Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: „Lacul zânelor” din Munţii Apuseni. Povestea Izbucului de la Tăuz, cea mai mare peşteră scufundată din România


Publicat

În Munții Apuseni, la circa 10 – 15 minute de mers pe jos din drumul ce leagă localitatea Gârda de Sus de cătunul Casa de Piatră se află Izbucul Tăuz – cea mai adâncă peșteră scufundată din România. Cunoscut în legende drept „lacul în care înoată zânele”, locul este de o frumusețe care îți taie răsuflarea, apa având o culoare verde azur fermecătoare.

La Izbucul Tăuzului ies la suprafață apele ce au intrat în subteran prin peșterile Coiba Mare și Coiba Mică, distanța în linie dreaptă fiind de circa 2,5 kilometri. Izbucul a fost vizitat și de celebrul Bear Grylls, care la finalul „peripețiilor” din Apuseni ajunge pe marginea stâncilor sub care se află izbucul și sare de la înălțime în el.

foto: captură Discovery HD

foto: captură Discovery HD

Izbucul Tăuzului a fost declarat arie protejată prin Legea Nr. 5 din 6 martie 2000, publicată în Monitorul Oficial al României, Nr. 152 din 12 aprilie 2000, privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național – Secțiunea a III-a – zone protejate și are o suprafață de 1 ha.

Rezervația naturală (inclusă în Parcul Natural Apuseni) reprezintă o zonă montană în al cărei areal se află un izvor cu activitate intermitentă (izbuc), ce funcționează pe principiul sifonului (cu o adâncime de 85 m), unde ies la suprafață apele pierdute în peșterile Coiba Mică și Coiba Mare, formând un adevărat râu, care după un parcurs de circa 100 metri intră în apele pârâului Gârda Seacă, un afluent al Arieșului Mare.

Izbucul Tăuz sau izbucul de la Moara lui Filea se află la o altitudine de 850 de metri, la poalele versantului abrupt al Pietrei Tăuzului (1.140 m). La el se ajunge pe valea Gârda Seacă, pe drumul ce duce spre cătunul Casa de Piatră şi peşterile Coiba Mare din inima platoului carstic ce formează partea sudică a Masivului Bihor.

Izbucul oferă cel mai adânc pasaj subacvatic de pe teritoriul țării (- 85 metri). Oricât ar fi de splendid, lacul nu este deloc potrivit pentru înot. Este atât de adânc și de rece încât doar scafandrii se pot aventura în apele lui. E alimentat pe fund de către apele pierdute în peșterile Coiba Mică și Coiba Mare, precum și de cele care au creat peștera Hodobana. Debitul izbucului e ridicat, apele sale alimentând din plin Gârda Seacă, afluent de dreapta al Arieșului.

„Apa este azurie şi foarte limpede, cu o temperatură medie de 4 – 6 grade, chiar şi pe timpul verii. Asta pentru că stagnează mult timp, o zi şi jumătate, şi preia temperatura rocii pe unde trece. Vorbim de nişte rezervoare mari de ape subterane.

Roca are o temperatură medie în peşteră, temperatura altitudinii la care se află, undeva în jur de 6 – 6,5 grade”, declara în urmă cu câțiva ani Christian Ciubotărescu, un medic pasionat de speologie, președinte al Asociaţiei de Speologie „Sfinx”.

Cum ajungi la Izbucul Tăuzului

 

Accesul către micul ochi verde de apă este relativ ușor. Din centrul comunei Gârda de Sus, de pe drumul național DN 75, direcția Câmpeni – Ștei, se virează dreapta pe drumul județean DJ 750, iar mai apoi se urmează drumul spre satul Casa de Piatră.

La circa 9 km față de intersecția cu DN 75, după ultima casă aflată pe partea stângă a Văii Gârda Seacă (Fileşti), o inscripție scrisă cu albastru pe un stâlp indică direcția de deplasare. În zonă pot fi văzute și ruinele unei construcții, din pietre de râu, care a fost odată Moara lui Filea. Din drum se urmează apoi, pe partea stângă, marcajul turistic punct albastru, ce va duce paralel cu valea.

 

Se merge pe o potecă îngustă, printr-o pădure de foioase și rășinoase de o frumusețe aparte, printre pietre de diverse dimensiuni, pline de mușchi și licheni, ferigi sau trunchiuri de copaci.

Pe traseu, turiștii vor putea admira o frumoasă cascadă și vor avea de traversat două podețe din bușteni, presărate de-a lungul apei.

Izbucul Tăuz se arată în final, înconjurat de trei pereți stâncoși.

Peisajul este unul superb, micul lac cu apă cristalină având o culoare verde azur, luminat fiind de razele soarelui care răzbat printre stânci și copaci.

 

Izbucul, lacul fermecat în care se scăldau zânele

Una din legendele locului spune că izbucul ar fi chiar „Lacul fermecat” în care se scăldau odinioară zânele, cunoscute de localnici ca „cele frumoase”.

Și nu este de mirare, căci zona este de o frumusețe răpitoare, apa lacului având o culoare deosebită iar peisajul natural care îl înconjoară este rupt parcă dintr-un basm.

Cum au „cucerit” speologii Izbucul de la Tăuz

Primele tentative de depăşire a izbucului şi pătrunderea în acest mare sistem de peşteri, din care mai fac parte şi peşterile Coiba Mare şi Coiba Mică, au fost făcute în 1982, când scufundatorul maghiar Czako Laszlo, sprijinit de Liviu Vălenaş şi Halasi Gábor, reuşeşte să treacă de primul sifon, ajunge într-un clopot de aer şi parcurge şi al doilea sifon până la adâncimea de 47 de metri. Reuşeşte să mai vadă continuarea până la cota de -55 metri. Peştera atinge o lungime scufundată de 105 de metri.

Următoarele tentative aparţin unui grup de scufundători cehi, care ating prin Lubomir Benysek adâncimea de 70 de metri, după ce au avut de-a face cu mici îngustări ale galeriei în zona dintre cotele -60 si -70 metri. Aceasta se întâmpla în anul 1988.

În anul 1993, Jean-Jaques Bolanz vizitează România şi se scufundă şi la Tăuz până la adâncimea de 32 de metri.

Cercetările sunt reluate mulţi ani mai târziu, când polonezii conduşi de Wiktor Bolek preiau iniţiativa cu sprijinul A.S. Sfinx Gârda.

La începutul anului 2001, când iarna era încă în toi, au loc primele incursiuni ale polonezilor, soldate cu un record naţional de adâncime, 79,4 metri atinşi de Bolek. Acesta revine în luna august a aceluiaşi an şi reuşeste să-şi depăşească recordul anterior, înaintând până la adâncimea de 85 metri, aflată la 250 metri de la intrare. Şi peştera continuă. La această adâncime însă se schimba şi morfologia, galeria lărgindu-se, iar tavanul nu se mai vede.

În luna octombrie 2002 grupul revine, fără Bolek. În condiţii asupra cărora încă se mai pot face speculaţii, Rafał Garsk, un “veteran” al Tăuzului şi conducător al expediţiei, îşi pierde viaţa şi este recuperat câteva zile mai târziu de la adâncimea de 78 metri. În aceste condiţii explorările sunt momentan întrerupte.

Eforturile sunt reluate în august 2003, când echipa lui Bolek nu reuşeşte sa depăşească zona deja cunoscută a peşterii.

Anul 2004 aduce o altă veste teribilă: Wiktor Bolek, liderul scafandrilor speologi din Polonia, suferă un accident fatal de scufundare. La data de 1 mai, în timpul unei scufundări de antrenament cu rebreather în Germania, care pregătea revenirea la Tăuz, acesta încetează din viaţă după ce revine cu succes dintr-o scufundare la -70 metri şi aşteptă pe palierul de decompresie de la -6 metri. Cauzele decesului n-au fost elucidate.

Cu toate acestea, polonezii nu cedează. În toamna lui 2004 un alt cunoscător al locului, Włodzmierz Szymanowski depăşeşte vechiul terminus, şi străbate sala de la -85 metri, care se înalţă vertiginos. Reuşeşte să urce în hornul scufundat, cu un diametru de 20 metri, până la circa -50 metri.

În ianuarie 2005 Szymanowski revine si reuşeşte să urce până la adâncimea de -30 metri. Depăşirea sifonului pare să fie aproape. Dar atât de departe. Din nefericire, în 6 aprilie a aceluiaşi an, Szymanowski piere la rândul său într-un accident de scufundare.

„Distanța dintre Tăuz și sifonul final din Coiba Mare este de 2,5 km, iar denivelarea +110 m. Joncționând Coiba Mare – Coiba Mică, Tăuz și Hodobana ar rezulta un sistem de peste 50 km cu o deniverare totală de 350 m”, spunea Wlodzimierz Szymanowski.

În septembrie 2014, în cadrul unei tabere de explorare româno-finlandeze organizată de Societatea Naţională de Speologie, Sami Paakkarinen şi Patrik Grönqvist reuşesc trecerea sifonului 2. După parcurgerea unei scurte galerii aerate ajung la sifonul 3, adânc de circa 5 metri şi lung de 20 de metri. Explorarea s-a oprit după 300 metri în sifonul 4, la adâncimea de 60 metri.

Vezi și FOTO: Expediţie finlandeză peste 80 de metri adâncime în Munţii Apuseni. Scufundări în „Lacul Morţii” din Peştera Coiba Mare, pe locul trei în Europa

Izbucul Tăuz, vizitat și de Bear Grylls

Pe la Izbucul Tăuzului a trecut în 2009 şi celebrul „supravieţuitor” Bear Grylls, în timpul filmărilor pentru documentarul „Man vs. Wild” realizat de Discovery Channel.

La finalul „peripeţiilor” din Munții Apuseni, acesta a ajuns pe marginea stâncilor sub care se află izbucul şi s-a aruncat de la înălţime în apă.

sursa: speosub.ro, speologie.org, Județul Alba – Ghid TuristicDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

OFICIAL: Vaccinarea cu doza 3 începe din 28 septembrie. Cum se face programarea

Publicat

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) anunță că vaccinarea cu doza 3 începe în România din 28 septembrie, pentru toate persoanele care au mai mult de 6 luni de la administrarea dozei a doua, cu oricare dintre vaccinurile pe baza de ARN mesager.

Joi a avut loc o ședință de lucru la care au participat reprezentanții Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), ai Ministerului Sănătății (MS), Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) și ai Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR).

La întâlnire au luat parte și ministrul interimar al sănătății, Cseke Attila, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, dr. Vass Levente și președintele ANMDMR, Robert Ancuceanu.

”Având în vedere evoluția epidemiologică severă din România și necesitatea asigurării protecției maximale a cetățenilor împotriva maladiei COVID-19, membrii CNCAV au hotărât în unanimitate, pe baza datelor științifice disponibile, necesitatea administrării dozei de rapel, începând cu data de 28 septembrie, pentru toate persoanele care au mai mult de 6 luni de la administrarea dozei a doua, cu oricare dintre vaccinurile pe baza de ARN mesager”, transmite CNCAV.

Pentru cine e recomandată doza 3

Potrivit CNCAV, doza 3 este ferm recomandată:

– persoanelor cu risc mare de dezvoltare a unor forme severe – persoane vulnerabile: cei peste 65 de ani, cu boli cronice (indiferent de vârstă), persoanele din centrele medico-sociale și alte categorii vulnerabile prevăzute în strategia națională de vaccinare;

– persoanelor cu risc mare de expunere: personal medico-social și din învățământ.

CNCAV transmite că ”aceste măsuri sunt deosebit de importante pentru menținerea bunei funcționări a sistemului de sănătate și a unităților de învățământ.

Accesul la vaccinare este permis și altor categorii populaționale, care au cel puțin 6 luni de la administrarea dozei 2 de vaccin, indiferent dacă au istoric de trecere prin boală”.

Doza de rapel, doar cu vaccinurile pe bază de ARN mesager, indiferent de schema inițială

Doza de rapel se va efectua numai cu vaccinurile pe bază de ARN mesager, indiferent de schema inițială. Astfel, persoanele vaccinate cu Astra Zeneca vor Având în vedere că în România imunizarea cu Johnson&Johnson a început la data de 4 mai, pentru persoanele imunizate cu acest vaccin nu este necesară, la acest moment, administrarea dozei de rapel. Detaliile privind această recomandare vor fi stabilite în perioada următoare, pe măsură ce vor fi disponibile noi date științifice, potrivit sursei citate.

Programarea persoanelor pentru administrarea dozei de rapel (doza 3)

Potrivit CNCAV, programarea pentru vaccinare se va realiza prin mijloacele deja cunoscute, inclusiv prin prezentarea directă în centrele de vaccinare sau prin intermediul platformei naționale de programare la vaccinare.

Pentru persoanele din centrele medico-sociale și rezidențiale, imobilizate la domiciliu sau fără adăpost, se va utiliza aceeași modalitate de vaccinare, respectiv cu ajutorul echipelor mobile puse la dispoziție de către direcțiile de sănătate publică județene/ a municipiului București.

Beneficiarii vor primi adeverințe de vaccinare unde va fi specificată schema de vaccinare, cu menționarea celor trei doze efectuate.

CNCAV subliniază necesitatea și importanța vaccinării împotriva COVID-19 pentru toate persoanele de peste 12 ani, în interes invidual și al sănătății publice, prin reducerea cazurilor severe și a deceselor.

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

Cum a vrut să dea foc la celulă tâlharul din Alba Iulia care a îngrozit țara, după ce a atacat o tânără în scara unui bloc

Publicat

agresor

Nicolae Tiberiu Drăgoi, bărbatul care a șocat o țară întreagă după ce a tâlhărit o tânără într-un bloc din Alba Iulia, va ajunge iar în fața magistraților.

Acesta a fost trimis în judecată pentru distrugere după ce a incendiat o saltea și geamurile unei celule a Penitenciarului Aiud. 

Momentan, Drăgoi execută pedeapsa de 6 ani de închisoare dată de magistrații Curții de Apel Alba Iulia, pentru tâlhăria din noiembrie 2018. 

Distrugerea pentru care bărbatul din Alba Iulia va fi judecat, s-a petrecut în data de 13 iunie 2018.

Atunci Drăgoi executa la Penitenciarul Aiud o pedeapsă de 6 ani de închisoare pentru atacul unei taximetriste din Cugir, a unei alte femei din oraș, dar și a unei alte femei în Grecia.

CITEȘTE ȘI: Suspectul tâlhăriei de la Alba Iulia, recidivist periculos cu predilecție pentru atacarea femeilor. Ce trecut are

agresor

Deși mai avea un an de stat în închisoare, Drăgoi a fost eliberat grație legii recursului compensatoriu, proiect de lege inițiat de fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader.

CITEȘTE ȘI: VIDEO/UPDATE: Atac șocant în scara unui bloc din Alba Iulia. O tânără lovită cu brutalitate, de un bărbat necunoscut

Ce s-a întâmplat

Potrivit reprezentaților Judecătoriei Aiud, instanță pe rolul căreia a fost înregistrat dosarul: ”în data de 13 iunie 2018, în jurul orei 15.30, în timp ce se afla în camera de deținere E1. 9, secția E1, din Penitenciarul Aiud, ar fi distrus două geamuri, o saltea și ușa de la baia camerei de deținere, cauzând un prejudiciu în cuantum de 219.98 lei.

De asemenea s-a mai reținut în sarcina acestuia că în data de 13 iunie 2018 în jurul orei 17.20, în timp ce se afla în camera de detenție E1.9. secția E1 ar fi distrus prin incendiere salteaua din camera de detenție și ramele de la geamurile camerei de detenție” au transmis reprezentații instanței pentru alba24.ro.

Momentan dosarul de distrugere a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Aiud, în data de 17 septembrie, însă nu a primit un prim termen de judecată.

Nicolae Drăgoi

Reamintim că Nicolae Drăgoi a fost autor unui atac care a șocat opinia publică. Drăgoi a atacat o fată într-un bloc din Alba Iulia. Mai exact a lovit-o cu brutalitate în zona feței și după ce fata a căzut inconștientă bărbatul i-a furat telefonul mobil.

Potrivit anchetatorilor, în timp ce aşteptau ascensorul din scara blocului M4 de pe bd. 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia, inculpatul i-a aplicat cu brutalitate victimei în vârstă de 20 ani o lovitură cu pumnul în zona feţei, victima a căzut pierzându-şi cunoştinţa.

I-a sustras tinerei telefonul mobil marca Samsung Galaxy J5 şi portofelul în care avea cartea de identitate, permisul de conducere, un card bancar şi suma de 400 lei, cauzând persoanei vătămate un prejudiciu în cuantum de aproximativ 1.500 lei. Bărbatul a fost prins după 2 zile, în 19 noiembrie, după ce în mediul online a apărut un video şocant, care surprindea momentul agresiunii.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Admitere la școlile de poliție 2021: Concurență de peste 5 pe un loc, la sesiunea de toamnă. Când încep probele

Publicat

Aproximativ 10.000 de candidați s-au înscris la sesiunea de toamnă la admiterea la școlile de poliție de la Câmpina și Cluj.

Primele probe, cele sportive, încep de la finalul lunii septembrie, iar testul-grilă va fi în 23 octombrie.

La școlile de poliție, sunt înscriși aproape 200 de candidați din Alba.

La nivel național, pe cele 1.292 de posturi scoase la concurs în cadrul Școlii de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr” – Câmpina, s-au înscris 8.232 de candidați (6,3 pe un loc), iar pe cele 300 de posturi de la Școala de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan” – Cluj-Napoca, s-au înscris 1.524 de candidați (5,08 pe un loc).

Sesiunea de admitere cuprinde mai multe etape. După încheierea perioadei de recrutare, sunt planificate evaluarea psihologică a candidaților, proba de evaluare a performanței fizice, susținerea probei de evaluare a cunoștințelor, iar, la final, examinarea medicală a candidaților rămași în concurs.

Pentru admiterea la școlile postliceale MAI, candidații trebuie să susțină proba de evaluare a performanței fizice (evaluată cu note de la 5 la 10) și proba de evaluare a cunoștințelor (evaluată cu note de la 1 la 10).

Vezi integral ADMITERE școli de poliție, jandarmi, pompieri, sesiunea de toamnă 2021: Toate detaliile pentru candidați. Calendar actualizat, probe, reguli

Nota de promovare a fiecărei probe este minimum 5.

Admiterea se organizează în cele 6 unități de învățământ preuniversitar ale Ministerului Afacerilor Interne:

 • Școala de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr” – Câmpina
 • Școala de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan” – Cluj-Napoca
 • Școala de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră „Avram Iancu” – Oradea
 • Școala Militară de Subofițeri Jandarmi „Grigore Alexandru Ghica” – Drăgășani
 • Școala Militară de Subofițeri Jandarmi „Petru Rareș” – Fălticeni
 • Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” – Boldești

Numărul de locuri, defalcat pe specializări:

 • 1.592 locuri pentru agenți de poliție
 • 225 locuri pentru agenți de poliție de frontieră
 • 551 de locuri pentru subofițeri de jandarmi
 • 275 locuri pentru subofițeri de pompieri și protecție civilă
 • 25 de locuri pentru specializarea maistru militar auto.

CALENDAR ADMITERE școli MAI – poliție, jandarmi, pompieri – sesiunea de toamnă 2021:

29 septembrie – 5 octombrie 2021: proba de evaluare a performanței fizice, indiferent de unitatea de învățământ pentru care candidatul a optat, în centrele zonale de selecție, astfel:

– Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” – pentru candidații din Municipiul București și județele: Argeș, Călărași, Constanța, Giurgiu, Ialomița, Ilfov, Teleorman, Tulcea;

– Școala de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr” Câmpina – pentru candidații din județele: Brașov, Brăila, Buzău, Covasna, Dâmbovița, Galați, Prahova, Vrancea;

– Școala de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan” Cluj-Napoca – pentru candidații din județele: Alba, Bistrița-Năsăud, Cluj, Harghita, Hunedoara, Maramureș, Mureș, Sălaj, Sibiu;

– Școala de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră „Avram Iancu” Oradea – pentru candidații din județele: Arad, Bihor, Caraș-Severin, Satu Mare, Timiș;

– Școala Militară de Subofițeri Jandarmi „Grigore Alexandru Ghica” Drăgășani – pentru candidații din județele: Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea;

– Școala Militară de Subofițeri Jandarmi „Petru Rareș” Fălticeni – pentru candidații din județele: Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui;

– Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” Boldești – pentru toți candidații înscriși la această școală.

23 octombrie: proba de evaluare a cunoștințelor; rezultatele obținute vor fi postate pe site-ul oficial al unităților de învățământ.

25 octombrie – 14 noiembrie 2021: examinarea medicală, în ordinea descrescătoare a notelor finale

până în 18 noiembrie 2021: rezultatele finale ale admiterii se afișează la sediul unităților de învățământ și se postează pe site-ul oficial al acestora

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Averile șefilor ISJ Alba. Bani din salarii uriașe și proiecte europene, case, terenuri și conturi ”grase” la bancă

Publicat

sediul ISJ Alba

Salarii care rivalizează cu cele a unui primar de oraș, cu asta se pot mândri inspectorii șefi ai Inspectoratului Școlar Județean Alba. De menționat faptul că cei care conduc această instituție sunt membri ai PNL Alba. 

Declarațiile de avere ale celor de la conducerea instituției se întind pe câteva pagini și conțin terenuri intravilane, terenuri agricole, fonduri forestiere, apartamente, conturi bancare și salarii de zeci de mii de lei anuale. 

Spre exemplu, inspectorul general adjunct, Dan Ioan Cherecheș a câștigat anul trecut, doar din salariul de la ISJ Alba 83396 de lei, iar colega sa, Elena Ignat a obținut 98710 lei.

Comparativ, primarul din Baia de Arieș, Traian Pandor a câștigat în 2020, 91.102 lei pentru funcția din primărie. 

Cornel Sandu inspector șef ISJ Alba, consilier local al Municipiului Alba Iulia din partea PNL Alba

Inspectorul Șef al ISJ Alba, Cornel Sandu, potrivit declarației de avere deține în cotă parte două terenuri în intravilanul municipiului Alba Iulia.

Unul de 768 de metri pătrați și altul de 585 de metri pătrați.

La capitolul locuințe deține un apartament în Alba Iulia de 75 de metri pătrați, o fracție dintr-o casă de locuit din Craiova, dar și o fracție dintr-o casă de vacanță din Constanța.

În cea mai recentă declarație de avere, la capitolul mașini, șeful ISJ deține două automobile: Ford Focus și Ford Fiesta.

De asemenea, Cornel Sandu are mai multe conturi deschise la diferite bănci. Spre exemplu într-un cont deschis la BCR figurează cu suma de 75000 de lei.

Nu figurează cu datorii sau credite.

Cornel Sandu, în 2020 a câștigat pentru funcția din cadrul ISJ Alba, 89770 lei, alături de 14444 lei și 35368 de lei, din activtatea în proiecte.

De asemenea a avut un salariu 7387 de lei ca profesor la Colegiul ”Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia.

Mai mult de atât, a câștigat și 13140 de lei din indemnizația de consilier local.

Dan Ioan Cherecheș – inspector școlar general adjunct, consilier județean din partea PNL Alba

Potrivit declarației de avere, acesta deține în cotă parte: un teren agricol de 51800 de metri pătrați, un teren forestier de 7300 de metri pătrați și un teren agricol de 4000 de metri pătrați.

În declarația de avere se află la capitolul automobile, un Citroen, o Dacia și un Volkswagen.

La capitolul conturi, inspectorul adjunct a trecut în declarația de avere mai multe conturi în lei dar și în euro.

Spre exemplu, într-un cont deschis în anii 2000, figurează 35000 de lei, în două depozite bancare din 2019, figurează 26650 de lei și respectiv 45500 de lei.

De asemenea în declarația de avere mai este trecut și un cont în euro (10200 de euro).

Nu figurează cu credite, potrivit declarației de avere.

La capitolul salarii, Dan Cherecheș a câștigat în 2020:

Din funcția de inspector școlar adjunct: 83396 de lei, profesor la Colegiul Tehnic din Cugir 16164 de lei, din funcția de Consilier Județean Alba – 13140 de lei.

De asemenea, acesta a mai fost manager de proiect pe fonduri europene. Proiectul a avut ca scop integrarea unor persoane vulnerabile din Cugir în societate.

Pentru că a fost manager de proiect a câștigat în 2020, 57600 de lei.

Elena Ignat, inspector școlar adjunct

Potrivit declarației de avere deține în cotă parte două terenuri intravilane în Alba Iulia: unul de 720 de metri pătrați și altul de 700 de metri pătrați.

La capitolul locuințe, deține în cotă parte, o locuință de 220 de metri pătrați.

Nu are pe numele său, automobile. În schimb, are trecute cinci seturi, de cercel, inel, lanț și brățară din aur în valoare de 5500 de euro.

De asemenea nu figurează cu conturi bancare, dar are două credite la Banca Transilvania de câte 20000 de euro, unul scadent în 2022 și altul în 2024.

La capitolul venituri, din salariul de inspector general adjunct a obținut 98710 lei, 35683 de lei tot de la Inspectorat, 3882 lei de la școala Avram Iancu și 8843 de le Seminarul Teologic Ortodox.

 

 

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate