Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Schimbări radicale în Parcul Unirii din Alba Iulia. Șantierul trebuie închis până la 1 decembrie


Publicat

Parcul Unirii din Alba Iulia va căpăta o „nouă față” în acest an. Primarul Mircea Hava a dezvăluit joi, în cardul unei conferințe de presă, modificările care vor fi făcute în zonă pentru a integra Monumentul Unirii, dar și pentru a pregăti Alba Iulia pentru Centenar. Proiectul este spre finalizare și se dorește ca lucrările să înceapă în luna aprilie. 

„Dorim să reconstruim Parcul Unirii, cu monumentul, cu tot ce se află acolo, pentru încă 100 de ani. Tot ce se va pune acolo poate să reziste minim 100 de ani”, spune primarul Mircea Hava.

Edilul a explicat că tot ce înseamnă acest ansamblu este împărțit în două. Monumentul Unirii, care este finanțat de la Guvren și parcul, de care se va ocupa strict administrația locală.

„Cea mai mare problemă este legată de monument. I-am spus, dacă nu vei termina monumentul, vei avea o mare problemă, nu te va înțelege nimeni că ăia nu ți-au tăiat piatra la timp etc. Se aduc blocuri de 22-25 tone, pe tir, tăiate, macara, cheltuieli şi activităţi un pic altlfel decât în mod curent.

Am avut o condiţie de a crea o legătură între monument şi clopotniţă, un fel de ax al unirii, de-aia au desfăcut blocurile, deschidere la catedrala – o punte construită din lemn industrial, marginile din sticlă, iluminat, voi avea imagini 3D, poate va fi mai interesantă ca monumentul, mai ales seara. Va fi ca o rază de lumină. Proiectul e 90 si ceva gata” a spus Hava.

Printre modificările importante care se vor face în Parcul Unirii este preluarea pasajului de către primărie și redarea accesului către public.

VEZI: Pasajul Cetate va fi răscumpărat sau expropriat de Primăria Alba Iulia. Trecere subterană spre Axul Unirii

Legat de reamenajearea parcului, primarul spune că tot ce înseamnă alee va fi desființat, corpurile de iluminat vor rămâne, însă vor fi și ele „modernizate”.

„Corpurile de iluminat încercăm să rămânem cu cele care sunt, de fontă, dar schimbă deasupra corpul. În sensul că, dacă cineva se apropie, corpul va lumina mai puternic, se va lumina și coronamentul pomilor”, a explicat primarul.

„Aceste lucrări sunt mai mult lucrări de desfaceri, de întins pavaje. Sunt firme care sunt în stare să facă lucrurile astea atât cât trebuie de repede și de calitate”, a declarat Mircea Hava.

Referitor la pomii din Parcul Unirii, primarul a explicat că 80% dintre aceștia vor rămâne. De asemenea, parcul va fi eliberat și însămânțat cu iarbă sau pus covor.

„Tot ce este copac mare rămâne. Între ei vor fi plantați copaci care vor crea grupurile de plante care să îți facă plăcerea să rămâi acolo. Avem un stejar, lângă el avem un pin austriac (…) La 1 Decembrie, totul se va călca în picioare. Va trebui să revenim anul următor să discutăm de iarbă, să refacem, dar nu este o problemă, important este să vină oameni la Alba Iulia, a spus Mircea Hava.

În zona Pasajului Cetate, arcadele vor fi iluminate cu spoturi de lumină. Tot în zona respectivă se vor amplasa mai multe busturi ale oamenilor care „s-au ocupat de Unire”.

„Vom intra cu lucrările, în general cu plantatul, pe Bulevardul Transilvaniei. Deja sunt plante vechi, amărâte, sunt foarte multe care nu fac altceva decât să obtureze acest ax (n.r. „Axul Unirii). Am trecut și prin tăierile din Cetate, acum totul este frumos și interesant dar atunci era o mare durere.

Avem în jur de 5,4 milioane de lei pentru refacerea a tot ce înseamnă parcuri și scuare, începând cu cel din zona Prefecturii Alba și până la cel din față de la Ardeleana. Banii cred că ne vor ajunge”, a mai explicat Hava.

Întrebat de Monumentul Unrii, primarul a spus că este un proiect câștigat încă din 1993, aprobat și finanțat de Ministerul Culturii.

„În 93, cei care erau la conducere au hotărât că trebuie un Monument al Unirii. A fost o comisie făcută de ministerul culturii, care a făcut jurizarea. Prima întâlnire s-a soldat cu nimic, la a doua a ieșit câștigător Buculei (n.r. – sculptorul Mihai Buculei). Ei au ales locul și au decis că trebuie să se facă la Alba Iulia”, a mai spus primarul.


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. danezul

    joi, 08.02.2018 at 20:16

    Turistii care vor venii la vara i Alba Iulia, vor contempla santierele de constructii la tot pasul, in timp ce obiectivele turistice inclusiv Sala Unirii vor fi inchise pentru renovare.
    Asta da administratie!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Situația la Ocna Mureș: Două persoane infectate cu coronavirus, o familie ar prezenta simptome. Mesajul primarului

Publicat

La data de 7 aprilie 2020, în orașul Ocna Mureș sunt 74 de persoane aflate în izolare la domiciliu, o persoană se află în carantină și două persoane sunt confirmate pozitiv.

De asemenea, cinci șoferi de TIR se află în autoizolare, iar o familie aflată în izolare prezintă simptome.

”Exceptând această familie, toate persoanele aflate în izolare sau în carantină sunt afebrile, asimptomatice și cu stare generală bună.

Rugăm și pe această cale locuitorii orașului să respecte cu strictețe restricțiile impuse la deplasarea persoanelor.
Evitați deplasările care nu sunt neapărat necesare.

Dacă totuşi deplasarea este absolut necesară, respectați legislatia referitoare la documentele pe care trebuie să le aveți asupra dumneavoastră, conform Ordonanțelor militare.

Deplasările se fac numai având asupra dumneavoastră documentele doveditoare necesare.

Protejându-ne îi protejăm pe cei din jurul nostru, pe cei dragi” a declarat într-o postare pe Facebook, primarul din Ocna Mureș, Silviu Vințeler.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE: Secţia de Gastroenterologie a Spitalului din Alba Iulia, RESTRÂNSĂ. Patru cadre medicale infectate cu COVID 19

Publicat

Secţia de Gastroenterologie a Spitalului Județean de Urgență din Alba Iulia a fost închisă, după ce un medic și două asistente au fost confirmați pozitiv cu noul coronavirus, potrivit unor surse Alba24. Cele trei cadre medicale nu au simptome și se află în prezent, în carantină.

Autoritățile din Alba nu au făcut public acest lucru.

UPDATE 22.30: După publicarea știrii obținută pe surse de Alba24.ro, managerul instituției a venit cu o serie de precizări.

Potrivit Dianei Mîrza, secția nu este închisă ci funcționează cu program restrâns. Diana Mîrza a explicat ce s-a întâmplat și cum s-a ajuns la restrângerea activtății pe secție. La sfârșitul săptămânii trecute, s-a prezentat la UPU, un bărbat de circa 40 de ani, cu grave probleme de sănătate, care a fost trecut pe secţia de Gastroenterologie.

Vineri testul pentru coronavirus a ieșit pozitiv, iar în acel moment personalul care a fost pe tura respectivă a fost testat. Din cele șase cadre medicale testate, patru au fost pozitive: un medic, două asistente și un infirmier. De asemenea au mai fost testați și alți pacienți de pe secție dar rezultatul a fost negativ.

La scurt timp a fost trimis și un comunicat de presă:

Secția de Gastroenterologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia nu a fost închisă. Activitatea a fost restrânsă, la fel ca la toate celelalte secții ale SJU Alba Iulia, conform dispozițiilor autorităților implicate în combaterea pandemiei de COVID-19. Din personalul medical care a intrat în contact cu un pacient pozitiv, un medic, două asistente și o infirmieră, s-au infectat cu noul coronavirus (SARS-CoV-2). Cadrele medicale sunt asimptomatice și izolate încă de la întâmplarea acestui caz. S-au prelevat probe biologice de la alte 28 de cadre medicale și de la 7 pacienți din cadrul secției, iar rezultatele sunt negative. Astfel, nu a fost dispusă închiderea secției. În cursul zilei de mâine așteptăm și alte rezultate, au transmis reprezentanții spitalului, au transmis reprezentanții spitalului.

Este dificil, aproape imposibil ca populația să obțină informații despre cazurile noi din fiecare localitate, din județ.

De cele mai multe ori presa este nevoită să ofere informații pe surse, pentru a determina autoritațile să vină cu precizări clare despre locurile unde a lovit virusul.

Într-un con de umbră este ținută de autorități și situația de la Ciuruleasa, unde au fost anunțate oficial, doar 11 cazuri de coronavirus, în raportarea de duminică, 5 aprilie, când în Alba erau 33 de cazuri confirmate.

CITEȘTE ȘI: Din cele 33 de cazuri confirmate în Alba, 11 sunt din Ciuruleasa. Măsuri speciale pentru evitarea răspândirii virusului

Între timp, situația de la Alba a escaladat: luni au fost declarate 49 de cazuri, iar marți, 7 aprilie, au fost comunicate 71 de cazuri și un deces.

Sursele Alba24.ro susțin că în cele două zile, luni și marți, printre cazurile raportate, o bună parte dintre ele sunt de la Ciuruleasa, însă autoritățile nu comunică acest lucru.

De asemenea, autoritățile din Alba nu informează deloc populația din județ despre situația de la Ciuruleasa, nici ce măsuri s-au luat la nivel local, nici dacă va fi declarat focar și nici dacă localitatea va intra în carantină.

La Centrul de Dializă din Alba Iulia situația este gravă după ce au fost confirmate oficial, până în prezent, zece cazuri de infectare cu noul coronavirus. Este vorba despre trei cadre medicale și șapte pacienți.

CITEȘTE ȘI: Noi cazuri de coronavirus la Centrul de Dializă din Alba Iulia. Personal medical și pacienți, INFECTAȚI cu noul virus

 

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Prima victimă a COVID-19, în rândul cadrelor medicale: Un ambulanțier din Suceava a decedat

Publicat

Un ambulanțier în vârstă de 53 de ani, de la Serviciul de Ambulanță din Suceava, este prima victimă din rândul cadrelor medicale a noului coronavirus.

Bărbatul a prezentat simptomatologie COVID 19 în data de 24 martie 2020. A fost testat și a primit rezultatul pozitiv in data de 30 martie 2020. Acesta a fost internat la domiciliu și nu a acceptat internarea. A decedat la domiciliu astăzi, 7 aprilie 2020.

În prezent, conform raportărilor din teritoriu la INSP, un număr de 699 cadre medicale sunt infectate cu noul coronavirus.

Citeste mai mult
Publicitate

ABRUD

De miercuri, locuitorii din Abrud, OBLIGAȚI să poarte măști de protecție. Măsuri pe durata stării de urgență

Publicat

Locuitorii din Abrud sunt obligați să poarte mască de protecție începând de miercuri, 8 aprilie, în urma unei hotărâri luate de Comitetul Local pentru Situații de Urgență (CLSU).

Măsura a fost anunțată de primarul din Abrud, Nicolae Simina, pe Facebook.

”Având în vedere faptul că în ultimele 3 zile au fost confirmate pozitiv COVID-19, 7 persoane de pe raza UAT Abrud, astăzi am convocat Comitetul Local pentru Situații de Urgență Abrud”, a scris primarul pe rețeaua de socializare.

”Am luat toate măsurile legale. Am dezinfectat căile de acces, vom intensifica această acțiune.
Peroanele care au fost confirmate pozitiv sau incerte, au fost izolate imediat. Există o metodologie care trebuie respectată. Nu avem voie să dăm numele celor depistați pozitiv sau incerți. Colaborăm foarte bine cu Poliția orașului Abrud, Spitalul Abrud, medicii de familie, Direcția de Sănătate Publică Alba”, a mai declarat acesta.

De aemenea, de marți 7 aprilie, în fiecare noapte de la ora 22.00, vor fi dezinfectate trotuarele și zonele din fața magazinelor.

Mai mult, accesul în blocuri și casă scărilor vor fi dezinfectate în fiecare zi de miercuri și sâmbătă, de la ora 19.00.

O măsură similară a fost luată și la Câmpeni.

CITEȘTE ȘI: Purtarea măștilor de protecție, OBLIGATORIE începând de astăzi, la Câmpeni. Măsuri pe durata stării de urgență

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate