Actualitate
TOP 17 obiective turistice de văzut în judeţul Alba propuse de echipa Zig Zag prin România. Ce locuri i-au impresionat
Echipa ZIG ZAG prin România a călătorit, în luna august, în județul Alba. Tinerii curioşi să afle despre toate minunile județului au petrecut mai bine de o lună în inima Ardealului, au ascultat poveștile oamenilor, au surprins în imagini tot ce au văzut, iar la final au pus în pagini fiecare experiență. După toate cele văzute, cei șase tineri au decis să facă un top al obiectivelor pe care le consideră cele mai interesante și care trebuie „musai” văzute de orice turist.
„Istoria, aspectul, culorile, aromele, atmosfera din jur, oamenii care îl pun în valoare-sunt “culorile” care fac povestea fiecărui obiectiv UNICĂ.
Se poate să-ţi placă sau nu, dar unicitatea lui rămâne, ca o carte de vizită a locului.
După călătoria în judeţul Alba, am găsit multe locuri/lucruri unice, la nivel naţional. Sigur, o parte dintre aceste obiective sunt unice în Europa sau în lume!”, spune echipa Zig Zag.
1. Râpa Roşie
Este unică în ţară prin forma şi culoarea sa. În acelaşi timp, este singura rezervaţie naturală de tip canion, din România. Se întinde pe 10 ha şi este o formaţiune geologică de tip “badlands”. O găseşti în apropierea autostrăzii A1, la 3 km de oraşul Sebeş.
2. Cetatea Alba Carolina – este cea mai mare cetate din România şi una dintre cele mai importante cetăţi în stil Vauban din Europa.
3. Biserica Evanghelică din Sebeş – are cel mai mai mare altar din Transilvania. Clădirea este unică în România prin structura romanico-gotică!
4. Gheţarul din Peştera Scărişoara – după ultimele măsurători este cel mai mare gheţar subteran din lume. Are o vechime de 10 500 de ani şi peste 120 000 metri cubi de gheaţă. Grosimea stratului de gheaţă este de 36 de m.
5. Dealul cu Melci – este un punct fosilifer unic în România. Aceasta reprezintă o alternanță de conglomerate cu gresii și marne, unde sunt încrustate 35 de specii de moluște. Au o vechime de 65-70 milioane de ani.
6. Muntele Găina – Târgul de fete. Pe vârful Găina (cel mai înalt din masivul Găina, Munţii Apuseni) are loc, de sute de ani, Târgul de fete – o sărbătoare etno-folclorică unică în ţară.
7. Satul Rimetea – este unic în România pentru arhitectura sa tradiţională, cu ferestre verzi şi faţade albe. În anul 1999, a fost prima localitate rurală care a fost distinsă de Comisia Europeană cu premiul „Europa Nostra” pentru conservarea patrimoniului cultural și arhitectonic. În 2013, Rimetea a fost propus pe lista celor mai frumoase sate din România.
8. Terenul de golf “Paul Tomiţă” de la Pianu de Jos, judeţul Alba
Este cel mai mare teren natural de golf, din România. Din anul 1995, terenul se întinde pe 70 de hectare și are 18 găuri. Însă, în primă fază, a fost folosită doar jumătate din suprafață. Paul Tomiță a fost profesorul de golf al Majestății Sale, Regelui Mihai. A reprezentat România la Campionatele Mondiale de golf organizate în opt țări ale lumii.
9. Sistemul de galerii romane de la Alburnus Maior, Roşia Montană – este cel mai lung din Europa, având o lungime de 7 km. Roşia Montană este cel mai vechi centru minier din ţară, fiind atestată documentar, pe o tăbliţă cerată, în anul 131 d. HR.
10. Catedrala Greco-Catolică “Sfânta Treime” din Blaj – are cel mai mare iconostas din România. O găseşti în centrul oraşul, în Piaţa 1848. Este o zonă superbă, plină de monumente istorice.
11. Prima şcoală publică cu predare în limba română s-a înfiinţat la Blaj, în 1754.
12. Vânătările Ponorului – singura formă de relief de tip poljie (relief endocarstic, sub forma unei depresiuni largi) din România.
13. Peştera Huda lui Papară
Are cea mai mare colonie de lilieci din Europa şi cele mai lungi şi mai numeroase excentrite (număr de intrări).
Bonus: are cel mai mare depozit de chiropterit (zăcământ de fosfaţi) din România. Este cea mai lungă, cea mai denivelată, cea mai dificilă, cu cea mai mare sală, cu cea mai înaltă galerie, cu cel mai lung curs subteran, cu cel mai mare debit, cu cea mai mare cascadă, din Munţii Trascăului.
14. Iezerul Ighiel – este cel mai întins lac carstic din România. Totodată, acest paradis natural reprezintă o arie protejată de interes naţional fiind inclusă în situl de importanţă comunitară – Trascău.
15. Iezerul Şureanu – este cel mai mare lac, aflat pe o suprafaţă calcaroasă. Se află la poalele Munţilor Şureanu. Îti oferă peisaje spectaculoase, şi la bază şi de sus, de pe vârful Şureanu.
16. Poiana Inimii – e una dintre cele mai inedite poieni din ţară, având formă de inimă. Poiana Inimii este cunoscută de localnici sub numele de Poiana Ursoi. A apărut acum câteva sute de ani, în mijlocul a 260 ha pădure de stejar.
17. Câmpia Libertăţii, Blaj. Aici a avut loc Marea Adunare Națională din mai 1848.
Peste 40.000 de români din întreaga regiune transilvăneană au strigat atunci: „Noi vrem să ne unim cu țara”.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News