Connect with us
Publicitate

Actualitate

Expoziţia extraordinară de icoane pe sticlă „Maria Poenariu şi a şasea generaţie”, deschisă la Galeria de Artă din Alba Iulia

Publicat

La Galeria de Artă din Alba Iulia a avut loc, joi, de la ora 15.00, vernisajul Expoziţiei de Icoane pe Sticlă, intitulată „Maria Poenariu şi a şasea generaţie”. Expoziţia a fost prezentată de preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din Alba Iulia, Traian Mârza, în prezenţa ÎPS Irineu, a preşedintelui Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, a părintelui prof. lect. dr. Jean Nicolae, a reprezentanţilor Consiliului Local Alba şi a Mariei Poenariu, artista în vârstă de 89 de ani, care a păşit în Galeria de Artă într-o explozie de aplauze. Asociaţia „Maria Poenariu Laz” a oferit diplome de membri de onoare, iar, în finalul evenimentului, a avut loc un mini-concert susţinut de Davinia Anca şi Alexandra Corpade.

Mulţimea prezentă la vernisajul expoziţiei de icoane pe sticlă a asistat la o prezentare explicativ-simbolică a icoanei în cultura creştinilor din spaţiul românesc şi nu numai. ÎPS Irineu a vorbit despre semnificaţia şi importanţa icoanei în viaţa creştinilor: „Creştinii nu se mulţumesc numai cu cuvântul lui Dumnezeu, ei au nevoie şi de faţa Lui. Icoanele, spunea Sf. Antonie cel Mare, sunt o Biblie pentru cei care nu ştiu să citească sau nu au timp. Alături de literatura de gen, icoana reprezintă în Biserică un călăuzitor. Noi ne mândrim cu stilul bizantin, pentru că acest stil redă subţirimea spiritului, pe care trebuie să o atingp fiecare om creat după chipul lui Dumnezeu. Suntem chemaţi la subţirimea materiei, îngroşată de păcat. Icoana este o oglindă în care se reflectă veşnicia, o fereastră deschisă spre Pământul cel nou care se va instaura definitiv la capătul istoriei. În faţa icoanei, noi uităm de icoană, aşa cum mama uită de fotografia fiului ei şi se uneşte direct cu acesta. Aşa şi noi, din icoană ne înălţăm dincolo de pânză sau sticlă, ne înălţăm spre chipul lui Hristos, spre Dumnezeu, care ne răspunde prin puterea pe care o dă icoanei. Aceasta poate deveni chiar un loc al minunii, de aceea unele icoane pocnesc, anunţând un eveniment sau o catastrofă. Alte icoane au o culoare strălucitoare, alte icoane pot să plutească, să plângă sau să reverse mir aromatic. Miresmele acestor icoane depăşesc cu mult cele mai rafinate parfumuri pe care le fabricăm noi. O icoană te umple de putere şi de har. De aceea trebuie să le iubim, să le venerăm. Cei care realizează icoane, pe ziduri, pe sticlă, pe lemn, sunt împreună-lucrători cu Dumnezeu la spiritualizarea acestei lumi”.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Dumitrel a mulţumit „poenarilor” pentru ceea ce au făcut pentru neamul românesc şi a amintit, cu mândrie şi bucurie, un moment de plăcută surpriză pe care a avut-o în urmă câtva tip, pe Muntele Athos, când a descoperit, într-una dintre chilii, o cruce de lemn sculptată de un membru al neamului poenarilor înainte de 1900.

Părintele prof. lect. dr. Jean Nicolae şi-a exprimat aprecierea pentru o anume icoană a Mariei Poenariu: „Una dintre cele mai interesante icoane pe care le-am văzut în colecţia Lazului este ce a sufletului românesc. Acesta nu este reprezentat ca un prunc, pur, înfăşat, ci este reprezentat ca o albină. Hristos este în împărăţia cerească înconjurat de nişte îngeri ca nişte fluturi, într-o fantezie extraordinară, iar sufletul Maicii Domnului este reprezentat ca o albină curată. Amintiţi-vă colinda: <Albina strângea din flori/Ceară pentru sărbători/Din ceară făcea făclii/Săle dea Sfintei Marii>. Este, după mine, cea mai frumoasă icoană pe sticlă românească, Adormirea Precestei.”

Maria Poenariu s-a născut, deloc întâmplător după părerea oamenilor bisericii, pe 25 martie 1923, de Bunavestire. Cu o emoţie şi o modestie extraordinare, Maria Poenariu a exprimat uimirea pe care a simţit-o pentru amploarea evenimentului şi a transmis mesajul ei despre icoane: „Pictatul icoanelor este un dar de la Dumnezeu. Cere multă muncă, gândire şi atenţie. Este jumătate rugăciune. Pentru ca să faci o icoană, trebuie să te gândeşti mult”.

Asociaţia „Maria Poenariu Laz” a acordat titlul de membru de onorare al asociaţiei, Mariei Poenariu, în semn de mulţumire şi înaltă preţuire pentru moştenirea lăsată, un adevărat tezaur spiritual, moral şi material al neamului românesc. Preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, a primit, de asemenea, titlul de membru onorific al Asociaţiei, pentru susţinerea oferită în promovarea activităţilor Asociaţiei.

Această expoziţie a deschis seria evenimentelor cultural-artistice de la Galeria de Artă din acest an. Preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici, Traian Mârza, a anunţat câteva dintre obiectivele de realizat în 2012: înfiinţarea la Alba Iulia a unui muzeu de artă contemporană, pentru care s-au făcut deja primii paşi. Acesta va fi, cel mai probabil, amplasat la etajul doi al Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia. Tot în acest an va avea loc la Alba Iulia prima tabără internaţională de artă, „Oraşe Cetăţi”, în care artiştii vor realiza lucrări care vor fi expuse în spaţiile Cetăţii.

La expoziţia de icoane au participat, cu lucrări, Maria Poenariu, Daniela Anca, Daniela Turlea, monahia Magdalena Tofană, monahia Isidora Roman, rasofora Monica Onofrei, Adina Cioază.

În final, Davinia Anca şi Alexandra Corpade, eleve ale Liceului de Muzică și Arte Plastice Alba Iulia, au interpretat, la două voci şi două chitări, câteva melodii folk.

Evenimentul a fost organizat de Asociaţia „Maria Poenariu Laz” şi Uniunea Arti;tilor Plastici, cu sprijinul Consiliului Judeţean Alba şi al Primăriei Municipiului Alba Iulia.

FOTO: Vali Ciontea

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate