Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Un film realizat de trei elevi de la Colegiul HCC din Alba Iulia, premiat cu medalie de argint la competiţia internaţională InfoMatrix

Publicat

poze_04 Un film scurt realizat de trei elevi de la Colegiul „Horea, Cloşca şi Crişan” din Alba Iulia a fost medaliat cu argint la faza internațională a competiției de proiecte informatice InfoMatrix de la București. Producţia tinerilor din Alba Iulia a captat atenția juriului, reuşind să surclaseze concurenţi din Cehia, Marea Britanie şi Turcia.

Numit „Guilty”, scurtmetrajul realizat de Alexandru Bârdea şi regizat de Roxana Pașca împreună cu Maria Botezan urmăreşte povestea unei judecătoare care primeşte o lecţie de viaţă.

A XIV-a ediție a competiției internaționale Infomatrix s-a desfăşurat în perioada 26-30 mai, la „Școala Internațională din București“ (ISB – International School of Bucharest), reunind 530 de elevi și studenți din 50 de țări. În cadrul concursului au fost prezentate 347 de proiecte la categoriile „Programming“, „Computer Art“, „HardwareControl“, „Short Movie“ și „Robotics“.

poze_03 Colegiul Național ”Horea, Cloșca și Crisan” din Alba Iulia a fost reprezentat pentru prima dată la faza internațională de la București, de trei elevi: Roxana Pașca și Maria Botezan din clasa a XI-a G și Alexandru Bârdea din clasa a XI-a A, însoțiți de profesorul coordonator Codruța Mureșan.

În prima zi de concurs, fiecărui proiect i s-a pus la dispoziție un stand, pe care concurenții l-au amenajat încercând să-și promoveze cât mai bine lucrarea. Evaluarea proiectelor s-a realizat în următoarele două zile, fiecare echipă fiind chemată pe rând pentru a-și susține proiectul în limba engleză în fața unei comisii formată din membri de naționalitate română și turcă. În tot acest timp concurenții au stat la standurile lor, care au fost vizitate de comisie, de presă și de elevi din liceele bucureștene. Festivitatea de premiere a avut loc pe data de 30 mai 2016.

Secțiunea short movie a avut o temă dată, justiția, concurenții fiind provocați să ilustreze în filmul lor dictarea legii în sensul său cel mai comun sau impunerea justiţiei în realitatea de zi cu zi. Filmul medaliat, ”Guilty”, a captat atenția juriului prin originalitate, prin impact vizual și audio. Scurt metrajul are la bază povestea unei judecătoare, cu multă experiență, care are un compartament neobișnuit, tratând cu dispreț și cu un aer de superioritate cazurile; însă ea va primi o lecție de viață printr-un vis. Morala filmului este că nu trebuie să abuzezi de puterea pe care o deții, în calitate de funcționar de stat.  Filmările au avut loc la Tribunalul Alba, la Colegiul Național ”Horea, Cloșca și Crisan” și alte locații din Alba Iulia.

YouTube video

poze_02 „Când am început producția scurtmetrajului, mi-am dat seama că vom avea succes. Mi-am pus ca <target> câștigarea medaliei de aur la faza națională. Astfel că am lucrat mai mult la elementele grafice, efectele speciale și chiar la linia melodică, compusă de mine. La final mi-am dat seama că e un produs 100% original, autentic și creativ. Asta au apreciat și cei din juriu, la faza națională. O lună mai târziu, după ce am luat medalia de aur la faza națională, nu credeam că vom putea ridica steagul României pe podium și că ne vom clasa peste țări cum ar fi: Cehia, Marea Britanie, Turcia. A fost ceva unic! Mulțumesc tuturor care au crezut în proiectul <Guilty> și care ne-au fost alături”, a declarat Alexandru Bârdea, realizatorul filmului medaliat cu argint.

„În momentul în care am aflat că ne-am calificat la etapa internațională am fost extrem de fericită. Toată munca noastră era recunoscută. Etapa internațională, pentru mine, a fost plină de surprize. Diversitatea culturală era la ea acasă. Pe lângă emoțiile legate de momentul jurizării, am reuşit chiar să aflăm lucruri noi de la tinerii de vârsta noastră şi chiar să legăm câteva prietenii. Organizarea a fost impecabilă pe tot parcursul desfăşurării concursului. Din punctul meu de vedere, ceremonia de premiere a fost punctul culminant al întregii experienţe INFOMATRIX 2016. Să fii premiat cu medalia de argint la un concurs internațional este o realizare enormă şi mă bucur că am putut să împart acea fericire cu prietenii mei, Alex și Maria”, a spus Roxana Paşca, regizorul scurt-metrajului.

Actrița din rolul principal al filmului medaliat cu argint, Maria Botezan spune că a fost o adevărată provocare să scrie scenariul și să joace rolul principal din film. „Mă bucur enorm că Alex și Roxana au avut încredere în mine. Impreună am reușit să ajungem pe locurile fruntașe ale concursului, noi, 3 elevi de liceu cu pasiuni comune. Sunt fericită și abia aștept următoarea provocare, următorul rol”, spune Maria.

Competiţia a fost organizată de Fundația „Lumina Instituții de Învățământ“, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax