Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO: Seară muzicală cu Corala „Au Choeur des Collines” din Franța, la Catedrala Romano-Catolică „Sfântul Mihail” din Alba Iulia


Publicat

O seară relaxantă cu muzică înălțătoare au petrecut aproape 200 de oameni duminică, la Catedrala Romano-Catolică „Sfântul Mihail” din Alba Iulia, la concertul susținut de Corala „Au Choeur des Collines” din Franța. Cu un repertoriu compus din piese specifice unui cor de biserică, dar și piese moderne, ritmate, cu influențe latino sau chiar tribale, în limbile franceză, latină, italiană și nu numai, melodii mai mult sau mai puțin cunoscute publicului albaiulian, cei aproximativ 30 de artiști francezi le-au dăruit celor prezenți aproape două ore de pauză de la cotidian, perfecte pentru a încheia un sfârșit de săptămână.

Concertul a fost prezentat de Doina Hendre-Biro, de la Biblioteca Batthyaneum, în română și în franceză.

După o introducere inedită, în care artiștii s-au așezat de jur-împrejurul publicului și l-au învăluit cu vocile lor printr-o melodie de „salut”, laudă a Domnului și binecuvântare, Aleluia, Maranata, aceștia au urcat pe treptele „corului” din catedrala romano-catolică și au început concertul propriu-zis.

Printre piesele alese de dirijoarea Florence Grivot pentru concertul de la Alba Iulia – al treilea din acest sfârșit de săptămână – s-a aflat și celebrul cântec popular italian asociat cu mișcarea de rezistență din timpul celui de-al doilea război mondial, Bella, Ciao, cântat de artiștii francezi pe ritmul aplauzelor publicului.

Pe lângă „instrumentul” principal – cele aproximativ 30 de voci, împărțite în patru grupuri, ale coriștilor – grupul a folosit, ca acompaniament, și câteva instrumente propriu-zise: o chitară, un acordeon mânuit de însăși dirijoare, o orgă și o tobă specific africană. Prin ritmurile pe care le emitea, instrumentul de percuție – inedit în cazul unui cor, într-un concert în biserică – le-a permis artiștilor să abordeze inclusiv piese culese din „folclorul” poporului african zulu.

În finalul concertului, francezii i-au invitat alături de ei și pe membrii corului de copii Theotokos, dirijat de pr. Călin Bulac, gazdă a evenimentului. Cele două coruri au cântat câteva melodii împreună, în limba italiană și română, spre încântarea publicului.

„Chorale Au Choeur des Collines” se află pentru prima dată în România, fiind invitații Corului de copii „Theotokos” din Alba Iulia.Grupul a fost înființat în 1992, este împărțit pe patru voci și încearcă să „cânte în serios fără a se lua ei înșiși în serios”, după cum se descriu ei înșiși, pe pagina lor de internet. Cântatul la cor este una dintre activitățile preferate ale familiilor din mediul rural din zona Cottance/Montchal, Franța.

De asemenea, ei sunt organizatorii evenimentului „Festival des Collines Chantantes”, loc de întâlnire al corurilor străine cu cele locale, fără spirit de competiție însă cu dorința de a face schimb de experiență, pentru aceeași pasiune: a cânta corale.

Concertul de la Alba Iulia a fost organizat de Corul de copii “Theotokos”, în parteneriat cu Universitatea “1 Decembrie 1918” şi Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia și se dorește ca începând de anul viitor, Alba Iulia să fie gazda unui festival internațional de muzică corală.

Vedeți mai jos câteva imagini:

FOTO-VIDEO: Raul KNALL, Horațiu Raul MUNTEAN

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

AFM: Aproape 14.000 de proiecte au fost aprobate în cadrul programului Casa Verde Fotovoltaice. Marți, consultare publică online

Publicat

Aproximativ 14.000 de proiecte au fost aprobate în cadrul Programului Naţional „Casa Verde Fotovoltaice”, iar rezultatele pentru toate contestaţiile depuse în aplicaţia informatică vor fi publicate în cel mai scurt timp, anunţă Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), într-un comunicat de presă.

De asemenea, oficialii instituţiei menţionează că miercuri, 12 august, va avea loc prima consultare publică în cadrul Programului Naţional „Casa Verde Fotovoltaice”, în mediul online.

„În cadrul programului avem aproximativ 14.000 de proiecte aprobate. Îi invităm pe toți beneficiarii să depună ATR-urile la instalatorii validați care le vor genera contractele de finanțare nerambursabilă, de la semnarea cărora au un termen de 8 luni pentru realizarea investițiilor. Rezultatele pentru toate contestațiile depuse în aplicația informatică aferentă Programului Casa Verde Fotovoltaice vor fi publicate pe site-ul instituției noastre – www.afm.ro, în cel mai scurt timp.

Având în vedere volumul foarte mare de documente și raportat la situația actuală a stării de alertă decretată la nivel național, care presupune anumite restricții, precum și la capacitatea instituțională limitată, am depus eforturi consistente, însă soluționarea acestora a presupus mai mult timp”, a transmis președintele AFM, Andreea Kohalmi – Szabo.

Cetățenii sunt invitați ca până luni, 10 august 2020, să transmită sugestii cu privire la Programul Național Casa Verde Fotovoltaice la adresa de e-mail: propunerifotovoltaice@afm.ro.

„Îmi doresc ca pe lângă constatările noastre cu privire la desfășurarea programului, să primim și punctele de vedere ale factorilor interesați, astfel încât în sesiunea din toamnă lucrurile să aibă un parcurs simplificat, atât în ceea ce privește procesul de înscriere, cât și de evaluare a proiectelor.

De asemenea, propunerile primite vor fi dezbătute în cadrul unui eveniment online pe platforma Webex organizat miercuri, 12 august 2020, ora 11:00.

Cei care doresc să participe la evenimentul online se vor înregistra printr-un e-mail la adresa presa@afm.ro, urmând ca link-ul de conectare în platformă să le fie transmis ulterior pe adresa de e-mail”, a mai declarat preşedintele AFM.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Aparat de radiologie modern, cu prindere în tavan, instalat în premieră la Spitalul Municipal din Aiud

Publicat

Continuă modernizarea Laboratorului de Radiologie și Imagistică Medicală (LRIM) din cadrul Spitalului Municipal Aiud. Potrivit reprezentanților instituției, a fost finalizată pregătirea spațiului și instalarea aparatului de radiologie Didital DRGEM Co (Corea de Sus), model GXR-82 SD cu prindere în tavan. 

Aparatul digital cu prindere în tavan, o premieră în cadrul LRIM, oferă multiple avantaje operatorilor și permite un diagnostic mai rapid și mai precis.

„Telediagnosticul devine astfel o opțiune nu doar în ceeea ce privește diagnosticul prin Tomografia Computerizată dar și prin Radiodiagnosticul digital.

Sistemul integrat PACS permite transmiterea rapidă a informațiilor către secțiile și specialiștii care au solicitat examinarea din cadrul spitalului sau în afara la instituțiile cu care se colaborează. Documentația pentru obținerea autorizației a fost trimisă la CNCAN conform procedurii urmând ca în scurt timp aparatul să fie efectiv dat în folosință.

Chiar și în această perioadă dificilă încercăm să continuăm dezvoltarea serviciilor medicale pentru a fi la înălțimea chemării pe care o trăim zi de zi”, au transmis reprezentanții instituției medicale.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cât costă lunar curățenia și întreținerea pasajului subteran dintre B-dul Transilvaniei și Parcul Unirii din Alba Iulia

Publicat

Administrația locală din Alba Iulia plătește 10.000 de lei lunar, fără TVA, pentru curățenia și întreținerea pasajului care face legătura între Parcului Unirii și Bulevardul Transilvaniei din municipiu, pasaj deschis în urmă cu aproximativ trei săptămâni. 

Primăria Alba Iulia a cumpărat la sfârșitul lunii iulie, prin achiziție directă, servicii de curățenie și întreținere pentru grupul sanitar aflat în pasajul subteran dintre B-dul Transilvaniei și Parcul Unirii, servicii de curățenie a pasajului și a lifturilor. Ofertantul este Total Cleaning SRL din Alba Iulia, iar valoarea contractului este de 50.000 de lei, pentru o perioadă de cinci luni.

Vezi și VIDEO: Momentul în care trei minori vandalizează pasajul subteran din Alba Iulia, dat în folosință cu câteva ore înainte

Potrivit descrierii, curățenia grupurilor sanitare va fi asigurată de către trei angajați. Programul va fi zilnic, între intervalul orar 08:00 – 24:00.

Punctul de lucru va fi dotat cu aspirator, cărucior curățenie cu mopuri, detergenți profesionali, dezinfectanți aprobați de Ministerul Sănătății, hârtie igienică, prosoape de mâini, săpun lichid, dispensere pentru consumabile, saci menajeri și odorizant de toaletă.

Vezi și FOTO-VIDEO: Infiltrații după ploaie în pasajul subteran din Alba Iulia, recent inaugurat

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Gheorghe Beleiu: Solicit autorităților locale să își asume măsurile privind descurajarea infracționalității din Alba Iulia (P)

Publicat

Candidatul PRO România la Primăria din Alba Iulia, avocatul Gheorghe Beleiu, va sesiza, prin mijloace legale, autoritățile locale privitor la instalarea, cât mai rapid, a unor camere de supraveghere pe raza muncipiului.

„Aud, tot mai des, de faptul că persoane certate cu legea comit, pe raza municipiului Alba Iulia, diferite fapte penale, plecând de la cele cu violență până la intrări prin efracție sau sustragere de bunuri din diverse locații.

Solicit, imperativ, Primăriei și Consiliului Local să-ia în serios datoria, măcar morală, față de cetățenii pe care îi reprezintă și să găsească banii necesari pentru achiziția și amplasarea de camere de luat vederi.

Vă dau doar exemplul recent a unei firme al cărei sediu a fost spart de 3 ORI, în numai câteva săptămâni. E o dovadă de delăsare, ca să nu spun mai mult, să nu investești în siguranța albaiulienilor. Asta, ca să nu mai spun de faptul că munca de teren a polițiștilor ar fi mult ușurată dacă, la fel ca în lumea civilizată, am avea și noi niște camere de supraveghere. Sunt convins că un oraș ca Alba Iulia își permite costul unei astfel de investiții. Dacă actuala administrație nu e capabilă să implementeze un astfel de proiect, vă promit că, după alegeri, PRO România va arăta că se poate”, a transmis Gheorghe Beleiu, într-un comunicat de presă

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate