Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

La Alba Iulia începe Festivalul Internațional de Teatru „POVEȘTI”, ediția a XIV-a. PROGRAMUL pentru duminică

Publicat

La Alba Iulia începe duminică, 19 mai, un eveniment cultural așteptat de un mare număr de iubitori ai teatrului. Este vorba despre Festivalul Internațional de Teatru „POVEȘTI”, aflat la cea de-a XIV-a ediție.

Regizori importanți, spectacole lăudate și nume importante de actori, vor fi la dispoziția albaiulienilor, în aceste zile. Alba24 vă prezintă tot ce trebuie să știți despre acest festival, inclusiv programul oficial și complet.

Ca orice altă ediție de până acum, cea de anul acesta păstrează conceptul festivalului, cuprins într-un singur cuvânt: povești. Va fi, ne asigură organizatorii, un festival divers și complet. Divers, pentru că este mulat pe gusturile din ce în ce mai diversificate ale publicurilor din Alba Iulia, și complet, deoarece cuprinde tot ce poate fi teatru: spectacole, expoziții, lansări de cărți, conferințe și dezbateri despre teatru.

PROGRAMUL FESTIVALUL INTERNAŢIONAL DE TEATRU „POVEŞTI”, Alba Iulia

DUMINICĂ, 19 MAI 2019

  • 11.00 …despre marionete care au mici secrete!

Vernisaj expoziție de marionete

Concept Christian Caimacan și Adela Ungureanu

Foaier Casa de Cultură a Studenţilor

  • 11.30 CRĂIASA ZĂPEZII, regia Cristian Pepino

Teatrul de Animație Țăndărică București

Spectacol de teatru pentru copii / 4+

Casa de Cultură a Studenților / 55 min

  • 12.00 CAFEAUA CU TÂLC

Conferinţă de presă / Art Cafe

  • 17.00 – 19.00 In memoriam ȘERBAN IONESCU

Expoziție permanentă de artă plastică Valeriu Mladin

Galeriile de Artă ale Municipiului Alba Iulia

  • 18.30 Surorile Cenușăresei

Vernisaj expoziție de costume realizată de UNATC I.L.Caragiale București

Curator și coordonator prof.univ.dr. Ștefania Cenean

Foaier Casa de Cultură a Sindicatelor

  • 19.00 ȚIGANIADA, regia Alexandru Dabija

Teatrul Național Lucian Blaga Cluj-Napoca

Spectacol de teatru / 14+

Casa de Cultură a Sindicatelor / 2 h

Informații legate de bilete:

Pentru ediţia cu numărul XIV-a Festivalului Internaţional de Teatru „Poveşti”, care se va desfăşura între 19 – 25 mai 2019, biletele s-au pus în vânzare în următoarele puncte:

– la Casa de Cultură a Studenților, orar 09.00-15.00, luni-joi, 09.00-13.00, vineri

– la Casa de Cultură a Sindicatelor, orar 08.00-18.00, luni-vineri

– online, pe www.biletmaster.ro

PREȚURI:

Spectacole pentru tineri și adulți

Preț bilet întreg: 22 lei

Preț bilet redus pentru studenți și pensionari: 15 lei

Preț bilet redus pentru elevi: 5,5 lei

Spectacole pentru copii

Preț bilet (copii și părinți): 5,5 lei

 

COSTUMELE SURORILOR CENUȘĂRESEI

„Surorile Cenușăresei, celebre încă din anul 1697 când Charles Perrault ne-a dăruit basmul său, nu se disting prin frumusețe. Ele se străduiesc să completeze acest lucru prin ținute scumpe, accesorii, peruci, coafuri exagerate, parfumuri și pantofi cu număr mare. Prețuiesc falsul exterior și sclipiciul vremii. Ele aspiră prin mândrie și aroganță la poziția înaltă a căsătoriei cu prințul, încurajate de o mamă subiectivă. Fără a bănui că frumoasa misterioasă de la bal, preferata prințului este chiar Cenușăreasa, continuă să o disprețuiască în ciuda bunătății ei. Apariția plină de strălucire a Cenușăresei la bal le scoate din adâncul inimii sentimentul care le umbrește și mai mult, invidia. Precedată de aroganță și mândrie, invidia le aruncă pe toboganul minciunii și al falsului sacrificiu. Sunt gata să își taie degetul de la piciorul prea mare pentru un pantof atât de delicat. Cu toate acestea când păreau mai absorbite de ură, se produce un declic, cele două surori realizează eroarea în care sunt. Cenușăreasa este cerută în căsătorie pentru toate calitățile ei de către prințul tenace și foarte îndrăgostit. Surorile se aruncă la picioarele Cenușăresei și cer iertare. Cenușăreasa, prințesa iubită, prețuită, demnă de toată stima cu putință, le acordă iertarea. Reabilitate sufletește, cele două tinere vor putea trăi toată viața la palatul Cenușăresei plină de virtuți. Cheia miraculoasă a salvării lor a fost cuvântul cheie Iartă-ne! nu scuze …

Proiectul de față, Costumele surorilor Cenușăresei conferă prilejul unui alt experiment fascinant al costumelor de teatru. O nouă serie de studente de la Master Scenografie, anul I, UNATC prezintă costumele realizate prin imaginația și forța lor artistică: Maria Alexandra Ivan, Ana Maria Condruz, Sarah Maria Gîtlan, Alina Petrovschi”, a explicat prof. univ. dr. Ștefania Cenean.

ȚIGANIADA

Ce ne mai poate spune oare, astăzi, Țiganiada, la mai bine de două sute de ani de când a scris-o rătăcitorul Ion Budai-Deleanu? Ce sensuri contemporare se pot ascunde sub alegoriile unui text a cărui prefață proclama că „prin țigani să înțăleg și alții”?

Alexandru Dabija, aducând Țiganiada pe scenă în formă fragmentară, dar concentrată, redescoperă puterea și seducția originalului, explorând cu atenție toate straturile de sensuri suprapuse de-a lungul istoriei în faimoasa epopee.

Fiecare spectator este invitat să se întoarcă asupra lui însuși, să-și pună întrebări despre istorie și toleranță, despre identitate și alteritate. Țiganiada pe scenă? O cascadă de versuri neaoșe, umor și culoare autentică, care ne arată cum – din trecut și prezent – putem și trebuie să ne regândim viitorul.

Citește și Marcel Iureș, Cuzin Toma și mulți alții, la Festivalul Internațional de Teatru de la Alba Iulia. PROGRAM și bilete

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax