Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Schimbări radicale în Parcul Unirii din Alba Iulia. Șantierul trebuie închis până la 1 decembrie

Publicat

Parcul Unirii din Alba Iulia va căpăta o „nouă față” în acest an. Primarul Mircea Hava a dezvăluit joi, în cardul unei conferințe de presă, modificările care vor fi făcute în zonă pentru a integra Monumentul Unirii, dar și pentru a pregăti Alba Iulia pentru Centenar. Proiectul este spre finalizare și se dorește ca lucrările să înceapă în luna aprilie. 

„Dorim să reconstruim Parcul Unirii, cu monumentul, cu tot ce se află acolo, pentru încă 100 de ani. Tot ce se va pune acolo poate să reziste minim 100 de ani”, spune primarul Mircea Hava.

Edilul a explicat că tot ce înseamnă acest ansamblu este împărțit în două. Monumentul Unirii, care este finanțat de la Guvren și parcul, de care se va ocupa strict administrația locală.

„Cea mai mare problemă este legată de monument. I-am spus, dacă nu vei termina monumentul, vei avea o mare problemă, nu te va înțelege nimeni că ăia nu ți-au tăiat piatra la timp etc. Se aduc blocuri de 22-25 tone, pe tir, tăiate, macara, cheltuieli şi activităţi un pic altlfel decât în mod curent.

Am avut o condiţie de a crea o legătură între monument şi clopotniţă, un fel de ax al unirii, de-aia au desfăcut blocurile, deschidere la catedrala – o punte construită din lemn industrial, marginile din sticlă, iluminat, voi avea imagini 3D, poate va fi mai interesantă ca monumentul, mai ales seara. Va fi ca o rază de lumină. Proiectul e 90 si ceva gata” a spus Hava.

Printre modificările importante care se vor face în Parcul Unirii este preluarea pasajului de către primărie și redarea accesului către public.

VEZI: Pasajul Cetate va fi răscumpărat sau expropriat de Primăria Alba Iulia. Trecere subterană spre Axul Unirii

Legat de reamenajearea parcului, primarul spune că tot ce înseamnă alee va fi desființat, corpurile de iluminat vor rămâne, însă vor fi și ele „modernizate”.

„Corpurile de iluminat încercăm să rămânem cu cele care sunt, de fontă, dar schimbă deasupra corpul. În sensul că, dacă cineva se apropie, corpul va lumina mai puternic, se va lumina și coronamentul pomilor”, a explicat primarul.

„Aceste lucrări sunt mai mult lucrări de desfaceri, de întins pavaje. Sunt firme care sunt în stare să facă lucrurile astea atât cât trebuie de repede și de calitate”, a declarat Mircea Hava.

Referitor la pomii din Parcul Unirii, primarul a explicat că 80% dintre aceștia vor rămâne. De asemenea, parcul va fi eliberat și însămânțat cu iarbă sau pus covor.

„Tot ce este copac mare rămâne. Între ei vor fi plantați copaci care vor crea grupurile de plante care să îți facă plăcerea să rămâi acolo. Avem un stejar, lângă el avem un pin austriac (…) La 1 Decembrie, totul se va călca în picioare. Va trebui să revenim anul următor să discutăm de iarbă, să refacem, dar nu este o problemă, important este să vină oameni la Alba Iulia, a spus Mircea Hava.

În zona Pasajului Cetate, arcadele vor fi iluminate cu spoturi de lumină. Tot în zona respectivă se vor amplasa mai multe busturi ale oamenilor care „s-au ocupat de Unire”.

„Vom intra cu lucrările, în general cu plantatul, pe Bulevardul Transilvaniei. Deja sunt plante vechi, amărâte, sunt foarte multe care nu fac altceva decât să obtureze acest ax (n.r. „Axul Unirii). Am trecut și prin tăierile din Cetate, acum totul este frumos și interesant dar atunci era o mare durere.

Avem în jur de 5,4 milioane de lei pentru refacerea a tot ce înseamnă parcuri și scuare, începând cu cel din zona Prefecturii Alba și până la cel din față de la Ardeleana. Banii cred că ne vor ajunge”, a mai explicat Hava.

Întrebat de Monumentul Unrii, primarul a spus că este un proiect câștigat încă din 1993, aprobat și finanțat de Ministerul Culturii.

„În 93, cei care erau la conducere au hotărât că trebuie un Monument al Unirii. A fost o comisie făcută de ministerul culturii, care a făcut jurizarea. Prima întâlnire s-a soldat cu nimic, la a doua a ieșit câștigător Buculei (n.r. – sculptorul Mihai Buculei). Ei au ales locul și au decis că trebuie să se facă la Alba Iulia”, a mai spus primarul.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. danezul

    joi, 08.02.2018 at 20:16

    Turistii care vor venii la vara i Alba Iulia, vor contempla santierele de constructii la tot pasul, in timp ce obiectivele turistice inclusiv Sala Unirii vor fi inchise pentru renovare.
    Asta da administratie!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax