Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: ”Vedetele” teatrului de păpuși românesc, care au bucurat generații de copii, expuse la Alba Iulia

Publicat

YouTube video

La fel cum într-un muzeu de istorie, expoziția începe cu perioada primelor așezări umane, la fel și foaierul Casei de Cultură a Studenților își întâmpină pasionații de teatru. Agățate de pereți, stau mărturie timpului, ”pietrele” de temelie ale teatrului de păpuși, marionetele cu fir. 

Confecționate în jurul anilor 70`, păpușile poartă vie amintirea actorilor care le-au mânuit, dar și amintirea miilor de copii care le-au admirat și aplaudat. 

marionete

Doi actori din garda veche a teatrului de păpuși din România, Christian Caimacan și Adela Ungureanu, readuc în lumina reflectoarelor poate cele mai complexe păpuși mânuite de artiștii păpușari: marionetele cu fir. 

Perioada de glorie în România a marionetelor cu fir a fost între anii 1970-1980, atunci când teatrele de păpuși erau asemenea unei armate bine antrenate. 

marionete

Marionetele cu fir, surorile de rastel a păpușilor vayang (păpuși ale căror articulații se mânuiesc cu ajutorul unei sărme, numite ”cempurite”), fascinau spectatorii prin tehnica complexă de mânuire și prin dăruirea actorului.

CITEȘTE ȘI: La Alba Iulia începe Festivalul Internațional de Teatru „POVEȘTI”, ediția a XIV-a. PROGRAMUL pentru duminică

Anii 90`- 2000, au plasat marionetele cu fir într-un con de umbră, odată cu apariția camerei negre, a păpușilor construite din burete, cu un minim de articulație și a vopselei fluorescente în exces.

Poate din comoditate, poate din dorința de a scoate în evidență scenografia și a lasa în urmă tehnica mânuirii, mariontele cu fir au fost uitate. 

marionete

În expoziția inaugurată, duminică, 19 mai, în cadrul Festivalului de Teatru ”Povești” 2019, cei doi actori, dau cezarului ce-i a cezarului: recunoștința marionetei cu fir.

Păpușile expuse sunt foarte vechi, au fost confecționate în jurul anilor 1970 și poartă vie amintirea miilor de copii care le-au admirat și aplaudat. 

”Personaje ale teatrului  de marionete păpuși, marionete cu fir, întâlnesc un univers poetic. Fiecare marionetă expusă are și o poezie, scrisă de Adela Ungureanu.

”Veți vedea, dacă veți vizita expoziția, am folosit sute de metri de șnur pentru a prezenta exponatele și poate ar fi frumos să faceți un exercițiu mental și să trageți ușor, ușor de aceste fire, să intrați într-un univers al poveștii, al copilăriei și să vă jucați”, a declarat în cadrul conferiței de presă Cristian Caimacan. 

marionete

 

Alături de expoziție Adela Ungureanu a lansat și o carte care cuprinde povestea fiecărei marionete în parte. ”Cartea am scris-o inspirată de păpuși, păpușile sunt foarte vechi, și din acest motiv îmi sunt foarte dragi. ele poartă toată emoția pe care au acumulat-o în decursul anilor, fiind aplaudate de sute, poate chiar mii de copii. În anii 80` au fost create, am jucat vreo 10 ani la teatrul din Arad cu ele. După anii 90` eu am plecat, o parte le-am luat, o parte le-am primit de la foștii mei colegi și am făcut o colecție.” a declarat Adela Ungureanu. 

Într-o notă mai serioasă, întrebată de reporterul Alba24, dacă noua generație de actori mânuitori de păpuși reușește să ajungă la performanțele actorilor din vechea gardă, Adela Ungureanu consideră că aceștia sunt pe drumul cel bun deoarece au avut de la cine învăța meserie, doar că cel mai important lucru este să nu își piardă emoția. 

marionete

”Sigur că da, eu să știți că nu am rupt legăturile, când mă întorc, bineînțeles și în alte teatre, dar în special în teatrul din Arad, mă întorc cu drag și știu exact ce se face. Am contact cu toți copii, care sunt extraordinar de talentați și foarte buni. Eu zic că pe undeva chiar au depășit sau sunt pe drumul cel mai bun. Întodeauna nu trebuie să se piardă emoția, sunt scoliți, sunt talentați, o să vedeți asta în festival.” a declarat Adela Ungureanu. 

Expoziția cu martionete cu fir este permanentă pe toată durata festivalului și poate fi admirată de către cei interesați în foaierul Casei de Cultură a Studenților. 

marionete

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax