Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: ”Vedetele” teatrului de păpuși românesc, care au bucurat generații de copii, expuse la Alba Iulia

Publicat

La fel cum într-un muzeu de istorie, expoziția începe cu perioada primelor așezări umane, la fel și foaierul Casei de Cultură a Studenților își întâmpină pasionații de teatru. Agățate de pereți, stau mărturie timpului, ”pietrele” de temelie ale teatrului de păpuși, marionetele cu fir. 

Confecționate în jurul anilor 70`, păpușile poartă vie amintirea actorilor care le-au mânuit, dar și amintirea miilor de copii care le-au admirat și aplaudat. 

marionete

Doi actori din garda veche a teatrului de păpuși din România, Christian Caimacan și Adela Ungureanu, readuc în lumina reflectoarelor poate cele mai complexe păpuși mânuite de artiștii păpușari: marionetele cu fir. 

Perioada de glorie în România a marionetelor cu fir a fost între anii 1970-1980, atunci când teatrele de păpuși erau asemenea unei armate bine antrenate. 

marionete

Marionetele cu fir, surorile de rastel a păpușilor vayang (păpuși ale căror articulații se mânuiesc cu ajutorul unei sărme, numite ”cempurite”), fascinau spectatorii prin tehnica complexă de mânuire și prin dăruirea actorului.

CITEȘTE ȘI: La Alba Iulia începe Festivalul Internațional de Teatru „POVEȘTI”, ediția a XIV-a. PROGRAMUL pentru duminică

Anii 90`- 2000, au plasat marionetele cu fir într-un con de umbră, odată cu apariția camerei negre, a păpușilor construite din burete, cu un minim de articulație și a vopselei fluorescente în exces.

Poate din comoditate, poate din dorința de a scoate în evidență scenografia și a lasa în urmă tehnica mânuirii, mariontele cu fir au fost uitate. 

marionete

În expoziția inaugurată, duminică, 19 mai, în cadrul Festivalului de Teatru ”Povești” 2019, cei doi actori, dau cezarului ce-i a cezarului: recunoștința marionetei cu fir.

Păpușile expuse sunt foarte vechi, au fost confecționate în jurul anilor 1970 și poartă vie amintirea miilor de copii care le-au admirat și aplaudat. 

”Personaje ale teatrului  de marionete păpuși, marionete cu fir, întâlnesc un univers poetic. Fiecare marionetă expusă are și o poezie, scrisă de Adela Ungureanu.

”Veți vedea, dacă veți vizita expoziția, am folosit sute de metri de șnur pentru a prezenta exponatele și poate ar fi frumos să faceți un exercițiu mental și să trageți ușor, ușor de aceste fire, să intrați într-un univers al poveștii, al copilăriei și să vă jucați”, a declarat în cadrul conferiței de presă Cristian Caimacan. 

marionete

 

Alături de expoziție Adela Ungureanu a lansat și o carte care cuprinde povestea fiecărei marionete în parte. ”Cartea am scris-o inspirată de păpuși, păpușile sunt foarte vechi, și din acest motiv îmi sunt foarte dragi. ele poartă toată emoția pe care au acumulat-o în decursul anilor, fiind aplaudate de sute, poate chiar mii de copii. În anii 80` au fost create, am jucat vreo 10 ani la teatrul din Arad cu ele. După anii 90` eu am plecat, o parte le-am luat, o parte le-am primit de la foștii mei colegi și am făcut o colecție.” a declarat Adela Ungureanu. 

Într-o notă mai serioasă, întrebată de reporterul Alba24, dacă noua generație de actori mânuitori de păpuși reușește să ajungă la performanțele actorilor din vechea gardă, Adela Ungureanu consideră că aceștia sunt pe drumul cel bun deoarece au avut de la cine învăța meserie, doar că cel mai important lucru este să nu își piardă emoția. 

marionete

”Sigur că da, eu să știți că nu am rupt legăturile, când mă întorc, bineînțeles și în alte teatre, dar în special în teatrul din Arad, mă întorc cu drag și știu exact ce se face. Am contact cu toți copii, care sunt extraordinar de talentați și foarte buni. Eu zic că pe undeva chiar au depășit sau sunt pe drumul cel mai bun. Întodeauna nu trebuie să se piardă emoția, sunt scoliți, sunt talentați, o să vedeți asta în festival.” a declarat Adela Ungureanu. 

Expoziția cu martionete cu fir este permanentă pe toată durata festivalului și poate fi admirată de către cei interesați în foaierul Casei de Cultură a Studenților. 

marionete

 


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Doi tineri din Alba au dispărut în apele Rinului. Autoritățile din Nackenheim i-au căutat cu scafandri și elicoptere

Publicat

v

Doi tineri din județul Alba, în vârstă de 22 și 31 de ani, muncitori sezonieri în Germania, au dispărut în apele Rinului, în urmă cu câteva zile, și nu au mai fost văzuți de atunci. Cei doi munceau în domeniul viticulturii.  Informația a apărut în ziarul german Allgemeine Zeitung, unde se vorbește despre mai multe […]

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

Parlamentul a votat Legea Pensiilor. Impact bugetar de 33 miliarde de lei în următorii doi ani

Publicat

parlament

Camera Deputaţilor a votat azi cu 197 de voturi proiectul legii pensiilor, inițiat de fostul ministru al Muncii, Lia Olguța Vasilescu. Proiectul are un impact bugetar uriaș, estimat la peste 8 miliarde de lei în acest an și 25 miliarde de lei anul viitor. FMI și Comisia Europeană au avertizat că majorările ar putea deveni […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Ce metodă au găsit două profesoare din Zlatna, pentru a-i apropia pe elevi de literatură. Cărți esențiale și dezbateri

Publicat

h

Proiect inedit al Liceului ”Corneliu Medrea” din Zlatna. Mirela Rusan și Elena Rof, profesoare în cadrul instituției de învățământ, s-au decis în urmă cu un an să facă ceva pentru a-i aduce pe elevi mai aproape de lectură. În spiritul cenaclurilor de altă dată, au organizat un grup de elevi împreună cu care au stabilit […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat Florin Roman: „Amendamentul Roman” aduce peste 20 de milioane de lei la bugetul județului Alba

Publicat

roman

Adoptarea “amendamentului Roman” în noul Cod administrativ înseamnă peste 20 de milioane de lei în plus la bugetul județului și a localităților din Alba. Pentru prima dată, în ultimii 30 de ani, redevențele rămân în proporție de 80% la nivel local, 40% la bugetul județului și 40% la primării, a transmis deputatul PNL de Alba, […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate