Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

PROTEST la Alba Iulia, împotriva amnistiei şi graţierii: “Dacă ies din puşcărie, cine mai scrie cărţi?”

Publicat


122Câţiva oameni din Alba Iulia au organizat ad-hoc, vineri seara, un protest la Monumentul Eroilor de pe Bulevardul Transilvaniei, împotriva proiectelor privind amnistia şi graţierea, pregătite de Guvern. S-au alăturat astfel manifestărilor similare ce au avut loc în aceste zile în ţară.

Unul dintre mesajele oamenilor a fost “Dacă îi graţiază, cine mai scrie cărţi?”, cu referire la cei care au “scris” lucrări după gratii, pentru a beneficia de reducerea pedepselor.

Manifestarea a avut ecou şi pe reţeaua de socializare.

“Un grup de oameni ai muncii, țărani, meșteșugari, muncitori și alte naționalități conlocuitoare din Alba Iulia și împrejurimi au ieșit cu mic cu mare, nu cu pieptul la hotare, ci cu adâncă-nverșunare. Toți șapte protestează vehement împotriva imperialismului care vrea să le scoată scriitorii din pușcărie.

Îngrijorarea lor este îndreptățită, gândindu-se că grațierea și amnistia, luate și împreună și separat, îi vor priva de operele fundamentale ale celor mai mari intelectuali ai țării. Mai mult încă prin protest ei trag un semnal de alarmă ecologist, afirmând că astfel de opere nemierlitoare nu pot izvorî decât în condițiile perfecte de creație pe care statul nostru fost socialist s-a preocupat să le creeze în numeroasele centre penitenciare. Este știut că înainte de a fi arestați, marii scriitori ai patriei erau niște neica nimeni anonimi, fără talent. Se dovedește astfel că regimul penitenciar este unul propice creației literare și științifice”, este opinia unui albaiulian.

Câteva mii de oameni au participat la proteste, în ultimele zile, la Cluj, Braşov, Iaşi şi Timişoara, cerând Guvernului să nu adopte ordonanţa de modificare a Codului Penal.

În 18 ianuarie, Ministerul Justiţiei a făcut publice două proiecte de acte normative, respectiv Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea Codului Penal și a Codului de Procedură penală și Ordonanța de Urgență pentru grațierea unor pedepse.

Vezi şi Ministerul Justiţiei a făcut public proiectul privind graţierea. Cine ar urma să beneficieze de actul de clemenţă. Alte modificări propuse

În proiectul OUG privind grațierea se subliniază că se grațiază în întregime pedepsele cu închisoare de până la 5 ani, inclusiv precum și pedepsele cu amendă aplicate de instanţa de judecată, prevederile aplicându-se indiferent de modalitatea de executare a pedepsei închisorii.

Totodată, potrivit proiectului, se grațiază în parte cu jumătate pedepsele cu închisoarea aplicate persoanelor care au împlinit vârsta de 60 de ani, femeilor însărcinate sau persoanelor care au în întreţinere minori cu vârsta de până la 5 ani.

De asemenea, tot cu jumătate, sau, după caz, cu restul de pedeapsă neexecutată, se grațiază pedepsele aplicate persoanelor care, conform expertizei medico-legale, sunt diagnosticate cu boli incurabile în faze terminale.

Proiectul OUG arată că aceste prevederi nu se aplică persoanelor recidiviste, dar și că grațierea este condiționată de achitarea despăgubirilor la care persoana condamnată a fost obligată prin hotărâre judecătorească definitivă, în termen de 1 an de la punerea în libertate.

sursa foto: Facebook

 


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comments

 1. Cetatean

  sâmbătă, 21.01.2017 la 18:44

  Respect pentru initiativa. Eu si alti cetateni revoltati vom protesta duminica de la ora 18:00 in fata prefecturii din Alba iulia.
  Va astept si pe dumneavoastra sau pe alti oameni indignati care vor sa se faca auziti.

  O zi buna!

  • gaby69

   duminică, 22.01.2017 la 14:38

   idiotii utili…ba da impotriva coruptiei administratiei locale din Alba cand protestati?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

ORIONIDELE: Fenomen spectaculos pe cerul României. 25 de stele căzătoare pe oră, în medie, în această noapte

Publicat

În noaptea de luni spre marți este maximul curentului de meteori Orionide. Vor putea fi observate circa 20 de stele căzătoare, într-o oră. Curenţii meteorici mai poartă denumirea populară şi de „ploaia de stele căzătoare”. Denumirea are ca sursă de inspiraţie un punct luminos, ca o stea, ce pare că se desprinde de pe bolta […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Intervenție a pompierilor cu autoscara, în centrul orașului Alba Iulia, după apel la 112

Publicat

Pompierii din Alba Iulia au fost chemați să intervină, luni seara, în centrul orașului, la Blocul 280. Din primele date, o persoană în vârstă nu răspundea la telefon, astfel că salvatorii au intervenit cu o autoscară. La fața locului s-au deplasat și echipaje de ambulanță și descarcerare. Potrivit IPJ Alba, sesizarea a venit în cazul […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Mamele vor putea câștiga bani în concediul de creștere a copilului, ca bone

Publicat

Femeile care se află în concediu de creștere a copilului vor putea câștiga bani din meseria de bonă. Dacă aleg să îngrijească și alt copil, pe lângă al lor, vor putea să-și majoreze veniturile. Proiectul a fost adoptat tacit de Senat. Potrivit proiectului, mamele “care au unul sau doi copii și beneficiază de concediu de […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Cum operează Darkhotel, gruparea care extrage date confidențiale prin wifi, de la victime cazate în hoteluri de lux

Publicat

DarkHotel este o grupare apărută în 2014, deşi se pare că ameninţarea îşi avea rădăcinile cu cel puţin patru ani în urmă, potrivit reprezentanților Centrului Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO), care citează Agerpres. La momentul anunţului, Kaspersky şi Interpol semnează un pact de colaborare la acest caz. Din investigaţia realizată de […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate