Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO – VIDEO: Protest al sindicaliștilor de la UM Cugir, Fabrica de Arme, Electrica şi Poşta Română în fața Prefecturii Alba

Publicat

YouTube video

Peste 100 de sindicaliști ai UM Cugir, Fabrica de Arme Cugir, Electrica şi ai Poştei Române s-au adunat, luni, în jurul amiezii, în faţa sediului Instituţiei Prefectului Alba. Această manifestare face parte din etapa a doua a acţiunilor de protest organizate de Blocul Naţional Sindical, respectiv pichetarea prefecturilor la nivel naţional. Mitingul de luni a fost organizat pentru creşterea salariilor, modificarea Legii pensiilor şi acordarea grupelor de muncă pentru angajaţi. Reamintim că săptămâna trecută acţiuni similare s-au desfăşurat la Cugir, la care au participat aproximativ 400 de salariaţi ai UM Cugir.

Principalele revendicări solicitate de sindicaliştii Cartel Alfa, prezenţi la pichetarea sediului Prefecturii Alba privesc modificarea Legii dialogului social în forma propusă de partenerii sociali (legea 62/2011), slujbe de calitate, stabil și corect remunerate, un salariu minim pe economie de cel puţin 1.000 de lei începând cu 2014, stoparea „concedierilor oarbe, fără măsuri de protecția socială”, servicii publice și sociale de calitate, accesibile tuturor și combaterea evaziunii fiscale.

„Suntem în etapa a doua de desfăşurare a acţiunilor de protest. În prima etapă au avut loc mitinguri în toate localităţile în care Blocul Naţional Sinidcal avea sindicate afiliate. Etapa a doua înseamnă pichetarea prefecturilor la nivelul întregii ţări, urmând apoi la nivelul Guvernului un miting naţional”, a declarat președintele B.N.S Filiala Alba, Crăciun Herlea.

Sindicatul Liber Cugir, prin reprezentanţii prezenţi la miting şi-au susţinut propriile revendicări. Acestea sunt:

– modificarea legii bugetului pe 2014 astfel încât la UM Cugir să poată fi făcute creşteri salariale

– scutirea de la plata datoriilor şi penalităţilor acumulate de UM Cugir pentru neplata celor două activităţi sau transformarea lor în acţiuni ale Ministerului de Finanţe

– modificarea legii pensiilor în vederea înlăturării nedreptăţii prin care cei care au avut Grupa I de muncă înainte de 2001 şi au plătit CAS sunt asimilaţi la ieşirea la pensie cu grupa II introducerea UM cugir în anexa 3 a Legii pensiilor alături de celelalte societăţi cu producţie de muniţie şi armament.

După aproximativ 30 de minute de protest, prefectul județul Alba, Gheorghe Feneșer, a invitat la discuții o parte din sindicaliști.

Angajaţii UM Cugir au povestit prefectului cu ce probleme se confruntă, printre care şi faptul că în momentul de faţă toţi angajaţii au peste 45 de ani şi nu există şcoli profesionale pentru ca tinerii să poată învăţa această meserie.

O altă problemă pe care au dorit să o facă cunoscută este faptul că de patru ani salariile la UM Cugir nu au crescut, chiar dacă producția merge foarte bine.

”Salariații nu au luat în această perioadă nici măcar indexarea. Asta este din cauză că Statul Român a făcut o investiție, linia de muniție NATO. La vremea respectivă, valoarea sa a fost achitată de Ministerul de Finanțe care apoi a pus-o în statele UM Cugir. Am avut perioade în care nu am avut de muncă, am stat în șomaj, nu era producție suficientă și am ajuns de la 16.000 la nici 2.000 de angajați. Aici se adaugă plățile compensatorii pentru 14.000 de disponibilizați, care au fost achitate de AJOFM și acum sunt puse în spatele a 800 de angajați”, a declarat președintele BNS Filiala Alba, Crăciun Herlea.

Acesta a precizat că datoria către AJOFM și dobânda la această datorie a adus fabrica într-o „gaură neagră” întrucât, deși producția merge bine, tot ce se încasează se duce pe datorii.

Prefectul Gheorghe Feneșer i-a asigurat pe sindicaliști că va face tot posibilul pentru ca problemele lor să ajungă în atenţia Guvernului. De asemenea, acesta i-a invitat pe reprezentanții UM Cugir să participe la o întâlnire pentru a vedea cum pot rezolva problema datoriei.

”Vă promit că am să fac și o invitație miniștrilor de resort să vină la Cugir, pentru că și eu cred că problema Cugirului trebuie rezolvată de urgență”, a declarat prefectul județului Alba.

Andreea MEZEI, Camelia TOMA

 

YouTube video

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax