Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO | Ziua Regalității la Alba Iulia: O nouă sărbătoare oficială va fi celebrată în Orașul Încoronării, timp de cel puțin 10 ani


Publicat

Ziua Regalității va fi sărbătorită la Alba Iulia în fiecare 15 octombrie din următorii 10 ani. „Certificatul de naștere” al evenimentului ce va avea loc anual în Orașul Încoronării a fost semnat marți, în Sala Unirii, de către Principele Radu al României, primarul Alba Iuliei, Mircea Hava și președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel.

Documentul semnat de autoritățile locale din Alba și Principele Radu este un protocol de colaborare între Casa Regală a României, Consiliul Județean Alba și Primăria Municipiului Alba Iulia. Mai precis, timp de 10 ani, la Alba Iulia se va organiza Ziua Regalității, eveniment ce va avea în fiecare an o altă temă, dintre diversele domenii care le erau dragi Regelui Ferdinand și Reginei Maria: educația, artele, știința, economia, turismul, diplomația, muzica și altele.

„Mă simt dator să vă explic ce anume înseamnă semnarea acestui neobișnuit document. Timp de un deceniu de acum încolo, Primăria Municipiului și Consiliul Județean au considerat că valoarea nemăsurată a zilei de 15 octombrie nu trebuie risipită și nici să rămână o manifestare spontană, ci să fie una sigură. Ne-am gândit împreună să oferim 10 sărbători, în 10 ani, fiecare dintre ele urmărind câte unul din scopurile nobile ale Regelui Ferdinand și Reginei Maria”, a spus Principele Radu.

Principele Radu: „Predecesorii noștri nu au greșit. Tot ce au făcut ei a fost bine”

„Meritul pentru acest eveniment le aparține celor care au venit și au rugat Casa Regală să nu se irosească în următorii 10 ani extraordinarul moment pe care l-ați creat împreună cu noi în 2012. Noi nu am făcut nimic special. Ne-am uitat pur și simplu în carte și am citit ce anume făceau predecesorii noștri și să facem ca ei, pentru că ei nu au greșit. Tot ceea ce au făcut ei a fost bine. Drept pentru care, începând de acum, în ziua de 15 octombrie, certificată de semnăturile celor trei instituții, în fiecare an, vom avea câte ceva de spus despre școală, economie, diplomație, știință, administrație, pictură, muzică și toate domeniile dragi lor”, a mai spus Alteța Sa Regală.

Vedeți aici cum s-a desfășurat aniversarea a 90 de ani de la Încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria în 2012 la Alba Iulia:

FOTO-VIDEO: Aniversarea a 90 de ani de la Încoronarea Regilor Ferdinand și Maria a fost sărbătorită la Alba Iulia în prezența Principilor României

Tot cu ocazia Zilei Regalității, în Sala Unirii au fost lansate volumele de memorialistică „Ferdinand I, întemeietorul României Mari” de Eugen Wolbe și „Maria, Regina României – Povestea vieții mele”, în trei volume. Directoarea Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, Mioara Pop, a făcut prezentarea volumelor și le-a citit celor prezenți câteva pasaje semnificative: portretul Regelui Ferdinand și testamentul Reginei Maria. Cei prezenți la eveniment au primit gratuit câte un exemplar din ambele cărți.

Citiți și:

DOCUMENTAR: 15 octombrie 1922, ziua în care Ferdinand și Maria au fost încoronați ca regi ai României Mari la Alba IuliaDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

22 aprilie, Ziua Planetei Pământ. Mişcarea pentru protejarea mediului înconjurător împlinește 51 de ani

Publicat

În fiecare an, pe 22 aprilie se sărbătorește Ziua Pământului, ziua când s-a născut mișcarea pentru protejarea mediului înconjurător. Ziua Pământului a fost fondată de senatorul american Gaylord Nelson în anul 1970, cu scopul de a trezi clasa politică din dezinteresul pe care îl arată față de mediu.

Ziua a fost marcată în primele două decenii de după declararea ei numai în Statele Unite ale Americii. Abia în anul 2009, Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a declarat ziua de 22 aprilie ca sărbătoare oficială a planetei Pământ şi ca expresie comună a dorinţei tuturor de a construi o societate stabilă, pentru un viitor mai curat şi mai verde.

Ziua Pământului a avut un rol important în popularizarea problemelor de mediu. De altfel, a fost înfiinţată şi o organizaţie – Earth Day Organization, care are în prezent filiale în peste 190 de ţări.

Ziua Pământului are scopul să atragă atenţia asupra degradării mediului înconjurător, asupra efectelor poluării şi să ne inițieze cu privire la acţiunile pe care fiecare dintre noi le poate întreprinde pentru a ajuta la conservarea naturii.

În prezent, aproximativ un miliard de oameni din toată lumea sărbătoresc Ziua Pământului pe 22 aprilie, numeroase comunităţi organizând chiar o săptămână întreagă de manifestări dedicate mediului înconjurător.

sursa: mediafax.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Transport gratuit la școală pentru elevii din învățământul primar, de anul viitor. Proiect adoptat la Camera Deputaților

Publicat

elevi

Elevii din învăţământul primar vor putea beneficia de transport specializat de la/până la unitatea de învăţământ, cheltuielile fiind asigurate din bugetul de stat, prin transfer, către unităţile administrativ-teritoriale.

Proiectul care completează Legea Educaţiei naţionale nr. 1/2011 a fost adoptat miercuri de Camera Deputaților, în calitate de prim for sesizat, cu 277 de voturi „pentru”, trei „împotrivă” şi 17 abţineri. Trei deputaţi nu au votat.

„În municipii şi oraşe, elevii din învăţământul primar care frecventează cursurile unei unităţi de învăţământ de stat, particulare şi confesionale autorizate/acreditate pot beneficia de transport specializat de tipul curse şcolare, pentru transportul de la/până la unitatea de învăţământ.

Acoperirea cheltuielilor pentru transportul specializat se asigura din bugetul de stat, prin transfer, către unităţile administrativ-teritoriale”, prevede un amendament la proiect care aparţine deputaţilor Natalia-Elena Intotero (PSD) şi Szabo Odon (UDMR).

Prevederile vor intra în vigoare începând cu prima zi a anului şcolar 2022 – 2023.

Proiectul urmează să fie supus dezbaterii Senatului.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Incendiu de vegetație la Șeușa, comuna Ciugud. Câțiva oameni din sat au ieșit să stingă focul

Publicat

Un puternic incendiu de vegetație a izbucnit miercuri seară, în jurul orei 22:30, la Șeușa, comuna Ciugud. 

Iarba uscată și tufele de pe un deal din apropierea satului, au luat foc pe o zonă extinsă. 

Câțiva oameni din localitate au ieșit afară, încercând să stingă incendiul. Flăcările sunt departe de zona locuită a satului, nefiind pericol ca focul să ajungă la case.

Foto: Cititor Alba24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

România, în top 10 mondial la creșterea și penetrarea plăților cu telefonul mobil. ”Este ușor, nu mai avem nevoie de parole”

Publicat

Românii au devenit tot mai interesați să plătească la magazine cu telefonul mobil, cu ceasul sau brățările. Astfel, România a ajuns în top 10 mondial la creșterea și penetrarea plăților cu telefonul mobil.

Anunțul a fost făcut de Cătălin Crețu managerul general al Visa Europe pentru Romania, Croatia, Slovenia și Malta, la DCNews unde a vorbit despre alternativele plăților cu cardul: plățile cu telefonul, ceasul sau brățările.

„Am vorbit până acum despre plata cu cardul, dar foarte interesant e saltul făcut de plățile cu telefonul mobil, cu ceasuri, cu brățări. Anul trecut, în România, creșterea plăților cu mobilul era de 10% de la lună la lună.

Deja, și aici, România e în top 10 mondial pentru creșterea și penetrarea plăților cu telefonul mobil.

Am intrat în utilizarea amprentei sau a recunoașterii cu ajutorul irisului, deci odată ce începem să utilizăm telefonul mobil e mult mai ușor, nu mai avem nevoie de parole.

E mult mai ușor, nu mai trebuie să luăm portofelul.

Luăm doar telefonul mobil sau, când ieșim la alergat, putem plăti cu anumite ceasuri unde dorim. Rețeaua de comercianți, de terminale, este eminamente contactless, peste 90 – 95%.

Anul acesta credem că vom termina cu aproape de 100% din terminalele POS care vor accepta plățile contactless.

Practic, fenomenul este de noua normalitate”, a declarat Cătălin Crețu

Schimbări majore în comerțul online

Segmentul online a beneficiat masiv, mai ales magazinele de amenajare a locuinței, magazinele alimentare și bineînțeles magazinele pentru haine și accesorii.

Știm foarte bine că schimbarea a venit nu doar din partea deținătorilor de carduri, dar a venit și din partea comercianților. Mulți dintre ei, pentru a supraviețui, au deschis și comerțul online, și vânzările online.

Alții, efectiv au fost puși pe hartă. Gândiți-vă că înaintea acestei perioade, care era prezența sau vizibilitatea firmelor de livrare la domiciliu? Foarte redusă. În această perioadă efectiv au crescut exponențial.

Sau dacă ne gândim la aceste firme noi care activează în zona de mobilitate urbană. Este un concept nou și poate puțin metaforic pentru toate firmele acelea care au distribuit scuterele electrice în țară, prin orașele mari.

Înainte foarte puțină lume le folosea. Iată că odată cu restricțiile acestea, din ce în ce mai mulți oameni au apelat, și-au înregistrat cardurile, și au început să facă aceste tranzacții fără să simtă efectiv. „, a declarat Cătălin Crețu

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate