Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

FOTO-VIDEO Stadiul lucrărilor la Ansamblul Marii Uniri din Alba Iulia: Ultima grindă, montată la noul pod de sticlă

Publicat

YouTube video

Lucrările la Ansamblul Memorial al Marii Uniri, ce include zona parcului și noul pod cu balustrade din sticlă, au intrat pe ultima sută de metri la Alba Iulia. Muncitorii au montat vineri, cu ajutorul unei macarale, ultima grindă din metal la puntea noului pod pietonal lung de 140 de metri, ce face legătura între Monumentul Unirii și Catedrala Încoronării. 

Au mai rămas trei săptămâni până la Ziua Națională a României, iar pe șantierul Ansamblului Memorial al Marii Uniri se lucrează pe toate fronturile.

În timp ce unii dintre muncitori montau balustradele din sticlă și partea de călcare la podul pietonal, pe tronsonul acestuia dinspre Catedrala Reîntregirii a fost montată ultima grindă din metal.

YouTube video

Podul Marii Uniri, unul dintre cele mai spectaculoase elemente din proiectul de amenajare a zonei, este construit din metal, fiind armat astfel încât să susţină sute de persoane care vor sta pe el în acelaşi timp, la 1 Decembrie 2018, de Centenarul Marii Uniri.

Partea de călcare este din lemn tehnic, iar pe margini are două culoare de sticlă, balustradele acestuia fiind de asemenea din sticlă, cu o înălţime de 1,10 m.

Pe lateralele podului, în zonele în care acesta se sprijină de zidurile Cetății Alba Carolina, vor fi amenajate spații iluminate (sub culoarele din sticlă), unde Muzeul Unirii va amplasa periodic piese care pot fi expuse în aer liber.

pod sticla artefacte

Reamintim faptul că în urmă o săptămână au fost făcute primele verificări la sistemul de iluminat al podului. La faţa locului au fost prezenţi atât primarul Mircea Hava cât şi arhitectul Ioan Străjan, dar şi preşedintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel şi deputatul PNL de Alba Florin Roman.

Vezi și FOTO Lumini pe noul pod de sticlă de 140 de metri, care leagă Monumentul Unirii de Catedrala Încoronării din Alba Iulia

Totodată, în Parcul Unirii și în zona Monumentului Marii Uniri se lucrează la aleile pietonale, la închiderea inelului auto și amenajarea spațiilor verzi.

Reamintim faptul că marți a fost montată pe Monumentul Unirii cea mai grea piesă, un paralelipiped din piatră cu o greutate de peste 150 de tone. Lucrarea a durat câteva ore bune, fiind nevoie de două macarale, aduse din sudul țării, pentru a poziționa piesa pe cele patru picioare. La începutul săptămânii viitoare se va ridica și cupola, care va finaliza monumentul.

brau monument

Vezi și FOTO-VIDEO: Sculptorul Mihai Buculei s-a urcat pe Monumentul Unirii din Alba Iulia, la montarea celei mai grele piese

Monumentul Marii Uniri va avea la sfârșit aproximativ 22 de metri, cam cât un bloc de 7-8 etaje, şi o masă de 1.530 de tone. Secţiunea stâlpilor-bolovani este de 2.20/1.60, înălţimea lor ajunge la 2 metri. Preţul contractului este de 10.209.700 lei, TVA inclus.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax