost evacuate și 4 persoane salvate, 3 case distruse de viitură și 15 case grav avariate.

Drumul județean DJ750G care face legatura intre comuna Ocoliș si DN75 colmatat/distus pe mai multe porțiuni.

7 ofițeri și 60 de subofițeri au fost mobilizați de Urgenţă pentru a interveni în comuna Ocoliș cu 10 motopompe transportabile, 4 motopompe remorcabile și 10 mijloace auto.

Cele mai semnificative misiuni au fost următoarele:

– 2 persoane varsnice (70 ani) izolate in podul unei case care prezenta risc de prabusire din cauza viituri au fost salvate.

– 1 femeie gravida, in luna a 9-a, care prezenta contracții, a fost transportată pedestru cu ajutorul tărgii/alezei până la DN, unde a fost asistată medical de catre echipajul SMURD.

Pe timpul nopții, în zona afectată au acționat pentru limitarea/înlăturarea efectelor 3 ofițeri și 20 de subofițeri cu mijloace tehnice.

Efectivele ISU Alba au fost suplimentate în acestă dimineață cu 4 ofițeri, 30 de subofițeri cu 8 motopompe și 4 mijloace auto care intervin și în acest moment (vineri, 16 iulie, ora 11.20) în comuna Ocoliș.

Înca din cursul serii, Crucea Roșie a distribuit în zonă apă îmbuteliată, pâine, conserve, pături și alte bunuri de strictă necesitate. Acțiunile Crucii Roșii continuă și vineri.

De asemenea la fața locului au acționat și acționează efective ale IJJ Alba, Salvamont Alba, Electrica, precum și autoritățile locale din comunele limitrofe.

Nu au fost victime omenești, iar toate persoanele rămase fără adăpost au fost cazate prin grija autorităților locale sau la rude.

UPDATE 1: Vineri dimineața, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Alba a luat măsuri urgente pentru asigurarea mijloacelor de subzistență (apă, alimente, paturi, etc.), pentru refacerea infrastructurii rutiere și a albiei râului din comuna Ocoliș. De asemenea au fost luate măsuri pentru refacerea utilităților afectate de viitură.

Știrea inițială

Agoniseala de-o viață a oamenilor a fost luată de ape în doare câteva zeci de minute. Zeci de minute în care localnicii au privit neputincioși cum bunurile lor sunt distruse de furia apelor.

Vezi și VIDEO: S-a dezlănțuit potopul la Ocoliș. Imagini apocaliptice cu viitura care a ”măturat” centrul localității din județul Alba

După o noapte albă în care oamenii s-au luptat să mai salveze ceva din bunuri, urmează ziua neagră: ziua în care trebuie să scoată mâlul și apa din zecile de case inundate și să arunce tot ce a fost distrus.

CITEȘTE ȘI: VIDEO Bilanțul dezastrului de la Ocoliș, după viitura: Case distruse, drumuri rupte, oameni evacuați din locuințe lovite de ape

În imaginile suprinse se poate observa cum apele nu au iertat nimic în jurul lor: mașinile au fost purtate pe zeci de metri, gardurile și anexele gospodărești au fost distruse, iar mai multe drumuri au fost afectate.

Prăpădul a început joi seara, când pe zona Munților Apuseni a fost emisă de meteorologi o avertizare de tipul Cod Roșu de vreme rea. Cerul s-a întunecat, ploile nu s-au mai oprit și apoi inevitabiul s-a produs, viitura a ajuns în zonele locuite și a măturat totul în calea ei.

Avertizarea a vizat mai multe localități din zona munților Apuseni. O femeie gravidă evacuată din podul casei de pompierii militari.

La Avram Iancu a bătut grindina, gheața fiind de mărimea unui ou de găină.

În Ocoliş, aproximativ 30 de case au fost inundate, precum şi un operator economic, iar 11 adulţi şi doi copii au fost izolaţi în podurile construcţiilor. Printre cei izolați s-au aflat bătrâni, dar și o femeie însărcinată.

Pompieri militari au intervenit pentru evacuarea femeii gravide care avea contracţii, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Alba.

Potrivit sursei citate, transportul acesteia a trebuit să se facă pe jos cu ajutorul tărgilor, până la drumul naţional, având în vedere faptul că drumul judeţean care face legătura cu comuna Ocoliş a fost distrus de viitură.

De asemenea, DJ750G a fost avariat şi colmatat.

În Runc, o casă a fost afectată de o alunecare de teren, iar în Vidolm o maşină a fost luată de apă, iar o casă a fost inundată.

ISU Alba a intervinit cu trei ASAS, trei autocamioane, 10 motopompe transportabile, patru motopompe remorcabile, un microbuz, o autospecială scafandri, o barcă pneumatică, şapte ofiţeri şi 60 subofiţeri.

Salvamont Alba a intervenit cu şapte persoane, iar Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Alba a venit cu o autospecială cu cinci ofiţeri. De asemenea, intervine şi Sistemul de Gospodărire a Apelor Alba cu un buldoexcavator, un trailer şi cinci lucrători.

Pompieri militari au intervenit pentru a salva două persoane de aproximativ 70 de ani rămase blocate în podul casei, construcţia fiind fisurată, dar şi pentru evacuarea unei femei gravide cu contracţii, în localitatea Ocoliş.

VEZI ȘI: UPDATE VIDEO: INUNDAȚII în comunele Ocoliș și Poșaga. Drumuri de acces blocate și oameni izolați în podul locuințelor

„Transportul acesteia se face pedestru cu ajutorul tărgilor până la drumul naţional având în vedere faptul că drumul judeţean care face legătura cu comuna a fost distrus de viitură”, a menţionat ISU Alba.

Potrivit sursei citate, tot personalul din tură liberă a fost alertat pentru suplimentarea forţelor, fiind mobilizate şi SVSU ale comunelor: Ocoliş, Poşaga, Baia de Arieş şi Sălciua.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax