Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Prima seară a Festivalului de Folclor „Strugurele de Aur”, cu doine, hore, învârtite și balade din toată țara

Publicat

YouTube video

O seară de poveste românească au trăit câteva sute bune de oameni, joi, la Casa de Cultură a Sindicatelor, în prima zi a Festivalului de Folclor „Strugurele de Aur”, ajuns în 2012 la cea de-a XII-a ediție. Feciori și fete din toate colțurile țării au venit la Alba Iulia să aducă în Ardeal un pic din graiul zonei lor, o adiere dulce sau amară din codri, un murmur al viei, un strigăt de bucurie sau de dor, de pe meleagurile care le sunt dragi. Aceștia, alături de Ansamblul Jidvei – România și de ansamblurile folclorice și soliștii invitați, au dăruit publicului din întreaga țară un spectacol călduros și plin de emoție.

Pe ritmul vesel al piesei „Jidvei, Jidvei”, interpretată de Ansamblul Jidvei România, dirijat de maestrul Stelian Stoica, au intrat în scenă prezentatorii spectacolului, Alina Vigoniuc și Cezar Firu. Aceștia i-au introdus pe participanții la concursul din cadrul Festivalului „Strugurele de Aur”, prezentându-le, pe scurt, momentele muzicale, de doine, învârtite, tropotite, hațegane, balade, hore, brâuri, bătute, cântece bătrânești sau de joc.

În prima seară a Festivalului, pe scenă au urcat jumătate dintre participanți: Ana Maria Pătrășoiu din Prahova, Cristian Vasile Totpati (foto) din Satu Mare, Marian Sorin Medregoniu din Gorj, Lenuța Cristina Filipoi din Bistrița-Năsăud, Ion Pobrici din Gorj, Nicolae Florin Pârlan din Teleorman, Cosmin Streață din Dolj, Livia Celea din Dolj, Dan Limbășan din Sibiu, Daniel Turică din Ilfov, Amalia Căpruci din Vâlcea, Livia Neag din Maramureș, Mihael Cetean din Alba, Marian Duțu din Caraș-Severin, Lavinia Chifor din Bihor, Alexandra Dumbrăvean din Alba, Oana Carmen Bozga din Cluj, Bianca Bulbuc din Vaslui, Ioana Socaciu din Alba, Tudor Atomi din Bacău, Denisa Balu din Alba, Monica Pârlea din Mureș și Marius Nicoară din Alba.

Dacă, până acum, „Strugurele de Aur” era un festival pur românesc, în acest an evenimentul s-a extins la rang internațional, cu un participant din Serbia, Lavinius Nikolajevic (foto), un tânăr atașat de folclorul românesc, care a interpretat la clarinet cântece din zona Banatului.

Juriul este compus din Gheorghe Oprea – Preşedintele onorific al juriului, Marioara Murǎrescu – Preşedintele executiv al juriului, Constantin Râpǎ, Cornel Groza, Sergiu Cipariu, Stelian Stoica (foto), Gelu Stan, Gelu Furdui, Cornel Comşa.

După ce concurenții și-au prezentat piesele în fața publicului și a juriului și după o scurtă pauză, spectacolul a continuat cu invitații speciali ai serii: Ansamblul Jidvei România și „Junii de la Jidvei”, Roxana Reche și Alexandru Pal, Teodora Zărnescu, Maria Stoica și Daniela Mocean, Leontina Fărcaș și „Muguri de Tezaur”: Alina Cucui, Cristina Todor, Ștefania Lazăr și Alina Gligor, Marinela Baba, Sergiu Cipariu și Mariana Anghel, Mariana Ionescu Căpitănescu.

Cea de-a doua parte a spectacolului a fost prezentată de Marioara Murărescu, care, prin prezența sa generoasă și spirituală, a știut să ofere atât publicului, dar mai ales artiștilor, aprecierea pe care o merită pentru talentul și frumusețea lor. Aceasta nu a uitat să îi menționeze pe „Ctitorii Festivalului”, familia Necșulescu, care, „au înțeles ce înseamnă folclorul pentru neamul românesc și au vrut să lase urmă pe pământ”, prin evenimentul pe care l-au creat.

Evenimentul a fost transmis în direct pe TVR3, Radio Cluj și Radio Antena Sibiului, începând cu ora 18.30, la fel cum se va întâmpla și vineri și sâmbătă.

Această ediție a Festivalului a adus și o noutate: un Premiu de Popularitate, pe care îl pot oferi telespectatorii prin SMS concurentului preferat.

Vineri, pe scena Casei de Cultură vor urca ceilalți 24 de participanți în concursul „Strugurele de Aur”. Citiți aici mai multe despre regulamentul concursului, vedeți lista participanților și premiile Festivalului.

Acesta este programul zilelor viitoare:

Vineri, 7 septembrie, Casa de Cultură a Sindicatelor:

18.30: Concurenți – a doua zi de concurs

21.00: Recital Ansamblul Jidvei – România și Junii de la Jidvei

Recital laureați ai Festivalului „Strugurele de Aur”: Ancuța Matei, Daniel Pop, Adina Popa și Ciprian Zopota, Alexandu Brădățan, Angelica Flutur, Vlăduța Lupău și Bogdan Cioranu

Recital Ansamblul „Augustin Bena”

Recital Viorica Macovei

Recital Ionuț Fulea și Mariana Deac

Sâmbătă, 8 septembrie, Casa de Cultură a Sindicatelor:

18.30: Gala Laureaților, decernarea premiilor

20.15: Recital Ansamblul Jidvei-România și Junii de la Jidvei

Recital Bogdan Toma – Marele Trofeu 2011

Recital Sebastian Stan – Marele Trofeu 2010

Recital „Moștenitori” – Dana Ionela Jurjuț și Alexandra Chira

Recital Reta Rus

Recital Nicolae Furdui Iancu

Recital Florentina și Petre Giurgi

Duminică, 9 septembrie, Jidvei, Piața Primăriei:

14.00: Recital formații folclorice locale, Recitaluri susținute de 15.20 de cunoscute ansambluri și formații folclorice de amatori de pe Valea Târnavelor și de pe Valea Mureșului

18.00: Ecou la Gala Laureaților

Recital Ansamblul Jidvei România și Junii de la Jidvei

Recita Marinela Baba

Recital Teodora Zărnescu

Recital Reta Rus

Recital Leontina Fărcaș și „Muguri de Tezaur”: Alina Cucui, Cristina Todor, Ștefania Lazăr, Ana Gligor, Alexandru Dican, Denisa Bărbat, Bianca Petrea, Georgiana Petrescu și Bogdan Mara

Recital Mariana Anghel

Recital Niculina Stoican

Recital Nicolae Furdui Iancu

Vă prezentăm o galerie foto-video din prima seară a Festivalului de Folclor „Strugurele de Aur”:

FOTO-VIDEO: Cătălin CRĂCIUN

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

 1. Radu-Vasile

  vineri, 07.09.2012 at 10:55

  Este un spectacol frumos, am planuit de anul trecut sa vin sa-l vad, dar daca nu canta si Gabriela Tuta nu mai vin. Poate la anul daca va canta si ea, anul trecut cand a cantat si ea am fost prea comod si nu am venit sa-l vad live.
  Sper sa-l vda la TVR.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate

EVENIMENT

Ce culoare ajută cel mai mult la vânzarea unei mașini și ce autorisme se vând cel mai greu. STUDIU

Publicat

Culoarea care ajută cel mai mult la vânzarea unei mașini este galbenul, potrivit unui studiu realizat de platforma carVertical.

Locul doi este ocupat de argintiu, iar locul trei de negru. La polul opus, mașinile vopsite în culoarea bej se vând cel mai greu.

Conform unei analize carVertical, primul loc de pe lista culorilor care ajută cel mai mult la vânzarea unei mașini este galbenul.

„Cu o medie de stat pe piață de doar 20,8 zile, se pare că mașinile la mâna a doua care au exteriorul colorat galben se vând cel mai repede.

Acest lucru se datorează probabil în parte rarității cât și coeficientului de sex-appeal pe care o mașină galbenă îl posedă intrinsec”, arată cei de la platforma online.

Locul doi, în schimb, este ocupat de argintiu. Cu o medie extrem de apropiată de primul loc, mașinile argintii se vând după aproximativ 21,6 zile.

Deloc surpinzător având în vedere versatilitatea culorii care poate fi folosită atât într-un mediu de business cât și pentru o mașină de familie.

Locul trei este ocupat de negru. La fel, ușor de asortat la orice gust, versatilitatea negrului face mașinile care poartă această nuanță foarte dezirabile, având o medie de doar 22,9 zile la vânzare.

Platforma citată a urmărit și evoluția VW Golf și spune că se vinde cel mai bine în culoarea maro, cu o medie de doar 18,6 zile la vânzare.

Un VW Golf maro se vinde în medie cu 35% mai rapid decât un VW Golf alb. Locul doi are o medie de 20,8 zile la vânzare și este ocupat de argintiu, iar locul trei confirmă și el trendul general, fiind ocupat de galben cu o medie la vânzare de 22,6 zile.

Dacă mașinile galbene dispar cel mai rapid de pe piață, la polul opus, culoarea care se vinde cel mai greu pe o mașină este bejul.

Deși bejul este o alegere neutră, foarte populară când vine vorba de design interior, se pare ca în lumea automobilelor șoferii se feresc de ea.

Cu o medie de 26,2 zile la vânzare, diferența dintre bej și culoarea de pe primul loc este de puțin peste 5 zile.

În procente, în schimb, diferențele sunt semnificative: e nevoie de 26% mai mult timp să se vândă o mașină bej decât una galbenă.

Greu de vândut sunt și mașinile albe și cele verzi cu o medie de 24,8 și respectiv 24,7 zile la vânzare.

În Europa, cele mai căutate culori sunt negrul (23,5% din întregul parc auto european), albul (21,1%) și argintiul (17,6%).

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Contractele de închiriere, înregistrate obligatoriu la ANAF, din 1 ianuarie 2023. MODELUL cererii și instrucțiuni de completare

Publicat

Contractele de închiriere vor trebui înregistrate la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), de la 1 ianuarie 2023. Ordinul pentru aprobarea procedurii de înregistrare a contractelor de locațiune, precum și a modelului și conținutului formularului „Cerere de înregistrare a contractelor de locațiune” a fost publicat recent în Monitorul Oficial. 

Potrivit OG nr. 16 din 15 iulie 2022, pentru contractele încheiate începând cu 1 ianuarie 2023, contribuabilii care obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor din patrimoniul personal, altele decât veniturile din arendare şi cele din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţe proprietate personală, au obligaţia înregistrării contractului încheiat între părţi, precum şi a modificărilor survenite ulterior, în termen de cel mult 30 de zile de la încheierea/producerea modificării acestuia, la organul fiscal competent.

Începând cu 1 ianuarie 2023 în cazul contractelor de închiriere aflate în derulare la data de 1 ianuarie 2023, înregistrarea, la organul fiscal competent, a contractului încheiat între părţi şi a modificărilor survenite se efectuează în termen de cel mult 90 de zile de la data la care a intervenit obligaţia înregistrării acestora.

Dacă bunul a cărui folosință se cedează este deținut în comun, fiecare coproprietar are obligația înregistrării contractului de închiriere la organul fiscal competent.

Pentru înregistrarea contractului de închiriere, contribuabilii vor depune „Cererea de înregistrare a contractelor de locaţiune”.

Vezi AICI modelul cererii de înregistrare a contractelor de locațiune (.pdf)

Instrucțiuni de completare a formularului „Cerere de înregistrare a contractelor de locațiune”

Depunerea cererii

Cererea de înregistrare a contractelor de locațiune se completează și se depune de către:

 • persoanele fizice care obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor și care au obligația înregistrării contractului la organul fiscal, potrivit legii;
 • locatorii care solicită înregistrarea contractului la organul fiscal pentru a constitui titlu executoriu pentru plata chiriei la termenele și modalitățile stabilite în contract sau, în lipsa
  acestora, prin lege.

Cererea se depune, direct sau prin împuternicit, la registratura organului fiscal competent, prin poștă cu scrisoare recomandată sau prin mijloace electronice de transmitere la distanță, după caz, la termenele stabilite de legislația în vigoare.

Cererea se completează în două exemplare, înscriindu-se cu majuscule, citeț și corect, toate datele prevăzute de formular.

Un exemplar al cererii, însoțit de copia contractului de locațiune, se depune la organul fiscal competent și un exemplar se păstrează de contribuabil.

Organul fiscal competent este:

a) organul fiscal în a cărui rază teritorială persoana fizică rezidentă are domiciliul fiscal, potrivit legii;

b) organul fiscal în a cărui rază teritorială se află bunul imobil care face obiectul contractului de închiriere, în cazul persoanelor fizice nerezidente/organul fiscal în a cărui rază teritorială se află domiciliul fiscal al împuternicitului, după caz, pentru persoanele fizice nerezidente;

c) organul fiscal în raza căruia se face constatarea închirierii bunului mobil, conform dispozițiilor legale fiscale, în cazul persoanelor fizice nerezidente;

d) organul fiscal în a cărui evidență este înregistrat ca plătitor de impozite, taxe și contribuții locatorul persoană juridică/altă entitate fără personalitate juridică.

Dacă bunul a cărui folosință se cedează este deținut în comun, fiecare coproprietar persoană fizică are obligația depunerii cererii la organul fiscal competent, în vederea înregistrării contractului de închiriere, potrivit legii.

Completarea cererii

Caseta „Anul” – se completează anul calendaristic în care se depune cererea.

Caseta „Cerere rectificativă” — se completează cu X în cazul cererilor rectificative.

Casetele „Modificare/Încetare” — se completează cu X în cazul mențiunilor privind modificarea sau încetarea contractului de locațiune.

Secțiunea A „Date despre locator”

Subsecțiunea a. „Date de identificare a locatorului”

Caseta „Denumire/Nume și prenume” – se completează cu numele și prenumele persoanei fizice care obține venituri din cedarea folosinței bunurilor din patrimoniul personal. În cazul locatorilor, persoane juridice și alte entități fără personalitate juridică, se înscrie denumirea locatorului.

Caseta „Cod de identificare fiscală”- se completează cu codul numeric personal sau numărul de identificare fiscală al persoanei fizice care obține venituri din cedarea folosinței bunurilor din patrimoniul personal. În cazul locatorilor, persoane juridice și alte entități fără personalitate juridică, se completează codul de înregistrare fiscală al contribuabilului care are calitatea de locator.

Casetele „Județ”, „Localitate”, „Sector”, „Strada”, „Număr”, „Bloc”, „Scară”, „Etaj”, „Apartament”, „Țară”, „Cod poștal”, „Telefon”, „Fax” și „E-mail” – se completează cu informații privind adresa de domiciliu a persoanei fizice, stabilită potrivit legii, sau adresa domiciliului fiscal al persoanei juridice/entității fără personalitate juridică, după caz.

Subsecțiunea b. „Cota-parte deținută” – se completează cu cota-parte deținută de locator din bunul mobil sau imobil (procent sau fracție).

Secțiunea B „Date de identificare a locatarului (chiriașului)”

Caseta „Nume și prenume/Denumire” – se completează cu numele și prenumele/denumirea persoanei care are calitatea de locatar.

Caseta „Cod de identificare fiscală” – se completează cu codul numeric personal sau numărul de identificare fiscală al persoanei fizice care are calitatea de locatar sau codul de înregistrare fiscală al persoanei juridice/entității fără personalitate juridică care are calitatea de locatar, după caz.

Casetele „Județ”, „Localitate”, „Sector”, „Strada”, „Număr”, „Bloc”, „Scară”, „Etaj”, „Apartament”, „Țară”, „Cod poștal”, „Telefon”, „Fax” și „E-mail” – se completează cu informații privind adresa de domiciliu a persoanei fizice, stabilită potrivit legii, sau adresa domiciliului fiscal al persoanei juridice/entității fără personalitate juridică, după caz.

În situația în care într-un contract de locațiune sunt mai mulți locatari se completează câte o secțiune „date de identificare” pentru fiecare locatar.

Secțiunea C „Date despre contractul de locațiune”

Subsecțiunea a. „Contractul de locațiune inițial”

Casetele „Nr.”, „Data”, „Perioada contractului”, „Cuantumul chiriei lunare”, „Moneda”, „Adresa bunului imobil care face obiectul contractului” și „Date de identificare ale bunului mobil
care face obiectul contractului” – se completează cu informații conform contractului de închiriere.

Casetele „Data” și „Perioada contractului” – se completează sub forma zz/ll/aaaa.

Caseta „Moneda” – se completează cu codul ISO al monedei [RON (LEU), EUR].

Caseta „Adresa bunului imobil care face obiectul contractului” – se completează cu adresa completă a bunului imobil.

Caseta „Date de identificare ale bunului mobil care face obiectul contractului” – se completează cu date de identificare ale bunului mobil (exemplu: număr de înmatriculare, serie șasiu,
serie certificat etc.).

Subsecțiunea b. „Modificări ale contractului de locațiune” – se completează numai în cazul în care s-a bifat caseta „Modificare”.

Casetele „Contract conex nr. ”, „Data”, „Perioada contractului”, „Cuantumul chiriei lunare” și „Moneda” – se completează cu informații conform actului adițional al contractului de închiriere.

Subsecțiunea c. „Încetarea contractului de locațiune” – se completează numai în cazul în care s-a bifat caseta „Încetare”.

Casetele „Documentul care atestă încetarea”, „Nr.”, „Data” și „Motivul încetării” – se completează cu informații conform actului de încetare a contractului de închiriere.

Declarația este însoțită în mod obligatoriu de copia contractului de închiriere.

În cazul modificării/încetării, după caz, a contractului de locațiune, toate casetele de la secțiunea A. „Date de identificare a locatorului” și B „Date despre contractul de locațiune” se
completează în mod obligatoriu.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Începe „deranjul” în centrul municipiului Alba Iulia și pe străzi din Bărăbanț. Primăria a predat amplasamentul, constructorului

Publicat

La Alba Iulia vor începe în curând lucrările de reabilitare și modernizare a infrastructurii rutiere pe străzile Ardealului, Tudor Vladimirescu, Turnătoriei și Cabanei. Primarul Gabriel Pleșa a anunțat că marți, 6 decembrie a avut loc predarea amplasamentului pentru Lotul 2, parte din primul proiect de mobilitate urbană din municipiu.

În cadrul acestui proiect va fi reabilitată și modernizată infrastructura rutieră, pe principalele artere de circulație din Alba Iulia, cuprinzând străzile: Ardealului, T. Vladimirescu, Turnătoriei și Cabanei. Contractul a fost atribuit firmei PORR Construct SRL și are o valoare de 34.591.356,72 le, cu TVA.

„Prin implementarea acestui proiect se urmărește reducerea emisiilor de echivalent CO2 generate de transportul rutier, creșterea utilizării transportului nemotorizat, creșterea numărului de pasageri în transportul public local, reducerea traficului cu autoturisme personale și realizarea unui centru de comandă și control pentru monitorizarea sistemului de management al traficului.

În cadrul proiectului se vor amplasa șase stații de transport public inteligente, dotate cu echipamente moderne, mobilier urban, iluminat treceri pietoni și intersecții semaforizate, inclusiv sistem de supraveghere video, o stație de încărcare pentru vehicule electrice cu două puncte de reîncărcare, un sistem de management al traficului și amenajări peisajere.

Aceste lucrări vor crea un anumit nivel de disconfort și facem apel la înțelegerea cetățenilor pe perioada desfășurării lor.

Este evidentă necesitatea unor astfel de lucrări de modernizare a infrastructurii rutiere pentru a alinia municipiul Alba Iulia la standardele comunității europene, deoarece îmi doresc ca Alba Iulia să devină un oraș prietenos cu mediul înconjurător și ușor accesibil atât pentru localnici cât și pentru turiști”, a scris Gabriel Pleșa, pe pagina de Facebook.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO VIDEO: Un șofer din Alba a accidentat mortal un biciclist, pe un drum din Satu Mare

Publicat

Un șofer de 40 de ani, din județul Alba, a lovit un biciclist pe un drum din Satu Mare. 

La data de 6 decembrie a.c., polițiștii sătmăreni au fost sesizați prin apel 112, despre faptul că pe DN 19, în localitatea Dorolț ar fi avut loc un eveniment rutier, soldat cu o victimă.

Ajunși la fața locului, polițiștii au constatat faptul că un bărbat de 74 de ani, din aceeași localitate, în calitate de biciclist, nu ar fi acordat prioritate de trecere unui autoturism condus de un bărbat, de 40 de ani, din județul Alba.

În urma impactului a rezultat decesul biciclistului, au transmis reprezentanții IPJ Satu Mare.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind negativ.

Totodată, acestuia i s-au recoltat probe biologice de sânge, pentru stabilirea unei eventuale alcoolemii.

La locul intervenției s-a deplasat un echipaj EPA de tip Smurd B2, dar la sosirea echipajului medical, victima se afla în stop cardio respirator, potrivit reprezentanților ISU.

În sprijin a fost solicitat și elicopterul Smurd de la Jibou.

Verificările în cauză continuă sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă.

Sursă foto/video: Facebook Ovidiu Domide

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate