Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Valul „Alături de Sabina!” a scos din albaiulieni spiritul naționalist, al fraternității cu Basarabia și al zădărniciei Revoluției

Publicat

YouTube video

Prinși de valul „Alături de Sabina!”, câteva zeci de albaiulieni au profitat de scandalul ce a pornit dintr-o școală din Covasna și au ieșit la protest. Întrebați pentru ce au ieșit în stradă, aceștia și-au exprimat, fiecare în felul său, motivul: pentru afirmarea spiritului național, pentru nedreptatea petrecută la Covasna, pentru că nu sunt împăcați cu felul în care au evoluat lucrurile în România după Revoluție, pentru îndeplinirea idealurilor românești de fraternitate între Alba Iulia și Chișinău sau pentru că pur și simplu sunt mândri că sunt români.

La protest s-au adunat aproximativ 50 de persoane și, timp de 45 de minute, au manifestat în fața Instituției Prefectului. Pregătiți cu pancarte și bannere, organizatorii se așteptau la o prezență de peste 200 de persoane, însă, la fața locului, au renunțat să mai afișeze mesajele de pe pancarte, lăsându-le, rulate în suluri, sprijinite de un ghiveci de flori.

Scandalul a pornit în urmă cu o săptămână, când o elevă de clasa a IX-a din Covasna a fost ameninţată cu moartea pe Facebook după ce a purtat o bentiţă tricoloră de ziua naţională a Ungariei, la şcoală. Evenimentul a prins o amploare de avalanşă, bazată pe informații de pe Facebook, care, din Share în Share, au dus la ideea că „Sabina este anchetată pentru instigare la violență” sau  „ pentru că a purtat o simplă bentiţă tricoloră la şcoală ”, anchetă care nu a fost pornită de oamenii legii şi despre care presa centrală nu relatează nimic. Conducerea liceului la care studiază Sabina a anunțat că nu va lua niciun fel de măsură pentru a o sancționa, însă a luat act de tensiunile româno-maghiare amplificate în urma evenimentului, prin solidarizarea colegilor români cu Sabina. Potrivit Mediafax, Poliţia Covasna a deschis un dosar penal cu autor necunoscut, după ce Sabina a fost ameninţată cu moartea pe Facebook. Obiectul dosarului era identificarea autorului mesajelor de amenințare.

Fără a da o importanță deosebită lucrurilor care s-au petrecut de fapt la Covasna, albaiulienii și-au exprimat revolta pentru chestiunile enunțate pe Facebook și pentru toate frustrările de ordin național.

„Suntem indignați de atitudinea autorităților din Covasna, și anume de a o ancheta pe Sabina, pentru că a purtat un simplu tricolor”, a spus unul dintre organizatorii protestului, Bogdan Goangă.

Cu stegulețe tricolore în mâini care promovau „Basarabia, pământ românesc!”, manifestanții și-au exprimat nemulțumirea pentru „toate provocările grave la care s-au dedat maghiarii de-a lungul timpului”.

„Cine este român și simte românește ar trebui să fie astăzi în stradă cu drapelul în mână”, a spus prefectul Gheorghe Feneșer, prezent la protest, cu un fular tricolor la gât și arătând un steguleț pe care scria: „Un pas spre îndeplinirea idealurilor românești. Alba Iulia – Chișinău. Știm ce vrem, știm unde mergem!”.

Un alt protestatar, fluturând drapelul decupat, simbol al Revoluției de la 1989, întrebat pentru ce se află în stradă, a explicat că îi este imposibil să se abțină de la protest, văzând în ce s-a transformat România după Revoluție: „Cum să nu ieșim? Ați văzut ce au făcut pe banii mei și ai dumneavoastră. Pentru ce am fost în 21 (decembrie 1989 n.r.) la București?”, striga revoluționarul.

„N-aș avea ce să zic foarte multe. Sunt lucruri care trebuie simțite și trăite. Pur și simplu, suntem pe teritoriu românesc și suntem mândri de acest lucru. Indiferent de vârstă sau alte orientări, noi aici vrem să rămânem și nu să deranjăm pe nimeni și nu vrem să fim deranjați”, a spus un alt albaiulian prezent la protest.

Asociația Patriotică Realitate și Adevăr a ținut să adreseze o scrisoare Guvernului României și prefectului de Alba, în care le cerea să înceteze orice anchetă privitoare la faptele Sabinei, deși nicio anchetă în acest sens nu a fost pornită.

„Asociația Patriotică Realitate și Adevăr a luat act cu profundă indignare de atitudinea incalificabilă a autorităților din județul Covasna, care demonstrează prin lipsă lor de reacție, că sunt în complicitate cu grupurile organizate de secui și maghiari care manifestă un comportament antiromânesc în zonă. Ne referim la cazul elevei Sabina Elena de la Sfântu Gheorghe care a fost amenințată cu moartea pentru că a purtat o bentiță tricoloră într-o zi de sărbătoare a maghiarilor. Am fost stupefiați că tânăra este anchetată pentru instigare la violență. Vă solicităm să faceți toate demersurile necesare către autoritățile din zona respectivă să ia măsură pentru pedepsirea celor ce se fac vinovați de amenințări precum și să dispuneți încetarea oricărei anchete asupra elevei sau asupra colegilor ei români. Considerăm că afișarea simbolurilor naționale în acest spațiu în care trăim cu toții, români, maghiari, secui, și ne confruntăm cu aceleași probleme, nu este un gest antisecuiesc, ci un gest pro-românesc. Nu uitați că, de-a lungul timpului, etnicii maghiari s-au mai dedat și la provocări mult mai grave: deteriorarea, murdărirea, arderea simbolică a unor instrumente românești de istorie și cultură. Solicităm ca drapelul României, alături de cel al Uniunii Europene, să fie arborat pe toate instituțiile de pe teritoriul țării noastre. Dumnezeu să îi ocrotească pe români!”

Așa cum se întâmplă în situațiile care adună oamenii la proteste, cazul Sabinei i-a solidarizat pe cetăţeni, le-a trezit spiritul civic și instinctul de a lua atitudine vis-a-vis un fapt considerat nedrept, oferindu-le, totodată, pretextul de a-și exprima propriile nemulțumiri și frustrări.

YouTube video

YouTube video

YouTube video

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

6 Comentarii

6 Comentarii

  1. eu

    vineri, 22.03.2013 at 22:16

    iesiti, oameni buni, bravo voua, dar un pic de discernamant nu ar strica, zic eu… asta daca chiar credeti in ce faceti si vreti sa schimbati ceva… aia cu basarabia pamant romanesc, de exemplu, ce *** cautau la protestul cu ungurii??? vroiau sa o invite pe sabina in basarabia?? de dragul urlaturii, orice :)))) Sa iasa toata lumea, dar sa se concentreze pe ceva, ca altfel e debandada si nu se schimba nimic adevarat. sau a fost protest general, fara nici un obiectiv, fara nici o asteptare

  2. Bogdan Goangă

    sâmbătă, 23.03.2013 at 06:51

    Eu, Nu inteleg..de ce spui ca „aia ce cautau la protest”, „sa iasa toata lumea”….ai fost in fata la prefectura sa vezi despre ce a fost vorba? Pentru ca din cate reiese, nu ai fost prezent.

  3. eu

    sâmbătă, 23.03.2013 at 09:37

    …sa iasa toata lumea, normal!!! am spus asta pentru ca se parea ca aceia protesteza pentru altceva nu pentru sabina! nu pentru alt motiv… nu am fost la protest pentru ca nu am Facebok si nu am stiut ca altfel veneam… sa le spun care-i faza cu sabina :))

  4. Bogdan Goangă

    sâmbătă, 23.03.2013 at 10:48

    Despre protest s-a scris cu 2 zile inainte in presa albaiuliana…

  5. Bogdan Goangă

    sâmbătă, 23.03.2013 at 13:57

    Pentru „eu”: saptamana viitoare va mai fi organizat un eveniment de sustinere a Sabinei, de data aceasta un mars prin tot orasul. Daca doresti sa participi, trimite-mi un mail la bogdangoanga@yahoo.com cu numarul tau de telefon ca sa te anunt sa vii.

  6. marx

    duminică, 24.03.2013 at 14:56

    atata apa-n piua s-a batut si cu sabina asta, s-a facut tam-tam dintr- chestie initial minora. ce, ca au dat-o pe fata aia afara de la ore pentru ca era scandal in clasa intre copii de a 9a ca apurtat fata steagul romaniei de ziua ungariei. nimeni nu zice sa nu porti steagul tarii tale, poarta-l si-n urechi daca vrei. de aici si pana la a fi anchetata??? asta de unde o fi aparut??? un salt cam mare,,, brusc a deveit eroina romanitatii. ete na! si mai e si transformata intr-un curent sustinut de o gramada de naivi, care habar nu au ce a fost acolo.
    e rau sa nu poti sa te ibraci cu ce vrei la scoala, dar cred ca s-a exagerat… si daca tot manifesti, macar sa stii pentru ce… ce-i drept paharul romanilor e atat de plin incat e de ajuns orice scanteie ca sa i porneasca… asta a fost, e de inteles! M.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax