Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Sindicaliștii de la „Cartel Alfa” au protestat în fața Instituției Prefectului Alba. Află ce speră să obțină

Publicat

YouTube video

Aproximativ 50 de sindicaliști de la „Cartel Alfa”, filiala Cugir au protestat miercuri, începând cu ora 14.00, în fața Instituției Prefectului Alba. Prin acțiunea lor, aceștia speră să sensibilizeze autoritățile referitor la câteva revendicări „arhicunoscute, dar importante” pentru ei, cum ar fi modificarea legii dialogului social, creșterea salariului minim pe economie, deblocarea posturilor pentru bugetari și altele. Protestul sindicaliștilor a fost autorizat pentru 200 de persoane, până la ora 18.00, iar potrivit liderului lor, începând cu ora 15.30 au mai fost așteptate grupuri de protestatari din Blaj, Cîmpeni, Aiud și alte orașe din Alba.

Acțiunea a fost organizată de Confederația Națională Sindicală „Cartel Alfa” în colaborare cu alte confederații reprezentative la nivel național. Din județul Alba, s-au adunat în stradă sindicate din filiala Alba a „Cartel Alfa” și a „Sanitas”. Cu toate că aveau autorizație de protest până la ora 18.00, sindicaliștii și-au încheiat acțiunea în jurul orei 16.00.

„Principala revendicare pentru care ne aflăm astăzi în stradă este modificarea Legii 62/2011 a dialogului social, lege pe care actualul guvern s-a obligat ca în momentul în care ajunge la putere, să abroge legislația nedreaptă. Pe lângă aceasta, mai revendicăm: stoparea privatizării companiilor strategice, creșterea salariului minim pe economie la 850 lei de anul viitor, deblocarea posturilor pentru bugetari, crearea de locuri de muncă, după cum a promis actuala guvernare. Sperăm ca acest mesaj să fie recepționat ca atare”, a declarat Ioan Petruț, președintele filialei Alba a Confederației Naționale Sindicale „Cartel Alfa”.

Sindicaliștii au programat o întâlnire cu subprefectul județului Alba, Cornel Murg și speră ca revendicările lor să fie transmise mai departe la nivel central.

UPDATE: Reprezentanţii Instituţiei Prefectului Alba au transmis următoarele precizări:

„În cadrul mitingului de protest al Cartel Alfa, organizat în după amiaza zilei de azi, în faţa  clădirii Instituţiei Prefectului, a avut loc o întâlnire cu conducerea instituţiei, la care au participat subprefectul Cornel Murg, funcţionari din cadrul Prefecturii şi reprezentanţii protestatarilor.

Ioan Petruţ, preşedintele CNSL Cartel Alfa, Gabriela Indreica din partea CNSLR Frăţia, Ioan Dinu de la Sindicatul „Solidaritatea” Sebeş, Ioan Neagu de la Sindicatul „Apărarea” Cugir şi Călin Nicula din partea „Solidaritatea” Alba şi-au prezentat revendicările. Printre cele mai importante, se regăsesc modificarea de urgenţă a Legii Dialogului Social, deblocarea posturilor din sectorul bugetar, oprirea privatizării companiilor strategice, crearea de locuri de muncă, privatizări care să asigure păstrarea activităţii şi a locurilor de muncă, creşterea salariului minim la cel puţin 850 lei.

Reprezentanţii celor câteva zeci de protestatari care au venit la miting au subliniat faptul că, prin modificările aduse legislaţiei muncii, nu s-a generat crearea niciunui loc de muncă suplimentar, ba mai mult, şomajul este în creştere, iar condiţiile de muncă şi de trai sunt din ce în ce mai precare. La rândul ei, modificarea brutală a Legii Dialogului Social a însemnat pierderea drepturilor colective pentru zeci de mii de salariaţi. În doar un an, numărul contractelor colective de muncă a scăzut cu peste 1000, ceea ce a dus la <diminuarea drepturilor lucrătorilor şi lăsarea lor la cheremul şi abuzul nestingherit al şefilor şi patronilor>.

<Problemele create de criza economică şi socială din România se reflectă dur în viaţa oamenilor, iar mişcările de protest sunt fireşti, pentru că ele exprimă nemulţumiri şi neajunsuri adunate în ultimii ani. Guvernanţii se schimbă, dar Guvernul României trebuie să îşi asume remedierea unor greşeli de guvernare, chiar dacă aceste măsuri reparatorii necesită timp, efort, dar şi resurse financiare>, a declarat subprefectul Cornel Murg.

Revendicările sindicaliştilor, reuniţi astăzi la mişcarea de protest împotriva unor legi considerate nocive vor fi transmise mai departe Guvernului României, prin grija Instituţiei Prefectului – Judeţul Alba.

<Deşi ar fi ideal ca societatea românească, prin oamenii care o compun, să nu fie nevoită să reacţioneze public şi prin mişcări de protest, mitingurile, organizate legal, nu sunt altceva decât o formă de manifestare a democraţiei şi o dovadă că lumea nu este inertă. Dimpotrivă, populaţia dă dovezi că este vie, că înţelege ce i s-a întâmplat pe parcurs şi că îşi doreşte ca lucrurile să apuce pe direcţia cea mai bună. Faptul că azi a avut loc un miting de protest împotriva unor legi care s-au răsfrânt negativ în viaţa de zi cu zi a oamenilor este, în cele din urmă, semnalul că societatea evoluează. Cu toate că încă avem serioase probleme din punct de vedere economic şi social, trebuie să fim optimişti în ceea ce priveşte viitorul nu foarte îndepărtat. Eficienţa autorităţilor depinde mult de deschiderea lor în faţa opiniei publice, iar Instituţia Prefectului – Judeţul Alba va comunica Guvernului României toate revendicările, exprimate democratic şi civilizat, aşa cum s-a întâmplat în cadrul mitingului de azi>, a precizat Dan Coriolan Simedru, prefectul judeţului Alba.”

FOTO: Cosmin NISTOR

YouTube video

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax