Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO: Yukan’na şi Tibi Krizbai de la Salvamont Alba, admişi în stagiul național de formare a unităților canine de avalanșă

Publicat

salvamont echipaj canin avalansa Salvamontistul Tiberiu Krizbai din Alba, alături de Yukan’na Mediguard, o cățelușă Golden Retriever au fost selecţionaţi pentru a participa la Stagiul Naţional de Formare al Unităţilor Canine de Intervenţie la Avalanşă. Evaluările naţionale se desfăşoară în acest weekend, la baza de salvare montană Cota 2000 Transfăgărăşan.

Probele sunt menite să dovedească modul în care atât conductorul cât şi câinele pot intervene în cazul în care este nevoie de acces în teren montan dificil pe timp de iarnă şi un nivel minim de antrenament pentru operaţiuni de căutare în avalanşă.

După evaluarea naţională, prin continuarea pregătirii, echipajele vor putea obţine Brevetul Naţional de Unitate Canină pentru Intervenţie la Avalanşă.

“Primii trei admiși anul acesta, în stagiul național de formare al unităților canine de avalanșă: Gigi Cosea cu Roni (Salvamont Bacău) Tibi Krizbai cu Yukan’na (Salvamont Alba) şi Carlos Tascau cu Recco (Salvamont Gorj)”, au scris organizatorii, pe Facebook.

Din acest an, unităţile canine pentru intervenţie la avalanşă din cadrul Salvamont România sunt luate în evidenţă în vederea intervenţiei la acest tip de dezastru pe tot teritoriul ţării de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, în baza unui protocol încheiat de curând.

krizbai si yukanna Potrivit Regulamentului stagiului de formare pentru conductor câine de avalanșă, conductorul de câine de avalanșă este conducătorul unități canine pentru intervenție la avalanșă (om + câine) și este o specializare pentru meseriile: salvator montan, monitor schi, asistent pârtie, lucrător instalații transport pe cablu (turistic montan), ghid montan, cabanier.

Candidatul trebuie să posede certe cunoștințe de deplasare și acces în zone dificile în perioada sezonului de iarnă (schi, schi-alpinism, alpinism de iarnă) abilități care vor fi verificate în cadrul evaluării și a stagiului.

Brevetul Național pentru Unitate Canină de Avalanșă (B.N.U.C.I.A.) se acordă unității canine de intervenție la avalanșă (om + câine) atestă calitatea de conductor de câine de avalanșă conducătorului unității canine și i se reînnoieşte valabilitatea la fiecare doi ani.

 

 

În ianuarie 2016, echipajul din Alba a participat, alături de alte echipe a serviciilor publice salvamont din 11 județe, în masivul Făgăraş (Transfăgărăşan), la cursuri de intervenție în caz de avalanșă susținute de specialiști din departamentul francez Savoia.

Vezi şi FOTO: Salvamont Alba a participat, alături de echipe din 11 județe, la cursuri de intervenție în caz de avalanșă, susținute de specialiști francezi

sursa foto-video: Facebook

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax