Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Prima seară a Festivalului de Folclor „Strugurele de Aur”, cu doine, hore, învârtite și balade din toată țara

Publicat

YouTube video

O seară de poveste românească au trăit câteva sute bune de oameni, joi, la Casa de Cultură a Sindicatelor, în prima zi a Festivalului de Folclor „Strugurele de Aur”, ajuns în 2012 la cea de-a XII-a ediție. Feciori și fete din toate colțurile țării au venit la Alba Iulia să aducă în Ardeal un pic din graiul zonei lor, o adiere dulce sau amară din codri, un murmur al viei, un strigăt de bucurie sau de dor, de pe meleagurile care le sunt dragi. Aceștia, alături de Ansamblul Jidvei – România și de ansamblurile folclorice și soliștii invitați, au dăruit publicului din întreaga țară un spectacol călduros și plin de emoție.

Pe ritmul vesel al piesei „Jidvei, Jidvei”, interpretată de Ansamblul Jidvei România, dirijat de maestrul Stelian Stoica, au intrat în scenă prezentatorii spectacolului, Alina Vigoniuc și Cezar Firu. Aceștia i-au introdus pe participanții la concursul din cadrul Festivalului „Strugurele de Aur”, prezentându-le, pe scurt, momentele muzicale, de doine, învârtite, tropotite, hațegane, balade, hore, brâuri, bătute, cântece bătrânești sau de joc.

În prima seară a Festivalului, pe scenă au urcat jumătate dintre participanți: Ana Maria Pătrășoiu din Prahova, Cristian Vasile Totpati (foto) din Satu Mare, Marian Sorin Medregoniu din Gorj, Lenuța Cristina Filipoi din Bistrița-Năsăud, Ion Pobrici din Gorj, Nicolae Florin Pârlan din Teleorman, Cosmin Streață din Dolj, Livia Celea din Dolj, Dan Limbășan din Sibiu, Daniel Turică din Ilfov, Amalia Căpruci din Vâlcea, Livia Neag din Maramureș, Mihael Cetean din Alba, Marian Duțu din Caraș-Severin, Lavinia Chifor din Bihor, Alexandra Dumbrăvean din Alba, Oana Carmen Bozga din Cluj, Bianca Bulbuc din Vaslui, Ioana Socaciu din Alba, Tudor Atomi din Bacău, Denisa Balu din Alba, Monica Pârlea din Mureș și Marius Nicoară din Alba.

Dacă, până acum, „Strugurele de Aur” era un festival pur românesc, în acest an evenimentul s-a extins la rang internațional, cu un participant din Serbia, Lavinius Nikolajevic (foto), un tânăr atașat de folclorul românesc, care a interpretat la clarinet cântece din zona Banatului.

Juriul este compus din Gheorghe Oprea – Preşedintele onorific al juriului, Marioara Murǎrescu – Preşedintele executiv al juriului, Constantin Râpǎ, Cornel Groza, Sergiu Cipariu, Stelian Stoica (foto), Gelu Stan, Gelu Furdui, Cornel Comşa.

După ce concurenții și-au prezentat piesele în fața publicului și a juriului și după o scurtă pauză, spectacolul a continuat cu invitații speciali ai serii: Ansamblul Jidvei România și „Junii de la Jidvei”, Roxana Reche și Alexandru Pal, Teodora Zărnescu, Maria Stoica și Daniela Mocean, Leontina Fărcaș și „Muguri de Tezaur”: Alina Cucui, Cristina Todor, Ștefania Lazăr și Alina Gligor, Marinela Baba, Sergiu Cipariu și Mariana Anghel, Mariana Ionescu Căpitănescu.

Cea de-a doua parte a spectacolului a fost prezentată de Marioara Murărescu, care, prin prezența sa generoasă și spirituală, a știut să ofere atât publicului, dar mai ales artiștilor, aprecierea pe care o merită pentru talentul și frumusețea lor. Aceasta nu a uitat să îi menționeze pe „Ctitorii Festivalului”, familia Necșulescu, care, „au înțeles ce înseamnă folclorul pentru neamul românesc și au vrut să lase urmă pe pământ”, prin evenimentul pe care l-au creat.

Evenimentul a fost transmis în direct pe TVR3, Radio Cluj și Radio Antena Sibiului, începând cu ora 18.30, la fel cum se va întâmpla și vineri și sâmbătă.

Această ediție a Festivalului a adus și o noutate: un Premiu de Popularitate, pe care îl pot oferi telespectatorii prin SMS concurentului preferat.

Vineri, pe scena Casei de Cultură vor urca ceilalți 24 de participanți în concursul „Strugurele de Aur”. Citiți aici mai multe despre regulamentul concursului, vedeți lista participanților și premiile Festivalului.

Acesta este programul zilelor viitoare:

Vineri, 7 septembrie, Casa de Cultură a Sindicatelor:

18.30: Concurenți – a doua zi de concurs

21.00: Recital Ansamblul Jidvei – România și Junii de la Jidvei

Recital laureați ai Festivalului „Strugurele de Aur”: Ancuța Matei, Daniel Pop, Adina Popa și Ciprian Zopota, Alexandu Brădățan, Angelica Flutur, Vlăduța Lupău și Bogdan Cioranu

Recital Ansamblul „Augustin Bena”

Recital Viorica Macovei

Recital Ionuț Fulea și Mariana Deac

Sâmbătă, 8 septembrie, Casa de Cultură a Sindicatelor:

18.30: Gala Laureaților, decernarea premiilor

20.15: Recital Ansamblul Jidvei-România și Junii de la Jidvei

Recital Bogdan Toma – Marele Trofeu 2011

Recital Sebastian Stan – Marele Trofeu 2010

Recital „Moștenitori” – Dana Ionela Jurjuț și Alexandra Chira

Recital Reta Rus

Recital Nicolae Furdui Iancu

Recital Florentina și Petre Giurgi

Duminică, 9 septembrie, Jidvei, Piața Primăriei:

14.00: Recital formații folclorice locale, Recitaluri susținute de 15.20 de cunoscute ansambluri și formații folclorice de amatori de pe Valea Târnavelor și de pe Valea Mureșului

18.00: Ecou la Gala Laureaților

Recital Ansamblul Jidvei România și Junii de la Jidvei

Recita Marinela Baba

Recital Teodora Zărnescu

Recital Reta Rus

Recital Leontina Fărcaș și „Muguri de Tezaur”: Alina Cucui, Cristina Todor, Ștefania Lazăr, Ana Gligor, Alexandru Dican, Denisa Bărbat, Bianca Petrea, Georgiana Petrescu și Bogdan Mara

Recital Mariana Anghel

Recital Niculina Stoican

Recital Nicolae Furdui Iancu

Vă prezentăm o galerie foto-video din prima seară a Festivalului de Folclor „Strugurele de Aur”:

FOTO-VIDEO: Cătălin CRĂCIUN

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Radu-Vasile

    vineri, 07.09.2012 at 10:55

    Este un spectacol frumos, am planuit de anul trecut sa vin sa-l vad, dar daca nu canta si Gabriela Tuta nu mai vin. Poate la anul daca va canta si ea, anul trecut cand a cantat si ea am fost prea comod si nu am venit sa-l vad live.
    Sper sa-l vda la TVR.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax