Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Slujba religioasă de la Mănăstirea Nicula, de Sfânta Maria. Zeci de mii de credincioși la sărbătoarea hramului

Publicat

YouTube video

Sărbătoarea hramului Mănăstirii Nicula din județul Cluj a adunat zeci de mii de credincioși în pelerinajul tradițional cu ocazia Adormirii Maicii Domnului.

Pelerinajul a început în 12 august și se termină în 16 august.

Vezi și Sfânta MARIA MARE: Ce NUME se sărbătoresc în 15 AUGUST şi semnificaţiile acestora. Cui îi spui ”La Mulți Ani!” de onomastică

Mitropolitul Clujului, ÎPS Andrei Andreicuț, a oficiat duminică slujba de Liturghie de la Mănăstirea Nicula în fața a zeci de mii de credincioși veniți să se roage la Icoana Făcătoare de Minuni a Fecioarei Maria.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, icoana a fost scoasă din biserică în cadrul unei procesiuni în care s-a înconjurat lăcașul de cult.

Vezi și MESAJE de Sfânta Maria – 15 august 2021. Felicitări și urări pentru prieteni, familie şi cunoscuţi, de ziua numelui

Mitropolitul Clujului a ajuns duminică dimineața pe scena din curtea Mănăstirii unde oficiază Sfânta Liturghie alături de un sobor de preoți.

”În această mărită zi de sărbătoare, când Dumnezeu ne-a îngăduit să fim la hramul Mănăstirii Nicula, cuvâmntul meu are subiect Omul ca să fie om trebuie să fie format. Îmi aduc aminte cu nostalgie de anii tinereții, când mergeam seară de seară la Biserică la Paraclisul Maicii Domnului, iar mulți dintre cei care mergeau la slujbă erau tineri. Atunci nu se făcea religie în școală, dar părinții încercau să transită steagul cvredinței prin noi. Mare rol au avut”, a spus mitropolitul, potrivit cluj24.ro.

”Cine a salvat lumea, mama și bunica. Femeia a salvat lumea”, a precizat IPS Andrei.

-Mare este rolul mamei și îl are ca exemplu absolut cel al Maicii Domnului.

-Mamele noastre, părinții noștri au o dragoste mare față de noi

-Când sunt derapaje e bine să se îndreptăm. Când nu se face educarea copiilor, rezultatele le putem vedea cu ochii noștri

-Sunt tendințe la contemporanii noștri de a scoate religia din școală

Citește și Sfânta Maria 2021: MESAJE și URĂRI pentru familie, colegi, prieteni. Pentru toți cei care-şi sărbătoresc ziua numelui

”Deși era perioada comunistă, mulți tineri participau la slujba bisericii. Trei factori educativi trebuie să și dea mâna, familia, biserica și școala atunci putem nădăjdui că viitorul va fi bun, că educarea tinerilor va fi așa cum trebuie. Omul ca să fie om trebuie să fie format. Dumneavoastră care ați venit la Nicula sunteți convinși de aceste lucruri și o rugăm pe Maica Domnului să vă ajute să fiți misionari buni de tot. Familia, biserica și școala îl pot ajuta pe tânăr să devină un om bun, educat, credincios, în care să aibă nădejde atât familia cât și țara noastră”, a spus ÎPS Andrei.

Anul acesta, la pelerinajul de la Nicula nu au fost impuse restricții. Numărul participanților este nelimitat, iar masca nu este obligatorie. La intrarea în satul Nicula se află un centru de vaccinare unde credincioșii se pot imuniza anti-COVID.

Mănăstirea Nicula – loc de rugăciune pentru zeci de mii de români de Sfânta Maria

Mănăstirea de la Nicula, aflată la câțiva kilometri distanță de orașul Gherla, județul Cluj, face parte din topul celor mai frumoase mănăstiri din România.

Lăcașul de cult este cunoscut și ca unul dintre cele mai vechi așezăminte monahale din spațiul românesc. Prima mărturie istorică ce atestă acest așezământ este legată de prezența unei biserici din lemn, cu hramul Sfânta Treime, ce datează din anul 1552.

Biserica se reînnoiește între anii 1712-1714, însă în anul 1973 are loc un incendiu, iar biserica este înlocuită cu o biserică din lemn.

În anul 1659 nu mai este decât chinovie monahală, ci devine și școală împărătească, acolo unde copiii din satele vecine învățau lecții de la călugării care aveau misiunea de dascăli.

În anul 1699, pe 15 februarie, mănăstirea Nicula iese din anonimat și devine unul dintre celebrele locuri alese de Maica Domnului.

Icoana făcătoare de minuni a Fecioarei Maria cu Pruncul

Icoana Maicii Domnului pictată de preotul ortodox Luca din Iclod avea să plângă pentru 26 de zile. Aceste eveniment a prevestit evenimentele ce au avut loc în jurul anului 1700, pentru întreaga Ortodoxie românească din Transilvania, dar și pentru viața monahală.

Icoana Maicii Domnului a fost zugrăvită în anul 1691, de către preotul Luca din Iclod. Este realizată pe scândură din brad, întărită cu două cingătoare de brad și are o grosime de doi centimetri.

Icoana a ajuns prin mâna nobilului roman Ioan Cupșa, care a cumpărat-o de la preotul Luca și a donat-o mănăstirii.

Potrivit unor militari austrieci, icoana Maicii Domnului a lăcrimat încontinuu între 15 februarie și 12 martie 1699.

În ajunul praznicului Adormirii Maicii Domnului, icoana făcătoare de minune este scoasă din biserică, în timpul slujbei Prohodului Maicii Domnului și se face înconjurul bisericii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax