Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO Zig Zag prin Blaj: 13 obiective care merită vizitate în „Mica Romă”. Curiozităţi și lucruri inedite


Publicat

IUL_6575-logo-e1476365865672În luna august, tinerii din echipa ZIG ZAG prin România au călătorit în județul Alba. Curioşi să afle despre toate minunile județului, aceștia au petrecut mai bine de o lună în inima Ardealului, au ascultat poveștile oamenilor, au surprins în imagini tot ce au văzut, iar la final au pus în pagini fiecare experiență. Tinerii au ajuns și la Blaj, numit și „Mica Romă”, „Oraşul educaţiei”, „Panteonul Culturii”, „Fântâna românismului”, „Locul de unde a răsărit Soarele românilor” sau „Mecca românismului”. După toate cele văzute, membrii echipei au prezentat 13 obiective pe care le consideră cele mai interesante și care trebuie „musai” văzute de orice turist.

Potrivit tinerilor, Zig Zag prin Blaj a fost una dintre experienţele cele mai plăcute de care au avut parte în judeţul Alba, atât pentru obiectivele turistice vizitate, informaţiile, poveştile aflate cât și pentru oamenii pe care i-au întâlnit.

Iată așadar cele 13 obiective interesante pe care merită să le vizitezi în „Mica Romă”:

1. Parcul Avram Iancu şi Ştejarul Avram Iancu

În Parcul Avram Iancu din Blaj află celebrul stejar al lui Avram Iancu, cu o vechime de peste 600 de ani.

Stejarul este un exemplar aproape unic din această specie, în țară, dar și cel mai cunoscut monument al naturii din municipiul Blaj.

Impunătorul stejar are 22,45 m înălţime şi o circumferinţă de aproape 10 m. În urmă cu mulţi ani a fost martorul planurilor viitorului oraş, realizate de episcopul Inocenţiu Micu Klein, întemeietorul Blajului.

De asemenea, a fost „martirul” ce a ascultat tratativele generalului Caraffa purtate cu principele Transilvaniei, Mihai Apafi II, prin care au fost stabilite condițiile de trecere a Transilvaniei în stăpânirea împăratului de la Viena, în 1687.

Avram Iancu a stat la umbra stejarului, în ultimii ani de viaţă, când mergea la prietenului său, mitropolitul Alexandru Șterca Suluțiu.

Cât despre Parcul Avram Iancu per ansamblu,cuprinde: o fântână arteziană, bănci şi cişmele cu apă potabilă, o tribună cu bănci pentru părinţi şi nu în ultimul rând 17 aparate de fitness în aer liber şi trei mese de ping-pong. Tot în parc se află şi Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Blaj.

2. Castelul Arhiepiscopal: este cea mai veche clădire din Blaj.

În prezent găzduieşte reședința Arhiepiscopului Major al Bisericii Romane Unite cu Roma Greco Catolice, Cardinalul Lucian Mureșan.

3. Biblioteca documentară Timotei Cipariu

Bazele bibliotecii au fost puse în deceniul II al secolului XIX –lea, consolidarea ei având loc în 1836, când alături de George Barițiu , Timotei Cipariu pleacă la București.

Fără îndoială că biblioteca și-a gândit-o, în primul rând, ca instrument de lucru, dar cu trecerea timpului, pasiunea pentru carte l-a determinat să achiziționeze rarități.

Clădirea a găzduit inițial mănăstirea Bunavestire. A urmat Seminarul călugărașilor, tipografia cu anexele sale, turnătoria de litere, legătoria de cărți și atelierul xilografilor.

4. Casa Timotei Cipariu

Poate fi văzută în Piața 1848. Reprezentantul de marcă al culturii românești, Timotei Cipariu a locuit într-o căsuță modestă, ce avea acoperiș în două planuri. Astăzi adăpostește sediul Astra.

Alipită de casa lui Timotei Cipariu se regăsește o clădire monumentală cu etaj ce a adăpostit renumita biblioteca blăjeană. La un moment dat, aceasta cuprindea peste 70.000 de volume și aproape o mie de manuscrise vechi.

5. Catedrala Mitropolitana ”Sfanta Treime”: este primul edificiu construit în stil baroc din mediul românesc. Are cel mai mare iconostas din ţară.

Lăcașul de cult are o lungime de 50,50 , lățime 23,30 m și o înălțime a turlelor de 51m.

În 1837, catedrala greco-catolică a suferit unele transformări, printre care cele două turnuri ce i-au fost adăugate, finalul fiind ceea ce vedem și noi astăzi.

Catedrala Mitropolitană Sfânta Treime este recunoscută și datorită discursului susținut în 2/14 mai 1848 de Simion Barnuțiu, cu o zi înainte de Marea Adunare de pe Câmpia Libertății.

6. Piaţa de la 1848: a fost proiectată de către arhitectul vienez Martinelli. Servea la început ca loc de comerț pentru negustorii de animale și diverse produse. Aici se desfăşurau şi diversele activități publice ale oraşului, evenimente școlare sau bisericeşti.

Piața 1848 este cunoscută ca fiind locul ce încrucișează câteva alei, dar și locul în care au avut loc adunările populare din 3 aprilie și din 2-14 mai 1848.

Astăzi, parcul istoric din Blaj are refăcute aleile după acuarela lui Ion Petcu, din 1880. Străzile pe care le cuprinde parcul sunt : Astra, Petru Pavel Aron, Mitropolit Vancea şi Timotei Cipariu.

Centrul istoric ce are o suprafață de 1,4 hectare adună într-un singur loc monumente reprezentative ale Blajului.

7. Palatul Cultural din Blaj se găsește asemenea tuturor monumentelor istorice de importanță națională din oraş, în Piaţa 1848.

Noul Palat Cultural din Blaj a fost reabilitat conform structurii ruinelor ce datează din 1936. Astăzi este unul dintre cele mai importante edificii culturale ale Blajului și judeţului Alba.

8. Prima școală sistematică superioară din țară cu limba de predare română: a fost întemeiată în 1754. Iniţiativa a venit de la Inocenţiu Micu Klein, dar proiectul a fost finalizat de către episcopul Petru Pavel Aron.

În spatele clădirii se află cea mai mare grădină botanică înfiinţată pe lângă o şcoală secundară( deschisă în 1881).

9. Câmpia Libertăţii: a găzduit evenimente ce au rămas în istorie.

-Marea Adunare Națională din mai 1848 este momentul în care peste 40.000 de români din întreaga regiune transilvăneană s-au adunat în Câmpia Libertății și au strigat : „Noi vrem să ne unim cu țara”.

-Gazda sărbătorii Semicentenarului Astra, zi ce a adunat la un loc 30.000 de români a fost tot Câmpia Libertăţii.

Evenimentul din 1911 a marcat o zi memorabilă, în care Aurel Vlaicu a zburat cu avionul proiectat de el deasupra mulțimii.

-Avionul care a adus vestea reintrării României în război pentru eliberarea Transilvaniei, a aterizat pe Câmpia Libertății.

-Împlinirea celor 125 de ani de la Revoluția din 1848, s-a sărbătorit în Câmpia Libertății, în anul 1973, prin dezvelirea celor 24 de busturi (în prezent 26) de bronz ale personalităților pașoptisti, participante la evenimentul istoric.

-În anul 1977, pe Câmpia Libertății a apărut Ansamblul Monumental „Gloria”, un monument de piatră, înalt de 18 metri.

10.  Lacul Chereteu – Malurile lacului au fost o bună perioadă de timp o reverie pentru renumitul poet român, Mihai Eminescu.

Profesorul Alexandru Lupeanu, unul dintre foştii directorii ai bibliotecii centrale din Blaj îl descrie aşa:

„Urcând Hula Blajului spre Sâncel, în stânga, se ivește curând un ochi sclipitor de apă verzuie, îmbrobodit în geana de trestii și păpuriș bogat. E Chereteul (Kerékto – în maghiara – lac rotund), căruia colinele în jur îi împletesc, trei sferturi din an, o frumoasă cunună de semănături într-aurite de Soare”.

11. Teiul lui Eminescu: se află pe Dealul Hula.

Se spune că la umbra lui s-a oprit Mihai Eminescu, când a ajuns la Blaj. Văzând panorama oraşului a ridicat pălaria în semn de omagiu, exclamând “Te salut din inimă, mică Roma !”

12. Crucea lui Avram Iancu

Străvechea cruce ,ce a fost numită „Crucea lui Avram Iancu” este situată în nord-estul orașului Blaj, la prelungirea străzii Stejarului.

Monumentul stilizat reprezintă evenimentele din 1848. În perioada desfășurării adunării naționale, aici a staționat o legiune de moți, care au supravegheat Câmpia Libertății împreună cu Avram Iancu.

În acea perioadă aici era o cruce construită în cinstea episcopului greco-catolic Ioan Bob (1739-1830) . În timpul foametei din 1815, acesta a șters datoriile țăranilor, pe care îi împrumutase. Crucea înaltă de patru metri a fost ridicată în semn de recunoștință față de episcop ( care a ars hârtiile datornicilor săi din sate).

În timp, vechea cruce ce a fost aruncată în aer în noimbrie 1908, a fost numită “Crucea lui Iancu”. Fragmentele vechii cruci pot fi văzute și astăzi în Muzeul de istorie “Augustin Bunea” din Blaj, de pe strada Vasile Suciu.

Actuala cruce este amplată în același loc a fost refăcută de Ioan Micu Moldovan în anul 1915, după modelul actual.

13. Muzeul de istorie Augustin Bunea

În inventarul Muzeului de Istorie “Augustin Bunea” figurează colecţii de obiecte arheologice din zona Blajului, obiecte legate de istoria tiparului şi a învăţământului. De asemenea găseşti aici şi o secţie de artă contemporană, artă religioasă veche şi populară.

Cele peste 1.500 de obiecte sunt dovezi ale continuității şi unității poporului român în spaţiul carpato-danubiano-pontic.

Tiparnița folosită la tipărirea Noului Testament, lucrarea “Straşnic” considerată cea mai veche carte tipărită vreodată la Blaj, manuale şi matricole şcolare vechi, matriţe de lemn, xilografii , câteva exemplare din primele ediţii ale operelor scrise de reprezentaţii Şcolii Ardelene, dar și din presă se regăsesc în patrimoniul muzeului.

Citește și  FOTO: O lună în județul Alba, surprinsă în imagini și povești de echipa „Zig Zag România”. Rezultatele proiectului, prezentate la Muzeul Principia

Vezi și TOP 17 obiective turistice de văzut în judeţul Alba propuse de echipa Zig Zag prin România. Ce locuri i-au impresionat

Sursa: zigzagprinromania.com, viziteazablajul.roDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ADMINISTRATIE

Miercuri: Ședință a Consiliului Local Alba Iulia. Regulamentul parcărilor rezidențiale și alte proiecte la finanțare

Publicat

sediu primarie drona

Consilierii locali din Alba Iulia sunt convocați miercuri, 27 octombrie, de la ora  13.00, în ședință ordinară, cu 31 de proiecte pe ordinea de zi.

Legislativul local va dezbate și vota, printre altele, regulamentul parcărilor rezidențiale, rectificare de buget local, trei proiecte la finanțare în Programul ”Anghel Saligny” – centura de Nord, canalizare pluvială Micești, rețea apă și canalizare E. Racoviță, lucrări la Palatul Principilor, actualizarea programului de transport cu autobuze, salariile de bază de la Direcția Creșe, populare cu pește a râului Mureș, ajutor financiar pentru CS Unirea.

Proiectul ordinii de zi:

1. Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului general de venituri și cheltuieli al municipiului Alba Iulia pe anul 2021

2. Proiect de hotărâre privind execuția bugetului general de venituri și cheltuieli al municipiului Alba Iulia pe trimestrul III al anului 2021

3. Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii nr. 357/2021 a Consiliului local (privind modificarea organigramei și statului de funcții al Aparatului de specialitate al Primarului municipiului Alba Iulia, urmare reorganizării, începând cu data de 1 ianuarie 2022)

4. Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii nr. 162/2021 a Consiliului local (privind aprobarea utilizării sumelor din excedentul bugetului local din anul precedent ca sursă de finanțare a cheltuielilor secțiunii de dezvoltare în anul 2021)

5. Proiect de hotărâre privind aprobarea cererii de finanțare și a devizului general estimativ pentru Proiectul “Rețea de canalizare pluvială pentru descărcarea canalelor colectoare HC762 și HC1134 din localitatea Micești, municipiul Alba Iulia în emisarul natural Ampoi” în vederea depunerii în cadrul programului Național de Investiții „Anghel Saligny”

6. Proiect de hotărâre privind aprobarea cererii de finanțare și a devizului general estimativ pentru Proiectul „Extindere rețea apă și canalizare zona Emil Racoviță, străzile: E. Racoviță, Al. Odobescu, P. Ispirescu, Gr. Antipa, Humulești, S. Mândrescu, Al. Vlahuță, D. Bolintineanu, Cenade, Ep. E. Bardaș, V. Babeș” în vederea depunerii în cadrul programului Național de Investiții „Anghel Saligny”

7. Proiect de hotărâre privind aprobarea cererii de finanțare și a devizului general estimativ pentru Proiectul “Construire centura ocolitoare pe latura de Nord a municipiului Alba Iulia” în vederea depunerii în cadrul Programului Național de Investiții „Anghel Saligny”

8. Proiect de hotărâre privind aprobarea încheierii unui Acord de parteneriat între UAT Județul Alba, UAT Municipiul Alba Iulia si UAT Comuna Ighiu pentru realizarea obiectivului de investiții Construire Centura ocolitoare pe latura de Nord a municipiului Alba Iulia, în vederea depunerii în cadrul Programului Național de Investiții „Anghel Saligny”

Vezi și Investiții la Alba Iulia prin Programul ”Anghel Saligny”: centura de Nord și rețele de canalizare. Planurile primăriei

9. Proiect de hotărâre privind aprobarea devizului general actualizat pentru realizarea obiectivului de investiții Conservarea, restaurarea și valorificarea durabilă a “Palatului Principilor din Alba Iulia” – Centru expozițional Corp principal E  (valoarea investiției, majorată de la 26.004.229,16 lei inclusiv TVA la 27.500.000 lei inclusiv TVA; diferența reprezintă lucrări suplimentare)

10. Proiect de hotărâre privind aprobarea declanșării procedurii de expropriere a unor imobile terenuri situate în Alba Iulia, str. Alcala de Henares (etapa I), situate pe amplasamentul obiectivului “Modernizare străzi zone de dezvoltare Municipiul Alba Iulia, lot 1 – Alcala de Henares (inclusiv legătura cu str. Gheorghe Șincai), Gârda, Drăgășani, Zăvoi, Lupșa, Calistrat Hogaș, Abrudului, Vidra, Albac, Stadionului, Cornel Medrea, Calea Labului, Meteș, Lotru”

11. Proiect de hotărâre privind aprobarea acordului de parteneriat între Municipiul Alba Iulia și Asociația Code For Romania (consultanță pentru digitalizarea serviciilor administrației locale)

12. Proiect de hotărâre privind  aprobarea salariilor de bază personalului contractual din cadrul Direcției Creșe aflat în subordinea Consiliului local al municipiului Alba Iulia, începând cu data de 1 noiembrie 2021 (după funcționarea direcției, cu personalitate juridică; salarii între 2.300 lei – consilier debutant și 5.193 lei – consilier IA, gradația 5)

13. Proiect de hotărâre privind actualizarea programului de transport public local de persoane pentru zona tarifară ” zona 1 municipiul Alba Iulia”

14. Proiect de hotărâre privind acțiunea de refacere ecologică prin populare cu pește a râului Mureș

Vezi Râul Mureș ar putea fi populat cu 1.000 kg de crap, în zona Alba Iulia. Protocol de colaborare între Primărie și AJVPS Alba

15. Proiect de hotărâre privind aprobarea acordării unui sprijin financiar Clubului Sportiv Unirea Alba Iulia (până la 25.000 de lei)

16. Proiect de hotărâre privind suplimentarea bugetului pentru susținerea și promovarea culturii scrise (2000 lei)

17. Proiect de hotărâre privind aprobarea planului urbanistic de detaliu Construire imobile cu funcțiuni mixte (locuințe colective, birouri, dotări publice) și împrejmuire, demolare construcții existente, județul Alba, localitatea Alba Iulia, Bulevardul Republicii, nr. 32, solicitant Bonța Alin Ovidiu pentru SC Firmamentum SRL

18. Proiect de hotărâre privind aprobarea planului urbanistic de detaliu Construire cabinet medical oftalmologic la parter cu locuință familial (etaj) și împrejmuire, județul Alba, localitatea Alba Iulia, strada Calea Moților, nr. 182, solicitant Platon Marius Bogdan, Platon Monica Petruța

19. Proiect de hotărâre privind aprobarea planului urbanistic de detaliu construire locuință unifamilială a doua locuință pe parcelă, județul Alba, localitatea Alba Iulia, strada Ocnele Mari, nr. 23, solicitant Modol Constantin, Modol Camelia

20. Proiect de hotărâre privind admiterea plângerii prealabile formulate de Popa Victoria, în sensul revocării, în parte, a HCL nr. 185/2021 privind aprobarea planului urbanistic zonal: ”Elaborare PUZ – modernizare străzi în zona de Nord a municipiului Alba Iulia (Micești – Bărăbanț) – reglementare urbanistică tramă stradală: Lot I, Lot II, Lot III”, în sensul eliminării drumul public (prelungirea străzii Someș către strada Pădurii) de pe terenul cu numărul cadastral 87413

21. Proiect de hotărâre privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare al parcărilor publice de reşedinţă aflate pe raza municipiului Alba Iulia

Vezi Regulamentul modificat al parcărilor rezidențiale din Alba Iulia, la aprobare în Consiliul Local. Taxa anuală și noi condiții

22. Proiect de hotărâre privind aprobarea casării dispozitivelor speciale de marcat cu amprentă dreptunghiulară aflate în evidența Ocolului Silvic Sebeș R.A.

23. Proiect de hotărâre privind aprobarea prelungirii termenului contractului de închiriere nr. 81547/2011 încheiate între municipiul Alba Iulia și SC Vodafone România SA (prelungire cu 5 ani pentru închiriere locații – cabinet stradal în Oarda de Jos, Bărăbanț, Micești)

24. Proiect de hotărâre privind revocarea Hotărârii nr.273/2021 a Consiliului local cu privire la aprobarea transmiterii în folosință gratuită către Uniunea Artiștilor Plastici din România –Filiala Alba a unui spațiu (birou) din componența spațiului comercial (Galeriile de Artă), situat în Alba Iulia, B-dul 1 Decembrie 1918, bl.M9, ap.27, parter

25. Proiect de hotărâre privind acceptarea donaţiei  făcute municipiului Alba Iulia asupra unui imobil (drum), situat în Alba Iulia, strada Lalelelor

26. Proiect de hotărâre privind acceptarea donaţiei  făcute municipiului Alba Iulia asupra unui imobil (drum), situat în Alba Iulia, strada Spiru Haret

27. Proiect de hotărâre privind însușirea documentației cadastrale de dezlipire asupra unui imobil (teren) situat în Alba Iulia, strada Iașilor

28. Proiect de hotărâre privind însușirea raportului de expertiză tehnică judiciară efectuată în Dosar nr. 6213/176/2019 aflat pe rol la Judecătoria Alba Iulia

29. Proiect de hotărâre privind parcelareaunui imobil (teren) situat în Alba Iulia, str. Vasile Goldiș

30. Proiect de hotărâre privind însușirea documentațiilor cadastrale de apartamentare asupra unor imobile (balcoane) situate în Alba Iulia strada Vasile Goldiș, nr. 8B

31. Proiect de hotărâre privind respingerea plângerii prealabile înregistrată la Primăria municipiului Alba Iulia sub nr.111552/28.09.2021, formulată de către domnul Trifan Macavei  împotriva Hotărârilor nr. 254/2018, 267/1999 și  165/2001, aprobate de către Consiliul Local al municipiului Alba Iulia.

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

Un deținut al Penitenciarului Aiud avea obiceiul de a distruge toate lucrurile din celulă. Ce a distrus și ce pedeapsă a primit

Publicat

camera penitenciar, inchisoare, aiud

Un deținut al Penitenciarului Aiud avea obiceiul de a distruge bunurile din camera de detenție: gemuri, vase de WC, chiuvete și chiar instalația de apă.

Polițiștii de penitenciar au declarat în timul unui proces, în care bărbatul a fost trimis în judecată pentru distrugere, că acesta era cunoscut pentru un asemenea comportament. 

Faptele pentru care bărbatul a fost trimis în judecată s-au întâmplat în urmă cu mai bine de trei ani, însă magistrații Judecătoriei Aiud l-au condamnat în urmă cu șase zile, în data de 20 octombrie 2021.

La momentul în care era încarcerat, bărbatul din Hunedoara executa o pedeapsă de 5 ani și 4 luni pentru tâlhărie.

Potrivit motivării instanței, ”în perioada 26.06.2017 – 20.11.2017 inculpatul a distrus mai multe bunuri din camerele de detenție din cadrul Penitenciarului Aiud, după cum urmează:

1. La data de 26.06.2017, în jurul orei 14:30, cazat singur în camera de deținere E1. 10 a Penitenciarului Aiud, a spart două geamuri din camera de deținere în care era cazat, iar din baie chiuveta cu picior, robinetul, racordurile flexibile și rezervorul vasului WC, motivând că i-a dispărut o sumă de bani din cont.

Valoarea prejudiciului cauzat prin fapta mai sus expusă este de 220 lei.

2. La data de 15.11.2017, în jurul orei 11:30, inculpatul a distrus patul din camera de detenție, format din trei paturi suprapuse, din camera E1.25 a Penitenciarului Aiud, inculpatul fiind cazat singur în cameră, cauzând un prejudiciu de 520 lei.

3. La data de 20.11.2017, în jurul orei 15:45, inculpatul a distrus vasul WC de la camera de detenție E1.25, inculpatul fiind cazat singur în cameră, cauzând un prejudiciu de 73,90 lei”, se arată în motivarea instanței.

Drept urmare, pentru faptele sale, pe 20 octombrie, magistrații Judecătoriei Aiud l-au condamnat pe acesta la câte șase luni pentru fiecare faptă de distrugere.

Prin contopirea pedepselor și adăugarea unui rest din pedeapsa anterioară, rămas neeexecutat, a rezultat pedeaps principală finală de un an, o lună și 1.201 de zile de închisoare, în regim de detenție.

Sentința nu a fost definitivă și poate fi atacată în termen de 10 zile de la pronunțare.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Alianță USR și AUR în BPR: Au votat pentru invitarea președintelui Iohannis să dea explicații pentru averea pe care o deține

Publicat

USR și AUR s-au aliat și au votat împreună în Birourile Permanente Reunite. Reprezentații celor două partide au votat pentru introducerea pe ordinea de zi a unei solicitări prin care președintele Klaus Iohannis să vină în fața Parlamentului să dea explicații în legătură cu averea sa. 

Cererea prin care se cerea verificarea averii președintelui PNL a fost deupusă de AUR.

Potrivit Digi24.ro, în ședința BPR cei din AUR au cerut suplimentarea ordinii de zi cu o cerere depusă de liderul grupului AUR, Claudiu Târziu, pentru demararea unor proceduri de verificare a averii președintelui.

Inițial, cererea depusa de AUR prin care aceștia cer verificarea averii lui Klaus Iohannis și chemarea acestuia în plenul Parlamentului pentru explicații fusese depusă la Biroul Permanent al Senatului, care a trimis documentul Birourilor Permanente Reunite.

PNL a cerut respingerea solicitării AUR, în timp ce USR a cerut introducerea pe ordinea de zi și trimiterea documentului la Comisia Juridică, invocând procedura parlamentară.

La vot, parlamentarii PNL și UDMR au votat împotriva suplimentării ordinii de zi, în timp ce USR și AUR au votat pentru. Parlamentarii PSD s-au abținut. Au fost 11 voturi ale PNL și UDMR și 7 voturi ale USR și AUR. Solicitarea a fost respinsă.

sursă: digi24.ro.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Meteorologi: Iarna 2021/2022 va fi foarte rece în România. Vortexul polar interacționează cu o anomalie a vântului de est

Publicat

Un nou Vortex Polar stratosferic apărut peste Polul Nord a evoluat și influențează deja iarna anului 2021/2022.

Potrivit meteorlogilor de la severe-weather.eu, vortexul va interacționa cu o anomalie puternică a vântului de est, formată deasupra tropicelor.

Această interacțiune are loc la fiecare câțiva ani, iar rezultatul înseamnă pe scurt ierni mai reci în Europa și Statele Unite, la fel cum s-a întâmplat și în trecut.

În esență, vortexul polar este ca un ciclon mare, care se formează atunci când stratosfera de deasupra Polului Nord începe să se răcească.

Iarna anului 2021-2022 va fi foarte rece, iar meteorologii cred că principalul „jucător” responsabil este vortexul polar.

Acesta conectează fundul atmosferei (ceea ce în mod obișnuit numim vremea noastră) cu stratosfera de deasupra ei.

Un schimb puternic de energie între aceste două straturi poate perturba puternic dezvoltarea vremii în emisfera nordică.

Vezi și: VREMEA în iarna 2021-2022. Când vin ninsorile și frigul. Atenționările meteorologilor

Ce este vortexul polar

Toți norii (și vremea pe care o simțim) se găsesc în partea de jos a atmosferei numită troposferă. Atinge până la aproximativ 8 kilometri altitudine peste regiunile polare și până la aproximativ 14-16 km (9-10 mile) peste tropice.

Deasupra acestuia, există un strat mult mai profund numit stratosferă. Acest strat are o grosime de aproximativ 30 km și este foarte uscat.

În fiecare an, pe măsură ce ne îndreptăm spre toamnă, polul nord începe să se răcească. Dar atmosfera aflată mai la sud este încă relativ caldă, deoarece încă primește energie de la Soare.

Polul nord primește foarte puțină lumină solară și energie termică, răcindu-se într-un ritm mai rapid.

Reducerea temperaturii înseamnă, de asemenea, o scădere treptată a presiunii peste polul nord. În stratosferă, procesul este același.

Pe măsură ce temperatura scade peste pol și diferența de temperatură spre sud crește, o zonă cu presiune scăzută începe să se dezvolte peste stratosferă.

Este aproape ca un ciclon foarte mare, acoperind tot polul nord, până la latitudinile medii. Vortexul polar este prezent la toate nivelurile, aproape de la sol.

Anomalia vântului de la tropice

Dar vortexul polar este doar o parte din povestea generală a iernii 2021/2022. Veți vedea acum un alt factor major pe care l-am menționat în introducere, anomalia vântului puternic ridicat peste tropice.

Această anomalie se numește Oscilația cvasi-bienală, cunoscută și sub numele de „Bătăile inimii atmosferei”. Meteorologii de la Severe-weather.eu au realizat o analiză completă pe acest subiect.

Oscilația cvasi-bienală (QBO), este o variație regulată a vântului sus, deasupra ecuatorului.

Vânturile puternice din stratosferă călătoresc într-o centură în jurul planetei și, la fiecare 14 luni, aceste vânturi își schimbă complet direcția.

Aceasta înseamnă că în fiecare an, vânturile de deasupra ecuatorului se schimbă de la vest la est.

QBO este o parte importantă a dezvoltării vremii în timpul iernii, deoarece poate afecta frontul atmosferic din Atlanticul de Nord.

Viteza vânturilor slăbește și se întărește odată cu schimbarea direcției QBO.

Când QBO se află în est, există o șansă crescută a unui curent de vânt slab, evenimente bruște de încălzire stratosferică și ierni mai reci în Europa de Nord și Centrală și în Statele Unite.

Când QBO este orientat spre vest, șansa unei ierni blânde și a precipitațiilor abundente crește.

Vremea în România

Răcirea vremii are legătură cu aceste schimbări la nivel european, care se simt deja în România.

Luni, 25 octombrie, în ţară, vremea este mai rece pentru această perioadă, mai ales în regiunile extracarpatice. Cerul va avea unele înnorări ziua în sudul şi estul ţării şi noaptea în sud-est, iar în restul timpului şi al teritoriului va fi mai mult senin.

Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări în sudul Banatului.

Conform Administraţiei Naţionale de meteorologie(ANM), temperaturile maxime se vor situa între 8 şi 15 grade, iar cele minime se vor încadra între -8 grade în estul Transilvaniei şi 5…6 grade în dealurile vestice şi pe litoral.

Dimineața, pe alocuri se va forma ceaţă.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate