Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO: Seară muzicală cu Corala „Au Choeur des Collines” din Franța, la Catedrala Romano-Catolică „Sfântul Mihail” din Alba Iulia

Publicat

YouTube video

O seară relaxantă cu muzică înălțătoare au petrecut aproape 200 de oameni duminică, la Catedrala Romano-Catolică „Sfântul Mihail” din Alba Iulia, la concertul susținut de Corala „Au Choeur des Collines” din Franța. Cu un repertoriu compus din piese specifice unui cor de biserică, dar și piese moderne, ritmate, cu influențe latino sau chiar tribale, în limbile franceză, latină, italiană și nu numai, melodii mai mult sau mai puțin cunoscute publicului albaiulian, cei aproximativ 30 de artiști francezi le-au dăruit celor prezenți aproape două ore de pauză de la cotidian, perfecte pentru a încheia un sfârșit de săptămână.

Concertul a fost prezentat de Doina Hendre-Biro, de la Biblioteca Batthyaneum, în română și în franceză.

După o introducere inedită, în care artiștii s-au așezat de jur-împrejurul publicului și l-au învăluit cu vocile lor printr-o melodie de „salut”, laudă a Domnului și binecuvântare, Aleluia, Maranata, aceștia au urcat pe treptele „corului” din catedrala romano-catolică și au început concertul propriu-zis.

Printre piesele alese de dirijoarea Florence Grivot pentru concertul de la Alba Iulia – al treilea din acest sfârșit de săptămână – s-a aflat și celebrul cântec popular italian asociat cu mișcarea de rezistență din timpul celui de-al doilea război mondial, Bella, Ciao, cântat de artiștii francezi pe ritmul aplauzelor publicului.

Pe lângă „instrumentul” principal – cele aproximativ 30 de voci, împărțite în patru grupuri, ale coriștilor – grupul a folosit, ca acompaniament, și câteva instrumente propriu-zise: o chitară, un acordeon mânuit de însăși dirijoare, o orgă și o tobă specific africană. Prin ritmurile pe care le emitea, instrumentul de percuție – inedit în cazul unui cor, într-un concert în biserică – le-a permis artiștilor să abordeze inclusiv piese culese din „folclorul” poporului african zulu.

În finalul concertului, francezii i-au invitat alături de ei și pe membrii corului de copii Theotokos, dirijat de pr. Călin Bulac, gazdă a evenimentului. Cele două coruri au cântat câteva melodii împreună, în limba italiană și română, spre încântarea publicului.

„Chorale Au Choeur des Collines” se află pentru prima dată în România, fiind invitații Corului de copii „Theotokos” din Alba Iulia.Grupul a fost înființat în 1992, este împărțit pe patru voci și încearcă să „cânte în serios fără a se lua ei înșiși în serios”, după cum se descriu ei înșiși, pe pagina lor de internet. Cântatul la cor este una dintre activitățile preferate ale familiilor din mediul rural din zona Cottance/Montchal, Franța.

De asemenea, ei sunt organizatorii evenimentului „Festival des Collines Chantantes”, loc de întâlnire al corurilor străine cu cele locale, fără spirit de competiție însă cu dorința de a face schimb de experiență, pentru aceeași pasiune: a cânta corale.

Concertul de la Alba Iulia a fost organizat de Corul de copii “Theotokos”, în parteneriat cu Universitatea “1 Decembrie 1918” şi Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia și se dorește ca începând de anul viitor, Alba Iulia să fie gazda unui festival internațional de muzică corală.

Vedeți mai jos câteva imagini:

FOTO-VIDEO: Raul KNALL, Horațiu Raul MUNTEAN

YouTube video

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax