Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: PROTEST la Alba Iulia, împotriva graţierii şi amnistiei. Miting la Bucureşti, cu 28.000 de oameni. Alte manifestaţii, în ţară

Publicat

protest 1 Un nou protest împotriva proiectelor privind graţierea şi modificarea Codului Penal s-a desfăşurat duminică, după ora 18.00, la Alba Iulia, de această dată în apropierea sediului Prefecturii Alba. Au participat aproximativ 50 de persoane.

De la Prefectură, oamenii au mers într-un marş până în în faţa sediului PSD Alba. Au scandat “DNA să vină să vă ia!”.

Alte mesaje ale protestatarilor, la Alba Iulia:

“Asta-i lege pentru toţi, nu-i făcută pentru hoţi”, “Nu legii amnistiei şi graţierii”, “Ieşiti din casă, arătaţi că vă pasă”.

Nu au existat incidente, manifestarea desfăşurându-se paşnic, nefiind perturbată circulaţia în vreo zonă din oraş.

 

 

YouTube video

YouTube video

 

Mitingul a fost anunţat pe Facebook, evenimente similare fiind organizate la Bucureşti, Cluj-Napoca, Arad, Iaşi, Sibiu, Ploieşti, Oradea, Baia Mare, Constanţa, Braşov, Timişoara. La Bucureşti, au ieşit în Piaţa Universităţii circa 15.000 de oameni, în mijlocul cărora s-a aflat şi preşedintele Klaus Iohannis.

Reamintim că vineri a mai fost organizat la Alba Iulia un protest, de data aceasta doar cu câteva persoane. Unul dintre mesajele oamenilor a fost “Dacă îi graţiază, cine mai scrie cărţi?”, cu referire la cei care au “scris” lucrări după gratii, pentru a beneficia de reducerea pedepselor.

Vezi şi PROTEST la Alba Iulia, împotriva amnistiei şi graţierii: “Dacă ies din puşcărie, cine mai scrie cărţi?”

13 Mesajul organizatorilor protestelor din ţară, de duminică: „Acesta este un event făcut în urmă declaraţiilor repetate şi semnalelor privind posibilă graţiere a unor fapte de corupţie sau schimbării unor legi fără consultarea publică sau fără a ţine cont de punctul de vedere al altor instituţii. Guvernul a încercat să adopte miercuri Ordonanţă de Urgenţă cu modificări importante în legislaţia penală. Vor putea fi gratiate pedepse şi dezincriminate fapte fără dezbatere publică (2200 de dosare DNA sunt, de exemplu, pentru abuzul în serviciu, vizat de ordonanţă). Totul fără consultarea CSM.

Acum mulţi ani nu existau politicieni anchetaţi sau condamnaţi. Dacă erai un amărât mort de foame care fură o pâine, riscai ani de puşcărie. Dacă erai parlamentar şi furai organizat un hotel, o fabrică sau primeai un million de dolari mită, riscul era aproape 0. Suntem, după nişte ani de greoaie evoluţie, în punctual în care ne putem întoarce în timp. Evoluţia nu e garantată, ea poate fi ştearsă cu o simplă ordonanţă de urgenţă semnată de câteva marionete ale unor partide şi grupuri organizate ajunse la putere.

Toată muncă unor procurori, judecători, ONG-uri independente poate fi aruncată la gunoi. Averile inculpaţilor, mare parte luate din buzunarul vostru, vor rămâne automat în buzunarul lor”, se arată în anunţul postat pe Facebook.

„Păstrăm că revendicare demisia ministrului Justiţiei şi a şefiilor partidelor guvernamentale PSD şi ALDE. Declaraţiile lor sunt clare şi ele contează – chiar dacă nu vor încerca să o facă azi. De asemenea, ar trebui să cerem demisia ministrului Sănătăţii, pentru anularea reformelor din domeniul pe care îl administrează. Demisia şefului CNA pentru lipsa de reacţie la manipulări care devin din ce în ce mai agresive, şi pentru subordonarea politică. Nu-l uităm pe Ciorbea”, au scris mai organizatorii pe pagină evenimentului.
Cluj

De asemenea, sunt anunţate mitinguri şi la Copenhaga, Paris, Londra, Haugesund în Norvegia, Milano.

protest_bucuresti În Bucureşti, protestatarii s-au întâlnit la ora 17.00, în Piaţa Universităţii.

Ulterior, au plecat în marş spre Palatul Victoria. S-au adunat circa 20.000 de oameni.

UPDATE: În jurul orei 20.20, se adunaseră circa 28.000 de oameni. Protestatarii au hotărât să plece spre sediul PSD din Kiseleff.

UPDATE, ora 21.15: De la sediul PSD, o parte dintre protestatari intenţionau să meargă spre sediul ALDE.

UPDATE: În jurul orei 21.30, protestul s-a încheiat.

 

iohannis protest Şi preşedintele Klaus Iohannis a fost prezent în mijlocul protestatarilor din Capitală. Îmbrăcat cu o geacă roşie, acesta a salutat mulţimea, care l-a primit cu aplauze.

”Am venit aici ca să-mi arăt indignarea. O gașcă de oameni politici cu probleme penale vrea să slăbească statul de drept. Așa ceva nu se poate admite.

Este inadmisibil să se schimbe legislația și sute de politicieni certați cu legea să se găsească iar cu dosarele curate și să continue fărădelegile.

Românii sunt, pe bună dreptate, indignați”, a declarat Iohannis.

La Sibiu, au fost peste 3000 de oameni la protest. S-au strâns în Piaţa Mare şi au continuat un marş prin oraş.

Timişoara

În 18 ianuarie, Ministerul Justiţiei a făcut publice două proiecte de acte normative, respectiv Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea Codului Penal și a Codului de Procedură penală și Ordonanța de Urgență pentru grațierea unor pedepse.

Vezi şi Ministerul Justiţiei a făcut public proiectul privind graţierea. Cine ar urma să beneficieze de actul de clemenţă. Alte modificări propuse

În proiectul OUG privind grațierea se subliniază că se grațiază în întregime pedepsele cu închisoare de până la 5 ani, inclusiv precum și pedepsele cu amendă aplicate de instanţa de judecată, prevederile aplicându-se indiferent de modalitatea de executare a pedepsei închisorii.

Totodată, potrivit proiectului, se grațiază în parte cu jumătate pedepsele cu închisoarea aplicate persoanelor care au împlinit vârsta de 60 de ani, femeilor însărcinate sau persoanelor care au în întreţinere minori cu vârsta de până la 5 ani.

De asemenea, tot cu jumătate, sau, după caz, cu restul de pedeapsă neexecutată, se grațiază pedepsele aplicate persoanelor care, conform expertizei medico-legale, sunt diagnosticate cu boli incurabile în faze terminale.

Proiectul OUG arată că aceste prevederi nu se aplică persoanelor recidiviste, dar și că grațierea este condiționată de achitarea despăgubirilor la care persoana condamnată a fost obligată prin hotărâre judecătorească definitivă, în termen de 1 an de la punerea în libertate.

Foto protest Alba Iulia:

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

6 Comentarii

6 Comentarii

  1. Rika fara frica

    duminică, 22.01.2017 at 20:07

    CE OAMENI DUSII….PAI PT HAVA SI DUMITREL CA VA FURA NU IESITI ?

    DACA IES PUSCARIASII CE ARE CA IS MAI CINSTITI DECAT POLITICIENII ?

    E O TARA UNDE FIECARE FURA SA TRAIASCA DIN CAUZA GUVERNANTILOR DIN 89 PANA AZI

  2. Rika fara frica

    duminică, 22.01.2017 at 20:12

    Oamenii cu facultate stau acasa in somaj
    Hotii se imbogatesc mai mult prin trucaj
    Toti care conduc Romania au furat cate ceva
    De asta a ajuns tara asta vai de mama sa…
    Politicienii fura cel mai mult
    Sa traiasca din salar cine-ar fi crezut
    Au vile, masini si bani primiti mostenire
    In Romania traieste care poate
    Nu esti bagat in seama nici pe patu de moarte
    Popa pana nu primeste banii nu se inchina
    Doctorii pana nu iau mita nu iti dau m*****a
    Asta e Romania de azi

    Sa facem dreptate si sa ne futem in ei bani
    Sa fim romani adevarati si sa slujim patria
    Sa varsam sangele hotilor
    Si apoi sa urinam pe capurile lor
    Sa facem o tara mai civilizata
    Sa ne mandrim cu Romania pe harta

  3. Rika fara frica

    duminică, 22.01.2017 at 20:35

    din poze se vede 8 membri pnl si 3 lucra la firme de stat.
    tot cei 8 se plimbau cu Roman, Dumitrel si Hava in campanii..

    Alba e mica si se cunosc hotii bine!

    • AS a SIN

      luni, 23.01.2017 at 15:49

      Si tu esti de la PSD sau ce? Daca oamenii nu agreaza cele doua proiecte ale ministrului de justitie (alias PSD) inseamna ca sunt de la PNL, PDL sau alt partid din opozitie? Hai s*****r!

      • Rika fara frica

        marți, 24.01.2017 at 10:42

        esti dobitoc ? tu nu vezi ca is oameni din pnl in grup la miting ? eu ma pis pe toate partidele 😉

  4. Rika fara frica

    marți, 24.01.2017 at 10:43

    prosti iasa in strada la vorbele lui iohannis care nu ii pasa de romania , el azi inloc sa stea in tara la Unirea Principatelor Române sau ”Unirea Mică” merge in alta tara … asta e respectu lui fata de toti romanii…. nu iesim in strada sa cerem demiterea presedintelui mai bine ? ori cum nu a facut nimic bun pt voi la fel k basescu !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax