Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: ”Vedetele” teatrului de păpuși românesc, care au bucurat generații de copii, expuse la Alba Iulia

Publicat


La fel cum într-un muzeu de istorie, expoziția începe cu perioada primelor așezări umane, la fel și foaierul Casei de Cultură a Studenților își întâmpină pasionații de teatru. Agățate de pereți, stau mărturie timpului, ”pietrele” de temelie ale teatrului de păpuși, marionetele cu fir. 

Confecționate în jurul anilor 70`, păpușile poartă vie amintirea actorilor care le-au mânuit, dar și amintirea miilor de copii care le-au admirat și aplaudat. 

marionete

Doi actori din garda veche a teatrului de păpuși din România, Christian Caimacan și Adela Ungureanu, readuc în lumina reflectoarelor poate cele mai complexe păpuși mânuite de artiștii păpușari: marionetele cu fir. 

Perioada de glorie în România a marionetelor cu fir a fost între anii 1970-1980, atunci când teatrele de păpuși erau asemenea unei armate bine antrenate. 

marionete

Marionetele cu fir, surorile de rastel a păpușilor vayang (păpuși ale căror articulații se mânuiesc cu ajutorul unei sărme, numite ”cempurite”), fascinau spectatorii prin tehnica complexă de mânuire și prin dăruirea actorului.

CITEȘTE ȘI: La Alba Iulia începe Festivalul Internațional de Teatru „POVEȘTI”, ediția a XIV-a. PROGRAMUL pentru duminică

Anii 90`- 2000, au plasat marionetele cu fir într-un con de umbră, odată cu apariția camerei negre, a păpușilor construite din burete, cu un minim de articulație și a vopselei fluorescente în exces.

Poate din comoditate, poate din dorința de a scoate în evidență scenografia și a lasa în urmă tehnica mânuirii, mariontele cu fir au fost uitate. 

marionete

În expoziția inaugurată, duminică, 19 mai, în cadrul Festivalului de Teatru ”Povești” 2019, cei doi actori, dau cezarului ce-i a cezarului: recunoștința marionetei cu fir.

Păpușile expuse sunt foarte vechi, au fost confecționate în jurul anilor 1970 și poartă vie amintirea miilor de copii care le-au admirat și aplaudat. 

”Personaje ale teatrului  de marionete păpuși, marionete cu fir, întâlnesc un univers poetic. Fiecare marionetă expusă are și o poezie, scrisă de Adela Ungureanu.

”Veți vedea, dacă veți vizita expoziția, am folosit sute de metri de șnur pentru a prezenta exponatele și poate ar fi frumos să faceți un exercițiu mental și să trageți ușor, ușor de aceste fire, să intrați într-un univers al poveștii, al copilăriei și să vă jucați”, a declarat în cadrul conferiței de presă Cristian Caimacan. 

marionete

 

Alături de expoziție Adela Ungureanu a lansat și o carte care cuprinde povestea fiecărei marionete în parte. ”Cartea am scris-o inspirată de păpuși, păpușile sunt foarte vechi, și din acest motiv îmi sunt foarte dragi. ele poartă toată emoția pe care au acumulat-o în decursul anilor, fiind aplaudate de sute, poate chiar mii de copii. În anii 80` au fost create, am jucat vreo 10 ani la teatrul din Arad cu ele. După anii 90` eu am plecat, o parte le-am luat, o parte le-am primit de la foștii mei colegi și am făcut o colecție.” a declarat Adela Ungureanu. 

Într-o notă mai serioasă, întrebată de reporterul Alba24, dacă noua generație de actori mânuitori de păpuși reușește să ajungă la performanțele actorilor din vechea gardă, Adela Ungureanu consideră că aceștia sunt pe drumul cel bun deoarece au avut de la cine învăța meserie, doar că cel mai important lucru este să nu își piardă emoția. 

marionete

”Sigur că da, eu să știți că nu am rupt legăturile, când mă întorc, bineînțeles și în alte teatre, dar în special în teatrul din Arad, mă întorc cu drag și știu exact ce se face. Am contact cu toți copii, care sunt extraordinar de talentați și foarte buni. Eu zic că pe undeva chiar au depășit sau sunt pe drumul cel mai bun. Întodeauna nu trebuie să se piardă emoția, sunt scoliți, sunt talentați, o să vedeți asta în festival.” a declarat Adela Ungureanu. 

Expoziția cu martionete cu fir este permanentă pe toată durata festivalului și poate fi admirată de către cei interesați în foaierul Casei de Cultură a Studenților. 

marionete

 


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Zeci de răniți și imobile avariate în urma unui cutremur produs în Albania. După o oră s-a înregistrat unul și în Vrancea

Publicat

UPDATE: Presa anunță că ar fi vorba despre minim 68 de răniți, după ce autoritățile anunțaseră inițial 20. Cutremurul s-a resimțit la mare depărtare de locul producerii.  Un seism cu magnitudinea de 5,6 pe scara Richter s-a produs, sâmbătă seara, la 30 de kilometri vest de capitala Albaniei, Tirana, a anunţat Serviciul de prospectare geologică […]

Citește mai departe
Publicitate

Educație

Raport CE: Elevii din România vor avea anul acesta cele mai lungi vacanțe de Crăciun și Paște din UE

Publicat

vacanta de iarna

Elevii din România vor avea 41 de zile de vacanță de sărbători, potrivit calendarului anului școlar 2019-2020. Sunt 23 de zile pentru Vacanța de Crăciun și încă 18 zile libere în Vacanța de Paște. Sunt cele mai lungi perioade de vacanță din Uniunea Europeană, atât pentru perioada liberă de Crăciun, cât și pentru Paște, potrivit […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO DOCUMENT: Cea mai veche hartă a oraşului Alba Iulia. Prima imagine a Cetăţii medievale, de la 1687 o datorăm unui italian

Publicat

Prima imagine a Cetății medievale din Alba Iulia o datorăm unui italian și este datată în 1687. Planul stampă ne înfățișează orașul și incinta Cetății în linii generale, dar precise, susțin istoricii. „Pianta d’ Alba Iulia“ ne aduce în față o Cetate în formă pătrată, cu două bastioane (lucrare de fortificație construită de obicei la […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Român condamnat la cea mai grea pedeapsă în Germania: închisoare pe viață. Faptele sale i-au oripilat pe anchetatori

Publicat

Un român de 23 de ani a fost condamnat în Germania la închisoare pe viață, cea mai aspră pedeapsă din legea penală din această țară, care este aplicată în mod excepțional. Sava J. și-a ucis șefa, o femeie în vârstă de 51 de ani, pentru că nu a vrut să-i mărească salariul. Ce a urmat după […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate