Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Fotografii inedite din 1938, de la ”Târgul de fete” de pe Muntele Găina. Frumusețea costumelor populare din Apuseni

Publicat

Platforma Satele din România a postat pe contul de Facebook două fotografii inedite din 1938, cu imagini de la sărbătoarea de pe Muntele Găina, unul dintre evenimentele tradiționale ale Munților Apuseni. 

Imaginile surprind frumusețea costumelor populare ale participanților. Una dintre fotografii arată un grup de fete, venite ”la măritat”. 

Citește și Totul despre Târgul de Fete de pe Muntele Găina 16-17 iulie

Sărbătoarea de pe Muntele Găina reprezenta un moment important pentru moți, care se adunau de pe munți pentru a se vedea și a socializa.

Din cauză că în Apuseni, gospodăriile erau izolate, momentul era important și pentru tinerii care doreau să se căsătorească. Putea fi prilejul de a-și găsi perechea, motiv pentru care a primit numele de ”Târgul de fete”.

Mai ales fetele erau nerăbdătoare, în așteptarea acestei zile.

Se spune că târgul există încă de când poporul proslăvea Soarele. Era o întâlnire a tuturor muntenilor risipiţi pe văi, dornici să aducă mulţumire marelui astru pentru roadele pământului.

Mai târziu apoi, marele platou de la Găina a devenit locul unde se strângeau locuitorii din peste 80 de sate ale Apusenilor, pentru schimb de produse.

La finele secolului al XIX-lea, sătenii urcau, de cu seară, pe platoul Găinei. Dis-de-dimineaţă, doi delegaţi din partea moţilor şi doi din partea crişenilor trăgeau o linie de despărţire între cele două tabere, astfel încât moţii îşi aşezau merindele în partea de răsărit, iar crişenii în apus.

Se zice că mândrele, sperând că îşi găsesc soţ, veneau cu zestrea gata așezată pe cai, iar preoţii săvârşeau cununiile acolo, pe Muntele Găina. Ceremonia era însoţită de cântece şi jocuri cu „strigături”, iar fetele „se luau”, nu se cumpărau.

Vara, în ziua de Sfântul Ilie (tradițional la 20 iulie) sau în cea mai apropiată duminică de ziua Sfântului Ilie.

Fotograf: Herbert List © Magnum Photos

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax