Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO: Pictorița de icoane pe sticlă din Laz, Maria Poenariu, felicitată de Ion Dumitrel de ziua ei, la 91 de ani

Publicat

YouTube video

Ca în fiecare an, de Buna Vestire, cei care o cunosc și o îndrăgesc pe celebra pictoriță de icoane pe sticlă din Laz, Maria Poenariu, știu că în această dată ea își sărbătorește și ziua de naștere. A devenit deja o tradiție ca unul dintre cei mai mari „fani” ai distinsei artiste, președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, să o viziteze și să o felicite cu această ocazie. În acest an, Maria Poenariu a împlinit vârsta de 91 de ani.

Cu buna dispoziție și modestia care o caracterizează, Maria Poenariu și-a primit oaspeții, pe președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, directoarea Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba, Daniela Floroian și nu numai, într-una din camerele muzeului din curtea propriei gospodării, împodobită pe toți pereții cu icoane pictate de ea sau de discipolii săi.

YouTube video

Lucrările Mariei Poenariu, ale înaintaşilor şi ale discipolilor ei s-au răspândit în toată lumea. Însuşi Ion Dumitrel, aflat într-o vizită pe muntele Athos, a avut surpriza să găsească, într-una dintre chilii, o cruce de lemn sculptată de membrii familiei Poenariu, înainte de anul 1900.

YouTube video

Cine este Maria Poenariu?

Maria Deac Poenariu este ultima reprezentantă a neamului pictorilor Poenariu din satul Laz, iconari care au dezvoltat un stil estetic aparte și o adevărată școală de pictură pe Valea Sebeșului, începând cu anul 1770. Deseori, în lucrările de specialitate, acest curent artistic de pe Valea Sebeșului este menționat drept „Școala de la Laz”. De-a lungul timpului, Maria Deac Poenariu a inițiat în arta iconografiei, a țesutului și cusutului zeci de generații de tineri, ajutând astfel la păstrarea unor tradiții și a unor cunoștinte inestimabile. În locuința sa din satul Laz, a încropit un mic muzeu, ce cuprinde sute de obiecte de artă, în principal icoane unicat, realizate de membrii familiei Poienaru, dar și obiecte de artă populară.

Binecunoscuta și apreciata pictoriță de icoane din judeţul Alba, Maria Deac Poenariu, a fost recent inclusă de Ministerul Culturii în programul „Tezaure umane vii – păstrători şi transmiţători ai culturii”. Acest program este o iniţiativă UNESCO, privind păstrarea şi transmiterea patrimoniului cultural imaterial, scopul său fiind acela de a identifica şi promova acele persoane care, făcând dovadă caracterului excepţional al performării, sunt capabile să transmită un anumit element de patrimoniu imaterial, contribuind astfel la asigurarea viabilităţii acestuia.

Citiți și: Expoziţia extraordinară de icoane pe sticlă “Maria Poenariu şi a şasea generaţie”, deschisă la Galeria de Artă din Alba Iulia

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. agentu constatator

    marți, 25.03.2014 at 20:19

    Dumitrel, aista, bag samă, face treabă la cultură! foarte bine! numele lui o să rămână, al celorlalți, NU!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax