Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO: Mașini de epocă expuse în Cetatea Alba Carolina. Bijuterii pe patru roți, admirate de albaiulieni și turiști la „Retro Parada Toamnei”

Publicat

GOPR1576Mai multe mașini de epocă au poposit sâmbătă, timp de câteva ore, în zona Obelisc – Poarta III din Cetatea Alba Carolina. Pasionaţii de automobile „vintage” au scos la o tură de admiraţie piesele de colecţie pe patru roţi, la Retro Parada Toamnei de la Alba Iulia.

Sâmbătă, 15 octombrie, automobilele de epocă au defilat între ora 10.00 – 10:30 pe traseul strada Tudor Vladimirescu – Centru – Gară – Cimitirul Eroilor – Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan” – strada Moților – strada Gemina – Obelisc.

Mai apoi, vehiculele istorice, restaurate sau întreţinute de proprietari şi colecţionari, au putut fi admirate în zona Obelisc – Poarta III din Cetatea Alba Carolina.

YouTube video

„Ca în fiecare an, încheiem sezonul Retromobil Club România aici la Alba Iulia, prin această frumoasă activitate pe care o numim Retro Parada Toamnei. Sperăm că vremea va ține cu noi, așteptăm în jur de 1.000-1.500 de vizitatori, vorbind din experiența anilor trecuți. (…) Este o pasiune frumoasă, pentru unii poate costisitoare, însă sufletul și pasiunea trebuie să primeze pecuniarului întotdeauna”, a transmis președintele Retromobil Club România – Reprezentanța Alba, Mircea Grava.

Parada de toamnă a automobilelor retro s-a desfăşurat simultan în mai multe oraşe din ţară.

Retromobil Club România este asociaţia naţională a posesorilor şi restauratorilor de vehicule istorice şi a fost înfiinţată în primăvara anului 1998. Clubul regrupează exemplare de certă valoare tehnică și istorică premiate la diferite competiții interne și internaționale, vehicule istorice fabricate în perioada 1899-1986. Clubul promovează pe plan intern și internațional vehiculele istorice de fabricație românească produse de firmele Aro, Dacia, TV, Mobra, Carpați, Oltcit și SR.

Scopul Asociației Retromobil Club România este de a promova și încuraja conservarea, restaurarea și utilizarea vehiculelor istorice în condiții istorice și tehnice corecte, militând pentru libera circulație și armonizarea legislației naționale, în ceea ce privește vehiculele istorice, cu legislația Uniunii Europene și a normelor Federației Internaționale a Vehiculelor Istorice (FIVA).

Ce este un vehicul istoric?

În conformitate cu RNTR 7 vehicul istoric este acel vehicul care îndeplinește simultan următoarele condiții:

– a fost fabricat sau înmatriculat pentru prima dată în urma cu cel puțin 30 de ani

– tipul sau specific, astfel cum este definit de legislația Uniunii Europene sau în legislația națională relevantă, după caz, nu se mai află în fabricație

– este bine întreținut și menținut în starea inițială și nu a suferit nicio modificare substanțială a caracteristicilor tehnice ale componentelor sale principale

– deține atestat de vehicul istoric, emis de către Autoritatea Națională FIVA în România, Retroclub Mobil România. Retromobil Club România documentează cererile și procedura de eliberare a atestatului de vehicul istoric și menține în evidența sa informatică înregistrări pentru fiecare atestat eliberat

Pentru vehiculele care îndeplinesc condițiile de mai sus și care corespund în ceea ce privește verificarea stării tehnice, având în vedere caracteristicile tehnice de la data primei înmatriculări a vehiculului (sau anul de fabricație al vehiculului, dacă data primei înmatriculări nu este cunoscută), RAR (Registrul Auto Român) eliberează CIV cu mențiunea „Vehicul Istoric”. De asemenea, RAR înscrie textul „Vehicul istori” și în CIV deja eliberate pentru vehiculele înmatriculate în România care îndeplinesc condițiile de mai sus și dețin inspecția tehnică valabilă conform legislației în vigoare.

Noțiunea de vehicul istoric cuprinde toate vehiculele tractate sau cu propulsie proprie, puse în mișcare prin forța unui motor a cărui sursă de energie poate fi benzina, motorina, gazogenul, aburul sau electricitatea, destinate transportului de persoane sau mărfuri: autoturisme, motocicluri, microbuze, autovehicule utilitare, camioane, autobuze, vehicule militare, vehicule agricole.

Evenimentul „Retro Parada Toamnei” a fost organizat la Alba Iulia de Retromobil Club România – Reprezentanța Județeană Alba.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax