Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: VINERI începe Festivalul DILEMA Veche la Alba Iulia. Declaraţii ale organizatorilor, în avanpremiera evenimentului

Publicat

YouTube video

IMG_0527 A început numărătoarea inversă pentru începerea celui mai important eveniment de la sfârșitul acestei veri. Timp de trei zile, dilematicii din toată România se vor bucura de trei zile de cultură la cea de-a patra ediție a Festivalui Dilema Veche de la Alba Iulia. Pentru a da startul acestui eveniment, organizatorii au vorbit, joi, în conferinţă de presă. despre e se va întâmpla în „Cealaltă Capitală” în acest sfârșit de săptămână.

Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia, Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Mihai Coşer, purtător de cuvânt al primăriei, Aurel Mitran, autorul selecţiei muzicale pentru Festivalul Dilema veche, Mircea Vasilescu, redactor-şef al revistei „Dilema veche“, Angela Filote, șeful Reprezentanței Comisiei Europene și Cristina Smadea, de la Biblioteca „Lucian Blaga” din Alba Iulia și-au dat întâlnire cu presa pentru a vorbi despre ceea ce înseamnă Festivalul Dilema Veche din acest an.

Mircea Vasilescu spune că la început nu avea încredere foarte mare în ideea acestui festival, dar că timpul și faptul că evenimentul se află deja la cea de-a patra ediție i-au demonstrat că decizia de organizare la Alba Iulia a fost bună.

„Ceea ce cred eu că am reușit până acum este să îi dăm acestui festival o identitate, o anumită personalitate. De la un an la altul seamănă cu el însuși, dar în aceși timp adaugă ceva nou”, spune Mircea Vasilescu.

IMG_0505 Acesta a precizat și faptul că festivalul este recunoscut la nivel internațional și a intrat în seria celor mai bune evenimente din Europa, prin iniţiativa Europe for Festivals, Festivals for Europe, platforma internațională care conectează festivalurile ce pun accentul pe artele, comunitățile lor și valorile europene.

Primarul Mircea Hava spune că acest festival la continua și anii viitori deoarece este un eveniment care se porivește foarte bine cu ceea ce înseamnă în acest moment Alba Iulia. „Ca să avem festivalul era obligatoriu să avem o scenă. Scena s-a creat, poate acesta a fost și motivul pentru care festivalul a venit încoace”.

La conferința de lansare a evenimentului a fost prezentă și Angela Filote, șeful Reprezentanței Comisiei Europene, care spune că s-a îndrăgostit de Cetatea Alba Carolina și a devenit mai optimistă în ceea ce privește rezultatele frumoase a absorbției de fonduri europene. Legat de festival, aceasta spune că nu o surprinde faptul că „și-a găsit cuib” la Alba Iulia fiind un loc potrivit pentru evenimente de asemenea anvergură.

Au mai fost prezenți la conferință Aurel Mitran, autorul selecţiei muzicale pentru Festivalul Dilema veche, care a povestit depsre programul concertelor, Ion Dumitrel, președintele CJ Alba și Cristina Smadea, reprezentanta Bibliotecii Județene „Lucian Blaga”.

Pentru ediţia din acest an, Ministerul Culturii contribuie cu 50.000 de lei.

Reamintim că duminică, în cadrul festivalului, la Alba Iulia va fi prezent şi ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu. Acesta participă la dezbaterea de la ora 17.00, despre „Europa și dialogul cultural”, alături de Angela Filote (șefa Reprezentanței CE în România), Constantin Chiriac (directorul Teatrului “Radu Stanca” din Sibiu), Marius Daniel Popescu (scriitor, Elveția).

În programul din acest an se regăsesc Pleşu, Liiceanu şi Patapievici, într-o discuţie în premieră despre dereglările noastre de toate zilele. Pentru prima dată în România, concert extraordinar Angelo Branduardi & Group. Două spectacole condimentate, dar cu gust ale celor mai tineri nobili ai muzicii de şcoală veche: Nicu Alifantis şi Mircea Vintilă, în regia lui Aurel Mitran. Recital de poezie Constantin Chiriac şi mereu proaspătul “Ucenic vrăjitor”, de Radu Gheorghe şi Orchestra Simfonică Bucureşti. Dezbateri serioase serioase, filme documentare, poezie la copac, lecturi la cafenea şi alte varietăţi muzicale de ieri şi de azi.

VEZI ȘI: Festival “Dilema Veche”. Trei zile de cultură, bună dispoziţie şi umor în Cetatea Alba Carolina. PROGRAM

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax