Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO: S-a deschis Filiala „Cetate” a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga”, cu o Cafenea Culturală, la noul sediu

Publicat

După cum se anunța în urmă cu aproximativ o lună, într-un proiect de hotărâre al Consiliului Județean Alba, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” s-a extins cu o filială. Aceasta a fost inaugurată joi, 28 iunie 2012, la ora 18.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia. Cu ocazia inaugurării noului spațiu dedicat cărții, la Casa de Cultură a Sindicatelor s-a organizat o Cafenea culturală, intitulată „Dezlegare la… cireșe”.

Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba a adus cartea mai aproape de locuitorii cartierului Cetate din Alba Iulia, prin deschiderea unei filiale în interiorul Casei de Cultură a Sindicatelor. Noul spațiu este situat la etajul II al clădirii, iar, în cele câteva etajere instalate, au fost aduse deja aproximativ 1.000 de cărți, din toate domeniile: enciclopedii, literatură pentru copii și alte genuri. Pentru început, noua filială va fi deschisă două zile pe săptămână, miercurea și vinerea, de la ora 9.00 la 17.00. Cu timpul, în funcție de cerere și de prezența în bibliotecă, programul se va extinde. De jur împrejurul încăperii, deasupra rafturilor cu cărți, au fost expuse câteva tablouri realizate de artiștii Fundației Inter-Art Aiud și donate Bibliotecii Județene.

„Printr-un proiect comun cu Casa de Cultură a Sindicatelor și Biblioteca Județeană <Lucian Blaga>, am pus la cale înființarea acestei filiale a bibliotecii, pentru că experiența și viața de zi cu zi ne-a învățat că o bibliotecă publică trăiește pentru comunitatea în care își desfășoară activitatea. Ne-am gândit întotdeauna și am constatat de-a lungul anilor că, în această zonă, nu exista o bibliotecă publică. Sigur că sunt biblioteci școlare, care își au rostul lor. Sigur că avem și noi filiale pe la diverse școli, dar pliate pe bibliografii şcolare. Așa că, împreună cu domnul director, Claudiu Marian, am pus la cale această filială care să deservească cititorii din această zonă. Nu sunt încă foarte multe cărți, le vom aduce pe rând în funcție de ceea ce vor solicita cititorii acestei zone. Nu sunt foarte multe rafturi pentru că ne-am dorit să avem și un loc amenajat pentru întâlniri cu scriitori, lansări de carte și alte activități. Îmi doresc să fie într-un ceas bun”, a spus directoarea Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, Mioara Pop.

În continuare, la invitația Mioarei Pop, cei prezenți s-au deplasat în holul Casei de Cultură, unde au fost expuse câteva tablouri și sculpturi ale artiștilor Eugen Cioancă (sculptură) și Nicolae Toma Muntean (pictură). Aranjate în semicerc, lucrările păreau să se asorteze, atât cromatic, prin tonurile discrete și calde, cât și în maniera de reprezentare a formelor geometrice și a obiectelor.

A urmat Cafeneaua culturală, propriu-zisă, intitulată „Dezlegare la… cireșe”. Numele evenimentului a fost inspirat de un vers dintr-o poezie a Luminitei Suse, născută în București și care trăiește în Canada. Cafeneaua a rezervat spațiu și pentru câteva „aniversări culturale”, cu ocazia cărora oameni de cultură din Alba Iulia și din țară au fost premiați pentru activitatea lor, și au primit câte un trofeu și o sticlă de șampanie din partea Consiliului Județean Alba, în calitate de organizator al evenimentului. Aceștia sunt: sculptorul Eugen Cioancă (foto), pictorul Nicolae Toma Muntean, scriitorul Ion Moldovan, poeta Silvia Pop, poetul Nicolae Băciuț.

Cafeneaua culturală a adus publicului și muzică live, prin artiștii Daniel Avram și Laura Todică, de la Palatul Copiilor din Alba Iulia. Aceștia au interpretat câteva melodii, compoziții proprii, la chitară și voce, în binecunoscutul și plăcutul ritm armonizat cu melodia, al pieselor de folk.

Vă prezentăm o galerie foto-video de la eveniment:

[nggallery id=403]

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax