Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO | Ziua Regalității la Alba Iulia: O nouă sărbătoare oficială va fi celebrată în Orașul Încoronării, timp de cel puțin 10 ani

Publicat

YouTube video

Ziua Regalității va fi sărbătorită la Alba Iulia în fiecare 15 octombrie din următorii 10 ani. „Certificatul de naștere” al evenimentului ce va avea loc anual în Orașul Încoronării a fost semnat marți, în Sala Unirii, de către Principele Radu al României, primarul Alba Iuliei, Mircea Hava și președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel.

Documentul semnat de autoritățile locale din Alba și Principele Radu este un protocol de colaborare între Casa Regală a României, Consiliul Județean Alba și Primăria Municipiului Alba Iulia. Mai precis, timp de 10 ani, la Alba Iulia se va organiza Ziua Regalității, eveniment ce va avea în fiecare an o altă temă, dintre diversele domenii care le erau dragi Regelui Ferdinand și Reginei Maria: educația, artele, știința, economia, turismul, diplomația, muzica și altele.

„Mă simt dator să vă explic ce anume înseamnă semnarea acestui neobișnuit document. Timp de un deceniu de acum încolo, Primăria Municipiului și Consiliul Județean au considerat că valoarea nemăsurată a zilei de 15 octombrie nu trebuie risipită și nici să rămână o manifestare spontană, ci să fie una sigură. Ne-am gândit împreună să oferim 10 sărbători, în 10 ani, fiecare dintre ele urmărind câte unul din scopurile nobile ale Regelui Ferdinand și Reginei Maria”, a spus Principele Radu.

YouTube video

Principele Radu: „Predecesorii noștri nu au greșit. Tot ce au făcut ei a fost bine”

„Meritul pentru acest eveniment le aparține celor care au venit și au rugat Casa Regală să nu se irosească în următorii 10 ani extraordinarul moment pe care l-ați creat împreună cu noi în 2012. Noi nu am făcut nimic special. Ne-am uitat pur și simplu în carte și am citit ce anume făceau predecesorii noștri și să facem ca ei, pentru că ei nu au greșit. Tot ceea ce au făcut ei a fost bine. Drept pentru care, începând de acum, în ziua de 15 octombrie, certificată de semnăturile celor trei instituții, în fiecare an, vom avea câte ceva de spus despre școală, economie, diplomație, știință, administrație, pictură, muzică și toate domeniile dragi lor”, a mai spus Alteța Sa Regală.

Vedeți aici cum s-a desfășurat aniversarea a 90 de ani de la Încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria în 2012 la Alba Iulia:

FOTO-VIDEO: Aniversarea a 90 de ani de la Încoronarea Regilor Ferdinand și Maria a fost sărbătorită la Alba Iulia în prezența Principilor României

Tot cu ocazia Zilei Regalității, în Sala Unirii au fost lansate volumele de memorialistică „Ferdinand I, întemeietorul României Mari” de Eugen Wolbe și „Maria, Regina României – Povestea vieții mele”, în trei volume. Directoarea Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, Mioara Pop, a făcut prezentarea volumelor și le-a citit celor prezenți câteva pasaje semnificative: portretul Regelui Ferdinand și testamentul Reginei Maria. Cei prezenți la eveniment au primit gratuit câte un exemplar din ambele cărți.

YouTube video

Citiți și:

DOCUMENTAR: 15 octombrie 1922, ziua în care Ferdinand și Maria au fost încoronați ca regi ai României Mari la Alba Iulia

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax