Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO: Problemele din sistemul sanitar al județului Alba. Numărul infecţiilor din spitale, raportat la DSP, s-a dublat. Soluţii şi opinii

Publicat


IMG_0661În vederea identificării problemelor din sistemul sanitar județean, dar și pentru a găsi soluții, reprezentanții administrațiilor locale şi manageri de spital din județul Alba s-au întâlnit joi cu președintele CJ Alba, Ion Dumitrel, directorul DSP Alba, Alexandru Sinea și prim-vicepreședintele Federației Sanitas, Marius Sepi. Timp de mai bine de 2 ore, s-a discutat despre posibilități de finanțare, metode de colaborare și proiecte viitoare la spitalele din județ.

„Au fost alegeri și am vrut să fie prezenți și primarii sau viceprimarii aleși în acest mandat care nu au mai luat parte la întâlnirile noastre. Ne-am întâlnit să vedem cam ce planuri avem pentru următorii patru ani legat de sănătatea din județul Alba. Aș vrea ca primarii să înțeleagă nevoia de investiție în sănătate. Aș vrea să-i rog de acum pe cei care încep un nou mandat să aibă gânduri mai bune pentru sănătate și să ne gândim ca în proiectele noastre de buget să prindem sume de bani necesare pentru a moderniza spitalele, a le moderniza, pentru ca medicii să vină și să muncească în spitalele noastre” a declarat președintele CJ Alba, Ion Dumitrel, la începutul întâlnirii.

Acesta a precizat că s-ar bucura dacă spitalele ar găsi soluții de colaborare între ele, să facă în așa fel încât pacienții să fie mulțumiți de tratamentele primite, indiferent de spital, iar la Spitalul Județean Alba să ajungă pacienții care au nevoie de investigații speciale.

Președintele CJ le-a dat și un sfat reprezentanților administrației locale: „Nu politizați consiliile de administrație din spitale. Este mai bine să lucrezi cu specialiști, cu oameni care știu și care nu au nicio urmă de mânjire politică”.

La prezidiu a fost prezent și noul director DSP Alba, Alexandru Sinea care este de părere că scopul acestei întâlniri și al celor prezenți este a asigura servicii medicale de cea mai bune calitate și menținerea stării de sănătate a populației la un nivel cât mai ridicat. Acesta vorbit și despre posibilități de finanțare în sănătate și a venit și cu exemple pe diferite programe.

Nu în ultimul rând, a vorbit despre infecțiile nosocomiale din spitale și spune că în ultimul an numărul infecțiilor raportate s-a dublat.

„Numărul infecțiilor nosocomiale, raportate la DSP Alba, a crescut, aproape s-a dublat, acest lucru este de bun augur în sensul în care ne dorim o cât mai bună raportare a acestor infecții. Vreau să precizez că legislația europeană permite un procent de 7% din totalul numărul celor internați. De exemplu în Elveția se raportează unde la 7%. Procentul mic de raportare la care se situează județul Alba, de 1,6% nu este tocmai lăudabil”, spune Sinea.

Și prim-vicepreședintele Federației Sanitas, Marius Sepi, a fost prezent la întâlnire și le-a dat câteva sfaturi și sugestii celor prezenți.

„Un sistem sanitar, fie că este la nivel național sau județean, are nevoie, părerea mea, de patru lucruri: De o viziune, de o finanțare, are nevoie de resurse umane și are nevoie de educație, atât în zona pacienților cât și în zona personalului. Atâta timp cât toată lumea își va da mâna și va înțelege oportunitatea zonei pe care o reprezintă, putem așeza un sistem sanitar la nivelul județul Alba care să vină cu răspunsul pe care atât pacienții cât și personalul care lucrează în aceste unități le au”, spune Marius Sepi.

Reprezentatul Sanitas este de părere că trebuie pus pe același palier și pacientul și salariatul.

„Salariatul pe care noi, sindicatele, îl reprezentăm, trebuie să înțeleagă că trebuie să dea pacientului ceea ce a învățat în scoală, și nu să își bată joc, dar și pacientul trebuie să înțeleagă că nu trebuie să plece de acasă cu capsa pusă pe spital, pe doctor, asistenți sau infirmieră cu tot felul de idei preconcepute”, a mai precizat acesta.

Fiecare participant la întâlnire a fost invitat să  își spună părerea despre sistemul sanitar sau să vină cu soluții pentru a rezolvarea problemele existente.


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. chirurgul orb

    vineri, 08.07.2016 la 00:29

    3 persoane la fel de intelectuale cu acelasi QI hotarasc soarta judetului nostru.Incredibil

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Oficial MFP: Prețurile diferite față de UE la carburanți nu sunt determinate de nivelul taxelor

Publicat

scumpiri

În România ponderea taxelor în prețurile finale ale benzinei fără plumb și motorinei sunt printre cele mai mici din Uniunea Europeană, susține Attila Gyorgy, secretar de stat în cadrul Ministerului Finanțelor Publice (MFP), răspunzând unei interpelări adresate de un deputat. „Astfel, la benzina fără plumb această pondere reprezintă 54% din prețurile finale, iar la nivelul […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

ÎNTRE CHIN ȘI AMIN, filmul dedicat fenomenului Pitești, în care joacă Kira Hagi, va fi proiectat la Alba Iulia

Publicat

ÎNTRE CHIN ȘI AMIN, primul film artistic având ca temă Experimentul Pitești, unul dintre cele mai teribile experimente de reeducare prin tortură din istoria modernă, va fi difuzat marți, 22 octombrie, ora 18, la Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia. În film joacă și Kira Hagi, fiica lui Gheorghe Hagi. Acesta s-a arătat […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Pădurarul care apare în ancheta RECORDER, snopit în bătaie după apariția reportajului

Publicat

Răzvan Cenușă, pădurarul din comuna Moldoviţa, judeţul Suceava, care a avut curajul să apară într-un reportaj realizat de jurnaliştii de la Recorder, în care se arată cum se fură legal din pădurile Bucovinei, a fost snopit în bătaie după difuzarea materialului.  Informația a fost făcută publică de activistul de mediu Tiberiu Boşutar pe site-ul său, […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

REVOLTĂTOR: Voluntarii care refăceau locuința unei familii sărmane din Gorj, reclamați de vecinii invidioși

Publicat

Mai mulți localnici din satul Bobu (Gorj) au depus reclamații contra voluntarilor veniți să refacă locuința unei familii sărace. Sătenii s-au plâns la primărie că sunt deranjați de zgomotul produs, iar unii săteni chiar îi înjurau pe voluntari atunci când treceau prin fața casei, scrie publicația locală igj.ro. Sătenii s-au plâns la primărie că sunt deranjați […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate