Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Prezentarea Gărzii Naționale de la Alba Iulia, la 98 de ani de la Unire. Lecție vie de istorie despre Legiunea care apăra orașul

Publicat


IMG_6009Garda Națională de la Alba Iulia, o nouă trupă de reenactment, a fost prezentă joi la Sala Unirii pentru a oferi publicului o mică demonstrație de mânuire a armelor și pentru a se prezenta oficial celor care au ajuns de 1 Decembrie în oraș.  

Garda, aflată la început de drum, este formată din zece voluntari (nouă soldați și un ofițer) și poartă echipamente specifice care urmează tiparul armatei austro-ungare. Învățat deja cu trupele de reenactment ale Muzeului Național al Unirii, publicul a fost încântat să vadă o nouă trupă care le oferă lecții vii de istorie. 

Vezi PROGRAMUL de 1 Decembrie la Alba Iulia: Paradă militară, masă populară, concerte și spectacol grandios de artificii, la Festival de România

Garda Națională de la Alba Iulia, intitulată și Legiunea română de la Alba Iulia, este o nouă trupă de re-enactment (reconstituire istorică) a Muzeului Național al Unirii, formată din nouă soldați și un ofițer. Pe lângă reconstituirea echipamentelor și executarea unor manevre militare specifice, scopul formațiunii este acela de a prezenta publicului  informații dintre cele mai diverse legate de istoria Unirii de la 1 Decembrie 1918.

O mică demonstrație despre ceea ce însemna Legiunea română, a avut loc chiar de 1 Decembrie, când Garda Naționalăa fost prezentată publicului.

Sutele de spectatori prezenți la Sala Unirii au învățat câteva comenzi la 1918, care era componența echipamentului și care era rolul acestei gărzi.

IMG_6020Proiectul „Ținutele Istoriei V – Garda națională de la Alba Iulia” a fost câștigat în sesiunea de finanțare a Administrației Fondului Cultural Național, 2016, aria Patrimoniu imaterial. Proiectul a obținut 93,33 puncte la competiție, iar cunatumul finanțării AFCN a fost de 54.084 lei (din totalul de 67.726 lei). Din toate cele 9 arii, doar două muzee au avut proiecte câștigătoare (între care și muzeul albaiulian).

Scopul proiectului a fost reconstituirea unui detașament de 10 militari sau „gardiști”, reprezentând Garda Națională de la 1 decembrie 1918, sau „Legiunea română de la Alba Iulia” (numită în epocă, de asemenea, “Legiunea a XIII-a”) , formațiune care contribuit decisiv la buna organizare a evenimentelor din ziua Unirii. Excelenta organizare a acestui corp militar a constituit, de altfel, și unul dintre argumentele pentru care Alba Iulia a fost aleasă, în noiembrie 1918, ca loc pentru Marea Adunare Națională ce avea să hotărască unirea Transilvaniei cu România.

În cadrul proiectului a fost realizat un catalog/volum de prezentare, intitulat „Garda Națională de la Alba Iulia”, ce cuprinde 86 de pagini.

IMG_6006Proiectul face parte dintr-un program pe 3 ani, vizând sărbătorile Centenarului Unirii (1 decembrie 2018). Odată finalizată componenta militară, în anii 2017 și 2018 se va trece la componenta civilă (reconstituirea segmentului politic și a marii mase de participanți la unire – țărani, muncitori etc.).

„Legiunea” a activat în preajma Unirii de la 1 Decembrie 1918, având rolul esențial de a păzi orașul ce găzduia lucrările Marii Adunări Naționale. Existența acestei formațiuni și excelența ei organizare au constituit chiar un argument forte pentru alegerea orașului Alba Iulia ca loc pentru realizarea Unirii cu România.

Cei mai mulți gardiști ai acesteia au fost recrutați dintre soldații proaspăt întorși de pe front. În lipsa altor structuri din Transilvania după dezmembrarea Imperiului austro-ungar, rolul gărzilor naționale a fost cu atât mai important.

Garda Națională de la Alba Iulia a fost pusă sub comanda unui sfat militar de 12 persoane, în frunte cu căpitanul I.F. Negruțiu, membru în Consiliul Național Român al comitatului, și cu căpitanul Florian Medrea. La data înființării, 4 noiembrie, avea 120 de soldați, număr care va spori la 800 în săptămânile următoare.

 


TOP articole in ultimele zile


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ADMINISTRATIE

Pistă de biciclete și parcare cu 150 de locuri pe strada Viilor din Alba Iulia. Primăria reînvie un proiect din 2017

Publicat

Amenajarea pistei de biciclete pe strada Viilor din Alba Iulia și a unei parcări cu 150 de locuri lângă fabrica Apulum SA costă 1,2 milioane de euro. Documentația proiectului intră la aprobat în ședința Consiliului Local de joi, 27 februarie, cu datele actualizate după cele stabilite în 2017. În noiembrie 2017 a fost aprobată documentația […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Miercuri: Dicționarul personalităților Unirii și alte două volume, lansate de Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia

Publicat

Muzeul Național al Unirii Alba Iulia lansează trei volume, miercuri, 26 februarie 2020, de la ora 12.00, la Sala Unirii. Este vorba despre Pictura interbelică a Sălii Unirii. Recuperare. Restaurare. Reîntregire, autori I. Muntean și Ioana Ursu, The Paris Peace Conference (1919-1920) and Its Aftermath. Settlemenst, Problems and Perceptions, Ed. by Sorin Arhire și Tudor […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

DSP Alba: Cei care vin din zonele afectate de coronavirus, OBLIGAȚI să stea în casă 14 zile. Dacă nu, riscă amenzi și închisoare

Publicat

DSP Alba a transmis într-un comunicat de presă următoarele: ”în urma dispoziției, Ministerului Afacerilor Interne, Departamentul Pentru Situații de Urgență, Direcția de Sănătate Publică Alba, avertizează cetățenii care vin din zonele afectate de coronavirus, precum și rudele acestora care domiciliază la aceiași adresă, că au OBLIGAȚIA  de a nu părăsi domiciliul declarat pe o perioadă de […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Geci gratuite, pentru cei nevoiași, în parcul Tineretului din Sebeș. Acțiune inedită a unor tineri voluntari

Publicat

O geacă pentru o persoană nevoiașă a fost gândul voluntarilor organizației ”Leo Sebeș Francofonia” care s-a materializat marți, 25 februarie printr-o acțiune inedită. Tinerii din organizație au strâns mai multe haine pe care le-au pus într-un foișor din parcul Tineretului din Sebeș.  Mesajul voluntarilor a fost unul simplu, dar plin de însemnătate: ca fiecare persoană […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate